INDI, KStars a Ekos
Re: INDI, KStars a Ekos
Astroberry je mŕtvy projekt odporúčam ho nepoužívať. Buď si nainštalovať originál RaspberryPi OS a použiť môj skript na naištalovanie KStars alebo si stiahnuť AstroArch
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Zajímavý projekt, tak asi až v zimě budu zkoušet a testovat doma v teple na montáži.
- mirkovacik
- Věk: 53
Chlapci, poraďte, prosím.
Upgradol som na RPI5. Konečne som sa dostal k tomu, aby som to vyskúšal, ale nevie sa mi to pripojiť na montáž EQ6-R. Skúsil som to nasucho na montáž simulátor + ostatné zariadenia naostro, všetko fungovalo.
Včera som to konecne dal von, pripojil na montáž a nevie sa mi to connectnúť. Presne som s tým mal problém aj na staršej RPI, potom sa to nejako chytilo a už to išlo. Ale teraz som zasa v tom stave.
Viem, že treba v optionoch nastaviť rýchlosť na 11520. Ale akoby sa to nevedelo zmeniť. Ked to zavrem a potom znova otvorím, vždy je tam naspäť 9600. Detto, keby som chcel zmeniť USB0 na USB1, tak to nič nerobí - zmením v políčku, stlačím "Set" a nič to neurobí.
Ked dám connect, tak to nič neurobí. ikonka pre Connect/Disconnect sa zmení na žltú a tak to ostane.
Neviem tu rýchlosť zmeniť ani pred použitím funkcie connect, ani po connect, po disconnect sa nič nemení.
Ked sa chcem dostať do optionov, musí byť INDI spustený. Vypol som autoconnect po spustení. Ale ani tak neviem zmeniť tú rýchlosť...
Čo mám robiť?
Upgradol som na RPI5. Konečne som sa dostal k tomu, aby som to vyskúšal, ale nevie sa mi to pripojiť na montáž EQ6-R. Skúsil som to nasucho na montáž simulátor + ostatné zariadenia naostro, všetko fungovalo.
Včera som to konecne dal von, pripojil na montáž a nevie sa mi to connectnúť. Presne som s tým mal problém aj na staršej RPI, potom sa to nejako chytilo a už to išlo. Ale teraz som zasa v tom stave.
Viem, že treba v optionoch nastaviť rýchlosť na 11520. Ale akoby sa to nevedelo zmeniť. Ked to zavrem a potom znova otvorím, vždy je tam naspäť 9600. Detto, keby som chcel zmeniť USB0 na USB1, tak to nič nerobí - zmením v políčku, stlačím "Set" a nič to neurobí.
Ked dám connect, tak to nič neurobí. ikonka pre Connect/Disconnect sa zmení na žltú a tak to ostane.
Neviem tu rýchlosť zmeniť ani pred použitím funkcie connect, ani po connect, po disconnect sa nič nemení.
Ked sa chcem dostať do optionov, musí byť INDI spustený. Vypol som autoconnect po spustení. Ale ani tak neviem zmeniť tú rýchlosť...
Čo mám robiť?
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Mezi indi drivery musí být pro eq6 něco jako indi-eqmod. Já to používám přes Ekos. V něm se vybere montáž odpovídající tomu indi-eqmod, čili tuším Eqmod Mount. Pak se to spustí a objeví se Indi Control Panel a v něm záložka Eqmod Mount, viz popis. Na záložce Connection je možno vidět Baud Rate a tam se zvolí těch 115200 (myslím, že ti chyběla nula). Pak se klikne na Connect.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
- mirkovacik
Mám v INDI v equipment vybratú montáž Skywatcher->EQmod, mám v okienkach všetky optiony, nastavím hodnotu na 115200, stlačím connect, gulička sa vyfabrí na žlto a žiadna ďalsia info sa nikde nezjaví, montáž sa nepripojí. Disconnectnem všetky zariadenia, stopnem INDI server, niekedy aj reštartnem RPI, zapnem to celé znova, v k kolonke rychlost je zasa 9600...
- stmare
- Kontaktovat uživatele:
Jestli ještě není problém v kabelu. Ty máš starší EQ-6, nebo novější EQ6-R? U té starší musíš mít speciální kabel který má v sobě převodník USB-UART. A k tomu musí být driver. U té novější je ten obvod již na desce v montáži a driver asi bude nainstalován v RPi. Já mám tu novější, takže driver neřeším.
Zkus ještě v consoli napsat
dmesg -w
a sleduj, co to píše během připojování. To sem pak dej, třeba nás něco napadne.
Zkus ještě v consoli napsat
dmesg -w
a sleduj, co to píše během připojování. To sem pak dej, třeba nás něco napadne.
Mě připadá že by mohl být problém s právy ke konfiguračnímu souboru. Asi se nepodaří změnit jeho obsah, proto se ta změna neuloží.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- stmare
- Kontaktovat uživatele:
Ten dmesg myslím vypisuje i baud rate, to by nás posunulo.
Jinak ale já tam taky nějak řeším při spuštění driverů toho usera, taky mě to nějak trápilo. Teď jen nevím jak, až budu mít RPi před sebou, dám vědět...
Jinak ale já tam taky nějak řeším při spuštění driverů toho usera, taky mě to nějak trápilo. Teď jen nevím jak, až budu mít RPi před sebou, dám vědět...
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Máte vůbec přístupová práva k portům ttyUSB*? Uživatel musí být ve skupině dialout.
Pošlete sem výstup z terminálu:
Po připojení montáže:
Vlastník by měl být root a skupina právě dialout s právy čtení i zápisu.
Pošlete sem výstup z terminálu:
Kód: Vybrat vše
groups
Kód: Vybrat vše
ls -al /dev/ttyUSB*
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Jestli je v adreasi .indi soubor eqmod.xml, smazat ho a pak zkusit znovu pripojeni.
Pokud i tak se nepodari pripojit, ja to vyresil eqdirectem do usb a tim se mi veskere problemy vyresily.
Pokud i tak se nepodari pripojit, ja to vyresil eqdirectem do usb a tim se mi veskere problemy vyresily.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- mirkovacik
Samozrejme, vyskúšam/skontrolujem, čo mi radíte.
Len práva to asi nebudú - keď sa konfigurácia iných vecí ukladá. A cez USB sa fotí na DSLR, guiduje, fokusér fokusuje...
Budeme lúštiť.
PS: Montáž neviem, či mám staršiu, či novšiu, ale pripájam to USB káblom k RPI a na druhom konci je tiež USB konektor (taký ako býva do tlačiarní) a myslím, že kábel je štandard USB, a je to ten istý, ktorým som to pripájal aj predtým na predchádzajúce RPI.
Len práva to asi nebudú - keď sa konfigurácia iných vecí ukladá. A cez USB sa fotí na DSLR, guiduje, fokusér fokusuje...

PS: Montáž neviem, či mám staršiu, či novšiu, ale pripájam to USB káblom k RPI a na druhom konci je tiež USB konektor (taký ako býva do tlačiarní) a myslím, že kábel je štandard USB, a je to ten istý, ktorým som to pripájal aj predtým na predchádzajúce RPI.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Starsi verze montazi nemely usb konektor.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Tím bych si nebyl tak jistý, protože ta montáž funguje jako USB/COM převodník a vytvoří patřičné sériové zařízení /dev/ttyUSB*. Systémová UDEV pravidla mu pak na základě třídy zařízení přiřadí skupinu dialout. Kamery, co nevyužívají UVC a darda dalších USB zařízení se pouze ohlásí systému a až ovladač si najde mezi ostatními to své a komunikuje s ním přímo.mirkovacik píše: ↑10. 07. 2024, 08:20Len práva to asi nebudú - keď sa konfigurácia iných vecí ukladá. A cez USB sa fotí na DSLR, guiduje, fokusér fokusuje...
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- mirkovacik
No vyskušam. Pravda je, že v -dev mám zariadenia /dev/ttyUSB0 a 1 a port pre montáž je USB0. Tie ostatné zariadenia tam majú nejaký strašne dlhý chlpaty string a nie USB0 ani USB1.
- stmare
- Kontaktovat uživatele:
Je potřeba mít k dispozici nějaký log, jinak tu vaříme z vody. Někdy pomůže jen spustit aplikaci z terminálového okna a tam sledovat, co to píše.