Jupiter
- milan kuhejda
Jupiter 2013-2014
neskutečné detaily na planetě,nádherné zpracování a určitě super seeing,
gratuluji
Milan
gratuluji
Milan
Jupiter 2013-2014
Vynikající.Spousta podrobností a výborné zpracování.Prostě špičkový snímek.Milan
Jupiter 2013-2014
KPS gratuluji. To jsou fakt vynikající snímky. Líbí se mi barevné zpracování a nádherné detaily. Je to jakoby mírně zkomprimované, ale kupodivu to nepůsobí rušivě ba naopak jsou ty snímky díky tomu plastické.. Je to nádherná tečka za letošním Jupíkem..[smiley=thumbsup.gif]
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Díky všem za komentáře! Při natáčení nebyla ostrost obrazu nijak vyjímečná, to bych se zpracováním příliš neotálel. Pamatuji lepší seeing. Situaci nejspíše zachránily pětimilisekundové expozice, každé video jich má cca 5900 a nad 70% kvality jich zbylo vždy kolem 1400. Byla chyba, že jsem nepoužil menší ROI, mohlo jich být za minutu víc. Ale i ta je na Jupitera moc. Kolimace nebyla nejlepší možná. Z prvního difrakčního kruhu zbyl po doostření spíše trefoil a to ještě s nerovnoměrným rozdělením intenzit. Videa jsou podsamplovaná. Pomůže to zkrátit expozice, ale vyjímečný seeing by vyžadoval delší ohnisko. Je toho moc, co mělo a mohlo být uděláno lépe. Včetně zpracování, ale to jediné lze zopakovat.
Karel
Jupiter 2013-2014
KpS parádní Jupiter mnoho detajlů a parádní zpracování,které působí jemně a zároven trochu originálně.Paráda. 

Jupiter 2013-2014
KpS
mě ten Jupiter připadá trošku jako namalovaný. Není to až tak realistické podání, které zde předváděl mitovka.
Ale ta Europa mě facinuje. To rozlišení je nádherné. Opravdu si myslíš, že je to podsamplované? Jaké rozlišení má snímek, úhlových vteřin na pixel?

mě ten Jupiter připadá trošku jako namalovaný. Není to až tak realistické podání, které zde předváděl mitovka.
Ale ta Europa mě facinuje. To rozlišení je nádherné. Opravdu si myslíš, že je to podsamplované? Jaké rozlišení má snímek, úhlových vteřin na pixel?

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Maser: mitovkovy snímky mají své zvláštní kouzlo a vždy je radost si je prohlížet. Je to dáno jemu vlastním způsobem zpracování, jeho zkušenostmi a v neposlední řadě též citem pro vyznění výsledného snímku.
Je otázkou, co je realistické podání. U astrofoto jde o podobnost s vizuálním pohledem málokdy. Spíše snad jakýsi průměr z toho, jak jsme zvyklí vídat snímky stejného objektu od různých autorů. Jistě je důležité též estetické hledisko. Podle mne jediné, co je v daných podmínkách realistické, je natočené video. Vše ostatní je věc použitých programů a zvoleného postupu. Osobně dávám přednost snaze vytáhnout z dat i ty nejmenší detaily, pokud je lze považovat za ještě reálné. Hranice je to nejistá, ale při rozhodování může napomoci např. animace.
Měsíce, pokud jsou, snímám především kvůli přesnému zaměření snímků ve WinJupos. Jejich rotace je synchronní, svou tvář nezmění i kdybychom je snímali půl hodiny bez přestání. V daném případě Europa vznikla ze dvou videí v každém kanálu. S mono kamerou jde u měsíců vždy o montáž, protože v různé barvě jsou na jiném místě své dráhy. V animaci je to stále táž Europa umístěná do místa, které odpovídá času zobrazeného Jupitera. Kdyby seeing přetrval déle, byl by se začátkem přechodu problém. Malý průměr měsíců je při pokusech o zachycení jejich detailů výhodou. Seeing je nedeformuje a vejdou se, až na Ganymeda, pod první difrakční kruh, který lze oříznout.
Videa byla natočena v rozlišení 0,170"/px. Teoreticky by to mělo stačit, ale nízké samplování vede ke vzniku dalšího specifického šumu, kterého je i bez toho dost. Animace je zvětšena na 125%.
Je otázkou, co je realistické podání. U astrofoto jde o podobnost s vizuálním pohledem málokdy. Spíše snad jakýsi průměr z toho, jak jsme zvyklí vídat snímky stejného objektu od různých autorů. Jistě je důležité též estetické hledisko. Podle mne jediné, co je v daných podmínkách realistické, je natočené video. Vše ostatní je věc použitých programů a zvoleného postupu. Osobně dávám přednost snaze vytáhnout z dat i ty nejmenší detaily, pokud je lze považovat za ještě reálné. Hranice je to nejistá, ale při rozhodování může napomoci např. animace.
Měsíce, pokud jsou, snímám především kvůli přesnému zaměření snímků ve WinJupos. Jejich rotace je synchronní, svou tvář nezmění i kdybychom je snímali půl hodiny bez přestání. V daném případě Europa vznikla ze dvou videí v každém kanálu. S mono kamerou jde u měsíců vždy o montáž, protože v různé barvě jsou na jiném místě své dráhy. V animaci je to stále táž Europa umístěná do místa, které odpovídá času zobrazeného Jupitera. Kdyby seeing přetrval déle, byl by se začátkem přechodu problém. Malý průměr měsíců je při pokusech o zachycení jejich detailů výhodou. Seeing je nedeformuje a vejdou se, až na Ganymeda, pod první difrakční kruh, který lze oříznout.
Videa byla natočena v rozlišení 0,170"/px. Teoreticky by to mělo stačit, ale nízké samplování vede ke vzniku dalšího specifického šumu, kterého je i bez toho dost. Animace je zvětšena na 125%.
Karel
Jupiter 2013-2014
Samozřejmě, že ten "realistický" vjem je těžce subjektivní. I když jsem to prve nenapsal, neznamená to, že se mi ten Jupiter nelíbí. Líbí a moc, jen jsem řešil ten svůj subjektivní dojem.
Ty problémy s mono kamerou co zmiňuješ, mě právě vedly ke koupi barevné kamery. Sice ten debayering trochu smaže ty jemné detaily, ale je to pohodlnější.
To rozlišení je hodně pod rozlišovací schopností dalekohledu, taže by to opravdu mělo stačit.
Jediné co bych změnil je zvýšit saturaci barev, máš to takové vybledlé.

Ty problémy s mono kamerou co zmiňuješ, mě právě vedly ke koupi barevné kamery. Sice ten debayering trochu smaže ty jemné detaily, ale je to pohodlnější.
To rozlišení je hodně pod rozlišovací schopností dalekohledu, taže by to opravdu mělo stačit.
Jediné co bych změnil je zvýšit saturaci barev, máš to takové vybledlé.

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
KpS je to na jednu stranu úžasný, z běžného nadprůměru vybočující obrázek, který jenom podtrhuje ta animace. Na druhé straně se mi zdá, že jsi, i na své poměry, příliš tlačil na pilu, takže někde je to nádhera (detaily v pásech, u GRS) a někde už je to na škodu (trochu přeostřený dojem, jak píšou chlapci, např. oproti Michalovi). Jinak ale myslím, že to stálo za to si na tvůj snímek počkat 
(v příspěvku tykám, i když vy Karle vykáte, snad to nevadí).

(v příspěvku tykám, i když vy Karle vykáte, snad to nevadí).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Na druhé straně se mi zdá, že jsi, i na své poměry, příliš tlačil na piluAno. Zpracování je silové. Obrazu chybí klid, jako by se těsně pod povrchem cosi spolu pralo.
Karel
Jupiter 2013-2014
Kps podle mě je to super snímek, ti jen záviději 

SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Dobycz1: Jsem samozřejmě rád, když se snímek někomu líbí. Musím ale říci, že kritické připomínky jsou vítány a jsou cenné. Nutí přemýšlet.
Před několika lety se ptali D. Peache, zda by na svém famózním a prestižní cenou ověnčeném snímku Jupitera ještě něco změnil. Odpověděl, že vůbec nic. Jenže to bylo dílo Mistra.
Před několika lety se ptali D. Peache, zda by na svém famózním a prestižní cenou ověnčeném snímku Jupitera ještě něco změnil. Odpověděl, že vůbec nic. Jenže to bylo dílo Mistra.
Karel
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Myslíš tyhle fotky, které tak rád změnil (přepracoval novými postupy)??
http://www.damianpeach.com/barbados10rw.htm
http://www.damianpeach.com/barbados10rw.htm
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Ocenění tehdy získal třetí snímek. Když je porovnávám s těmi přepracovanými, tak musím konstatovat, že na svých postupech, tedy na těch, které charakterizují samotného autora a které dávají snímku finální vzhled, tak na těch D. Peach nezměnil vůbec nic.
Karel
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2013-2014
Aha už rozumím, díky za objasnění.