Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Příspěvek od vicky79 »

Pánové, omlouvám se. Vaše důkazy jsou zdrcující. Beru své předchozí nesmysly zpět.

Optika má své zákony a odrazem světla od zemského povrchu slabou družici spatřit opravdu nelze.

Ale něco tu ještě nezaznělo a já cítím potřebu to zmínit.

To, co vidíme, se odehrává ve slunečním světle, a ne během fáze totality C2–C3. Celá sekvence od Midarse se odehrává těsně před C2. Sluneční svit je tam ještě dostatečně přítomný, a tedy predikce pro samotné zatmění, které jsou jinak platné a nijak se neopovažuji je zpochybňovat zde podle mě nelze uplatnit.

Ta „družice“ musela být normálně osvětlena Sluncem a jde to vidět na záznamu.

Samozřejmě platí, že úhel dopadu se rovná úhlu odrazu. Tedy i zde musel nastat velmi ostrý úhel odrazu světla směrem ke kameře.

Například mnou zmíněná družice NOAA-21 je v podstatě kostka z vysoce odrazivého materiálu s jediným dlouhým solárním panelem do boku.

Prostě mám pocit, že družice přilétá k téměř začínajícím Bailyho korálkům či srpečku Slunce a jedna strana jejího solárního panelu svítí odraženým slunečním světlem.

Pak už při průletu v těsné blízkosti Bailyho korálků jí nevidíme. Světlo na ni v tu chvíli dopadá z opačné strany a pro pozorovatele je prakticky nemožné ji spatřit. Buď je tam příliš přesvětlená okolním světlem, nebo tato část sekvence chybí – nevím.

Potom se družice zase vzdaluje a znovu nám svítí druhá strana jejího panelu. Pozadí jí v tu chvíli tvoří temný Měsíc, ale samotná družice má stále vizuální kontakt se slunečním světlem – ještě není ve stínu Měsíce. Je to podle mě jen hra perspektivy a vzájemné geometrie.

A teprve potom vletí do stínu a definitivně nám mizí ze scény.

Nemůžu si pomoct, ale přesně tohle tam vidím.

Neumím si celý tento průběh vysvětlit jinak než přítomností dostatečně osvětlené družice.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
peto

Příspěvek od peto »

Mam dve zasadne otazky.
- mate nejak potvrdene ze sa v midarsovom casovom intervale nachadzala Vami uvadzana druzica NOAA-21 (alebo akakolvek ina) v zornom poli snimaca?
- preco je letiaci objekt plosny kotucik? (..niekde nizsie sa tusim uvadzalo 20"...zo SER suborov)
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

- Ano, mám. A navíc kdykoliv se podívám do okuláru a počkám jen pár sekund, téměř vždy tam nějaká proletí. Je jich tolik, že považuji téměř za vyloučené, že by se jednalo o něco jiného než družici – Occamova břitva.

Například:
Kolik jste za svůj život viděl na obloze družic a kolik dronů?
To je rozdíl co?

- Čtvercový nebo obdélníkový reflektor z takové dálky vytvoří na kameře „kotouček“ světla vždycky, bez rozdílu. To jsou zákony rozlišení optiky.

Příklad:
I kdyby byl ten podlouhlý solární panel jakkoliv dlouhý (klidně třeba i 1 km), tak musí být natočený tak, aby odrazil světlo pod správným úhlem k senzoru kamery. Takže už nemusí být vidět jako podlouhlý panel, ale znovu jen jako čtvereček – a na kameře zase jako kotouček.

Opakuji - jen hra geometrie a perspektiv.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Mě by jen zajímalo, z čeho jste zjistil, že se jedná o satelit NOAA- 21? Prostě zrovna tento z cca 50.000 sledovaných a katalogizovaných objektů. . To je naprosto jednoduchá otázkla, netřeba to rozvádět, netřeba žádná spekulace ani zdůvodňování. Prostě jen : spočítal jsem si to, bylo to někde publikováno......
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

U vás se vždy, Milane, zapotím a znejistím, než odpovím.

Odpověď je: nikde netrvám na 100 % na NOAA-21. Vzal jsem ho jako modelový příklad pro takový typický meteorologický satelit této dráhy a výšky. Je jich hodně, jak píšete, a mohl to být kterýkoliv jiný v té oblasti.

Asi jsem neměl tolikrát opakovat jeho název (dost jsem o něm nedávno četl, protože je nový).

Vím ale jednu věc: jejich přelety jsou tak časté, že šance, že chvíli koukáme a zrovna něco přeletí přes půl úhlového stupně na obloze, není zase tak nepatrná, ale spíše dost pravděpodobná.

Peto napsal: „Máte nějak potvrzené, že se v Midarsově časovém intervalu nacházela Vámi uváděná družice NOAA-21 (nebo jakákoliv jiná) v zorném poli snímače?“

Ta moje odpověď byla i na to, co má v závorce.

Tedy mám potvrzené, že to lítá tak často.

Ačkoliv se považuji a budu považovat celý život stále mezi vámi zde za úplného začátečníka, tak v jednom mám jasno – létá to bez přehánění tak strašně často, že mě to při pozorování neustále vyrušuje.

O té obrovské kadenci přeletů víte sám nejlépe. Videí, kde pořád něco letí, je teď na YouTube tolik, že je automaticky už přiřazuji k satelitům.
Nikomu to nechci nutit.

Asi budu končit - k tématu víc nemám a co si z toho tady Midars vezme je na něm.
Za mě je ta nejpravděpodobnější varianta ta správná - jednalo se o družici.
Odpovědět