Historické dalekohledy
Re: Historické dalekohledy
Když jsme byli s rodinou ve Florencii, rozhlížel jsem se z Giottovy zvonice a o několik bloků dál jsem si všiml kopule mezi střechami. Našel jsem si to pak na Googlu a zjistil, že je to dost stará hvězdárna, která se jmenuje Osservatorio Ximeniano a byla založena už v 18. století. Bohužel už jsem neměl čas se tam vydat, chystám to někdy příště a na internetu je bohužel v nalezení jen hrstka fotek z interiéru. Jistě – např. tadyhttps://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Osservatorio_ximeniano,_telescopio_04.JPG – je ale zřejmé, že hlavní přístroj hvězdárny je dost neobvyklý a velmi starý. Je to nepochybně newton ve dřevěném tubusu na velice zvláštní montáži s objektivem o průměru odhadem tak 30 cm. Podle těch několika fotek těžko usuzovat na detaily, tak jsem jim napsal mail, abych něco zjistil. Tak uvidím, co mi napíšou.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Přiznám se, že jsem takhle zvláštní montáž dalekohledu ještě neviděl. Pokud to dobře chápu z těch několikla málo fotografií, tak se jedná o azimutální montáž, kterou tvoří vlastně kopule.Výškové ložisko pevně na kopuli a v azimutu se točí celou kopulí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Přesně tak jsem to pochopil taky. Strašně zvláštní věc.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Zatím jsem z jiného italského článku zjistil, že dalekohled je z roku 1830 a občas se s ním pozoruje okolí. To by znamenalo, že je funkční. Na hvězdárně se dosud provádějí meteorologická pozorování, je veřejně přístupná včetně knihovny a muzea.
Na Youtube je dvoudílná reportáž z této observatoře.
Děkuju, divím se, že mě nenapadlo podívat se i na YouTube. Rád se na to podívám!
Edit: tak už jsem se na to podíval. Ten dalekohled se objeví na nějaké pětadvacáté minutě prvního dílu, chvilku tam o něm mluví, ale moc toho neřeknou. Pouze to, že má tubus ze dřeva, což je dobré, protože nepodléhá moc velké tepelné roztažnosti a že se to dřív používalo ke klasické astronomie, k mapování oblohy a tak. Z toho záběru si lze učinit trochu lepší představu než z těch fotek, ale moc tam toho teda neukážou a neřeknou.
Edit: tak už jsem se na to podíval. Ten dalekohled se objeví na nějaké pětadvacáté minutě prvního dílu, chvilku tam o něm mluví, ale moc toho neřeknou. Pouze to, že má tubus ze dřeva, což je dobré, protože nepodléhá moc velké tepelné roztažnosti a že se to dřív používalo ke klasické astronomie, k mapování oblohy a tak. Z toho záběru si lze učinit trochu lepší představu než z těch fotek, ale moc tam toho teda neukážou a neřeknou.
- Stanislavxyz
Technické řešení je u této hvězdárny vskutku nevšední. Mám rád kreativní a asymetrické uvažování, byť jde často o slepé uličky. Tady mě napadá zjevná nevýhoda- pro udržení objektu v ZP se musí hýbat celou kopulí (se kterou je tubus patrně napevno spojený), tedy se případné vibrace od pojezdového ústrojí kopule přenáší na dalekohled. Zase ale v místě, které by zabíral pilíř, se může tančit...
To mě ani příliš nevadí, jelikož s politováním musím konstatovat, že moje italština je krátká i na to málo co tam zazní. Dokonce se mi v knihovně ani nedařilo rychle najít italsko-český slovník! Našel jsem pouze "Italské hudební názvosloví", pro tento případ nepoužitelné...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Říkají toho opravdu říkají málo, jenom to, co jsem napsal o příspěvek výš. Tedy že má dřevěný tubus, pak o té tepelné roztažnosti, a že se to používalo ke klasické astronomii, mapování a tak. Jako výhoda té konstrukce mi připadá stálá poloha okuláru, jinak to asi bude mít výše uvedené nevýhody. Taky mám takové nápady rád a nejspíš se to nějak osvědčilo, když to tam celou dobu zůstalo.
Na stránkách samotné instituce jsem ještě našla informaci, že:”All’interno della cupola dello Ximeniano è conservato il telescopio di Leonardo Ximenes, che veniva usato per osservare e mappare le stelle e il loro movimento, ogni notte, durante l’anno. Oggi non viene più utilizzato, se non per osservazioni occasionali della superficie lunare e di alcuni corpi celesti più luminosi.” Tedy že “uvnitř kupole je zachován teleskop Leonarda Ximenes, který byl používán k mapování hvězd a jejich pohybu každou noc v průběhu roku. Nyní využíván není, kromě příležitostných pozorování povrchu měsíce a dalších jasných nebeských těles.” Pokud to je skutečně teleskop zakladatele hvězdárny, tak by to ovšem musel být dalekohled z 18. století, protože ten Ximenes zemřel roku 1786. To by z té hvězdárny činilo dost možná hvězdárnu s nejstarším funkčním dalekohledem na světě. Na mail mi zatím nikdo neodpověděl a žádné další informace se mi zatím sehnat nepodařilo.
Edit: Našel jsem ještě další video, kde sice nic nového neříkají – zjevně je to naučená prohlídka – ale udělal jsem dva screenshoty okulárového a objektivového konce. Obojí rozhodně podporuje domněnku, že je to tak starý dalekohled.
https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1648024543
https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1648024544
Edit: Našel jsem ještě další video, kde sice nic nového neříkají – zjevně je to naučená prohlídka – ale udělal jsem dva screenshoty okulárového a objektivového konce. Obojí rozhodně podporuje domněnku, že je to tak starý dalekohled.
https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1648024543
https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1648024544
Zajímavý a velmi neobvyklý systém otevírání štěrbiny je k vidění na Flammarionově observatoři v Juvisy: https://saf-astronomie.fr/observatoires/
- Stanislavxyz
To otevírání štěrbiny na Flammarionově observatoři je opravdu velmi nezvyklé, zajímalo by mě, co k tomu konstruktéra vedlo- dle mého soudu to zjevné výhody nepřináší a konstrukce, zejména mechanika ovládání se komplikuje. Mám sice rád kreativní a nevšední koncepce, ale ještě raději mám jednoduché věci, poněvadž jsou povětšinou vysoce funkční a bezporuchové.
Každopádně observatoř je to zajímavá, refraktor s aperturou 240 f 3600 je podle fotografie na Wikipedii ve vynikajícím stavu (https://en.wikipedia.org/wiki/Camille_F ... bservatory ) a nechybí ani sluneční hodiny. Navíc se s dalekohledem evidentně pozoruje, jelikož je na něm nasazený moderní okulárový výtah.
Každopádně observatoř je to zajímavá, refraktor s aperturou 240 f 3600 je podle fotografie na Wikipedii ve vynikajícím stavu (https://en.wikipedia.org/wiki/Camille_F ... bservatory ) a nechybí ani sluneční hodiny. Navíc se s dalekohledem evidentně pozoruje, jelikož je na něm nasazený moderní okulárový výtah.
- Stanislavxyz
A ještě sem přihodím tuto pozoruhodnost: https://ostatni.bazos.cz/inzerat/189825 ... kohled.php
Vpravdě mám skoro chuť se na něj jet podívat. Ne že bych ho hned musel kupovat, ale do Olomouce to nemám tak daleko a nemálo otázek tento aparát u mě vyvolal.
Vpravdě mám skoro chuť se na něj jet podívat. Ne že bych ho hned musel kupovat, ale do Olomouce to nemám tak daleko a nemálo otázek tento aparát u mě vyvolal.
No ne, to je opravdu zvláštní. Bez toho šíleného kusu skla vpředu - to je nějaký kondensor ze zvětšováku? Nebo čočka z nějakého projektoru? A patří to tam vůbec, nebo je to invence majitele ve smyslu “je to čočka, tak to k tomu musí patřit”? - to vypadá jako moc hezký newton.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Mě ten dalekohled přijde jako novodobá skládačka s použitím několika starších komponent ( výtah, hledáček, vidlice ), nově vyrobenými dřevěnými historizujícím prvky a dobastleným, kdesi vyhrabaným "objektivem".
Vše za účelem dobře prodat to, co bylo kdesi posbíráno, zděděno nebo někde lacino koupeno.
Vše za účelem dobře prodat to, co bylo kdesi posbíráno, zděděno nebo někde lacino koupeno.