Zdravím všechny,
a tak nastal čas i pro astronomii... Jmenuji se Libor, je mi 41 a bydlím kousek od Poděbrad.
Z dětských let, kdy jsem chodil koukat na oblohu o prázdninách na temnou zahradu u strejdy s AD 800, kdy Perseida řachla jako bolid a bylo to slyšet, běhalo mi mrazení po zádech, jsem snad dospěl.
V mladickém nadšení jsem si dokonce pohrával s myšlenkou jít astronomii studovat, ale tenkrát na KU brali jen 2 lidi z republiky (to bylo za dob ČSSR). Tak jsem na to šel oklikou, přes přesnou mechaniku a optiku.
Nakonec jsem z oboru úplně pryč, ale zůstaly dva koníčky. Focení a astronomie.
V němém úžasu jsem před vámi, kteří lovíte snímky v temné noci, ladíte montáže, optiku, chladíte čipy a pak co ulovíte zpracujete. To nebyl Hubble, to nebyla observatoř vysoko v horách.
To tady u nás.
Mé koníčky tak jdou i spojit.. Je to trochu jiné než zachytit okamžik, být ve správný čas na správném místě a mít správné světlo proti minutám a hodinám pečlivého sbírání každého fotonu, který k nám letěl i miliony let.
Jdu sbírat zkušenosti, jak vlastní, tak děkuji předem za ty vaše. Prošlápnuté cestičky a pečlivě zmapované slepé uličky. Jistě se s vámi o ty mé podělím.
Příjemný den, příjemnou noc.
LiH
LiH http://www.mychparfotek.cz
SCT 11", LUNT LS60T B1200, TS 80/560, NEQ-6 SS, SA mini, ZWO ASI183 MM & 462MC, SeeStar S50, Canon EOS R5, Canon EOS 5DIV, Canon EOS 6DmI, a pár objektivů
jmenuju se Vojta, je mi 13 let. K astronomii jsem se dostal prostřednictvím školy, kde jsme se učili o planetách, a po přečtění nějaké literatury mě to doslova nadchlo. To bylo někdy na začátku škol. roku. Začal jsem pozorovat ruským triedrem 7x35 co máme doma a prostřednictvím knížky ''astronomie'', co jsem dostal k Vánocům, jsem se naučil základní souhvězdí, deep-sky objekty, hvězdy ... Poté to chytlo i tatku a tak koupil nějaký vybavení, viz podpis. Jinak mezi mé další koníčky patří veslování, kde už mám i pár úspěchů, a rybaření, na které nemám poslední dobou moc čas ale je to takový příjemný relax ...
OO Dobson 254/1200 --- Mak 127/1500 --- TS 20x80 Triplet --- H-EQ 5 --- Canon EOS 600D (nemod.) --- Canon EOS 20D (mod.) --- Hypíci 5,10,17,24 mm --- Nagleři 8,13 mm a pár dalších nepodstatných blbostí
ahoj- jmenuji se Karel a 5 křížků na zadech a nevím o astronomii ani ň. Brouzdám tady na foru asi 6měs. Dostal jsem se sem náhodou při hledání dalekohledu na přírodu a občas nad hlavu. Po shlédnutí saturnu v 80-400 a samozřejmě měsíce mě to nadchlo a narazil jsem na stellarium. Když jsem si přiblížíl mlhoviny a nějaké kulovky bylo rozhodnuto-musím to vidět na vlastní oči. Pročetl jsem tu o dalekohledech mraky názorů,tak a co tedy koupit??Jasná věc 300-1500 nadšení obrovské!! Aha,ale co ta velikost -jsem sám a navíc chrabrus na nohu-kdo to bude tahat do auta a zpátky a ta váha? No bylo by toho hodně o čem by se dalo psát,ale asi to sem nepatří? Ale ještě napíšu kam jsem zatím došel--SW 150-750 na AZ-4 zvítězila skladnost a rychlost to vzít a hurá. Hurá zatím díky počasí se moc neděje,tak lovím letadla. Ještě jsem chtěl dodat že bydlím 15 km západně od Českých Budějovic,kdyby náhodou bydlel někdo kolem a nevadila by mu moje přítomnost byl bych rád se něčemu přiučit a kouknout do nějakýho děla. Zatím se všichni mějte.
Ahojte, volám sa Jozef, mám 55 rokov, bývam v Pezinku,Slovensko .
Toto fórum čítam už tretí mesiac,chcem si splniť môj destský sen-pozrieť sa na hviezdy,planéty a čo pôjde.Nakoľko budem sledovať nočnú oblohu zo sídliskového balkóna otočeného na juh/sveteľnost nie je moc veľká/ rozhodol som sa kúpiť si na balkónové sledovanie nočnej oblohy ďalekohlad MEADE - DS-2130 ATS-LNT GoTo/ a to som musel vylúčiť kvôli malému balkónu Dobsona a ďalších 20 ďalekohladov pri čítaní tohoto fóra >:(/Samozrejme sa podelím so svojimi poznatkami,skúsenosťami s prácou týmto ďalekohľadom na balkóne.Zatiaľ to budú moje prvé začiatky, uvidím, čo bude ďalej.Prajem Vám pekný deň a tmavú bezoblačnú noc ;)
Ahoj, Jmenuji se Vladislav je mi 28 a bydlím v Mladé Boleslavi. O astronomii se zajímám už od mala hodně jsem si vyhrál s teleskopem (nějaký obyč. refractor od HAMA ) co mi koupili rodiče 60/900 nedávno jsem ho vytáhl z půdy vyčistil tubus, kde byly pavučiny od pavouků a vyleštil čočky :) no nic v něm není vidět...Chtěl bych pořídit nějakého dobsona abych viděl více:) Přeji Všem výborny seeing!
Zdravím všechny na AF. Jmenuji se Martin, je mi 27 let a bydlím v Tlučné u Plzně. O astronomii se zajímám asi od 10 let. Po přečtení několika knih s touto tematikou jsem začal pořád častěji pozorovat odlohu prostým okem a triedrem 12x50. Po nějaké době jsem dostal dalekohled newtona 114/900 na ne příliš stabilní paralaktické montáži ale i přesto jsem byl z pozorování nadšen. Po 10 letech jsem dalekohled i s montáží prodal a nyní vlastním newtona 254/1200 na montáži EQ 6. Přeji všem mnoho jasných nocí.
Ahojte, volám sa Miro, mám 31 rokov a bývam v Zlatých Moravciach na Slovensku.Som úplný astro začiatočník na začiatok som si kúpil Sky-Watcher 130/650 AZ GoTo som zvedavý kam to dotiahnem.
Ahoj jmenuju se Tomáš, mám 16 let a vlastním kukátko 70/900 na AZ3. O vesmír se zajímám odmalička. Na obloze se vyznám. Nejsem moc na DSO ale 200 dobson to možná změní
Ahoj, jmenuji se Tomáš a je mi 36. O astronomii se zajímám s přestávkami od dvanácti. Vše zavinila knížka od Kláry Jarunkové - Deti slnka, což byla moje první "astronomická" literatura. Dlouho jsem ji neměl, ale minulý týden se mi podařilo ji koupit v antikvariátu a už ji nedám z ruky. Pak přišla Obloha na dlani a Encyklopédia astronómie (ty mám dodnes), předplatné Kozmosu, návštěvy hvězdárny v Banské Bystrici (kde byl vědoucí tatínkův kamarád) a první pokusy s optikou (AstroCabinet, brýlové čočky atd.).
Pak přišla pubertální a postpubertální přestávka, kdy jsem se věnoval jiným věcem (kromě komety Hyakutake, kterou jsem odpozoroval pomocí Somet Binaru půjčeného ze školy).
Pak jsem se věnoval práci a v průběhu posledních dvou let jsem přemýšlel, jak se ke koníčku vrátit. Kromě astronomie se zajímám i o teoretickou fyziku, spíš populárně, i když fyziku jsem vystudoval na VŠ.
Minulý měsíc jsem si splnil dětský sen a pořídil jsem si SW FlexTube 250, to aby se vešel do auta i s manželkou a dcerou. Již několikrát jsem byl na Křivoklátsku, měl jsem ho i na chalupě na Slovensku, kde jsem hledal (a našel) galaxie, a tuto sobotu ho přibalím na dovolenou na Korsiku, kde doufám, že si užiju podzimní galaxie ještě víc.
Nazdar. Volám sa Vlado. Keď som videl tohoročné vyhodnotenie Astrofoto v Kozmose tak som nechápal.....Je to vôbec možné aby amatéri urobili také foto DSO? Doba mi asi nejako ušla.. Mám 46 rokov a keď som ja ako 15 ročný pozoroval oblohu s maličkým ďalekohľadom, tak takéto fotky robili profesionáli na profesionálnej pozorovacej technike... . Takáto fotoastronómia ma priťahuje . Začal som googliť a narazil som na toto fórum...Tak ho čítam a čítam. Vôbec ma to nenudí. Fórum sa mi páči a v porovnaní s inými fórami by som ho zaradil „neskromne“ na prvé miesto...Dokonca som sa po čase zaregistroval...Rýchlo som pochopil že astrofotografia nie je o tom že urobím „cvak“ a hotovo....Je to sofistikovaná činnosť.. Ale ja sa nikde neponáhľam...Pozorovacie miesto budem mať na chalupe – ďaleko od civilizácie s perfektnou oblohou. Ďalekohľady nebudem vláčiť. Budem mať k dispozícii elektriku...Keďže som si zobral tézu z tohto fóra za svoju a to že treba mať dva ďalekohľady – jeden na fotenie a druhý na očumovanie počas fotenia, tak som si objednal očumovací ďalekohľad 350/1600 GOTO Dobson a k tomu nejaký „vercajg“. A začínam...