Jaký koupit okulár?
Jaký koupit okulár?
Většina 70° okulárů je budována na systému ERFLE. To jsou velmi pohodlné okuláry na pozorování s rozumně velkým polem. Bohužel nejsou vhodné pro světelné dalekohledy.
Na světelný Newton buď širokoúhlé okuláry vyšší třídy, nejlépe spojené s komakorektorem, , nebo použít solidní okuláry s přiměřeným úhlem do těch 55°
Na světelný Newton buď širokoúhlé okuláry vyšší třídy, nejlépe spojené s komakorektorem, , nebo použít solidní okuláry s přiměřeným úhlem do těch 55°
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jaký koupit okulár?
Je to také o tom, jaké má kdo nároky na kvalitu. Chápu, že ne každému bude Panaview vyhovovat, koneckonců opravdu pole zvláště u krajů je značně zatížené chybami.
Jako u všeho se jedná o kompromis - už několikrát bylo na fóru napsáno že kombinace velké zorné pole + bezchybné zobrazení + nízká cena je v lepším případě hledání svatého grálu a v horším naprostej nesmysl.
Já bohužel momentálně víc peněz neměl a okulár jsem hledal právě protože potřebuji něco "hledacího" s velkým zorným polem. Kompromis tedy musel nastat v kvalitě zobrazení a věděl jsem o tom. Napsal jsem příspěvek z toho důvodu, že jsem byl velmi překvapen že "to není až tak hrozný"... ale možná mám jen nizké požadavky, každopádně proti setovému dvoupalci je zlepšení i v té kvalitě zobrazení velmi vysoké, v ergonomii se nebojím slova řádové.
Je třeba si uvědomit, že se jedná o dvoupalec který je levnější než hyperion (který taky nekreslí bezchybně až ke kraji). Kdybych měl trojnásobnej rozpočet asi bych taky koupil jinak...
Jako u všeho se jedná o kompromis - už několikrát bylo na fóru napsáno že kombinace velké zorné pole + bezchybné zobrazení + nízká cena je v lepším případě hledání svatého grálu a v horším naprostej nesmysl.
Já bohužel momentálně víc peněz neměl a okulár jsem hledal právě protože potřebuji něco "hledacího" s velkým zorným polem. Kompromis tedy musel nastat v kvalitě zobrazení a věděl jsem o tom. Napsal jsem příspěvek z toho důvodu, že jsem byl velmi překvapen že "to není až tak hrozný"... ale možná mám jen nizké požadavky, každopádně proti setovému dvoupalci je zlepšení i v té kvalitě zobrazení velmi vysoké, v ergonomii se nebojím slova řádové.
Je třeba si uvědomit, že se jedná o dvoupalec který je levnější než hyperion (který taky nekreslí bezchybně až ke kraji). Kdybych měl trojnásobnej rozpočet asi bych taky koupil jinak...
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Jaký koupit okulár?
cafte vsetci
Momentalne vlastnim achromaticky refraktor 102/600. Mam v plane nakup tohoto prislusenstva:
Celestron xcel lx 5,7,18,25mm + 2x barlow
Baader T2 prism (2456005K)
vidi niekto skusenejsi nejake namietky proti niektorym z menovanych komponentov ? v podstate som daval dokopy set ktory by mal fungovat aj na F5 teleskopoch kde nepotrebujem 2" prislusenstvo.
do buducna planujem nakup 6" refra (TS 150/900 pripadne bresser 152/760) alebo 8-10" netwon. myslim ze s tym by to malo fungovat tiez.
pouzitie na cisto vizual, nemam ziadne fotografick zaujmy co sa tyka astro.
Momentalne vlastnim achromaticky refraktor 102/600. Mam v plane nakup tohoto prislusenstva:
Baader T2 prism (2456005K)
vidi niekto skusenejsi nejake namietky proti niektorym z menovanych komponentov ? v podstate som daval dokopy set ktory by mal fungovat aj na F5 teleskopoch kde nepotrebujem 2" prislusenstvo.
do buducna planujem nakup 6" refra (TS 150/900 pripadne bresser 152/760) alebo 8-10" netwon. myslim ze s tym by to malo fungovat tiez.
pouzitie na cisto vizual, nemam ziadne fotografick zaujmy co sa tyka astro.
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
Jaký koupit okulár?
A proč barlow? Ohniska 18 a 25mm zvětšení 33x a 24x jsou podobná.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Jaký koupit okulár?
maximalne zvacsenie ... pri f6 ma 5mm+2x barlow dostane nad 2D, 7mm+2x je tesne pod 2D, ale pri f5 je to akurat 2D.
Jaký koupit okulár?
Jenže na tomhle dalekohledu budeš rád , když snese smysluplně zvětšení 1D, maximálně trochu více. 5 mm okulár je takové maximum
Jaký koupit okulár?
při 7mm okuláru na jupiteru veliká barevná vada, měsíc se dá
Jaký koupit okulár?
Jenže na tomhle dalekohledu budeš rád , když snese smysluplně zvětšení 1D, maximálně trochu více. 5 mm okulár je takové maximum
toho som si vedomy ...
"do buducna planujem nakup 6" refra (TS 150/900 pripadne bresser 152/760) alebo 8-10" netwon. myslim ze s tym by to malo fungovat tiez."
toho som si vedomy ...
"do buducna planujem nakup 6" refra (TS 150/900 pripadne bresser 152/760) alebo 8-10" netwon. myslim ze s tym by to malo fungovat tiez."
- Stanislavxyz
Jaký koupit okulár?
haplo602 : Že jsem tak smělý, můžu vědět, co plánuješ především pozorovat? Podle obliby velmi světelných refraktorů bych tipoval na DSO, nebo snad hledání komet. Pak se ale nemusíme bavit o tom, jak se dostat nad 2D. Ani u těch perspektivně uvažovaných refraktorů bych to na velké zvětšení moc neviděl, takže bych barlow klidně vynechal.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Jaký koupit okulár?
haplo602 : Že jsem tak smělý, můžu vědět, co plánuješ především pozorovat? Podle obliby velmi světelných refraktorů bych tipoval na DSO, nebo snad hledání komet. Pak se ale nemusíme bavit o tom, jak se dostat nad 2D. Ani u těch perspektivně uvažovaných refraktorů bych to na velké zvětšení moc neviděl, takže bych barlow klidně vynechal.
no to je rozne ... co som cital po webe tak napriklad ten TS 150/900 som videl dost dobre ohlasy na 2D zvacsenie pri testovani (dokonca aj na Jupiteri).
ale ano, DSO je moj primarny zaujem ... pozorovatelne planety su len 3 (mars, jupiter, saturn), ostatne su bud bez detailov (neptun, uran,merkur) alebo sa daju pozorovat maximalne fazy (venusa). DSO objektov su tisice a v dosahu 4" refraktora niekolko desiatok minimalne.
hmm ... premyslal som nad tym barlowom, ale nakoniec som sa rozhodol ho ponechat (vzdy mozem predat
)
dakujem za ohlasy, popremyslam este nad tym barlowom
no to je rozne ... co som cital po webe tak napriklad ten TS 150/900 som videl dost dobre ohlasy na 2D zvacsenie pri testovani (dokonca aj na Jupiteri).
ale ano, DSO je moj primarny zaujem ... pozorovatelne planety su len 3 (mars, jupiter, saturn), ostatne su bud bez detailov (neptun, uran,merkur) alebo sa daju pozorovat maximalne fazy (venusa). DSO objektov su tisice a v dosahu 4" refraktora niekolko desiatok minimalne.
hmm ... premyslal som nad tym barlowom, ale nakoniec som sa rozhodol ho ponechat (vzdy mozem predat
dakujem za ohlasy, popremyslam este nad tym barlowom
Jaký koupit okulár?
ano, to je aj moj nazor. tento set je mysleny aj do buducna ked prikupim nieco dalsie s vacsim priemerom. predsa len kvalitna sada okularov sa da pouzit vo viacerych teleskopoch.
povodne som uvazoval ako maximum 7mm + 2x barlow (barlow pouzity len ked to naozaj treba), ale nakoniec som sa rozhodol pridat do setu aj 5mm po odskusani 10mm+2x barlow na M57.
ano, to je aj moj nazor. tento set je mysleny aj do buducna ked prikupim nieco dalsie s vacsim priemerom. predsa len kvalitna sada okularov sa da pouzit vo viacerych teleskopoch.
povodne som uvazoval ako maximum 7mm + 2x barlow (barlow pouzity len ked to naozaj treba), ale nakoniec som sa rozhodol pridat do setu aj 5mm po odskusani 10mm+2x barlow na M57.
Jaký koupit okulár?
Tvé myšlení jen naznačuje, že chceš více hraček
, nemá smysl kupovat nepotřebné pomůcky pro použití později. Během poměrně krátké doby se může stát, že si nakonec koupíš něco úplně jiného, protože budeš mít více zkušeností a budeš se rozhodovat trošku jinak. Za sebe doporučuji kupovat spíše věci, které mi při pozorování po nějakou dobu chybí. Samozřejmě jsem si prošel asi jako většina z nás určitým nadšením a nakupováním doplňků, které jsou zbytné a pochopitelně pak jejich vysoce ztrátovým prodejem. Pravděpodobně se jedná o nepřenositelnou zkušenost ...., záleží na tobě.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Jaký koupit okulár?
Většina tázajících ani tak nechce poradit, jako si nechat potvrdit, jak dobře si vybrali.
. Protože to, že to je hloupost, se mohli tady už dočíst mnohokrát.
Jaký koupit okulár?
Většina tázajících ani tak nechce poradit, jako si nechat potvrdit, jak dobře si vybrali.
. Protože to, že to je hloupost, se mohli tady už dočíst mnohokrát.
S tymto suhlasim
)) Moj problem je, ze si nemam velmi kde odskusat ako to bude vyzerat vo vysledku. takisto co sa tyka svetelnych refrakov a CA, niekto napise ze to je nepouzitelne a desne farebne, dalsi na to iste napise ze CA tam sice je ale nijak vyrazne rusive (rovnaky teleskop a +/- rovnake zvacsenie na rovnakom objekte).
takisto som momentalne v pozicii, kde uvedene veci mozem ziskat za velmi vyhodnu cenu a odpredajom aj pouzitych ktore mi nebudu vyhovovat v podstate zarobim. ale stale by som najradsej kupil nieco co budem aj vyuzivat.
napada ma alternativa 7,18,25mm + UHC filter (miesto barlow a 5mm) v tom pripade dokonca nejake peniaze usetrim
S tymto suhlasim
takisto som momentalne v pozicii, kde uvedene veci mozem ziskat za velmi vyhodnu cenu a odpredajom aj pouzitych ktore mi nebudu vyhovovat v podstate zarobim. ale stale by som najradsej kupil nieco co budem aj vyuzivat.
napada ma alternativa 7,18,25mm + UHC filter (miesto barlow a 5mm) v tom pripade dokonca nejake peniaze usetrim
Jaký koupit okulár?
Ale proč stále 18? 25 je jasné, snad jen doplním chtělo by to zorné pole okuláru 60-70°, tím získáš velké zorné pole, případně vyhledávání. Sedmička také coby maximální zvětšení. A pak bych to viděl spíš něco kolem 10mm na běžně použitelné zvětšené DS objektů. Ale jak jsem psal asi to bude nepřenosné. (tím myslím obecně na kohokoliv) Pokud máš možnost nákupu za cca 30% ceny pak kup cokoli, mohl bys opravdu i vydělat, za vyšší cenu nákupu s tím už nepočítej. 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.