Meteor až bolid
Meteor až bolid
Asi to bude tento o 21:39:02 UT:
AGO Modra
Arboretum Mlynany:
AGO Modra
Arboretum Mlynany:
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Meteor až bolid
Dneska v noci 27./28.6. byl taky jeden pěkný - krátce po 00:31 UT. Po druhem zjasneni byl videt maly odstepek jak zpomaluje, hlavni cast si pokracovala dale. Letel mi z Hercula pres Orla a koncil v hlave Pegasa.
mn
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Meteor až bolid
Dnes byl pěkný meteor a škoda, že už nebyla větší tma. Hrnul si to souhvězdím Cassiopeia, Cepheus, Draco, Bootes a bylo přibližně 22:26 SELČ. Odhad asi -3mag.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Meteor až bolid
Zdravím,
Dnes v 1:05 jsem pozoroval velice jasný meteor, nevím zda-li se jednalo o bolid, to těžko. Jeho let trval něco mírně přes vteřinku a zanechal krásnou a velice jasnou stopu. Padal směrem na Z a byl celkem nízko. Jasnost bych typoval tak na -2 Mag. Osobně jsem lepší neviděl...
Dnes v 1:05 jsem pozoroval velice jasný meteor, nevím zda-li se jednalo o bolid, to těžko. Jeho let trval něco mírně přes vteřinku a zanechal krásnou a velice jasnou stopu. Padal směrem na Z a byl celkem nízko. Jasnost bych typoval tak na -2 Mag. Osobně jsem lepší neviděl...

Konečně jsem se sem vrátil, celou sezonu jsem se venoval stormchasingu a stavbě teamu. Tak zase doma
Ale stormchasingu se věnuji už naplno
, ale astronomii se nadále také budu věnovat, bohužel v menší míře.

Meteor až bolid
Dneska v noci 27./28.6. byl taky jeden pěkný - krátce po 00:31 UT. Po druhem zjasneni byl videt maly odstepek jak zpomaluje, hlavni cast si pokracovala dale. Letel mi z Hercula pres Orla a koncil v hlave Pegasa.
mn
... V úplně stejný době (28.6.2011 - 2:31:40 SELČ) jsem taky viděl hodně jasný meteor .
Poznamenal jsem si ho tady:
http://www.astromik.org/denik/public/019/strana08.jpg
Letěl mi ale trochu někde jinde (kolem Kasiopeje)
mn
... V úplně stejný době (28.6.2011 - 2:31:40 SELČ) jsem taky viděl hodně jasný meteor .
Letěl mi ale trochu někde jinde (kolem Kasiopeje)
Meteor až bolid
Letěl mi ale trochu někde jinde (kolem Kasiopeje)Ano, to je on. Se změnou pozorovacího místa se samozřejmě jeví na jiném hvězdném pozadí.
mn
Letěl mi ale trochu někde jinde (kolem Kasiopeje)Ano, to je on. Se změnou pozorovacího místa se samozřejmě jeví na jiném hvězdném pozadí.
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
- denis.marc
Meteor až bolid
Dnes v 1:05 jsem pozoroval velice jasný meteor, nevím zda-li se jednalo o bolid, to těžko. Jeho let trval něco mírně přes vteřinku a zanechal krásnou a velice jasnou stopu. Padal směrem na Z a byl celkem nízko. Jasnost bych typoval tak na -2 Mag. Osobně jsem lepší neviděl..
Pokud je to 1:05 SELČ, tak to jsem viděl velmi jasný meteor 1:04:10 SELČ +- několik s, přeletěl pod zadníma packama Velkého Medvěda přes Malého Lva a Rysa, jasnost odhadnutá na -4mag nebo o trochu míň (všiml jsem si ho zrovna ve chvíli, kdy jsem se pozorování přímo nevěnoval), rychlost nižší střední, pozorovací stanoviště Ostrov (nad Loučnou, okr. Chrudim).
Pokud je to 1:05 SELČ, tak to jsem viděl velmi jasný meteor 1:04:10 SELČ +- několik s, přeletěl pod zadníma packama Velkého Medvěda přes Malého Lva a Rysa, jasnost odhadnutá na -4mag nebo o trochu míň (všiml jsem si ho zrovna ve chvíli, kdy jsem se pozorování přímo nevěnoval), rychlost nižší střední, pozorovací stanoviště Ostrov (nad Loučnou, okr. Chrudim).
Meteor až bolid
Jestli to bylo 29.6. 1:05 SELČ tak to jsme možná viděli stejný ... odkud jsi pozoroval? Já viděl od Ondřejova asi 5 st. nad severním obzorem -4
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
- denis.marc
Meteor až bolid
Vyhlížel jsem před chvílí NLC a ve 3:35:20 SELČ, +- několik sekund jsem zahlédl dost pomalý jasný meteor bílé barvy, mohl mít k -4 mag, obloha už byla hodně světlá a navíc letěl v nejsvětlejší části od Persea, pak vpravo od Capelly směrem do Býka, tam se ztratil za mraky nízko nad obzorem. Pozorovací stanoviště Pardubice.
odkud jsi pozoroval?
29.6. tady
odkud jsi pozoroval?
29.6. tady
Meteor až bolid
Vcera, nebo dnes rano, jsme s Kaosem videli naprosto neuveritelny bolid. Presny cas nevime oba jsme meli jine starosti takze jen velmi amatersky popis udalosti. Zrovna jsem se koukal na mlecnou drahu nekde v okoli labute smerem na jih, bolid zacal horet kus za zenitem, hruby odhad tak ve vysce 60-70 stupnu nad obzorem a doletel az tak ke 30 stupnum. Smer letu od ssz na jih. Nevim jak jinak to popsat nez ze to byla naprosto neuveritelna vypalovacka, magnitudu si netroufam odhadnout ale prislo mi to skoro jako mesic v uplnku. Vsechny hvezdy jako by okamzite zhasly. Barva zeleno zluta, asi v pulce drahy explodoval a pak dohorel. Stopu po pruletu jsme pozorovali jeste minimalne dalsich 5 minut. Byl to naprosto neuveritelny zazitek. 

newton 30 cm, eq6
Meteor až bolid
Já viděl jen jak dohasínal poté co mi zmizely hvězdy v dalekohledu a podíval jsem se co se děje.
Tu stopu sem sledoval asi pět minut a pak mě to přestalo bavit, popis je to amatérský, určitě ho mají na 5km vzdáleném Ondřejově, takže jsem se ani nějak nesnažil zapisovat o něm nějaké další údaje.
Ale takto dlouhé trvání stopy jsem neviděl ani u -9tek při leonidách v roce 1999
Tu stopu sem sledoval asi pět minut a pak mě to přestalo bavit, popis je to amatérský, určitě ho mají na 5km vzdáleném Ondřejově, takže jsem se ani nějak nesnažil zapisovat o něm nějaké další údaje.
Ale takto dlouhé trvání stopy jsem neviděl ani u -9tek při leonidách v roce 1999

Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Meteor až bolid
Okolo půlnoci jsem též vidět nádherný bolid, měl velice krátkou dráhu - odhadem 10-15 stupňů a prolétl mezi severní korunou a pastýřem. Neviděl jsem ho přímo, kouklal jsem zrovna do dalekohledu, ale všiml jsem si, jak se celá krajina na okamžik úplně ozářila, kouknul jsem rychle na oblohu a uviděl jsem žhnoucí stopu po meteoru, která obsahovala několik zjasnění, jak meteor vybuchoval. Držela se asi 3 minuty. Bohužel nenosím hodinky a adaptován na tmu jsem na mobil velkým displejem čučet nechtěl. takže čas jen veli přibližný mezi půlnoci a půl jednou selč.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Meteor až bolid
Okolo půlnoci jsem též vidět nádherný bolid, měl velice krátkou dráhu - odhadem 10-15 stupňů a prolétl mezi severní korunou a pastýřem. Neviděl jsem ho přímo, kouklal jsem zrovna do dalekohledu, ale všiml jsem si, jak se celá krajina na okamžik úplně ozářila, kouknul jsem rychle na oblohu a uviděl jsem žhnoucí stopu po meteoru, která obsahovala několik zjasnění, jak meteor vybuchoval. Držela se asi 3 minuty. Bohužel nenosím hodinky a adaptován na tmu jsem na mobil velkým displejem čučet nechtěl. takže čas jen veli přibližný mezi půlnoci a půl jednou selč.
Ten směr sedí, jsi na východu a viděl jsi ho na západě u nás začínal asi 30st. od zenitu na východě, řekl bych že to byl ten samý
Ten směr sedí, jsi na východu a viděl jsi ho na západě u nás začínal asi 30st. od zenitu na východě, řekl bych že to byl ten samý
Meteor až bolid
Také jsem ho viděl a náhodou mi vlétl do yrovna focené oblasti, takže jsem měl to štěstí, že jsem ho nafotil. O víkendu dodám foto Někdz krátce před půlnocí letěl...
Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
Meteor až bolid
Taky jsme včera měli to štestí. Pozorovali jsme v Pohoří na Šumavě, zrovna jsme si projížděli, která souhvězdí poznáme
. Záře se objevila zhruba na sever od nás, možná lehce k východu. Výšku moc odhadnout neumím - pravděpodobně něco mezi 30 a 45 stupni nad obzorem. Čas těsně před půlnocí. Záře byla silná, v první chvíli mě napadlo, že uhodil blesk. Řekl bych, že v tu chvíli naše postavy vrhaly stíny, ale těžko říct, okamžitě jsem se instinktivně otočil oním směrem. Dráha byla patrná opravdu ještě několik minut.
Zatím asi nejzajímavější zážitek z mých pozorování.

Zatím asi nejzajímavější zážitek z mých pozorování.