Snímky Slunce v čáře H-alfa

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Re: Snímky Slunce v čáře H-alfa

Příspěvek od Roman (Rick) »

Tak a je tu pokus č.2. S Quarkom sa postupne spoznávam, muchy vychytávam, ešte ten seeing, aby spolupracoval ;).

Obrázek
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Seeing je samozřejmě důležitý, ale důležitější je zpracování, to je 70% úspěchu.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Ja si myslím, že je to skôr naopak - seeing je 70% úspechu :D. Keď je dobrý seeing, stačí minimum spracovania, ale ak neposlúcha seeing, tak sa so spracovaním môžem trápiť hodiny a stále to nebude dobre.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tenhle výsledek není 100% seeingem, věř mi :)

U focení Slunce záleží především na průměru dalekohledu. Optika většinou není problém, fotí se v tak úzkém pásmu, že slušný achromát plně dostačuje. Rozdíl v průměru je ale zdrcující.

Zdroj

Obrázek
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Za tým seeingom si stojím. Dobre to poznám z fotenia planét. Keď nie je seeing, tak detaily proste nie sú, nezáleží akým priemerom sa fotí, či ako sa to spracuje. Keď raz tie detaily nie sú v zdrojových dátach, tak sa proste nevytiahnu. Možno to vidieť i na videu, ktoré som poslal do sekcie "Vyskúšajte si spracovanie". Tiež by som veľmi rád robil tak detailné a ostré snimky, ako tu uvádzaš. Snáď sa mi občas pošťastí taký seeing, aký často mávajú v zahraničí a vedia využiť aj 15cm priemer. Mám v pláne použiť ešte malý achromát na full disk snímky. Newtona 150/750mm som tiež clonil na 100mm, takže priemer/rozlíšenie je podla mňa ok. Samozrejme môže to byt i lepšie (asi pošlem video na spracovanie, nech sa s tým pohrajú tunajší machri :-)). Stále je to len 2nd light touto technikou. Ešte to chce poladiť etalón. Ja som zatiaľ rád i za tento snímok. Ešte sa s tým všetkým len zoznamujem, takze ešte sú tam rezervy. Každopádne na druhý snímok touto zastavou a na to aký je to pokrok oproti prvému snímku, som s tym spokojný a snáď sa raz priblížim výsledom, aké si tu uviedol ;-).
Naposledy upravil(a) Roman (Rick) dne 17. 06. 2017, 13:42, celkem upraveno 6 x.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Tak som nechal uložiť video, snáď z toho niekto vytiahne viac a niečo krajšie :)

http://www.astro-forum.cz/viewtopic.php ... 25#p355425
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Pokúsil som sa ešte o detail. Neviem, čo robím zle, ale lepší výsledok sa mi z toho nedarí dostať. Detaily, ako vždy na klik.

Obrázek

A ešte jedna "sirokouhlá" verzia :):
Obrázek
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Souhlasím plně s Romanem. I u HAlfy na Slunci je špatný seeing znát. Ale taky nechápu proč používáš Newton, nebyl by lepší achromát? Ty interference jsou špatné...
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

No tie interferencie sú otrasné, ale vznikajú rovnako i u achromátov. Je to vec kameriek. Práve u ZWO sú tie tzv. Newton rings najvýraznejšie. Riešením je mierne naklonenie roviny snímača (čoskoro snáď vyskúšam). Zatiaľ to riešim pomocou flat fieldu. Čo sa týka fotenia cez Newtona, spravil som si 10cm mimoosú clonu a proste mi to s ním ide bez problémov (skúšal som i achromát 80/600, ale absolútne sa mi nedal zaostriť obraz cez Quark).
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Roman (Rick): Tak o seeingu přece nemusíme diskutovat, to beru jako samozřejmost, zrovna tak kvalitu dalekohledu. Zpracováním lze udělat obrázek mizerný nebo skvělý a to je těch 70%. 30% nechávám na správném pořízení dat (expozice, nastavení kamery apod.). Je vidět, že za odpoledně jsi najednou z obrázku vykouzlil o třídu lepší obraz a jde to ještě lépe.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Ja len dúfam, že sa niekto pustí do spracovania toho videa a ukáže mi, čo sa z tých dát dá vydolovať. Toto je pre mňa nová oblasť a rád by som sa priučil niečo nové :-).
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dnes mi nějak nejede internet, tak jsem jen vymazal z tvého jpg tu inteferenci.
Přílohy
SUN.jpg
SUN.jpg (421.64 KiB) Zobrazeno 1986 x
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Dnes som zas pokúšal štastie :). Viac info na klik. Tie interfernčné pruhy sú riadna otrava. Ako sa ti podarilo ich zbaviť? Flatfield tomu veľmi nepomáha :cry:.

Obrázek
Obrázek
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

No vidíš jak se lepšíš, až zpracuješ nějakých 10 tis. avi souborů jako proky, tak uvidíš ten rozdíl :)

Některé programy obsahují funkci deinterlace, např. Photoshop, takže tímto nástrojem. Není to úplně 100%, ale jde to.
Přílohy
SUN.jpg
SUN.jpg (82.92 KiB) Zobrazeno 1950 x
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Vďaka za tip, je to viditeľný rozdiel. Ja som to skúšal len cez motion blur, ale prichádzal som o detaily Je to fakt iné fotenie/spracovanie, ako pri planétach. Každopádne je to paráda, čo sa dnes dá nafotiť na Slnku jednym "drahším okulárom" :).
Odpovědět