Včera som sa po dlhšej dobe rozhliadol po DSO.
Veľa som toho nevidel, nejak som vyšiel z cviku. Ale niečo sa mi vidieť podarilo, a niečo som aj nakreslil. Pozoroval som Saturn, Nejaké otvorené hiviezdokopy , m57, m27, m13, m51, ,m81 a m82, riasovku a ngc 4490.
Obloha nebola nič moc, + ešte lampy....
Popisovať m57,27,13 asi ani nemusím.
M81 je veľmi zaujmavý objekt, a veľmi ťažko sa na ňom dajú vypozorovať nejaké detaily. Včera mi to moc nevyšlo, kvôli lampám ale nabudúce to skúsim znovu.
M82 už bola o niečo lepšia, znovu ale rušili lampy, nejaké štruktúry sa tam vidieť ale dali.
Riasovka, ngc 6965 nebola takmer ani viditeľná, a veľmi dlho trvalo kým som si ju vôbec všimol. Dosť ma to zaskočilo. Nejaká slabá škvrnka tam ale bola.
Neskôr prišiel čas na ngc 4490. Najprv som ju nemal v pláne pozorovať, ale po neúspešnom hľadaní ngc 6543, ic 1396 a ngc 7023 ( čo ma poriadne naštvalo ... ) som si spomenul , že v súhvezdí Polovné psy je jedna galaxia.
Pozoroval som ju asi 30min. Pri zv. 50x bolo jasné že sa jedná o jednú väčšiu galaxiu a jednú menšiu. Ta menšia bola ale aj o dosť horšie viditeľná. Pri zv. 120x sa mi to zdalo byť najlepšie, aj keď som musel poriadne potrápiť oko aby som tam niečo vôbec videl. Keď sa mi nedarilo vypozorovať tvar tejto galaxie, šupol som tam zv. 200x ktoré mi na pár sekúnd ukázalo nejaké tvary. Ale čím dlhšie som do toho čučal, tým som videl menej.
Neskôr som tam znovu šupol 10mm okulár a po čase mi už vyliezali nejaké tie detaily a tvary, tak som sa rozhodol že si niečo načrtnem . Ale čím viac tento objekt zapadal, tým horšie sa pozorovalo. Vďaka lampám ... ;D
Pridávam kresbu :
Je to taká rýchlo kresba, takže ma šetrite