Astrofotografie - dotazy začínajících
Re: Astrofotografie - dotazy začínajících
Ahoj všem. Dnes mi přišel tento filtr Optolong l-pro. Měl by být kompatibilní s mojí zrcadlovkou Canon 850d. Filtr tam krásně pasuje, bohužel jsem nepřišel jak ho zajistit aby nevypadl. Procházel jsem různá videa, kde filtr vloží,zatlačí a filtr drží. Mě bohužel vypadává. Děkuji za tip.
- Přílohy
-
- 20241216_150403.jpg (1.41 MiB) Zobrazeno 2452 x
Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo neviděl fotku nebo odkaz z okulárové wifi kamery bresser. Je nabízena na mikroskopy dalekohledy za 2800kč.
Názor na kvalitu zobrazení.
Dík.
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo neviděl fotku nebo odkaz z okulárové wifi kamery bresser. Je nabízena na mikroskopy dalekohledy za 2800kč.
Názor na kvalitu zobrazení.
Dík.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll.
Zdravím. Asi to za moc nestojí když se nikdo nevyjádřil. Šlo mi jen o to jestli je to alespoň na úrovni afokální foto s mobilem.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll.
To je ta s displejem? Bresser měl předtím ještě jednu bez displeje.
Zrovna ty Bresserovské jsem nezkoušel, ale “plně automatické nastavení expozice” by mohlo poukazovat na to, že s tím budou stejné problémy jako s jinými podobnými “elektronickými okuláry s displejem”, které jsou laděny primárně pro mikroskopy a ne pro astronomii, tudíž automaticky nastavují pro naše použití blbě. A nepomáhá moc ani “noční režim” nebo nastavování softwarových “filtrů”, spíš je štěstí, když něco náhodou zobrazí dobře.
Dokud nebude možné u nějaké takovéhle hračky nastavovat expoziční čas, případně gain a další parametry tak, jak je běžné s jinými kamerami třeba ve SharpCap, nemá nejspíš smysl dávat za ně peníze.
Zrovna ty Bresserovské jsem nezkoušel, ale “plně automatické nastavení expozice” by mohlo poukazovat na to, že s tím budou stejné problémy jako s jinými podobnými “elektronickými okuláry s displejem”, které jsou laděny primárně pro mikroskopy a ne pro astronomii, tudíž automaticky nastavují pro naše použití blbě. A nepomáhá moc ani “noční režim” nebo nastavování softwarových “filtrů”, spíš je štěstí, když něco náhodou zobrazí dobře.
Dokud nebude možné u nějaké takovéhle hračky nastavovat expoziční čas, případně gain a další parametry tak, jak je běžné s jinými kamerami třeba ve SharpCap, nemá nejspíš smysl dávat za ně peníze.
Včera jsem fotil poprvé trackované panorama na 4 pole, 24mm objektivem Sigma Art. V každém je 7 snímků složených v PI. Mám jednotlivé složeniny a co s tím teď dále, jaký mám zvolit postup?
Zkoušel jsem složit v ICE, ale zůstává mi tam znatelný jasový přechod mezi jednotlivými poli. Zkoušel jsem v PI přes StarAlignment přes mód mosaic, ale tam zase jeden panel vždycky vyjde totálně zdeformovaný, nevím, třeba se to nehodí na takto široké záběry. Navíc tam vlastně ani není možnost výběru projekce, no asi nepřekvapivě, nepočítá se s tím že pole bude mít desítky stupňů.
PS. prubnul jsem i Lightroom a ten mi říká, že 2 ze 4 snímků se nedají složit, nelíbí se mu tam změna polohy mezi hvězdama a popředím. Začal jsem vlevo dole a končil vlevo nahoře. 2 řady. Asi mu nejde říct kašli na popředí, řiď se hvězdama
Zkoušel jsem složit v ICE, ale zůstává mi tam znatelný jasový přechod mezi jednotlivými poli. Zkoušel jsem v PI přes StarAlignment přes mód mosaic, ale tam zase jeden panel vždycky vyjde totálně zdeformovaný, nevím, třeba se to nehodí na takto široké záběry. Navíc tam vlastně ani není možnost výběru projekce, no asi nepřekvapivě, nepočítá se s tím že pole bude mít desítky stupňů.
PS. prubnul jsem i Lightroom a ten mi říká, že 2 ze 4 snímků se nedají složit, nelíbí se mu tam změna polohy mezi hvězdama a popředím. Začal jsem vlevo dole a končil vlevo nahoře. 2 řady. Asi mu nejde říct kašli na popředí, řiď se hvězdama

TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- alex
- Věk: 66
- Kontaktovat uživatele:
Skúsme cez Vyzkúšajte si spracovanie
alex

alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Zdravím. Prosím poraďte planetární kameru,cca do 4000kč pro 13ti letého vnuka. Wifi jsem po několika recenzích odepsal. Zkoušel by ji zatím na mém refr. 127/ 1200. Já už si hrají jen s trpaslíkem ll. Slunce Měsíc se daří teď bychom chtěli alespoň Jupiter a Saturn.
Díky za rady a doporučení.
Díky za rady a doporučení.
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M Mys. Dík za typ bohužel pozdě.
Zdravím v novém roce. Ještě by mě zajímalo jak výkoný musí být notebook aby zvládl kamery např. typu ZWO ASI120 nebo QHY 5lll.
Díky za radu.
Díky za radu.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
I můj ultralevný notebook z roku 2015 měl dost výkonu na obsluhu těchto malých kamer.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Jaký parametr bych měl ohlídat, aby s těmito uvedenými kamerami bez problémů komunikoval. Nechce se mi pořizovat nějaké dělo, byl by opravdu jen na obsluhu kamery, chytrý telefon a pc již mám.
Děkuji.
Děkuji.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl jsem svým příspěvkem napsat, že prakticky cokoliv mladšího roku 2015 by mělo být dost výkonné. Jediný požadovaný parametr je přítomnost aspoň jednoho konektoru USB 3.0 A, na USB C by byl potřeba jiný kabel.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
Tak díky, to by snad měl vnuk mít.
Dovolil bych si, spíš než nějaké jiné parametry, upozornit na důležitost rozlišení displeje.
Na starém notebooku s Windows 7 vše stíhá a funguje, ale s pouhými asi 768 body na výšku se toho na obrazovku málo vejde, obraz z kamery je pak nutné zobrazovat zmenšený nebo částečně mimo obrazovku… a není to příjemné.
Na starém notebooku s Windows 7 vše stíhá a funguje, ale s pouhými asi 768 body na výšku se toho na obrazovku málo vejde, obraz z kamery je pak nutné zobrazovat zmenšený nebo částečně mimo obrazovku… a není to příjemné.