Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
pans3v3n : Dobrá volba jsem zvědav na první pozorování 

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Re: Doporucte prvni (katadioptricky) dalekohled do cca 35k
Na základy focení DSO s ED80 rozpočet 35k stačí. Když bys vzal vše z bazaru, mohlo by to vypadat takto:
Montáž HEQ5 - cca 15000Kč
EDčko - cca 10000Kč
Zrcadlovka - cca 5000Kč
Rovnač - cca 5000Kč
Navíc by to chtělo i pointační kameru, ta se dá sehnat bazarová za cca 2000Kč. T kroužek a nějakou další kabeláž moc nepočítám, to jsou stokorunové položky
Montáž HEQ5 - cca 15000Kč
EDčko - cca 10000Kč
Zrcadlovka - cca 5000Kč
Rovnač - cca 5000Kč
Navíc by to chtělo i pointační kameru, ta se dá sehnat bazarová za cca 2000Kč. T kroužek a nějakou další kabeláž moc nepočítám, to jsou stokorunové položky
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Vycházím z toho, co jsi psal v 1. příspěvk, a které výhody oceněješ u tohoto dalekohledu.
V té cenové úrovni to je dobré řešemí, jen bych chtěl upozornit na nějaké plusy i minusy. Za minus bych bral to, že je dalekohled dodáván v konfiguraci pro 1 1/4" příslušenství. Přeci jen při ohnisku 1900 mm to na obloze vykreslí pole jen 3/4° ) a to jen napřímo . U zrcátka/hranolu to bude už dost vinětovat v kraji .Jde to sice obejít adaptaci na 2", ale to jsou hned další náklady. Trochu mi tam schází jemné ostření - což bude dost vadit při pokusech o focení i při větších zvětšeních vizuálně. Ostření primárním zrcadlem má některé své minusy - vakl a hruabost. Světelnost ( 1:15) u toho přístroje v podstatě vylučuje smysluplnější pokusy o foto DSO. Měsíc, Slunce i planety jsou bezproblémů.
Pokud tedy to má být katadioptr, zvážil bych ( a naní to příliš přes uvedený rozpočet) tutéž značku na stejné montáži, jen 152/1900.Kromě většího průměru ( = více světla, možnost většího zvětšení, větší rozlišovací schopnost, možnost využití většího pole) , má i 2" okulárový výtah s vlastním ostřením a umožňuje bezproblémové využití 2" příslušenství ( hranoly, zrcátka, binonástavec) . Na pozorování planet to je určitě vhodnější než ta 127, a skoro ideální přístroj (oproti achromátům nebo klasickým SCT přístrojů) už i svým průměrem, který za dobrých podmínek lze dobře využít a pozorovatele neomezuje nedostatkem světla ani malým zvětšením. Na foto planet také bezproblémový. Na DSO je na tom sice o trochu lépe než 127, ( lze použít 1,4x kratší expzici) ale i tak vycházejí expozice (speciálně na mlhoviny) dlouhé a s filtry je to ještě horší. Z DSO vyjdou slušně oteřené i kulové hvězdokupy, zrovna tak jako malé galaxie.
Jinak ale platí i to , co psali kolegové: pokud to nemá být katadioptr, a nemá se s tím fotit DSO, potom jednoznačně velký Dobson. Nebudu psát jestli s naváděním nebo bez - jde o prioritu každého pozorovatele.Navádění zvyšuje cenu a u malého průměru to je procentuálně k výkonu dalekohledu celkem hodně. Osobně používán navádění nějakých 30 roků, a při hledání slabších objektů je k nezaplacení. A zvlášť, je -li k dispozici jen malé zorné pole.
Prostě, těch hledisek je hodně a je potřeba si je při rozhodování pořádně srovnat a probrat
V té cenové úrovni to je dobré řešemí, jen bych chtěl upozornit na nějaké plusy i minusy. Za minus bych bral to, že je dalekohled dodáván v konfiguraci pro 1 1/4" příslušenství. Přeci jen při ohnisku 1900 mm to na obloze vykreslí pole jen 3/4° ) a to jen napřímo . U zrcátka/hranolu to bude už dost vinětovat v kraji .Jde to sice obejít adaptaci na 2", ale to jsou hned další náklady. Trochu mi tam schází jemné ostření - což bude dost vadit při pokusech o focení i při větších zvětšeních vizuálně. Ostření primárním zrcadlem má některé své minusy - vakl a hruabost. Světelnost ( 1:15) u toho přístroje v podstatě vylučuje smysluplnější pokusy o foto DSO. Měsíc, Slunce i planety jsou bezproblémů.
Pokud tedy to má být katadioptr, zvážil bych ( a naní to příliš přes uvedený rozpočet) tutéž značku na stejné montáži, jen 152/1900.Kromě většího průměru ( = více světla, možnost většího zvětšení, větší rozlišovací schopnost, možnost využití většího pole) , má i 2" okulárový výtah s vlastním ostřením a umožňuje bezproblémové využití 2" příslušenství ( hranoly, zrcátka, binonástavec) . Na pozorování planet to je určitě vhodnější než ta 127, a skoro ideální přístroj (oproti achromátům nebo klasickým SCT přístrojů) už i svým průměrem, který za dobrých podmínek lze dobře využít a pozorovatele neomezuje nedostatkem světla ani malým zvětšením. Na foto planet také bezproblémový. Na DSO je na tom sice o trochu lépe než 127, ( lze použít 1,4x kratší expzici) ale i tak vycházejí expozice (speciálně na mlhoviny) dlouhé a s filtry je to ještě horší. Z DSO vyjdou slušně oteřené i kulové hvězdokupy, zrovna tak jako malé galaxie.
Jinak ale platí i to , co psali kolegové: pokud to nemá být katadioptr, a nemá se s tím fotit DSO, potom jednoznačně velký Dobson. Nebudu psát jestli s naváděním nebo bez - jde o prioritu každého pozorovatele.Navádění zvyšuje cenu a u malého průměru to je procentuálně k výkonu dalekohledu celkem hodně. Osobně používán navádění nějakých 30 roků, a při hledání slabších objektů je k nezaplacení. A zvlášť, je -li k dispozici jen malé zorné pole.
Prostě, těch hledisek je hodně a je potřeba si je při rozhodování pořádně srovnat a probrat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pokud univerzální dalekohled na vizuální pozorování motorizovaný goto Sky Watcher Dobson 200/1200 mm. Optické vady jako koma je již malá a akceptovatelná s kvalitním okulárem. Na fotografování Sky Watcher ED refraktor 72/420 mm s reduktorem 0.85x (světelnost cca 1:5) na montáži HEQ5.
Umožní s kamerou http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 1&idp=2709 slušně pořídit fotografie mlhovin po 2-4 hodinách exposice. Pointační dalekohled bude stačit http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3502.html s kamerkou http://www.supra-dalekohledy.cz/kamera- ... 63366.html
Umožní s kamerou http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 1&idp=2709 slušně pořídit fotografie mlhovin po 2-4 hodinách exposice. Pointační dalekohled bude stačit http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3502.html s kamerkou http://www.supra-dalekohledy.cz/kamera- ... 63366.html
Větší katadioptry až od průměru 235-280 /2350-2800 mm již vyžadují montáž aspoň EQ6. Na méně tuhých montážích se bude dalekohled klepat i při velmi slabém větru a to frustruje každého pozorovatele.
Zdravim, pozeram sa posledne dni aj na zaklade odporucania v tejto skupine po Dobson 6 153/1200mm a na jednej stranke CZ som nasiel ze nie je vhodny na fotografovanie. Ak som si spravne zapamatal tak clonove cislo je F/8 je to kvoli tomu, alebo preco? Nechcem teleskop primarne na fotenie, ale pozorovanie.ale obavam sa ze zo zaciatku sa neubranim nutkaniu fotit cezen, mam zrkadlovku NikonD3000. Viete mi teda prosim povedat preco nie je vhodny na fotenie? Dakujem.
MateZ: Tak je to hlavně proto, že nemá montáž s pohonem a ani není paralaktická. Můžeš tak max cvaknout Měsíc a i to bude nekvalitní.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
A co tím chceš fotit?
Pokud planety nebo měsíc, je dobson použitelný a světelnost F/8 není překážkou.
Pokud DSO, tak to už dost dobře nepůjde. Musel bys ten dobson postavit na motorizovanou poncetovu plošinu, tak aby byl schopný mířit na stejné místo na obloze po dostatečně dlouhou dobu. Pro F/8 alespoň 5 minut a takových expozic potřebuješ několik.
Pokud planety nebo měsíc, je dobson použitelný a světelnost F/8 není překážkou.
Pokud DSO, tak to už dost dobře nepůjde. Musel bys ten dobson postavit na motorizovanou poncetovu plošinu, tak aby byl schopný mířit na stejné místo na obloze po dostatečně dlouhou dobu. Pro F/8 alespoň 5 minut a takových expozic potřebuješ několik.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
DSO nie, nakolko fotim 10 rokov tak chapem ze bez motorizovaneho podstavca by som DSO co vyzaruje menej svetla neodfotil. Len som nechapal tomu prehlaseniu ze sa cezen neda fotit. A dakujem. Urcite len mesiac a ine svetelne objekty 

Ahojte, včera mi konečne prišiel Dobson 8 (200/1200) GSO verzia... tak hádam sa začlením. Bol by som veľmi rád a zároveň by som Vás chcel poprosiť, existuje tu fórum alebo viete mi odporučiť kde nájsť rady "Ako sa pripraviť na pozorovaciu noc" a tiež niečo v zmysle "Ako si viesť záznamy z pozorovania"? Ďakujem.
Tady je o tom článek. Pro začátek.MateZ píše:........... "Ako sa pripraviť na pozorovaciu noc" a tiež niečo v zmysle "Ako si viesť záznamy z pozorovania"? Ďakujem.
https://www.astro.cz/rady/pozorovani-ob ... ovani.html
Časem si ale určitě stanovíš svůj vlastní rytmus.
Explore scientific 80/480 ED APO ; Bresser Messier 127/635 planachromát ; ZWO ASI 178 MM ; ZWO ASI 183 MC
-
1. Chtel bych se vratit k tomuhle dalekohledu. Znamena to, ze je to asi to nejlepsi co byste mi za danou cenu (do 35k) doporucili. Dejme tomu, ze si ho koupim a rok, dva budu jen pozorovat a pote bych chtel zacit fotit. Samozrejme bych na to dokopil potrebne veci. Bude me ale tenhle konretni dalekohled v necem omezovat? Je na fotografii lepsi jiny model?Artaban píše: Pro první 4 body se nejvíc hodí tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3657.html Má průměr objektivu 250mm a ta 127čka je proti tomu tím pádem hračka. Zdaleka neukáže tolik, co skoro dvakrát větší dalekohled.
No a to focení, je hodně zapeklitá věc. Hodně záleží, co chceš fotit a jak kvalitně. Podle toho se kupuje dalekohled a montáž plus dalších mnoho věcí. Tím pádem 35tis. nemusí být moc a spíš to bude málo. Tak upřesni co bys rád fotil a jestli radši fotil, nebo pozoroval.
2. Pak se chci zeptat a soucasne ujistit. Chapu to tak, ze GOTO mi nejen ze pomuze najit dany objekt na obloze, ale pri foceni i posouva sam dalekohledem podle toho jak se posunuje objekt na obloze. Je to tak, nebo si to pletu s necim jinym co by se muselo jeste navic dokoupit?
Sky-Watcher N 254/1200 Dobson 10″ GoTo
Ten SW 250/1200 GoTo dobson je to najlepsie co sa da za danu cenu zobrat. Ano Dobson s GoTo nielen najde zadany objekt ale ho bude aj sledovat po oblohe. Co sa tyka vyzualneho pozorovania tak nebude obmedzovat v nicom.
Neda sa ale s tym prilis fotit okrem planet a Mesiaca lebo pri dlhsich expoziciach by sa prejavilo stacanie pola. Na dlhe expozicie je ale potrebna ekvatorialna montaz aspon urovne HEQ-5 lepsie EQ6-R.
Neda sa ale s tym prilis fotit okrem planet a Mesiaca lebo pri dlhsich expoziciach by sa prejavilo stacanie pola. Na dlhe expozicie je ale potrebna ekvatorialna montaz aspon urovne HEQ-5 lepsie EQ6-R.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Zdravím.
Zajímal by mě názor na reflektor Omegon Newton N 203/1000 OTA. Vlastním refraktor 102/1000 Bresser se kterým jsem vícemémě spokojen, hlavně na planety, OH, ale přece bych něco výkonějšího např. na rozložení KH chtěl zkusit a neutrácet desetitisíce.Refráček si nejspíš ponechám.
Ten Omegon v provedení OTA proto, že bych použil stávající AZ montáž a Dobsona mám téměř hotového, chybí pouze rozměr rozteče bočnic.
Jediné co mě odrazuje je poměrně nízká cena cca. 7700kč, nedávají myslím žádný okulár, ale mám čtyři u refráčku tak to by nevadilo.
Děkuji za názor.
Zajímal by mě názor na reflektor Omegon Newton N 203/1000 OTA. Vlastním refraktor 102/1000 Bresser se kterým jsem vícemémě spokojen, hlavně na planety, OH, ale přece bych něco výkonějšího např. na rozložení KH chtěl zkusit a neutrácet desetitisíce.Refráček si nejspíš ponechám.
Ten Omegon v provedení OTA proto, že bych použil stávající AZ montáž a Dobsona mám téměř hotového, chybí pouze rozměr rozteče bočnic.
Jediné co mě odrazuje je poměrně nízká cena cca. 7700kč, nedávají myslím žádný okulár, ale mám čtyři u refráčku tak to by nevadilo.
Děkuji za názor.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Ten Newton už je přeci jen jiná liga, co se týče hmotnosti i momentu...
Jakou máš k tomu refraktoru montáž? Pravděpodobně toho Newtona neunese.
Jakou máš k tomu refraktoru montáž? Pravděpodobně toho Newtona neunese.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis