WO Flattener IV

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
astar
Věk: 68

Re: WO Flattener IV

Příspěvek od astar »

Lukáši , rozdíl x,y je o malinko menší . Pokud by to bylo dobře zaostřeno , tak by to asi bylo nejlepší ?
Pouze na jedné hvězdě se to nedá porovnat ,vždy jich proměř víc .
Tak máš co dál zkoušet . Prostě je to někdy boj , než to člověk dá do přijatelného stavu ;) .
M
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Trochu jsem pokročil, popíšu jak aktuálně postupuji a co mám v plánu dál:
Udělal jsem několik sad testovacích snímků. Na rovnači mám nalepenou stupnici po jenom milimetru, vychází to na 36mm v celém rozsahu původní stupnice. Takže každý původní stupeň (ekvivalent 1mm vzdálenosti rovnače od ccd) je roven zhruba 1,8mm na mé stupnici. Fotil jsem nejprve od značky 14 (takže cca 73,8mm vzdálenosti rovnače) po značku 19 (76,6mm) vždy po třech expozicích na každé značce. Automat bohužel nedokázal obstojně zaostřit tak jsem tento postup zopakoval, tentokrát už s mnohem lepším zaostřením, jenom jsem postup otočil a čel od značky 19 po značku 14.
Následně jsem snímky zkoušel analyzovat v Pixi pomocí DynamicPSF ale výsledky byly všelijaké, jenom ne takové, jaké bych čekal.
Rozhodl jsem se tedy to udělat trochu jinak:
1) Udělám nové sady testovacích snímků, začnu na značce 10 a půjdu až ke 20 (takže rozsah 71,6-77,1). Každá sada bude mít 10 snímků, každý budu exponovat 1 minutu a tentokrát vypnu dithering, ten jenom zbytečně prodlužuje celkovou délku testu a nemá žádný faktický přínos. Už od začátku si dám záležet na co nejlepším zaostření. Vyberu pole poblíž zenitu.
2) Snímky pak po jednotlivých sadách proženu debayeringem, staralignementem a složím je v Pixi. Nakonec je převedu do odstínu šedé.
3) Udělám analýzu výsledných složenin v CCDInspektoru. Ten si musím ještě nastudovat, ale co jsem se tak narychlo díval, tak mě bude zajímat Sensor Extrapolation Tool.
Pokud jsou mé úvahy správné tak bych měl dostat hodnoty, které přenesené do grafu, ukážou kde na stupnici je pole nejrovnější.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Asi se opakuji, ale nějak mě nepřekvapuje výsledek. Výrobci sice píší, dodržet backfocus co nejpřesněji, ale zase často uvádějí tu přesnost na +/- 1 až 2 mm. Takže ostřit přesně v rozsahu +/-1,4 mm nemusí vést vůbec k cíli. . Ale jak píšeš, je potřeba nejdříve eliminovat všechny chyby vzniklé zaostřením a pointací.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
astar

Příspěvek od astar »

Lukáši, jak už jsem tady mnohokrát psal , na posouzení je lepší mírné rozostření k soustavě ( nebývá dokorigovaná sférická vada), hvězdy na cca 10 pix. V tom to případě se prakticky neprojeví seeing ani pointace při delších expozicích . Pak se zaměř na rohy jak jsou deformované kotoučky . Pokud je zbytkový astigmatizmus , tak uvidíš oválky, typicky kolmé ke středu . Bude li jen sklenutí, tak zůstanou kruhové a jejich průměr k okraji se bude měnit, podle toho kam směřuje sklenutí. Menší budou když je sklenutí k zaostřené rovině . Pokud je objektiv aplanát, tak koma by se neměla projevit. Jen pro doplnění , pokud bude část okraje kotoučku jasnější , tak není koma plně korigovaná (nejčastěji jasnější ke středu ). Střed pole by se neměl prakticky měnit, což dokazuje ta univerzálnost korektoru.
To co píšeš je zbytečně komplikované . Potřebuješ zjistit , kde je pole nejrovnoměrnější , tedy kotoučky hvězd musejí být stejné . Pak přeostři na cca 1/2 a zkontroluj zdali se kotoučky nezmění . Potom zaostři co nejlépe a změř FWHM po celém poli .
Podle toho co jsi presentoval , tak ta citlivost posunu nebude až tak veliká, proto bych volil krok po 3mm . Když nebudeš schopen rozlišit změnu, tak klidně 5mm. Případně , pokud si nebudeš jistej , tak mi ty výsledky pošli k posouzení , asi přes nějakou úschovnu.

Teď je na test vhodná doba ,Mléčná dráha vysoko , to zabezpečí dostatek hvězd v poli pro lepší posouzení . Měsíc nevadí , jen bude pozadí světlejší .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
hades

Příspěvek od hades »

Milane, tady to je. Expozice bez OK v názvu jsou ty rozostřené. Podíváš se na to prosím?
https://www.uschovna.cz/zasilka/ADZBJIYIB5H6ASJ2-MIM/
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
astar

Příspěvek od astar »

Lukáši,
tak prvních pár postřehů . Máš tam něco nakřivo . Může to být jak v tom korektoru nebo je mírně nakloněná kamerka . Velice dobře je to patrné právě na 16-19 rozostřené (14 a 15 rozost. nejsou a u 14 vše hnuté ) , dolní rohy hlavně PD jsou ovály kolmé ke středu. Rozdíl os je tak cca 1-1,5 pix z toho vychází astigmatizmus 26- 39 mikro . Pro eliminaci by si mohl naklonit kamerku o 13-20mikro na 20mm (zvednout - na opačné straně) , ale záleží na tom pokud se to nezmění při natočení kamery . Když ano , je to pak v náklonu korektoru a tam to asi bude těžké ,pokud nemá možnosti seřízení. Taky záleží jak kvalitní je vedení v tom korektoru . Jak jsem si myslel , tak ta citlivost je velice malá , mezi 16 a 19 nepozoruji žádný významný rozdíl a to je posun o 1,7mm. Teď bych se zaměřil na to seřízení náklonu , osobně by mi vadil víc. Asi bych zatím nechal tu 16.
Jinak pološířky ve středu při zaostření jsou velice pěkné jak v Pixi , tak v Maximu . Připadá mi , ikdyž je to APO , že je tam docela dost velká zbytková barevná vada (halo kolem hvězd) , hlavně v modré oblasti , ale to u objektivů bývá . Podstatně hůře se korigují krátké vlnové délky .
hades

Příspěvek od hades »

Milane díky, že sis na to našel čas. Budu tedy postupovat následně:
1) Ověřím, zda je nakloněná kamera. To udělám tak, že pootočím zadní stranu korektoru, na které je kamera upnutá. Zkusím pár expozic v původní poloze, pak otočím o 90° a tak dál, až se dostanu do výchozí polohy.
2) Zkusím otočit celým korektorem v OV, stejný postup jako u prvního bodu.
Původní majitel refráku mi říkal, že mu vždycky jeden roh nějak ujížděl, to by tedy napovídalo, že problém nebude v náklonu kamery ale reduktoru nebo výtahu. Na refraktoru je Baader Steeltrack, u něj se dá náklon seřídit.

PS: To rozostření má být směrem dovnitř nebo ven?
Astrofotky
astar

Příspěvek od astar »

Lukáši ,
to rozostření je dovnitř . To co jsi udělal , je asi tak ta 1/2 , FWHM 5-6pix a pro posouzení dostačuje. Jaké zaostření si měl při těch snímcích ven nebo dovnitř? Pořádně jsem se podíval na ten korektor a již to vidím . S výtahem je propojen jen zasunutím do šachty :( . Pokud to není dostatečně utěsněno a vedení je dlouhé tak to může vyhovět . Jinak se ti asi málo kdy povede to spojit stejně. Ideální by bylo vše spojit šroubením. Jak na to koukám, tak to asi není možné . Pak bych při spojování postavil dalekohled na rosnici a korektor zasunul , tím by si měl dosednout rovnoměrně na plošku výtahu a pak zaaretovat . Jak dlouhá je styčná plocha ve výtahu ,která se bude dotýkal tubusku korektoru ? Jaký je rozdíl průměru vnitřní výtah a toho tubusku korektor ? (měl by být minimální - setiny) Pokud toto nebudeš mít pod kontrolou , tak nezasahuj do seřizování výtahu nebo naklánění kamerky .
Celkem nechápu , proč k těm korektorům nedělají redukce na připojení závitem ? Prosté zasouvání při focení není dobré .

Ještě doplnění : Jak jsem již psal ,tak mi trochu připadá , že je tam i koma (hlavně je to vidět při saturaci barev) . Může to být i barevná vada velikosti to si nejsem jist . Když je ta citlivost tak malá , tak pak ještě zkus posun dolů, pokud se to nezlepší ? Přikládám obrázek co mám namysli ,snímek 16 ok horní rohy. ( použito: backgroundneutralization- colorcalibration- arcsinhstretch- colorsaturation)
Přílohy
Porovnání rohů.jpg
Porovnání rohů.jpg (454.94 KiB) Zobrazeno 2241 x
hades

Příspěvek od hades »

Rozostření bohužel nevím kterým bylo směrem, on tak špatně ostřil automat. A když jsem si toho všiml a nechal to zaostřit správně, tak jsem si nevšiml, kterým směrem se to pohnulo.
To propojení se mi taky nelíbí, ale mám v plánu si na to nechat udělat redukci, abych to propojil na pevno. Já totiž dalekohled před a po použití nerozebírám, nechám to celé v kuse, dalekohled+reduktor+kameru.
Podle mého názoru na to redukce udělat půjde:
1) zadní strana výtahu se dá oddělit a je tam závit S58. K tomu se dá dokoupit redukce na M48 nebo M68
2) Přední strana reduktoru jde taky odšroubovat, tam jsem ale zatím nezjišťoval, jaký je tam závit. Přijdu tím ale bohužel o 2'' závit na UV-IR cut filtr, který tam mám. Musel bych ho nahradit menším 1,25'' filtrem vloženým přímo před kameru a to přidá malou vinětaci.
Prozatím udělám co píšeš a vložím reduktor s kamerou do OV, když bude dalekohled stát na rosnici.
Ta styčná plocha nevím jak přesně může být dlouhá, ale dle nákresů k výtahu by to mělo být cca 8mm. Pokud z toho vyčteš víc tak ten nákres je v manuálu ke stažení tady: https://www.baader-planetarium.com/en/d ... ck_bds.pdf
Mám BDS-RT verzi.
S tou komou tomu asi nerozumím, nejsem moc znalý v oblasti optiky.
Astrofotky
astar

Příspěvek od astar »

To upevnění je , jak na to koukám, krátké asi těch 12mm? Pokud je to možné to sešroubovat , to je nejlepší . Pak bude důležité , jak je kvalitní vedení posuvu těch čoček v korektoru, jaké vůle . Pro ten filtr bych ti doporučil tohle :
https://teleskopy.pl/product_info.php?p ... 20FD%20M42
je to místo plného 21 mm ZWO kroužku a pro 2" filtry . Poláci jsou levnější .

Na obrázku je to jasné ,jak vlevo tak vpravo směřuje halo od středu . Není rovnoměrně kolem centra hvězdy.

Tak zatím přemýšlej jak to propojit . Pokud bude stále nějaký roh špatný , tak teprv pak seřizovat ty náklony . Pro náklon kamery je vhodné toto:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... sator.html
hades

Příspěvek od hades »

Super, ten šuplík si určitě objednám, díky za tip.
Zkouším sehnat někoho, kdo by mi udělal tu propojku. Kdyby to neklaplo, tak by mohl pomoc ClickLock, s tím mám dobré zkušenosti a měl jsem ho už na EDčku.
Díky Milane za tvůj čas, budu se s tebou muset nějak vyrovnat až k tomu bude příležitost :mrgreen:
Astrofotky
astar

Příspěvek od astar »

Lukáši , není za co děkovat . Já jsem sám tady nabízel kontrolu kvality , tehdy ED80 a nebyl zájem . Pokud mohu a znám , tak rád poradím .
hades

Příspěvek od hades »

Trochu jsem se díval na ten rovnač a zjistil jsem, že má na straně teleskopu závit M50x1. A v OV by zas měl být M55x1 (ale to si ještě musím ověřit). Zkusil jsem napsat panu Holubcovi zda by dokázat vyrobit mezikroužek
Astrofotky
hades

Příspěvek od hades »

Včera jsem udělal další sady testovacích snímků a na hrubé analýze se potvrzuje nerovnost. Korektor byl ve výtahu uchycen když dalekohled stál na zemi, takže tam problém nejspíš nebude.
Budu muset udělat další testy: otáčet výtahem a otáčet kamerou v reduktoru.
Odkaz na snímky: http://www.uschovna.cz/zasilka/AHPXJJVFPDNC8XXC-UYT
Astrofotky
hades

Příspěvek od hades »

Pohrál jsem se s daty a vychází mi to následovně:
1) nejmenší zakřivení je v pozici 11 na mé stupnici, takže to odpovídá 72,1mm na původní stupnici. To není daleko od výrobcem uvedené hodnoty 73,5
2) náklon plochy čipu je v průměru 27%, ve směru 55°. Takže budu muset čip nebo některý z prvků na optické trase, narovnat tak, aby pravý horní roh byl blíž a levý dolní zase dál.
Teď mě čeká zjistit, která z komponent po trase to dělá, možnosti jsou:
1) hlavní optika dalekohledu
2) reduktor
3) plocha čipu
S hlavní optikou asi moc neudělám, tedy zatím jsem nezkoumal, zda se s ní dá něco udělat. Vliv křivého korektoru můžu vyloučit nebo potvrdit tak, že budu otáčet buď celým výtahem anebo nosem korektoru ve výtahu. Křivý čip zjistím otáčením zadní strany reduktoru, je tam na to kroužek.

Jsou mé úvahy správné?

Pro ilustraci, snímek z CCDInspektora pro pozici 11:
pozice_11.jpg
pozice_11.jpg (45.82 KiB) Zobrazeno 2115 x
Astrofotky
Odpovědět