Fotky našich miláčků...:-))

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak se taky "pochlubim", ale zatim jen svoji "fototechnou" ;-)

HEQ5, Bordžek, Panasonic Lumix FZ-18, hledacek 9x50 z dobsona
grajda

Příspěvek od grajda »

Taky jsem prostřednictvím webkamery, kterou mám v obrazovce asusu F3-M vyfotil svého mazlíka.

Fotil jsem dneska a to přesně tam, kde mám vždycky dalekohled uskladněný- ve svém brlohu. Tak začněme popisem. Vlevo nahoře vidíte hadry, co si po vyprání pověsím na svou šňůru na prádlo a postupně během týdne odebírám podle potřeby. Na reproduktorové soustavě z mých dvou, které jsem si v roce 2003 vyrobil a sladil bohužel jen po elektrické stránce je položený starý, krásný triedr 10*50, který už mě 12 let slouží k plné spokojenosti. Vlevo nahoře od reprosoustavy je vidět výrobek z roku 2004- extrapřesný analogový elektronický pokojový termostat, který taktéž slouží ke spokojenosti (protože je to můj výrobek, který jsem ani při návrhu, ani při výrobě nikde neošidil) a který má externí teplotní čidlo, čímž jsem dosáhnul velmi přesné stabilizace teploty (popravdě zbytečně přesné, ono je to s vytápěním složitý) a hystereze nastavitelné už od 0,056°C. Vlevo dole je vidět kousek teplofuku FIRST, který termostat spíná.

A teť už konečně k tomu hlavnímu. V horní části tubusu jsou vidět hledáček a okulárový adaptér, vybavené vyhřívacími hranolky proti orosení. Zatím jsem měl jen jedinou noc možnost si vyzkoušet ten na objímce objektivu hledáčku a fungoval bezvadně.
Pod dalekohledem se hrdě a statečně tyčí skoro přetížená montáž EQ5-M, vybavená pohonem polární osy a polárním hledáčkem.
Na stolku pro příslušenství jsou vidět SWA-70-xx (xx=13; 8; 5; 3,5mm) širokoúhlé okuláry sky watcher. Dále je tam pověšený ovladač motoru montáže, který visí díky háčku, co jsem vyrobil podle vzoru Milana Krůpy. Ovladač je kromě toho navíc ještě vybaven potenciometrem (zelená ťupka) k regulaci jasu kontrolky jeho funkce- bez regulace by měl ovladač podstatně horší užitnou hodnotu. Mezi přepínačem směru otáčení motoru a hlavním vypínačem je umístěný další zlepšováček- spínač dodatečně zabudované rudé LED- ovladač díky uvedené úpravě můžu použít jako doplňkové tlumené červené osvětlení. No, a tak třeba když si pozoruju, pověšený ovladač mě svítí na zem, na nohy stativu a akumulátor, které pak tolik netrpí kopanci od mých periferně vnímaných slepých nohou. Ještě stojí za zmínku dovybavení ovladače (toho se dovnitř vleze, co?) lineárním nízkoúbytkovým stabilizátorem ne 6, ale jen 5V s malým chladičem, který dovoluje napájet ovladač napětím v rozsahu příjemných 4V až 14,5V. Tento stabilizátor totiž má příjemnou vlastnost, že při poklesu napájecího napětí pod určitou hodnotu má na výstupu prakticky stejné napětí, jako napájecí a tím dává možnost výběru mezi napájením z autoakumulátoru, nebo s pohonem dodaným battery packem. Jedná se o typ L4940V5 za asi 30 Kč- vřele doporučuji a nezapomeňte doplnit o dva kondenzátory.
Ještě níže je k podívání levně koupený (1200 Kč, známost), a přitom velmi kvalitní autoakumulátor TOPLA energy, který už dokázal několik nocí pohánět montáž mého dalekohledu, jednu noc mě zbavil rosy z objektivu hledáčku, a protože mě dneska konečně došly součástky na již pár dní navržený měnič pro napájení notebooku 12/19V/>6A trvale a současně zásuvkárnu a spínačárnu 12V s ochranou proti přepólování s mosfety (neomezená životnost, 100% spolehlivost), brzy bude dodávat energii i mému počítači, který má jinak tendenci chcípat, když je pozorování v nejlepším. Vpravo je ještě tentokráte kupovaná, možná až přehnaně jednoduchá, ale plně funkční a betelná nabíječka einhell 5A, která z toho nabíjení sice nedělá kdovíjakou vědu, ale můj akumulátor vždycky dokáže připravit k pozorování tak, aby jsem si nemusel dělat starosti o techniku a mohl krásně, pohodlně vnímat tu krásu nad sebou. :) :) ;D ;D ;D ;D
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
re
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od re »

Dlouho jsem váhal, poslat fotografii mého dalekohledu, nakonec jsem se rozhodl, že tak učiním, snad to přežijete.
Tento přístroj naprosto vybočuje z řady dnes daleko dokonalejších komerčních dalekohledů. Byl postaven před notnou dávkou let, já jsem ho koupil v roce 1979 od stavitele tohoto přístroje, který na něm pracoval přes 10 let a samozřejmě ho dlouhou řadu roků používal.
Dalekohled má objektiv 58/630 mm od známého výrobce optiky Ing. Gajduška (alespoň pro starší generaci). Přístroj je zajímavý tím, že má zkrácenu konstrukční délku pomocí tří rovinných zrcátek. Hledáček je zhotoven ze starého fotografického objektivu. Montáž je vybavena pohonem buď pomocí elektromotoru nebo pérového hodinového stroje. Jemné pohyby jsou v obou osách.

astropintr

Příspěvek od astropintr »

Ahoj,
tak to je moc hezký snímek dalekohledu. A navíc netradičního dalekohledu. Moc se mně líbí. Dost mně to připomíná mojí jednookou zrcadlovku! Je velice podobná! Moc zajímavý snímek! Díky za něj!
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro Re,
stejně jako jsem v jiném vlákně chválil tvůj Newton a Refraktor na paralaktice i toto je velmi pěkný a netradiční kousek :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
KDan

Příspěvek od KDan »

re napsal: Dlouho jsem váhal, poslat fotografii mého dalekohledu, nakonec jsem se rozhodl, že tak učiním, snad to přežijete.
Tak to je nádhera a ještě k tomu hodně netradiční, nejen tím, že mají hledáček i dalekohled společný "tubus". Zkouším si představit, jak v tom asi ta zrcátka jsou umístěná.

Napadlo mě, ale jen jako vtip - to se v tom ty světelné paprsky vzájemně nesrazí?   ::)

Ne, ale opravdu - to je zajímavá konstrukce a díky, žes ji uveřejnil. Škoda, že se tím nemůžu podívat; nepochybuju, že i po optické stránce to bude fungovat dokonale.
re
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od re »

Chystám se jako již tradičně na podzimní MHV, takže tam klidně mohu tento dalekohled přivést.

Pro KDan:
Jestli nám dopadne srpnové setkání, můžeme se tímto strojkem mrknout.

MartinV

Re: Fotky našich miláčků...:-))

Příspěvek od MartinV »

Zdravím na fóru

Už jsem to nemohl vydržet a musím se podělit o radost. S původním miláčkem jsem se rozešel a pořídil jsem si nového i s batoletem. Fotografie tímto přístrojem prozatím ještě nejsou.

Obrázek

Další snímky naleznete na:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele/Martin+V/
Info k dalekohledu:
http://www.takahashi-europe.com/en/FSQ- ... atures.php

MartinV
Samyang 135 mm f/2.0 ED UMC, Canon EOS 6Dmod, iOptron iEQ30 Pro, ZWO ASI120MM-S, ZWO EAF, PlayerOne Apollo M

https://astrofotky.cz/~MartinV
deavi

Příspěvek od deavi »

Martine moc pěkné kousky, už se těším na fotky, nezkoušel jsi náhodou už nějaký snímek?
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Ahoj Davide.
Takahashi FSQ-106ED jsem ještě bohužel na žádné DSO nepoužil. Prozatím co jsem jen zkoušel tak umístění filtrů (to byl trošku problém hlavně s reduktorem QE 0.73x), zaostřování pomocí Images Plus -Camera Control na umělé hvězdě a testovací fotografie přes den. Důvodem je že dalekohled nemám ještě na co upnout montáž bych měl mít v polovině srpna 2008 společně s filtrem Hutech UIBAR/FF. Postupem času bych chtěl ještě k dalekohledu pořídit extender Q 1.6x (F/Stop@8 ) a hledáček. Jinak pro informaci kompletní sestava tj. Takahashi FSQ-106ED, Canon EOS 40Da, Borg 77ED s TVGuiderem a vyhřívací elektronikou Kendrick a dále ještě s rybinovými lištami tak jak je vidět na fotografiích váží přibližně 15.5kg.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MartinV: je to fakt nadhera, mas holt vkus a umis si vybrat ;D moc se mi to libi tesim se na Tve zkusenosti s timto krasavcem! Objednaval jsi to v US? A jaka je ta planovana montaz?
Ja jsem zvazoval "baby" Q85 ale nakonec jsem zvolil Bordžka 77 :-)
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Konihlav napsal: MartinV: je to fakt nadhera, mas holt vkus a umis si vybrat ;D moc se mi to libi tesim se na Tve zkusenosti s timto krasavcem! Objednaval jsi to v US? A jaka je ta planovana montaz?
Ja jsem zvazoval "baby" Q85 ale nakonec jsem zvolil Bordžka 77 :-)
Důvodem koupě bylo nahradit SW80ED a Borg 77ED u kterého jsem plánoval ještě pořídit Supereduktor F4.3. Rovněž u SW 80ED mě dost mrzela malá světelnost a koma. Nakonec padlo radikální řešení zvolit kvalitu. Původně jsem se rozhodoval o pořízení TMB 105/630 (pokud si dobře pamatuji f), ale nakonec padla volba na Takahashi FSQ 106ED který je schopen vykreslit rovné pole při F5 88mm a při F3.6 44mm totéž i s extendrem 1.6x. Jako montáž jsem si zvolil Losmandy G11 bez Gemini GoTo s novým stativem FHD-MA.
http://losmandy.com/whatsnew.html
Na montáž musím ještě čekat. Doufán jen, že bude do plánované dovolené na konci srpna 2008 abych mohl celou výbavu otestovat v Kašperských horách.
Jinak Takahashi FSQ-85ED je taky pěkná volba.
Musím říct že jsem byl tak tak rád že mě to finančně nezruinovalo, ale tomuto koníčku se nedá poroučet. Teď už budu konečně spokojen. Jen ty podmínky.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
GaP

Příspěvek od GaP »

Ahoj Matine,

fotky nádobíčka vypadí úžasně, teď ještě tu montáž a pak už konečně opravdové astrofoto ;).

Měj se Pavel.
SeeStar_S50
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak to je můj "čudla" na ornitologii a přírodu. Velkou výhodou je jeho vinikající přenosnost a hezký obraz. Koupě nelituji ;D
Lectorem iustus...
mpe

Příspěvek od mpe »

MartinV napsal: Zdravím na fóru

Už jsem to nemohl vydržet a musím se podělit o radost. S původním miláčkem jsem se rozešel a pořídil jsem si nového i s batoletem. Fotografie tímto přístrojem prozatím ještě nejsou.

MartinV
Opravdu nádherný přístroj. Gratuluji!
Odpovědět