Okuláry Televue
Okuláry Televue
Ja bych ti spis doporucil neco velkého. 22 nebo 26mm. Ono od 7 k 9 je bliž než potom od 13 k 22-26. Do 13 se ti takova M42 nebo Laguna nevlezou a v NAG 22 je takova M42, chí a chá nebo M31 (ikdyž ta se nevleze ani do té 26) naprosto parádní.
305/1500 Dobson autotrack "flexka" - dárek od ženy,SW 114/1000 na fakt zlý montáži + Yukon scout 30x50, TS 25x100, Astronomic UHC profi, Nagler 7,13,22, Omegon 5, Power Tank SW
Okuláry Televue
Potom by byla ještě jedna finančně ostrá varianta a to jsou okuláry Explore Scientific 100 st. Nejsou tak drahé jako Ethosy, ale jsou velmi velmi kvalitní...
305/1500 Dobson autotrack "flexka" - dárek od ženy,SW 114/1000 na fakt zlý montáži + Yukon scout 30x50, TS 25x100, Astronomic UHC profi, Nagler 7,13,22, Omegon 5, Power Tank SW
Okuláry Televue
Co člověk, to názor, mám N 13, 9, 7 a P24, který moc nepoužívám, dnes bych raději volil N 26, protože rozdíl velikosti pole mezi N 13-P 24 mi přijde dost malý.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Okuláry Televue
Co člověk, to názor, mám N 13, 9, 7 a P24, který moc nepoužívám, dnes bych raději volil N 26, protože rozdíl velikosti pole mezi N 13-P 24 mi přijde dost malý.Dnes je to jako včera!
N 26 stojí 2 x tolik jako P 24 a nějaký UHC či jiný filtr na něj potřebuješ dvoupalec...

Ale sto lidí, sto chutí
Jo! a dvoupalcový výtah...
N 26 stojí 2 x tolik jako P 24 a nějaký UHC či jiný filtr na něj potřebuješ dvoupalec...

Ale sto lidí, sto chutí

Jo! a dvoupalcový výtah...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Jo! a dvoupalcový výtah má každý komerční dalekohled od 200mm, a že je N26 drahý? Ano je, ale stejně můžu říci proč si kupovat Nagler 13, když lepší je koupit třeba hyperion 13, když stojí cca třetinu. Takže tvoje argumenty nic moc. Já myslím, že se nenechám unášet žádným obecným názorem, prostě jsem napsal, že diskutované okuláry mám a osobně bych místo P24 příště koupil N26, nebo i nějaký sirokoúhlý kolem 30mm. A k ceně filtrů, přesně rozměrem 1,25" a i cenou jsem se při rozhodování řídil. Nyní mám pocit, že rozhodnutí ovlivnila hodně cena a méně potřeba, prostě dnes bych volil jinak. 

Okuláry Televue
Pardon za konfrontační tón, ale holt jsem se trochu opivnil a pak "su strašně chytrý"..
Nicméně jistě je delší Nagler kus pěkného hardwéru, ale osobně když pentluju s okulárama Dobson vs. Malokuk, tak ten dvoupalec do toho druhého nenacpu..
Jak říkám, omlouvám se za konfrontační tón, ale snad to aspoň někoho přinutí k zamyšlení se nad větší investicí..

Nicméně jistě je delší Nagler kus pěkného hardwéru, ale osobně když pentluju s okulárama Dobson vs. Malokuk, tak ten dvoupalec do toho druhého nenacpu..
Jak říkám, omlouvám se za konfrontační tón, ale snad to aspoň někoho přinutí k zamyšlení se nad větší investicí..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Nebral jsem to jako konfrontaci, uvažoval jsem naprosto stejně jako ty, ale pár let pozorování jaksi ukazuje, že bych delší širokoúhlé ohnisko využil více. 

Okuláry Televue
Naglerů mám dost, ale vyhovuje mi 70° pole daleko více - je příjemné a lze ho bez potíží vnímat celé - není třeba u toho točit bulvou nebo celou hlavou. Ale je to samozřejmě věcí názoru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Okuláry Televue
N 26 stojí 2 x tolik jako P 24 a nějaký UHC či jiný filtr na něj potřebuješ dvoupalec...Jen taková poznámka, P24 sice samozřejmě funguje s 1,25" filtrem ale optimální je 2" z důvodu vinětace.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Okuláry Televue
Jen taková poznámka, P24 sice samozřejmě funguje s 1,25" filtrem ale optimální je 2" z důvodu vinětace.Hmm. A na co to našroubuješ?

Myslím P 24 a 2'' filtr..
Okuláry Televue
Na redukci 1 1/4" nebo na Paracorr.
lepší rada žádná než špatná
Okuláry Televue
Naglerů mám dost, ale vyhovuje mi 70° pole daleko více - je příjemné a lze ho bez potíží vnímat celé - není třeba u toho točit bulvou nebo celou hlavou. Ale je to samozřejmě věcí názoru.
Ja to mam taky tak (Naglery sice nevlastnim a na ruznych srazech jsem me mel casto pujcene). Kdyz si clovek "vystaci" se 70ti stupni, pak je tu jeste jeden aspekt. U dalekohledu jako je tenhle, tj. se svetelnosti vyssi nez f/5, staci 1.25" okular. Kdyz si clovek rekne, ze chce maximalni vystupni pupilu kolem 5mm, pak to pri f/4.7 dava ohnisko okularu 23.5mm. No a okular s prakticky 70 stupnovym polem je prave ten Panoptic 24mm a ten se tam jeste vejde. Obdobne, 2" okulary s pohledem 70 stupnu, ktere maximalne vyuzivaji zorne pole jsou treba Pentax 40XW nebo Panoptic 41mm. Pri vystupni pupile 5mm to dava svetelnost F/8. Pro mene svetelne dalekohledy se člověk buď spokojí s menším zorným polem a nebo musí přejít na větší průměr okulárů...¨¨
Druha vec je, ze v Newtonu pri f/4.7 je treba zvazit pouziti Paracorru. Tam bych asi nakonec taky zustal u Panoptika 24mm a ozelel to trochu vetsi zorne pole, ktere bych mohl jeste rozumne do 70ti stupnu dostat. Kdybych mel hodne penez tak bych pak uvazoval bud o Panoptiku 27mm nebo Pentaxu XW 30mm. Jinak Nagler 26mm, jak navrhoval vla, je v kombinaci s Paracorrem taky docela dobra volba, pokud ma clovek rad ty sirsi pohledy.
Ja to mam taky tak (Naglery sice nevlastnim a na ruznych srazech jsem me mel casto pujcene). Kdyz si clovek "vystaci" se 70ti stupni, pak je tu jeste jeden aspekt. U dalekohledu jako je tenhle, tj. se svetelnosti vyssi nez f/5, staci 1.25" okular. Kdyz si clovek rekne, ze chce maximalni vystupni pupilu kolem 5mm, pak to pri f/4.7 dava ohnisko okularu 23.5mm. No a okular s prakticky 70 stupnovym polem je prave ten Panoptic 24mm a ten se tam jeste vejde. Obdobne, 2" okulary s pohledem 70 stupnu, ktere maximalne vyuzivaji zorne pole jsou treba Pentax 40XW nebo Panoptic 41mm. Pri vystupni pupile 5mm to dava svetelnost F/8. Pro mene svetelne dalekohledy se člověk buď spokojí s menším zorným polem a nebo musí přejít na větší průměr okulárů...¨¨
Druha vec je, ze v Newtonu pri f/4.7 je treba zvazit pouziti Paracorru. Tam bych asi nakonec taky zustal u Panoptika 24mm a ozelel to trochu vetsi zorne pole, ktere bych mohl jeste rozumne do 70ti stupnu dostat. Kdybych mel hodne penez tak bych pak uvazoval bud o Panoptiku 27mm nebo Pentaxu XW 30mm. Jinak Nagler 26mm, jak navrhoval vla, je v kombinaci s Paracorrem taky docela dobra volba, pokud ma clovek rad ty sirsi pohledy.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Okuláry Televue
Je to fakt o tom, že skočit do dvoupalcových okulárů sebou přináší víc negativ jak pozitiv..A to mi kua "nikdo nevymluví, ani vy ne, a to si Vás vážím..."
/Jsem si dovolil použít s trochu upravenou repliku z RED DWARFA/..
;D
P.S. Důsledně vzato u dlouhých ohnisek či "málo-světelných" dalekohledů se těm dvoupalcovým okulárům asi nikdo nevyhne..
P.S.2. A snad jsou i bačatější okuláry než dvoupalce..Teda nekomerční produkty vyrobené na míru pro dané dalekohledy..
/Někde sem to četl/..
/Jsem si dovolil použít s trochu upravenou repliku z RED DWARFA/..
;D
P.S. Důsledně vzato u dlouhých ohnisek či "málo-světelných" dalekohledů se těm dvoupalcovým okulárům asi nikdo nevyhne..

P.S.2. A snad jsou i bačatější okuláry než dvoupalce..Teda nekomerční produkty vyrobené na míru pro dané dalekohledy..
/Někde sem to četl/..

Okuláry Televue
Tak mě konečně dneska dorazili chlapci moji zelení. Nagler 7 a 13 mm jsou doma. Dnes mam druhé vánoce
Ještě tak moct je vyzkoušet v terénu. No tak si holt ještě chvilku počkám. :-/ Ale jak říkám, jsou fakt super. [smiley=2vrolijk_08.gif]

SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
Okuláry Televue
Gratuluju! Ještě Pan 19 a nějaký kvalitní Barlow či Powermate a "vymalováno"..