Jupiter
Jupiter 2014- 2015
Mitovka: Palec hore, moc pěkný snímek... snad bude příště víc času 
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Druhá noc se na MHV vydařila, dokonce i seeing se kolem 5:50 zlepšil. Bohužel ne o tolik, jak se zdálo při snímání. Jupiter se nijak zvlášť nevlnil, ale jemnější detaily braly za své.
Karel
Jupiter 2014- 2015
Krásny Jupiter Karel,
ono na 33" kotúčiku človek nejaké mikroštruktúry čakať ani nemôže. Už to čo ste odfotili je fantastické, keď si predstavím čo by nám ukázal 25" Mars (keby sa neváľal pri najbližších opozíciách v tráve) hovorí o tom, kam sa technika a skúsenosti za posledné roky posunuli.
Máte tam aj IR dáta? Ten kontrast v detailoch je výborný.
ono na 33" kotúčiku človek nejaké mikroštruktúry čakať ani nemôže. Už to čo ste odfotili je fantastické, keď si predstavím čo by nám ukázal 25" Mars (keby sa neváľal pri najbližších opozíciách v tráve) hovorí o tom, kam sa technika a skúsenosti za posledné roky posunuli.
Máte tam aj IR dáta? Ten kontrast v detailoch je výborný.
mitovka
Jupiter 2014- 2015
Karle parádní snímek. Vzhledem k tomu, že jsem byl u snímání tak jsem se fakt tešil na výsledek a stálo to za to.. podle mě je to vzhledem k aktuální velikosti Jupiteru naprosto skvělý snímek... Ještě jsem zvědavej ještě na ten uran a neptun.. [smiley=thumbsup.gif]
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Karle, abych byl upřímný, mě se to moc nelíbí
... umíte to o dost lepší. Nelíbí se mi totiž ty "zdvojené" struktury na každém detailu pásu (vypadá to jako bublinky), už jsem to zde viděl u jiných autorů i u Měsíce, i u detailů na Slunci. Dělá to AS? Věřím, že jste šel do limitu, ale působí to na mě tak nějak zvláštně. Tomu poslednímu od Michala věřím tak nějak víc.
Omlouvám se, sám jsem nenafotil nic
Omlouvám se, sám jsem nenafotil nic
Lectorem iustus...
Jupiter 2014- 2015
Ještě jsem zvědavej ještě na ten uran a neptun.. Smiley
No tak to som zvedavý tiež!
No tak to som zvedavý tiež!
mitovka
Jupiter 2014- 2015
Dělá to AS?
O ASI nepochybuj... Artefakty sú jej cudzie.
Snímame na hranici difrakčného limitu, "zdvojenie" jasných hrán vo vzdialenosti 1. maxima od airiho disku som si všimol na viacerých fotkách aj ja (nevravím že to je tento prípad), ale je to proste vec ktorej sa bez retuše nedá zbaviť ani na dokonalej optike, ani za dokonalého seeingu.
Pri prezeraní tak detailných obrázkov je podľa mňa účelné vedieť si predstaviť "airy pattern".
Ale ako vravím, netvrdím že je to tento prípad, skôr hovorím o ostrých hranách mesačných kráterov prípadne planét nasvietených "z uhla".
O ASI nepochybuj... Artefakty sú jej cudzie.
Snímame na hranici difrakčného limitu, "zdvojenie" jasných hrán vo vzdialenosti 1. maxima od airiho disku som si všimol na viacerých fotkách aj ja (nevravím že to je tento prípad), ale je to proste vec ktorej sa bez retuše nedá zbaviť ani na dokonalej optike, ani za dokonalého seeingu.
Pri prezeraní tak detailných obrázkov je podľa mňa účelné vedieť si predstaviť "airy pattern".
Ale ako vravím, netvrdím že je to tento prípad, skôr hovorím o ostrých hranách mesačných kráterov prípadne planét nasvietených "z uhla".
mitovka
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Spíš jsem mluvil o programu Autostakkert. O ASI nemám proč pochybovat. Je to vidět i na detailních snímcích D. Peache, který se na tento limit dostává...
Jen na mě ten snímek takhle působil, nic víc.
Jen na mě ten snímek takhle působil, nic víc.
Lectorem iustus...
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Díky za komentáře!
Michale, díky seeingu klesala kvalita od R k B rychle. K výsledné luminanci jsem proto částečně přidal R. Řekl bych, že je to poznat i na barevném vyznění. Je takové, jak bych to řekl, ocelové. IR jsem snímal až později za světla.
K Uranu ani k Neptunu jsem se Pavle ještě nedostal. Před šestou za moc nestál a jaký byl po půlnoci, na to jsem zvědav.
Martine, to co popisujete, je nejspíše dáno nešťastnou kombinací reálného podkladu, následnou konvolucí Airyho obrazcem (rozšířeného seeingem) a nakonec ne příliš citlivým doostřením. Celý povrch jsem zpracovával jednotně a ne všude jsou důsledky tak zřejmé. Umím si představit i reálné zdvojení obrazu při chvění montáže. Ta se při maximální výchylce zastaví a blízko ní se zdrží nejdéle. To by se ale projevilo všude. AutoStakkert za nic nemůže.
Michale, díky seeingu klesala kvalita od R k B rychle. K výsledné luminanci jsem proto částečně přidal R. Řekl bych, že je to poznat i na barevném vyznění. Je takové, jak bych to řekl, ocelové. IR jsem snímal až později za světla.
K Uranu ani k Neptunu jsem se Pavle ještě nedostal. Před šestou za moc nestál a jaký byl po půlnoci, na to jsem zvědav.
Martine, to co popisujete, je nejspíše dáno nešťastnou kombinací reálného podkladu, následnou konvolucí Airyho obrazcem (rozšířeného seeingem) a nakonec ne příliš citlivým doostřením. Celý povrch jsem zpracovával jednotně a ne všude jsou důsledky tak zřejmé. Umím si představit i reálné zdvojení obrazu při chvění montáže. Ta se při maximální výchylce zastaví a blízko ní se zdrží nejdéle. To by se ale projevilo všude. AutoStakkert za nic nemůže.
Karel
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Ráno, téměř za světla, jsem pokračoval ve snímání už jen přes IR filtr. Celkem jsem s výsledky spokojen především proto, že doma si na Jupitera počkám ještě hodně dlouho. Všechna videa, cca 240000 snímků, jsem prohlédl programem dtc, ale jak se dalo čekat, žádný viditelný impakt se nekonal. Z toho mála pozorovaných se odhaduje, že takových je ročně asi osmnáct.
Karel
Jupiter 2014- 2015
Ahoj Karle to je IR je super..Asi jsem něco zaspal o jaký impakt se jedná..? A jak funguje to DTC?
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Díky! Program dtc.exe prochází videa, fitsy, atd. a hledá záblesky způsobené dopadem asteroidů. Když vynechám dopad částí komety Shoemaker–Levy na Jupiter v červenci 1994, pak asi nejznámějším impaktem je ten, který na video zaznamenal Anthony Wesley v červnu 2010. Autorem programu je Marc Delcroix, známý m.j. svými snímky planet metrovým zrcadlem na Pic du Midi.
Karel
Jupiter 2014- 2015
Chtěl jsem se zeptat, proč na starších fotkách (rok okolo 2010) chybí jeden Jupiterův pás?
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 878800.jpg
A jak to že se o rok později opět objevil? (Pokud vám můj dotaz přijde hloupý, pozoruji od konce roku 2011 a jen mi to vrtá hlavou)
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 878800.jpg
A jak to že se o rok později opět objevil? (Pokud vám můj dotaz přijde hloupý, pozoruji od konce roku 2011 a jen mi to vrtá hlavou)
SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2014- 2015
Na to nikdo nezná odpověď. Alespoň jsem nikde nic nečetl. Prý se prostě občas nějaký pás ztratil, nebylo to poprvé v historii teleskopických pozorování Jupiteru.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod