EQ6 PRO SkyScan
EQ6 PRO SkyScan
A bohuzial nema na rozdiel myslim od nexstar moznost navolit krajne polohy, to je dost neprijemne.
Fotim a zabudnem ju na balkone nechcem vediet co by sa stalo ked by sa pocas fotenia zasekol tubus o nozicku.
Fotim a zabudnem ju na balkone nechcem vediet co by sa stalo ked by sa pocas fotenia zasekol tubus o nozicku.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Měl jsi být u drastické ukázky MMysem na naší montáži na podzim, kdy nám názorně ukázal, co se stane. Člověče, vůbec nic ! Prý tam prokluzují nějaké spojky. ;D Jinak se mně to už přihodilo skutečně bezpočtukrát, že tubus dalekohledu narazil do nohy. Třeba i na několik hodin, když jsem usnul...
Edit: oprava překlepů a stylu
Edit: oprava překlepů a stylu
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Karell: Ne spojky "Proklouzne" přímo krokový motor. Rotor motoru je unášen v magnetickém poli, po jednotlivých krocích. Pokud se hřídel motoru zablokuje či přetíží vyšším momentem, tak se magnetické pole ve statoru pootočí o jeden krok, ale hřídel se nepohne. Pouze trochu kmitne, s patřičným zvukovým efektem. Pokud se motor má v tomto okamžiku točit rychleji, je výsledkem takové ošklivé drnčení, které ale není vůbec nebezpečné. Pouze dojde ke ztrátě polohy. Řidící systém vyslal krok, ale motor ho mechanicky neprovedl. Pokud montáž nemá enkodéry, elektronika se to nedozví.
Tedy když narazí montáž s pohonem pomocí krokových motorů do nohy, překážeky, tak prostě stojí, čas od času v ní cvakne (vždy jak siderický pohyb překoná jeden celý krok) a jinak se nic neděje. Ani odběr není zvýšený, ani nehrozí žádné poškození.
U montáží se servomotory (například GC-5, Meade LX, LXD...) je to jiné. Tam hrozí poškození převodů nebo motorů, pokud mají motorky trošku větší sílu, a ve firmware není dobře naprogramované vypnutí při zvýšeném proudu. Zde bych to raději moc neriskoval.
Tedy když narazí montáž s pohonem pomocí krokových motorů do nohy, překážeky, tak prostě stojí, čas od času v ní cvakne (vždy jak siderický pohyb překoná jeden celý krok) a jinak se nic neděje. Ani odběr není zvýšený, ani nehrozí žádné poškození.
U montáží se servomotory (například GC-5, Meade LX, LXD...) je to jiné. Tam hrozí poškození převodů nebo motorů, pokud mají motorky trošku větší sílu, a ve firmware není dobře naprogramované vypnutí při zvýšeném proudu. Zde bych to raději moc neriskoval.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
EQ6 PRO SkyScan
...ahoj prosím o radu...mám NEQ6 s FW 3.27 nainstaloval jsem do Ascom 6 platformy komplet poslední verze EQMOD včetně driveru pro EQ montáže...když ale připojím montáž ovladač se nepřiřadí a ve správci zůstane se žlutým vykřičníkem...logicky potom ani v EQMODE ASCOM Toolbox při prohledání sériových portů nic nenajde...
...do montáže mám standarděn připojenou ručku a z ručky tím dodaným kabelem propojené přes EQdirect do USB...nemám radši použít jenom čistou redukci RS232/USB bez EQdirect...
...jsem úplný začátečník, takže omluvte jestli pletu nesmysly a poraďte prosím...
...do montáže mám standarděn připojenou ručku a z ručky tím dodaným kabelem propojené přes EQdirect do USB...nemám radši použít jenom čistou redukci RS232/USB bez EQdirect...
...jsem úplný začátečník, takže omluvte jestli pletu nesmysly a poraďte prosím...
EQ6 PRO SkyScan
a na ručce máš nastaveno PCdirect nebo jak se to jmenuje?
EQ6 PRO SkyScan
Jde také o to, jestli k něčemu potřebuješ ovládání z PC přes Ascom.
Vím, že když jsem to kdysi zkoušel, mělo to také nějaké zádrhele. Nakonec jsem pro sebe nenašel důvod, proč to neovládat pouze z ručky.
Vím, že když jsem to kdysi zkoušel, mělo to také nějaké zádrhele. Nakonec jsem pro sebe nenašel důvod, proč to neovládat pouze z ručky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
EQ6 PRO SkyScan
no já si neuvědomuji, že bych používal k propojení něco jiného, než výstup na RS232 a na něm redukci na USB.
Milan: je to dobré třeba k tomu, že člověk může ovládat montáž na dálku, třeba z nějaké chloupky a nemusí být přímo na mrazu. A nemusí do ručky datlovat souřadnice objektu, na který chce najet, ale stačí kliknout pouze v nějakém spolupracujícím atlasu.
Milan: je to dobré třeba k tomu, že člověk může ovládat montáž na dálku, třeba z nějaké chloupky a nemusí být přímo na mrazu. A nemusí do ručky datlovat souřadnice objektu, na který chce najet, ale stačí kliknout pouze v nějakém spolupracujícím atlasu.
EQ6 PRO SkyScan
...aha myslel jsem že kvůli guidingu budu potřebovat připojit montáž k PC tak jako tak, ty ostatní výhody jsou taky fajn...nemám ani nechystám autonomní autoguider..PC na kopci je pro mě nepostrasatelné mrknu se do stelária na hodinový úhel polárky při ustavení, zaostřím na velkém monitoru, expozice se nastaví z a fotí přímo do Maximu a myslel jsem že bych i guidoval z PHD nebo Maximu aby to bylo pěkně kompaktní...
...radši sem dám link na SW který jsem nainstaloval, jestli mi tam něco nechybí:
http://sourceforge.net/projects/eq-mod/ ... e/download
zkoušel jsem i předchozí vezi
...není potřeba ještě něco dalšího?
...radši sem dám link na SW který jsem nainstaloval, jestli mi tam něco nechybí:
zkoušel jsem i předchozí vezi
...není potřeba ještě něco dalšího?
EQ6 PRO SkyScan
Milan: je to dobré třeba k tomu, že člověk může ovládat montáž na dálku, třeba z nějaké chloupky a nemusí být přímo na mrazu. A nemusí do ručky datlovat souřadnice objektu, na který chce najet, ale stačí kliknout pouze v nějakém spolupracujícím atlasu.To, k čemu to jde, je jasné. Za předpokladu, že mám dálkové ovládání otevírání kopule ( střechy) , že mám synchronizaci s jejím otáčením a za předpokladu, že budu během noci potřebovat fotit několik objektů, to je O.K. Jinak je to ale již jen funkční hračka, kterou nepotřebuji k focení a nijak mi nezjednoduší navádění montáže. Ručka má jednak dostatečnou databázi a naťukat souřadnice do ručky nebo PC je to samé.
lepší rada žádná než špatná
EQ6 PRO SkyScan
...mám vidět montáž ve správci zařízení na některém seriovém portu i když není přiřazený správný ovladač? pokud nevidím po připojení montáže a zvolení PC direct žádné zařízení na serial portech je asi chyba někde mimo PC že jo....pravděpodobně kabel, protože jinak ručka funguje úplně normálně...
EQ6 PRO SkyScan
montáž ve správci zařízení nebude. Jediné co tam musí být je převodník USB/serial respektive seriový port.
....
Připojení montáže k PC se tu již řešilo zde : http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=5#5
....
Připojení montáže k PC se tu již řešilo zde : http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=5#5
EQ6 PRO SkyScan
...mám tam: další zařízení/USB-Serial Controller D takže to je v pořádku? v tom případě už nevím kde může být problém...
...není potřeba mimo toho EQMOD driveru ještě nějaký jiný...při instalaci QHY5 jsem taky dával nejdřív ovladač od výrobce a pak teprv ovladač pro Ascom?
...není potřeba mimo toho EQMOD driveru ještě nějaký jiný...při instalaci QHY5 jsem taky dával nejdřív ovladač od výrobce a pak teprv ovladač pro Ascom?
EQ6 PRO SkyScan
Hajs: ten návod co linkuješ jsem četl a mám to přesně tak jak píše náčelník, akorát s novějšími verzemi...jediný co mám jinak je že nemám v NTB RS232 takže používám redukci RS232/USB2.0...
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Zkontroluj nastavení COM portu v Ascom modu a ve vlastnostech zařízení ve správci systému. Defaultně ti systém mohl přiřadit jiný port než očekává Ascom.