Návrh a stavba dalekohledu
Re: Návrh a stavba dalekohledu
Zdravím. Dnes jsem si chvíli hrál s primárem. Už se sem bojím dávat foto, aby mě někdo nesprdnul. Za připomínky děkuji, je to vývoj.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Pokud je ten disk pod zrcadlem z překližky plný, není to nejlepší nápad. Kdysi se dělaly testy a ani po 6 hodinách nedošlo k vytemperování zrcadla s okolím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Díky za připomínku, v disku je otvor průměr 35mm, rovněž i vdisku kterým se bude primár seřizovat .
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
- Stanislavxyz
Karle, kdo nic nedělá, nic nepokazí. A zase tak zlý jsme na Vás přeci nebyli. Děláte to poctivě, pouze některé finesy specifické pro stavbu dalekohledů třeba neznáte. Snad nejen já, ale i mnozí (daleko) zkušenější kolegové Vám zkusíme dopomoci k lepšímu výsledku. Jste rozumný a necháte si poradit, to je důležité!
Jak naznačuje MilAN, překližka je slušný izolant. Nejsem si jistý, zdali bude otvor 35 mm stačit. Ideální by bylo mít i zadní stranu zrcadla co nejvíce odkrytou. Ale můžete to vyzkoušet a uvidí se. Zvětšovat otvor, nebo přidávat další nejspíš půjde i později poměrně snadno.
Doufám, že se s námi podělíte i o další pokroky ve stavbě dalekohledu. Ať se daří!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Zdravím. Něco málo o teleskopech, jsem se naučil tím, že jsem vlastnil tři newtony a tři refraktory. Mým prvním učitelem byl Artaban a toto fórum.
Tento reflektor vyrábím proto, že mě to hodně baví a mám přístup k materiálům i obrábění. Ale hlavní důvod je aby vnoučata měla na dědu památku.
Tento reflektor vyrábím proto, že mě to hodně baví a mám přístup k materiálům i obrábění. Ale hlavní důvod je aby vnoučata měla na dědu památku.
[attachment=0]20250221_185259.jpg[/attachment
Zdravím. Měl bych jednu otázku, pružiny mezi disky ano ne.
Dík Karel.
Zdravím. Měl bych jednu otázku, pružiny mezi disky ano ne.
Dík Karel.
- Přílohy
-
- 20250221_185259.jpg (131.49 KiB) Zobrazeno 2826 x
Ty pružiny ničemu nevadí, nemusí tam být. Ale při kolilmaci trochu usnadňují manipulaci. Pokud tam ale jsou, pak tam v podstatě nemusí být už ta 3 točítka s plastovou hlavou. A pokud tedy chci mít 100% jistotu, že se mi to nerozkolimuje, stačí dát za křídlovou matici ještě kontramatku, která to zajistí. Přeci jen se nekolimuje každý den (ani každý měsíc )
Zdravím. Primární zrcadlo 130/650 jsem zaclonil na 120mm. Je nějaký výpočet o kolik se zkrátí ohnisko?
Děkuji Karel.
Děkuji Karel.
Ohnisko je dáno tvarem zrcadla. zacloněním se nezmění.
Milane něco dělám špatně, průchod tubusem je široký jen 16mm a ohnisko cca 80mm nad tubusu. Dík za radu Karel.
Musíš uvážit, jak velké pole (bez vinětace) budeš požadovat a tu nakreslit do ohniska. Jinak se ti bude bez vinětace zobrazovat jen bod na ose v ohnisku. To ovlivní jak velikost sekundáru, tak i toho otvoru v tubusu. Snad to je lépe pochopitelné z obrázku
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Psal jsi sice do SZ, ale já budu pokračovat tady.
Do výkresu se musejí zakreslit krajní svazky pro zvolené nevinětované pole. Z toho pak vyjde při dané velikosti sekundáru jeho vzdálenost od primáru, a vysunnutí ohniska od boku tubusu a nutná velikost otvoru v boku tubusu.
Ta úloha ale není jednoznačná, při daném rozměru zrcadel a průměru tubusu jsou dva spolu svázané parametry, nevinětované pole a vzdálenost ohniska od tubusu. Jedno z toho si musíš zvolit, to druhé ti vyjde (společně s dalšími parametry jako vzdálenost zrcadel a velikost díry v tubusu). Typicky se spíš volí vysunutí ohniska od boku tubusu, podle typu okulárového výtahu. Nevinětované pole pak bude, jaké bude. Zvětšit ho můžeš co nejnižším výtahem.
Mimochodem, to zrcátko asi není eliptické ? Protože ke kratší ose 35mm by příslušela delší osa necelých 50mm, ale ty píšeš 35/55mm. tak co je pravda ?
Tady je výkres pro vysunutí ohniska 50mm od tubusu. Pokud potřebuješ polohu ohniska jinak, tak dej vědět, já ti to vygeneruju znovu. Teď už je to otázka sekund.
Ještě jsem doplnil i krajní paprsek vstupující do tubusu, pro kontrolu, jestli to nevinětuje o hranu tubusu. Je to vyhovující.
Velký obrázek zde: download/file.php?mode=view&id=45268
Do výkresu se musejí zakreslit krajní svazky pro zvolené nevinětované pole. Z toho pak vyjde při dané velikosti sekundáru jeho vzdálenost od primáru, a vysunnutí ohniska od boku tubusu a nutná velikost otvoru v boku tubusu.
Ta úloha ale není jednoznačná, při daném rozměru zrcadel a průměru tubusu jsou dva spolu svázané parametry, nevinětované pole a vzdálenost ohniska od tubusu. Jedno z toho si musíš zvolit, to druhé ti vyjde (společně s dalšími parametry jako vzdálenost zrcadel a velikost díry v tubusu). Typicky se spíš volí vysunutí ohniska od boku tubusu, podle typu okulárového výtahu. Nevinětované pole pak bude, jaké bude. Zvětšit ho můžeš co nejnižším výtahem.
Mimochodem, to zrcátko asi není eliptické ? Protože ke kratší ose 35mm by příslušela delší osa necelých 50mm, ale ty píšeš 35/55mm. tak co je pravda ?
Tady je výkres pro vysunutí ohniska 50mm od tubusu. Pokud potřebuješ polohu ohniska jinak, tak dej vědět, já ti to vygeneruju znovu. Teď už je to otázka sekund.
Ještě jsem doplnil i krajní paprsek vstupující do tubusu, pro kontrolu, jestli to nevinětuje o hranu tubusu. Je to vyhovující.
Velký obrázek zde: download/file.php?mode=view&id=45268
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vzhledem k tomu, že kolega má jak zrcátko, tak okulárový výtah, tak volba na požadovaný průměr nevinětovaného pole nepřichází v úvahu.Vzdálenost do ohniska je dána okulárovým výtahem, tím pádem i poloha sekundáru a nevinětované pole vyjde tak, jak vyjde. Nic z toho nelze při stavbě dalekohledu už ovlivnit.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No však jo, ta skica funguje automaticky. Změním vzdálenost ohniska od tubusu, vyjde nevinětované pole a zbylá geometrie. Fixní mám pouze zrcadla, mezi zbytkem jsou jen geometrické vazby.
Potřebuju znát výšku výtahu, resp. odkud kam se bude zasouvat. Zbytek je otázka pár sekund.
Potřebuju znát výšku výtahu, resp. odkud kam se bude zasouvat. Zbytek je otázka pár sekund.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Zdravím. Nejdřív to zrcátko. Originál k 130/650 by podle prodejce by mělo mít rozměr
37x52. Mě sehnal syn (zatím) 38x54 sice starší a zaprášené ale na první pokusy stačí. Originál rozměr objednán. Okulárový výtah je ve výrobě, ale už nyní jsem s ním pozoroval stromy vzdálené 100 až 200m. Přitom jsem posouvat primár v řádu 2 až 3cm v tubusu a pozoroval jak se mění vzdálenost okulárů od tubusu.
Obraz šel vždy pěkně zaostřit při jakékoliv poloze primáru. Dnes jsem změřil poslední náhodnou polohu primáru od sekundáru a byla 510mm. Tak to se moc neliší od výkresu.
Ten okulálový výtah si mohu vyrobit dle potřeby optiky na jakýkoliv rozměr.
Jinak chlapi dík za vaši
trpělivost. Karel.
37x52. Mě sehnal syn (zatím) 38x54 sice starší a zaprášené ale na první pokusy stačí. Originál rozměr objednán. Okulárový výtah je ve výrobě, ale už nyní jsem s ním pozoroval stromy vzdálené 100 až 200m. Přitom jsem posouvat primár v řádu 2 až 3cm v tubusu a pozoroval jak se mění vzdálenost okulárů od tubusu.
Obraz šel vždy pěkně zaostřit při jakékoliv poloze primáru. Dnes jsem změřil poslední náhodnou polohu primáru od sekundáru a byla 510mm. Tak to se moc neliší od výkresu.
Ten okulálový výtah si mohu vyrobit dle potřeby optiky na jakýkoliv rozměr.
Jinak chlapi dík za vaši
trpělivost. Karel.