včerejší pokus složeniny z 5000 snímků...pouze s IR filtrem
pořád nevím, jak se dopracovat k nějaké lepší hladké fotce...
SW 254/1200, SW ED-80, SW 80/400, SW NEQ-6, SW AZ-4, QHY-5L II, filtry Baader 1,25" L R G B IR, Canon 40Dmod., 500D a 300Dmod.
jakub.sepela(a)gmail.com
Včera byl celkem dobrý seeing. Zkusil jsem Jupiter tentokrát na menším ohnisku 3000mm/F20. Podařilo se mi díky tomu částečně eliminovat chybu v optice mého dalekohledu. Animace je zvětšena na 125% původní velikosti. Připadá mi, že je to ještě snesitelné...
abych taky přidal něco malého ... původně jsem měl v plánu jen "rychločumendu" , ale nějak mi to nedalo a využil jsem danou techniku i na snímání.
11.3.2014 kolem 23-00 hod, 102/500mm + 3x TV barlow, ASI120MM na Astro3 ;D cca 3500fr., složeno +-1800
na pravém okraji je zachycen zbytek zvlnění za GRS a vpravo od jupíku jsou dva měsíčky. Ten co je vidět je Europa a zcela na okraji ("zmizel" při postprocesingu) Calisto. Snímek spíše jen pro radost, že se dá i s málem ...
Pavle a Jazzmen děkuji.Já na to vždy zapomenu to otočit sem hlava děravá se orientuji podle toho co vidím v okuláru nebo na kameře a vždy na to zapomenu že to je zrdcadlově.Snímek sem upravil.
nazdar
jeden Jupiter dneska 21.17,nahrál jsem to z NB tak nevím jak to vypadá na vetším monitoru
jinak to máte všichni moc hezké,vidím že smůlu na seeing mám asi jenom já
Ja som bol celý týždeň zúfalý - krásne jasno týždeň v kuse, tri planéty a Mesiac na oblohe a seeing ako vriaca voda....
Včera večer bol seeing už aspoň dobrý, s nadpriemernými chvíľkami. A jednou sadou RGB sa mi podarilo presne do takej chvíľky trafiť (ostatné sady sú o 1-3 triedy horšie....):
Nevravím že je to zlé, ale pri týždeň trvajúcej jasnej oblohe a výške planéty okolo 60° nahrať jednú dobrú sadu je ozaj smola (a hra na nervy).
Je to prvé spracovanie, možno bude ešte lepšia verzia niekedy neskor.
Foxiku máš to pěkné, připomíná mi to poslední pozorování v Turnově v tu neděli 9. 3. - skoro bych doporučil vyříznout ten stín a jeho nejbližší okolí a vložit do tohoto derotovaného snímku(?).
Michale tvé přirozeně zpracované detailní verze nám tu chybí, tak ať to teď jen vychází.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod