Páči sa mi argumentácia "Pokrok nezastavíš", preložené do ľudskej reči "Po nás potopa" a nech sa s následkami vysporiadajú nasledujúce generácie, ak im to bude nejakým spôsobom prekážať. Ľudstvo si fakt nezaslúži túto planétu

Nechápem, prečo by sa mali astronómovia prispôsobovať. Predsa platí všeobecná zásada, že ak niekto spôsobí niekomu svojou činnosťou škodu, musí poskytnúť primeranú náhradu. V tomto prípade by mali astronómovia trvať na tom, že ak im SpX (ako aj prevádzkovatelia iných telekomunikačných megakonštalácií) spôsobí zmarenie investícií, malo(i) by zjednať nápravu. Skrývať sa za nejakú frázu o pokroku je v tomto prípade nemiestne. Buď to SpX (rovnako prevádzkovatelia iných telekomunikačných megakonštalácií) spraví(ia) nápravu na svojej strane (konštrukčne vyrieši satelity tak, aby neinterferovali s astronomickými pozorovaniami), alebo uhradí(ia) vývoj, výrobu, vynesenie a servis analogických prístrojov mimo sféru rušenia, ktoré spôsobuje(ú) svojou činnosťou. Myslím, že tu sa nie je o čom baviť.
btw Už som sa tu raz zmienil o tom, vie mi niekto vysvetliť v prípade argumentácie "... nová technologie ...", čo také závratne nové, čo tu ešte nebolo, prinášajú navrhované megakonštelácie?
Asi je najvyšší čas prestať vnímať kozmonautiku len ako nositeľa ľudského pokroku. Vstupom súkromných spoločností to tejto sféry sa začala jej komercionalizácia so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú.