Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Tak se musim priznat, ze jsem taky ve velkem pokuseni a planovani do budoucna (v horizontu par let) udelat si malou hvezdarnicku a dokonce jsem si uz vyhlidnul pozemek, misto odkud je super obloha a vyhled na uplne vsechny svetovy strany, jen na severu je to mirne horsi.

Jenze tento sen vypada uz nerealne, protoze jsem se podival do katastralnich map a vidim, ze je vse spatne takze nezbyva nez hledat dal...

honza.ho: ackoli se mnou nejak moc "nemluvis" (asi taky nebylo realne o cem), presto Ti (jako i vsem ostatnim) preji hodne sil a stesti pri stavbe sveho snu :-)
Duk

Příspěvek od Duk »

Pánové,
pokud někdo z vás stojí před řešením, z čeho postavit svůj pozorovací domek, příp. hvězdárničku, jak chcete, měl bych pro vás zajímavou nabídku.
Jedná se o izolační panel 2x1m, v tlouštkách 80 a 100mm.
Izolace je tvořena tvrzenou skelnou vatou, povrch (opláštění) je z plechu FeZn minerálně lakovaného.
Panely jsou stěnové i střešní, nechají se do sebe vzájemně kotvit. Pokud znáte, jedná se o něco podobného jako systém Kingspann.
Cena za panel 650Kč pro tl. 80mm a 750Kč u tl. 100mm.
Plošný metr stěny vyjde na velice zajímavou částku, snadná, rychlá a lehká manipulace.
V pátek se jedu na to mrknout, příp. zrovna zajednat.
Pokud by byl zájem, dodám foto a další podrobnosti.
Duk

Příspěvek od Duk »

Pro někoho, kdo nemá páru, oč se jedná, zde foto

Zde v plném rozlišení:

http://sweb.cz/duk.duk/panely%20011.jpg
3J

Příspěvek od 3J »

trochu znám velmi zajímavý materiál ,
firma kde teď dělám je z toho postavena.
Ale jak to chceš vyklepat do kopule ? ;D
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

3J vtipkuje ;D,

musel by to být samozřejmě pozorovací domeček s nějak odsuvnou střechou. Systém se používá na opláštění hal (třeba ten Kingspan). Domeček by musel mít např. ocelovou kostru z Jeklu a byl by opláštěn těmito panely.

No postavit si u nás na vesnici někde na zahradě plechový domek by se mi trochu příčilo - dřevo je dřevo a ty palubky nebo prkna líp vypadají, i když je nutná údržba ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Pro KINGSPAN jsem letos dělal nějaké poradenství v obnovitelných zdrojích a tak vím, že se píše s jedním "n"  na konci  :) .
Ale dosti hnidopišství...Tyto panely jsou určeny pro rychlou montáž na nosnou konstrukci - proto se zhusta používají na různé průmyslové objekty...
Použití na hvězdárničku proto předpokládá mít zhotovenu nosnou kostru v příslušném modulu. Další věc je vzhled s povrchovou úpravou - nejsem si jist, zda je to nejhodnější řešení někam do zahrady vedle domu. V neposlední řadě je třeba pamatovat i na rozvody sítí po objektu.
Teď koukám, že mne předběhl hamr... ???
Homer
Duk

Příspěvek od Duk »

Ale no tak Homére ;D
To "-eN" ti odpouštím :D
Se začátkem příspěvku souhlasím, i když určitě se s tím nechá poprat a šikulka si poradí tak, aby se to do té zahrádky hodilo.
Je to skutečně na zvážení.

Ale s řím jaksi nemohu souhlasit, tak to jsou ty sítě.
Jestliže jsi dělal poradensví, tak jistě víš, že u pozorovacího domečku s přívodem elektřiny a datového kabelu problém není.

Já toto řešení nezastávám, uvedl jsem jako jednu možnou alternativu, levnou, rychlou, lehkou a co do financí, cenově slušnou.

Zítra se na to jedu podívat osobně a budu tuto možnost zvažovat.

P.S. Jen malá připomínka, nepíše se  KONGSPAN,, ale KINGSPAN ;D ;D ;)
Homer

Příspěvek od Homer »

Ha,ha - to jsem si dobře naletěl na direkt ;D...
Opravuji překlep...
Poradenství jsem dělal o oblasti obnovitelných zdrojů energií ( fotovoltaika atd. ), nikoliv v panelech - ale v těch, co jsou na fotce, budou stěží instalovány krkačky pro protažení kabelů. Ale třeba se pletu...
Kromě barevné úpravy se s tím nic jiného nevymyslí...
Homer
Habl

Příspěvek od Habl »

Ahoj Luboši,
pro postavení stěn pozorovacího domku jsou tyto panely jistě vhodné. Nezbytné bude zbudovat nosný skelet. Horní a spodní věnec a nosné stojky. Jako nosný prvek pro skelet jistě lze uvažovat o impregnovaných dřevěných hranolech. Samozřejmě s vhodnými lištami. Pro odsouvací střechu by jsem neuvažoval s těmito panely /větší objemová hmotnost/, protože hmotnost vlastní střechy by měla býti co nejnižší.

U mojí sedlové střechy /3 x 3 metry/ mám 4 sbíjené dřevěné vazníky a na podhledu z 2 mm profilovaného hliníkového plechu mám položeny mezi vazníky 8 cm desky Fibrex. Vlastní střecha je s požadovaným sklonem 15° a je z prken na sraz s podkladovou lepenkou a natavenou lepenkou IPA s oplechováním. Celková hmotnost střechy je 322 kg a po rolnách se dobře pohybuje i ručně.

O celkovém řešení pokud budeš míti zájem se můžeme ještě domluvit.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Duk

Příspěvek od Duk »

Ahoj Pavle,
s panely KINGSPAN, jsem už několikrát měl tu čest.
Na Trutnovsku se z toho hodně pracuje. Výrobní a skladové haly, automobilové provozy apod.
V rozměrech, které uvažuji není nutné dělat masivní rastr z I profilů apod.
Dřevěnné sloupky bych rád nahradil profilovou ocelí typu JAKL.

K té odsuvné střeše, trochu bych se ti snažil oponovat, objemová hmotnost, naopak v tomto provedení je podstatně nižší. Hmotnost panelu 2x1metr je okolo 25kg.

Jinak co se týká té mé škatulky, uvažuji půdorys osmiúhelník, cca 4,85m s otočnou kopulí..
Otáčení kopule by mělo být plně synchronizované s montáží.
Od odsuvné střechy jsem nakonec upustil z mnoha důvodů. Reflexy, vítr, vlhkost, právě to poslední jmenované bylo tečkou k odstoupení od odsuvky.
S optikou si človek poradí, aby nedocházelo k orošení, ale horší to je se CCD kamerou, která je na vlhkost podstatně náročnější, než fotografická zrcadlovka.
Habl

Příspěvek od Habl »

Ahoj Luboši,
mne trochu zmátli ty střešní panely, takže jsem vůbec neuvažoval o kopuli, ale o pozorovacím domečku. Kopule u tebe bude asi klasika z ušlechtilého materiálu (Cu neb Zinkotitan).

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Z titanzinku Ti to určitě nikdo neudělá - strašně při práci praská a potřebuješ mit kulaté falce
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk

Příspěvek od Duk »

MilAN napsal: Z titanzinku Ti to určitě nikdo neudělá - strašně při práci praská a potřebuješ mit kulaté falce

Přesně tak. Navíc je tam každý prst vidět.
Duk

Příspěvek od Duk »

Habl napsal: Kopule u tebe bude asi klasika z ušlechtilého materiálu (Cu neb Zinkotitan).

Habl

Je spousta možností, nutno zvážit cena versus trvanlivost.
Ta měď, jasně, byla by nejlepší, ááále ta cena.
Ve hře je ještě hliník, nerez a v neposlední řadě speciální šindel.
Homer

Příspěvek od Homer »

Hliník ani nerez pro oplechování klasické kopule ve hře moc nejsou...Dle mého existuje toto pořadí - měď, dlouho nic a pak šindel a pozink....Pozink ale vyžaduje nejen podélné ale i příčné falcování a velmi trpělivého klempíře .
Ještě ke stavbě hvězdárny- sendvičové panely vyžadují nosnou konstru, ta zase minimálně patky. Umístění věnce pro otáčení kopule nebude jednoduché. Nespatřuji proto pro použití panelů nijaké zvláštní důvody - nijak situaci neusnadní.
Když už patky, proč ne rovnou standardní základ a potom zdivo ( poroterm či ytong ). Postačí tl. 25 - 30 cm. Proč osmiúhelníkový půdorys - kvůli kopuli ? Volil bych jednoduchý čtvercový zděný půdorys, dvě podlaží, aby vznikla i pracovna a horní žel.bet. věnec bych modifikoval rovnou jako uložení pro kopuli. Jeho vnější část bych zhotovil jako přetaženou římsu -  okapnici. Strop litý, železobetonový, na něj uložit pilíř pro montáž a v kopuli na něm druhou, dřevěnou pochůzí podlahu. To umožní mezi podlahy vložit tepelnou izolaci, a parotěsnou zábranu. Pracovnu tak bude možno temperovat. Varoval bych se dlouhého, štíhlého pilíře pro montáž, který bude vždy vibrovat - naopak uložení na stropě svázaném se zdmi tvoří pevnou prostorovou konstrukci.
Tolik mé poznámky k stavbě...
Homer
Odpovědět