PS: vy ste aspoň mohli bojovať. U mňa bolo zatiahnuté, miestami mrholenie ...

Mám to odzkoušené od minulého průchodu Venuše dolní konjunkcí a katadioptr v tomhle případě se mi osvědčil více. Mám na něm dlouhou rosnici a na ní ještě mimoosou clonu o průměru 8 cm, takže nemám žádný problém odclonit chod paprská do tubusu zhruba do elongace 5°. Navíc je dalekohled v kopuli a prakticky celý dalekohled je trvale ve stínu a na vstup pouštím světlo jen na cca 15- 20 sekund. Poud budu fotit Venuši tak, abych ji měl v podobném měřítku jako ty, tak určitě nebude vliv druhu dalekohledu na obraze znát. Jen se musí s těmi dalekohledy úplně jinak zacházet. U refraktoru jsem měl rosnici cca 1m, vyčuhovala mi z kopule, měl jsem na ní i mimiosou clonu a byly větší problémy než s katadioptrem.SIRIUS_758 píše:Milane,
jsem naprosto přesvědčen, že Tvým refrákem 107 mm to musí být v té bídě lepší. V těch nestabilních podmínkách, kdy chvíli svítí, chvíli zase ne, je katadioptr ta nejhorší volba.
No on už Jan Žižka z Trocnova údajně přišel o oko, když tehdy neopatrně sledoval konjunkci Venuše se Sluncem...MilAN píše:... Mám to odzkoušené od minulého průchodu Venuše dolní konjunkcí a katadioptr v tomhle případě se mi osvědčil více. Mám na něm dlouhou rosnici a na ní ještě mimoosou clonu o průměru 8 cm, takže nemám žádný problém odclonit chod paprská do tubusu zhruba do elongace 5°.... A hlavně, mám to upravené a přpravené na dívání až do vzdálenosti 1°od okraje Slunce.Tam už nemám v plánu focení, to nechám na Janka