VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
T.o.m

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od T.o.m »

Nepozorovali jste náhodou někdo včera východ měsíčku Io zpoza Jupitera? Měl vycháze v asi 21:18 SELČ dle Cartes du Ciel, ale ani v 21:40 SELČ tam nebyl, a to jsem si mohl oči vykoukat. Kontroloval jsem, jestli jsem se nesekl o hodinu, ale mělo by to tak být... ??? ???
Tom
Libor

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od Libor »

T.o.m napsal: Nepozorovali jste náhodou někdo včera východ měsíčku Io zpoza Jupitera? Měl vycháze v asi 21:18 SELČ dle Cartes du Ciel, ale ani v 21:40 SELČ tam nebyl, a to jsem si mohl oči vykoukat.
TomNepozoroval jsem ani ted nemam po ruce Hvezd. rocenku abych se podival, ale dost casto se stava, ze mesic pri vychodu zpoza Jupitera je v jeho stinu, takze se pak objevi az kdyz skonci zatmeni toho mesice. Treba to byl prave ten pripad. :hi:
MaG
Kontaktovat uživatele:

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od MaG »

Pro 1. 4. tu mám že ve 22:00 SELČ skončilo zatmění Ió, takže důvod je doufám jasný :hi:

Nevím nevím, ale CdC asi neumí ukázat zatmění...

viz. tabulka zde: http://clanek.ian.cz/index.php?id=1147
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
T.o.m

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od T.o.m »

:banghead:
a pak že počítače usnadňují práci - já si mohl oči vykoukat.
Každopádně díky moc. Nedávno jsem si stáhl do CdC soubor s přesnými polohami měsíčků planet, nainstaloval, ale rozdíl jsem jaksi nepostřehl. A navíc mi ani neukáže zatmění...
Dík, záhada rozluštěna.
Tom :hi:
PS: já si vždy planetu v CdC přizoomuju a pak dám animovat (např. po minutě) a dle toho se řídím. Je třeba kvůli zatmění měsíčků spouštět jinou funkci?
MaG
Kontaktovat uživatele:

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od MaG »

Já na zatmění CdC použít neumím. ???
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
vasek

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od vasek »

T.o.m napsal: :banghead:
a pak že počítače usnadňují práci - já si mohl oči vykoukat.
Každopádně díky moc. Nedávno jsem si stáhl do CdC soubor s přesnými polohami měsíčků planet, nainstaloval, ale rozdíl jsem jaksi nepostřehl. A navíc mi ani neukáže zatmění...
Dík, záhada rozluštěna.
PS: já si vždy planetu v CdC přizoomuju a pak dám animovat (např. po minutě) a dle toho se řídím. Je třeba kvůli zatmění měsíčků spouštět jinou funkci?Já používám Hnsky, který vyznačuje na orbitech měsíců části, které jsou ve stínu(čárkovaně) a měsíc zhasne už při vstupu do stínu Jupiteru. S CdC bohužel neporadím.
Porovnával jsem údaje z astronomické ročenky s výše uvedeným odkazem na IAN a Hnsky. Údaje se nepatrně liší(IAN-22:00, AR-22:02, Hnsky-21:56).
FunTomas

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od FunTomas »

MaG napsal: Já na zatmění CdC použít neumím. ???skus iny soft. Eventualne pozri tabulky ukazov nastranke http://www.projectpluto.com alebo v S&T.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
T.o.m

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od T.o.m »

Díky, zkusím asi i jiný soft. Lze někde stáhnout ten Hnsky?
Luky

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od Luky »

T.o.m napsal: Lze někde stáhnout ten Hnsky?
http://cestiny.astro.cz/files/hnsky/hnsky222.exe ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od MaG »

Přesnost bych tedy raději viděl někým ověřenu. Zdá se že nejlepší pro toto bude právě výstup ze stínu planety. Já se tak často k velkému teleskopu nedostanu, takže žádám o pomoc. - Jakmile naměříte přesný čas nějakého úkazu, srovnejte jej s různými údaji. Já vycházím z tabulek z Guide 8. Díky. :hi:

HNSky má přeci jen nějaké přednosti, snad se brzy donutím na něj podívat blíže...
vasek

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od vasek »

MaG napsal: Přesnost bych tedy raději viděl někým ověřenu. Zdá se že nejlepší pro toto bude právě výstup ze stínu planety.O to jsem se pokoušel v noci z 20. na 21. února, kdy vstupoval Io do stínu. Bohužel vybitá baterie :banghead: znemožnila pozorování v kritickém čase a tak z toho bylo... :toilet:.
Až se dostanu domů(a jestli bude jasno), tak určitě zkusím několik výstupů ze stínu a dám sem napozorované časy.
Možná ta neznalost úplně přesného času dělá pozorování zajímavějším... :hi:
T.o.m

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od T.o.m »

to Luky: Díky za odkaz ;)

to Vasek: to je pak to pravé dobrodružství :rotflmao:
T.o.m

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od T.o.m »

to Luky: nelze ten soubor nějak rozdělit? má asi 2mega a na disketu se nevleze, a na CD mi to přijde škoda pálit.
Libor

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od Libor »

MaG napsal: Přesnost bych tedy raději viděl někým ověřenu. Zdá se že nejlepší pro toto bude právě výstup ze stínu planety. Zkusim prilezitostne take neco napozorovat. Nevim o jak velkou presnost vam jde, ale 2 min bych klidne toleroval, ono totiz to zatmivani take chvili trva. Napr. nas Mesic leze do stinu behem zatmeni skoro hodinu a ty Jupiterovo se urcite take nezatmi naraz, pritom rocenka i programy uvadi pouze jeden cas.
FunTomas

VELKÁ RUDÁ SKVRNA

Příspěvek od FunTomas »

Prave som pozeral do S&T. Tam sa pise, ze 14.4.2004 bude 20:45 prechadzat GRS centralnym poludnikom Jupitera. Cas je uvedeny v UT, tak som dal v Guide vyhladat v danom case Jupiter ale tam bola skvrna zobrazena mimo stred planety. Myslel som, ze je to tym, ze centralny poludnik sa nachadza nadanom mieste, a dal som si zobrazit predpoved prechodov skvrny. Zial vysli mi aj tam vysledky na kocku. Podla Guide je prechod skvrny stredom planety o 20:00 UT. Ako to teda vastne je? Hodnoty udavane v S&T su pre nejaky poludnik jupitera, ktory sa nam zo Zeme javi niekde mimo stred disku planety?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět