a protože mi ty gifka nějak moc zkomprimovaly barvy, tak tu mám ještě video verzi: Chci se zeptat, jak si tu animaci z jednotlivých snímků udělal?
ISS (popř. s dalšími objekty)
gif animace:
a protože mi ty gifka nějak moc zkomprimovaly barvy, tak tu mám ještě video verzi: Chci se zeptat, jak si tu animaci z jednotlivých snímků udělal?

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- Vlastimil Vojáček (máčka)
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduše... Jednotlivé snímky jsem zarovnal ve photoshopu a pak na vytvoření gif animace použil porgrámek MovieGear 
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
A jak si je na sebe zarovnával, ručně podle oka? 
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- Kontaktovat uživatele:
Ano hezky ručně přes vrstvy 
Stejně nechápu jak jsi tu ISS na obloze zastavil, protože jinak to takto odfotit nejde ;D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Ano hezky ručně přes vrstvyNo, takže si to dělal stejně jako já, to mě zajímalo.
Já to dělal sice v jiném programu, ale taky hezky snímek po snímku. Sakra, to je ale makačka co?
Ještě by mě zajímala rychlost snímkování jakou si použil. Já dělal jeden snímek každé dvě sekundy.
Brouzdal sem po netu a hledal nějaký software, který by dokázal takto zarovnávat sám, ale nic sem nenašel, respektive žádný free nebo alespoň demo.
Nevíte někdo o nějakém softwaru, který by z hromady snímků ISS udělal zarovnané snímky do animace?
Určitě by to dodalo více lidem odhodlání k nafocení takových serií. ;)
Pro Regulus:
Určitě to odfotit jde. Mě s mojim 2m ohniskem to už ani nepřijde a ISSku do zorného pole dostanu celkem v pohodě. Nejhorší to je kolem zenitu, ale to chce cvik, na to žádná rada není.
Já to dělal sice v jiném programu, ale taky hezky snímek po snímku. Sakra, to je ale makačka co?
Ještě by mě zajímala rychlost snímkování jakou si použil. Já dělal jeden snímek každé dvě sekundy.
Brouzdal sem po netu a hledal nějaký software, který by dokázal takto zarovnávat sám, ale nic sem nenašel, respektive žádný free nebo alespoň demo.
Nevíte někdo o nějakém softwaru, který by z hromady snímků ISS udělal zarovnané snímky do animace?
Určitě by to dodalo více lidem odhodlání k nafocení takových serií. ;)
Pro Regulus:
Určitě to odfotit jde. Mě s mojim 2m ohniskem to už ani nepřijde a ISSku do zorného pole dostanu celkem v pohodě. Nejhorší to je kolem zenitu, ale to chce cvik, na to žádná rada není.
- Kontaktovat uživatele:
S tím zarovnánváním to vidím skepticky... já jsem akorát při předchozím přeletu v MaximDL zarovnával metodou jedné hvězdy manuálně tak, že jsem na jednotlivých snímcích klikal na stejné misto na ISSce.
To ale něřeší rotaci satelitu vůči čipu během přeletu.. takže musel nastoupit znovu Photoshop.
Jinak žádnou rychlost snímkování nemám, prostě se snažím dostat ISSku do středu záměrného kříže a když je poblíž zamáčknu dálkovou spoušť a držím na foťáku mám nastavené seriové snímání.. takže cvakám a cvakám a většinou mi tam ISS spadne to že nebyly rozestupy mezi snímky stejné na animaci moc poznat nejde... spíš tam je vidět pauza např. pro meridian flip a pod.
Ano chce to trochu cvik a pak sledování ISS není zas takový problém.. větší čip je pak výhodou
To ale něřeší rotaci satelitu vůči čipu během přeletu.. takže musel nastoupit znovu Photoshop.
Jinak žádnou rychlost snímkování nemám, prostě se snažím dostat ISSku do středu záměrného kříže a když je poblíž zamáčknu dálkovou spoušť a držím na foťáku mám nastavené seriové snímání.. takže cvakám a cvakám a většinou mi tam ISS spadne to že nebyly rozestupy mezi snímky stejné na animaci moc poznat nejde... spíš tam je vidět pauza např. pro meridian flip a pod.
Ano chce to trochu cvik a pak sledování ISS není zas takový problém.. větší čip je pak výhodou
Jinak žádnou rychlost snímkování nemám, prostě se snažím dostat ISSku do středu záměrného kříže a když je poblíž zamáčknu dálkovou spoušť a držímna foťáku mám nastavené seriové snímání.. takže cvakám a cvakám a většinou mi tam ISS spadneto že nebyly rozestupy mezi snímky stejné na animaci moc poznat nejde... spíš tam je vidět pauza např. pro meridian flip a pod.Mě právě ta tvoje animace přijde taková neplynulá. Letí, letí pak skok a jakoby stojí pak skok a zase letí. Teď když si mi popsal jak ji snímáš, tak už ten výsledek chápu.
Já se připravím, a když nad obzorem zahlédnu ISS tak zmačknu časovací spošť a ta dělá snímek každé 2 vteřiny. Celou tu dobu se snažím udržet ISS na středu nitkového kříže v hledáčku a foťák cvaká aniž bych se oněj staral. Tam kde se naexponuje tak to použiju do animace, většinou ji mám na 2/3 snímků, i víc.
Co se týče toho softwaru, tak máš asi pravdu. Možná, že ho teprve někdo vytvoří.
Ale s tou rotací ISS vůči čipu během přeletu, tě nějak nechápu. Při tvorbě animace sem toto nikdy neřešil, jen sem zarovnal polohu. Ta rotace je přirozená, tak by si to viděl i okem kdyby mělo velké zvětšení.
PS: Doufám, že od 19.Dubna bude hezké počasí, už se nemůžu dočkat.
Já se připravím, a když nad obzorem zahlédnu ISS tak zmačknu časovací spošť a ta dělá snímek každé 2 vteřiny. Celou tu dobu se snažím udržet ISS na středu nitkového kříže v hledáčku a foťák cvaká aniž bych se oněj staral. Tam kde se naexponuje tak to použiju do animace, většinou ji mám na 2/3 snímků, i víc.
Co se týče toho softwaru, tak máš asi pravdu. Možná, že ho teprve někdo vytvoří.
Ale s tou rotací ISS vůči čipu během přeletu, tě nějak nechápu. Při tvorbě animace sem toto nikdy neřešil, jen sem zarovnal polohu. Ta rotace je přirozená, tak by si to viděl i okem kdyby mělo velké zvětšení.
PS: Doufám, že od 19.Dubna bude hezké počasí, už se nemůžu dočkat.
Dnešní přelet ISS.
V noci je dost času na přípravu a zaostření, ale výsledek je stejně víceméně o štěstí.
Toto je nejlepší snímek.
více na klik
V noci je dost času na přípravu a zaostření, ale výsledek je stejně víceméně o štěstí.
Toto je nejlepší snímek.
více na klik
Toto je nejlepší snímek.
To teda je [smiley=thumbsup.gif]
To teda je [smiley=thumbsup.gif]
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Teda, velice slušný výsledok. Snímok nie je extra veľký, ale o to plastickejší a príjemnejší na pohľad. Skvelá práca
.
Včerejší první přelet ve 20:50
Nemám v tom ještě žádný cvik,montáž by už nejspíš chtěla promáznout,no a o tom chytání do zorného pole ani nemluvím...
Canon A560 může nalupat sérii nejvíce deseti snímků za sebou,takže pokaždé,když série skončila,znovu jsem mačkal spoušt a ISS vždy doháněl.Z videem z 20.4. to bylo horší.Po rozložení na framy mělo přes 10G a noťas už nechtěl stíhat.Výsledek nestojí za uveřejnění.Včera se dařilo lépe snímkováním...
Příště chci vyzkoušet,jak to nasnímá webkamera. :)
T.
Nemám v tom ještě žádný cvik,montáž by už nejspíš chtěla promáznout,no a o tom chytání do zorného pole ani nemluvím...
Canon A560 může nalupat sérii nejvíce deseti snímků za sebou,takže pokaždé,když série skončila,znovu jsem mačkal spoušt a ISS vždy doháněl.Z videem z 20.4. to bylo horší.Po rozložení na framy mělo přes 10G a noťas už nechtěl stíhat.Výsledek nestojí za uveřejnění.Včera se dařilo lépe snímkováním...
Příště chci vyzkoušet,jak to nasnímá webkamera. :)
T.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Jakým časem to máš focené ? Vždyť ISS se za 1/1000s posune o 8 m Má-li být něco vidět, měl by být čas ještě kratší. Či-li video musí zvládat čas alespoň 1/1000s.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
čas expozice: 1sec
clona čočky: F 3,5
rychlost ISO: 250
Je to můj třetí pokus,tak to berte s rezervou...
Čtvrtý se právě pokusím udělat webkou nejméně 60ti snímků za sekundu.
T.
clona čočky: F 3,5
rychlost ISO: 250
Je to můj třetí pokus,tak to berte s rezervou...
Čtvrtý se právě pokusím udělat webkou nejméně 60ti snímků za sekundu.
T.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
Nejde ani tak o rychlost snímání, jako o možnost nastavit krátký expoziční čas.
lepší rada žádná než špatná