Chcel by som poprosit skusenejsich o radu. Ake problemy mozem ocakavat s velmi svetelnym Newtonom? Povedzme 250/1200 v porovnani s 200/1200.
Tak predevsim 250/1200 (f/4.7) neni zadna prehana svetelnost ktere by bylo treba se obavat.
Teoreticky viem, ze vyzaduje presnejsiu kolimaciu. Vobec netusim, ako velmi to v praxi zneprijemnuje zivot.
Kdyz se naucis kolimovat, tak nijak
Teoreticky viem, ze ma mensiu hlbku ostrosti, ale v praxi... Je to pri vizualnom pozorovani problem? Zviditelni sa viac zakrivenie ohniskovej plochy?
Pokud mas dobry vytah (dnes uz jsou skoro vsude Crayfordy), tak mala hloubka ostrosti neni problem. Sklenuti pole bude o 1/4 vyraznejsi, coz mi vzhledem k jeho absolutni velikosti neprijde jako zasadni rozdil. Nikdy jsem s tim problem nemel, to uz spis s okulary.
Teoreticky viem, ze dava sirsi zvazok svetelnych lucov. Prejavuje sa to nejak? Je potreba pouzivat 2" okulare?
Tady prilis nechapu co tim myslis. 2" okulary naopak vyuzijes spise s mene svetelnymi dalekohledy.
Teoreticky je potrebne v pomere k velkosti primaru vacsie sekundarne zrkadielko. V praxi to kazi obraz nejak viditelne?
Nejen teoreticky, ale i prakticky. Jestli to kazi obraz? No to zalezi s cim porovnavas. U dalekohledu stejneho prumeru bude ten s mensim sekundarem mit obraz lepsi. Ale 250/1200 s prislusne velkym sekundarem bude mit teoreticky lepsi kontrast nez 200/1200.
O kolko dlhsie moze trvat vychladenie zrkadla?
Tezko rict, nikdy jsem to nemeril. Bude to trvat o neco dele, to je jasne.
Su nejake ine vyznamne problemy, o ktorych neviem?
Ohladom skladnosti povazujem narast 5cm sirky a 5kg vahy za prijatelnu (odhadom, nemam to vyskusane). Lenze natahovat ohnisko nad 1,3m z neho asi urobi neprenosny a nepouzivany.
Za kazde varovanie alebo odporucanie vopred dakujem.
Ja bych jako "nejvetsi" problem videl vetsi naroky na kvalitu okularu a komu (a z toho plynouci potrebu komakorektoru). Zatimco 200/1200 se bez komakorektoru docela dobre obejde a je k okularum relativne shovivava, u 250/1200 uz muze koma byt docela videt a nektere levnejsi okulary budou mit v krajich pole znacne problemy. Nastesti uz je dnes dostatecny vyber slusnych okularu i v nizsich cenovych hladinach.
Kazdopadne pokud resis 250 vs. 200, tak urcite ber 250