Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Alamrob
Věk: 52

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Alamrob »

Milan, nou i M_V mají samozřejmě pravdu ;) . Ale pravdu mám i já :) . A když tvrdím, že pravdou jsou tyhle protichůdné názory, tak z toho plyne, že vše je otázka preferencí. Já jsem začal s dalekohledem na paralaktické montáži a dobsona bez GoTo (300/1500 od GS) jsem koupil po dvou letech používání paralaktiky a musím si (už asi rok) stále na dobsona zvykat (a nezvykl jsem si a už mám GoTo z jiného dobsona, které chci použít na stavbu dobsonovy GOTO montáže pro ten GS 300/1500). Je jasné, že ten, kdo s dobsonem začínal a stále ho používá a musel by si zvykat na paralaktiku, tak na dobsona nejspíše nedá dopustit :) . A, protože o peníze jde až v první řadě, roli hraje (hlavně u větších dalekohledů) rozdíl v ceně dalekohledu na (správně zvolené) paralaktice a na dobsonově montáži - Dobson naprosto vede v poměru cena / výkon.

Je pravda, že na dobsonově montáži dalekohled nekmitá jako na (poddimenzované) paralaktické montáži.

Ohledně tuhosti montáže, myslím, že kombinace EQ3-2 s dalekohledem 150/750 je ještě dobře použitelná a dalekohled se třese v rozumných mezích a rychle se to kmitání utlumí (z vlastní zkušenosti s dalekohledem 150/750 na EQ3-2 - při zaostřování se o dalekohled tou rukou, kterou zaostřuji, trochu opřu, skutečně jen mírně, jen ji na dalekohled položím, ale to stačí, aby se obraz netřásl (a zároveň se opřenou rukou lépe ovládají zaostřovací točítka) a jakmile je zaostřeno, tak se přestanu tou rukou opírat a takto "uvolněný" dalekohled kmitá jen asi půl až 1 vteřinu, než se kmitání utlumí). To třeba kombinace EQ3-2 s dalekohledem 150/1200 už je nepoužitelná (také z vlastní zkušenosti). Montáž EQ3 u dalekohledu Binorum nedokážu posoudit, ale nejspíš bude kmitat výrazněji než montáž EQ3-2. To je další důvod, proč koupit z těch dvou právě Sky Watcher.

A ještě poznámka k mým příspěvkům v tomto vlákně. Jak si nedávno postěžoval Artaban - proč my (teda vy, já ještě zkušenosti sbírám :) ) zkušenější těm začátečníkům radíte, když oni si stejně koupí něco jiného, než radíte (a většinou něco špatného, o třídu až několik tříd horšího, než co radí zkušení). Tak jsem vycházel z toho, že už je stejně rozhodnuto a bude se vybírat mezi těmi dvěma dalekohledy - mezi Binorum Expression a Sky Watcher 150/750 - a z vlastní zkušenosti vím, že Sky Watcher je o třídu lepší a jen jsem nechtěl, aby s dalekohledem Binorum prožil nový začátečník stejné zklamání jako já se stejným dalekohledem, ale prodávaným jako Omegon N 150/750.
adams

Příspěvek od adams »

Díky za (pro mě) poučnou diskuzi. Ještě k tomu výběru. Já měl původně vyhlédnuto Celeston Nextstar 130 SLT na GoTo montáži - říkal jsem si na začátek dobré, zvolím co chci vidět a ono mi to najde, jako v TV. Nakonec mě ale právě tento důvod navedl na montáž bez automatiky (tedy bez motorů). Cílem pro mě tedy není ani tak vidět ty pěkné obrázky, ale spíše je hledat a naučit se co a jak. Poté jsem se dostal na Celeston AstroMaster 130 (verze bez motoru). Ten se mi ale nakonec dle jednoho videa zdál ne příliš kvalitní co se konstrukce týká. Máte někdo zkušenost?

Těch favoritů bylo víc, kromě těch dvou zmíněných ještě alternativy 130/650. Méně než 130 mi pro své prvotní účely nepřišlo vhodné, 200 a více zase pro své prvotní účely zbytečně drahé - chápu, že Dobson by to cenově asi splnil i při 200ce. Možná je ta paralaktika občas krkolomná, ale aspoň si to člověk/začátečník osahá (ve smyslu pohybu v RA ose). Tak až budu mít osahané co a jak, tak adeptem bude Dobson na GoTo ;-).

Pokud byste někdo měl tip ještě na jiný z kategorie 130 nebo 150 /650, něco co si myslíte, že je lepší než ten Sky-Watcher, budu rád.
A za případný odkaz kde to koupit také, skladem jsem opravdu nenašel (v čr).

Díky
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

adams píše:... něco co si myslíte, že je lepší než ten Sky-Watcher, budu rád.
A za případný odkaz kde to koupit také, skladem jsem opravdu nenašel (v čr).

Díky
Podľa toho čo tu čítam tak v tomto by si mal v tej cenovej kategórii do 500€ aj vidieť niečo z dso a nebude sa ti pri tom klepať ďalekohľad.
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

aspius píše: Podľa toho čo tu čítam tak v tomto by si mal v tej cenovej kategórii do 500€ aj vidieť niečo z dso a nebude sa ti pri tom klepať ďalekohľad.
Vždyť o příspěvek výše píše, že ho nechce !
Teď ale chce něco, co mu tu všichni rozmlouvají. To se asi bude špatně radit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MarekEx
Věk: 54

Příspěvek od MarekEx »

Tak pokud to má být na paralaktice, tak na tu opravdu, pro vizuální pozorování, newton příliš vhodný není.

Spíše bych šel do něčeho podobného tomuto.

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3745.html

Případně do refraktoru. Ovšem při požadovaném průměru objektivu je čočkový dalekohled cenově víš.
Explore scientific 80/480 ED APO ; Bresser Messier 127/635 planachromát ; ZWO ASI 178 MM ; ZWO ASI 183 MC
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

No já s newtonem 150/750 na paralaktické montáži EQ3-2 pozoruji (především, když jsme někde s rodinou a větší dalekohled se nevejde do auta) a jsem s tím spokojen a klidně to doporučím dalším. Dalekohled 150/750 je ještě příjemně lehký a jeho otáčení v kruzích je naprosto bez problému (když je v té krkolomné pozici). No a při pozorování neskáču z jedné části oblohy do druhé, ale objekty vybírám (a postupně sleduji) tak, aby byly vždy co nejblíže k sobě. Takže to otáčení v kruzích nedělám příliš často.

Alamrob
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

Alamrob píše:No já s newtonem 150/750 na paralaktické montáži EQ3-2 pozoruji (především, když jsme někde s rodinou a větší dalekohled se nevejde do auta) a jsem s tím spokojen a klidně to doporučím dalším. Dalekohled 150/750 je ještě příjemně lehký a jeho otáčení v kruzích je naprosto bez problému (když je v té krkolomné pozici). No a při pozorování neskáču z jedné části oblohy do druhé, ale objekty vybírám (a postupně sleduji) tak, aby byly vždy co nejblíže k sobě. Takže to otáčení v kruzích nedělám příliš často.

Alamrob
Asi ide o to že paralaktika je na pozorovanie zbytočne drahá, menej stabilná a menej flexibilná pri pozorovaní. Za tie peniaze máš v dobsone 2x viac svetla a teda aj 2x viac zážitkov z pozorovania, prípadne 2x menej sklamania. Ale keď je hmotnosť a rozmery rozhodujúca tak treba zvoliť kompromis. Radšej pozorovať s menším viac krát v roku a na ideálnych miestach a časoch(dovolenka) ako raz ročne s veľkým krámom čo sa nevojde do auta, resp. sa tam nevojde už nič iné a nikto iný. Mne z toho vychádzajú ďalekohlady dva. Jeden rýchly achromát(aspoň 100mm) na az montáži ktorý sa využije aj cez deň, je skladný, ľahký a jeden dobson 250mm a viac na čisto pozorovatelské výjazdy.K tomu trieder 10/50 cca ...
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
fiala.j.k.cz

Příspěvek od fiala.j.k.cz »

Hezky večer všem,
Mám obdobný dotaz - ačkoliv jsem pročetl radu vláken, zda se, ze názory se různí. Rozhodne začnu pro získání základní orientace po obloze binokularem 10x50 a přemýšlím zda ho rozšířit o binokular 20x80 na stativu nebo raději o newton 130 mm? (max 150mm). Jde o vybavení na získání přehledu na nocni obloze včetně případného pozorovani planet jako tresnicky na dortu za rozumnou cenu. Nemam problem investovat větší částky, ale na další 3 roky jsem limitovany casem, tedy jde spíše o prvni pokusy s menší investicí a podminkou dobre transportovatelnosti.Dik Jakub.
M_V

Příspěvek od M_V »

Binokulármi 20x80 toho na planátach moc neuvidíš, na to majú malé zväčšenie. Uvažoval si napríklad o menšom ED refraktore? A to, že budeš mať málo času znamená, že budeš môcť pozorovať málo často alebo krátko? S refraktorom sa totiž dá vybehnuť pozorovať planéty aj na 15-20 minút. So zrkadlovým ďalekohľadom by to šlo ak by si ho mohol nechať niekde v nevyhrievanom priestore. Ináč sa za takú krátku dobu nestihne vytemperovať a obraz nebude dobrý.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Lenže kvalitné ED napr. 80mm na malej montáži (napr. SkyWatcher AZ-GTi) s pár okulármi je záležitosť tak 30 tis. Kč. Je to krásny malý ďalekohľad, dá sa s ním pozorovať prakticky okamžite, i čo to vyfotiť. Jeho slabinou oproti 150mm Newtonu sú najmä deep-sky objekty (tu sa uplatní skôr v astrofotografii).
M_V

Příspěvek od M_V »

Yarkho píše:Lenže kvalitné ED napr. 80mm na malej montáži (napr. SkyWatcher AZ-GTi) s pár okulármi je záležitosť tak 30 tis. Kč.
To nerozporujem, že je to na začiatok drahé. Ale je to možné riešenie ak je väčší problém čas a prenosnosť ako peniaze. To si musí každý zvážiť sám.

Ak to má byť prenosné, tak sú možnosti asi nejaké ED (vzhľadom k cene asi prichádza do úvahy najskôr 72 alebo 80 mm), Maksutov 127 mm a potom Newton 130 alebo 150 mm. Newton bude určite potrebovať azimutálnu montáž (napr. AZ 4 s oceľovými nohami). Malé ED alebo asi aj Mak sa dajú dať na fotostatív ale montáž bude určite stabilnejšia.

Newton 150/750 na azimutálnej montáži je možné prepravovať MHD alebo vlakom a potom preniesť zhruba kilometer na pozorovacie miesto. Sám som to takto prevádzkoval kým som nemal auto. Neviem či sa toho dá rozumne odniesť ešte viac, možno ma tu niekto vyvedie z omylu :)

Pre predstavu o rozmeroch som cvakol 1.5 l PET fľašu, ED 72/432 a Newton 150/750:
dalekohlady.jpg
dalekohlady.jpg (48.12 KiB) Zobrazeno 1961 x
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
MarekEx
Věk: 54

Příspěvek od MarekEx »

fiala.j.k.cz píše:.............. Rozhodne začnu pro získání základní orientace po obloze binokularem 10x50 a přemýšlím zda ho rozšířit ......................
V prvé řadě bych se držel této Tvojí věty a začal pozorovat s tím co mám. Získáš tak přehled o tom co ve vesmíru vlastně je vidět a do jaké míry. A také si uděláš, do jisté míry, svůj vlastní názor na to jaký přístroj pořídit.
Pokud je rozhodnutí o rozšíření už v této chvíli dáno, pak podle mého názoru na astronomická pozorování určitě astronomický přístroj. Ten má oproti binokuláru o něco větší možnosti ohledně zvětšení (různé okuláry), a pod.. A objektiv 150 mm už bude znát i na těch planetách.
Explore scientific 80/480 ED APO ; Bresser Messier 127/635 planachromát ; ZWO ASI 178 MM ; ZWO ASI 183 MC
Peter

Příspěvek od Peter »

Adams napíš aspoň či žiješ v meste alebo na dedine či je v okolí nejaké svetelné znečistenie a odkiaľ chceš pozorovať z balkóna na záhrade prípadne ísť niekde ďalej autom ?
Dobson 150/1200
fiala.j.k.cz

@M_V: díky za ilustrační foto ;) Jinak pozorovat budu v Praze, víkendy mohu mimo Prahu a občas jsem i mimo ČR. Nechci zatím investovat do větších přístrojů, protože nevím, jestli se nebudu stěhovat mimo ČR... I když něco většího by mě lákalo.
fiala.j.k.cz

Nakonec jsem pro zacatek pořídil binokulary 10x50 a 20x80. Mam stativ s nosnosti 3 kg, ale potřeboval bych něco robusnejsiho pro minimalizaci otřesů ? Díky za všechny rady !
Odpovědět