Zacal by som tym ze sa volam Boris a uz dlhu dobu sa zaujimam o astro.Kedze mam konecne nieake peniaze navyse rozhodol som sa kupit si nieaku zakladnu vybavu.Uvitam akukolvek radu popripade typ na nieco zaujimave vsetky zatial mnou vybrane sa pohybuju v cene do 500eur (cca 15 000 CZK).
Moje zameranie je sledovanie mesiaca a planet popripade nieakych zaujimavych DSO - nieje podmienkou stym ze pokial to bude mozne rad by som skusil aj fotit - ziadne extra dlhe expozicie skorej fotky mesiaca popripade nieakych planet s DSO mozno andromeda a orion nebula.
Pocital som recenzie rady tu na fore a podobne a moj vyber sa zuzil na 3 konkretne typy...
1. Apochromatický refraktor Sky-Watcher 72/420 EvoStar 72 ED DS Pro OTA ( podla recenzii atd je to vstupna brana do astrofotografie pre zaciatocnikov avsak s istou farebnou vadou ktora sa da odstranit korektorom za dalsich bezmala 200eur cca 5000CZK)
2. Sky-Watcher N 150/750 EQ3-2 reflektor ( velke + vidim v tom ze s 150/750 sa da pozorovat a kedze EQ3-2 podla vela z vas nieje uplny ideal na fotenie vyuzil by som ho zatial na viac sekundove expozicie mliecnej drahy s pouzitim mojej DLSR + klasickeho objektivu a casom po nasetreni na kvalitnejsiu montaz by slo fotit aj s reflektorom)
3. Klasicky 8'' Dobson ( na fotenie podla vsetkeho nevhodny - prave to ma nanom odradza otazka teda znie je mozne s dobsonom bez uprav,montazi a podobne fotit napriklad mesiac na kratsich expoziciach ?)
Zaujimalo by ma taktiez aky rozdiel v pozorovani je medzi 150/750 a tym 8'' dobsonom . Umna zatial na 80percent vitazi 150/750 na eq3-2 hlavne z dovodu moznosti fotenia zrkadlovkou + objektiv...
Vsetkym za reakcie vopred dakujem snad som to nieako uplne neskomolil