Milan, nou i M_V mají samozřejmě pravdu

. Ale pravdu mám i já

. A když tvrdím, že pravdou jsou tyhle protichůdné názory, tak z toho plyne, že vše je otázka preferencí. Já jsem začal s dalekohledem na paralaktické montáži a dobsona bez GoTo (300/1500 od GS) jsem koupil po dvou letech používání paralaktiky a musím si (už asi rok) stále na dobsona zvykat (a nezvykl jsem si a už mám GoTo z jiného dobsona, které chci použít na stavbu dobsonovy GOTO montáže pro ten GS 300/1500). Je jasné, že ten, kdo s dobsonem začínal a stále ho používá a musel by si zvykat na paralaktiku, tak na dobsona nejspíše nedá dopustit

. A, protože o peníze jde až v první řadě, roli hraje (hlavně u větších dalekohledů) rozdíl v ceně dalekohledu na (správně zvolené) paralaktice a na dobsonově montáži - Dobson naprosto vede v poměru cena / výkon.
Je pravda, že na dobsonově montáži dalekohled nekmitá jako na (poddimenzované) paralaktické montáži.
Ohledně tuhosti montáže, myslím, že kombinace EQ3-2 s dalekohledem 150/750 je ještě dobře použitelná a dalekohled se třese v rozumných mezích a rychle se to kmitání utlumí (z vlastní zkušenosti s dalekohledem 150/750 na EQ3-2 - při zaostřování se o dalekohled tou rukou, kterou zaostřuji, trochu opřu, skutečně jen mírně, jen ji na dalekohled položím, ale to stačí, aby se obraz netřásl (a zároveň se opřenou rukou lépe ovládají zaostřovací točítka) a jakmile je zaostřeno, tak se přestanu tou rukou opírat a takto "uvolněný" dalekohled kmitá jen asi půl až 1 vteřinu, než se kmitání utlumí). To třeba kombinace EQ3-2 s dalekohledem 150/1200 už je nepoužitelná (také z vlastní zkušenosti). Montáž EQ3 u dalekohledu Binorum nedokážu posoudit, ale nejspíš bude kmitat výrazněji než montáž EQ3-2. To je další důvod, proč koupit z těch dvou právě Sky Watcher.
A ještě poznámka k mým příspěvkům v tomto vlákně. Jak si nedávno postěžoval Artaban - proč my (teda vy, já ještě zkušenosti sbírám

) zkušenější těm začátečníkům radíte, když oni si stejně koupí něco jiného, než radíte (a většinou něco špatného, o třídu až několik tříd horšího, než co radí zkušení). Tak jsem vycházel z toho, že už je stejně rozhodnuto a bude se vybírat mezi těmi dvěma dalekohledy - mezi Binorum Expression a Sky Watcher 150/750 - a z vlastní zkušenosti vím, že Sky Watcher je o třídu lepší a jen jsem nechtěl, aby s dalekohledem Binorum prožil nový začátečník stejné zklamání jako já se stejným dalekohledem, ale prodávaným jako Omegon N 150/750.