Snímky Slunce v čáře H-alfa
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: Snímky Slunce v čáře H-alfa
No, já chromosférák většinou vytahnu na fotostativu, a pokochám se vizuálně. S focením to znamená vytahnout montáž, nebo ji nejlépe mít ustavenou z předchozí noci, natočit video, zpracovat. A to se přes den špatně dělá, když má človek nějakou práci, nebo ještě hůře, je dokonce v práci. Nejlepší je to navíc po ránu. Odpoledne a navečer je už vše tak rozpálené, že seeing nestojí za nic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem dnes po ránu cvaknul foto (avi z QHY174) přímo z fotostativu bez pointace přímo z okna domu, nějak jsem si s tím moc nehrál a za 10 minut to bylo hotové. Večer si s tím pohraju více, ale dá se fotit celkem rychle.
- Přílohy
-
- Sun_surface.jpg (170.45 KiB) Zobrazeno 2610 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dodělal ten ranní snímek a přidal protuberance.
- Přílohy
-
- SUN_final.jpg (258.04 KiB) Zobrazeno 2567 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Slunce už bylo docela nízko, ale zkusil jsem tuhle zajímavou protuberanci.
- Přílohy
-
- SUN_final.jpg (97.26 KiB) Zobrazeno 2497 x
To se mi moc líbí, takové plastické.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Asi tak nejak. A to mam montaz na sloupu na zahrade...MMys píše:No, já chromosférák většinou vytahnu na fotostativu, a pokochám se vizuálně. S focením to znamená vytahnout montáž, nebo ji nejlépe mít ustavenou z předchozí noci, natočit video, zpracovat. A to se přes den špatně dělá, když má človek nějakou práci, nebo ještě hůře, je dokonce v práci. Nejlepší je to navíc po ránu. Odpoledne a navečer je už vše tak rozpálené, že seeing nestojí za nic.
Vcera po delsi dobe po navratu z prace jsem se aspon kouknul na slunicko (uz mi to i chybelo) Luntem na AZ montazi z balkonu, v posledni dobe u me prevlada vizual nez foceni a nevim proc tomu tak je.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem odpoledne udělal snímek na fotostativu s testovanou kamerou QHY 290 a Solarview 50. Na tomhle focení mě baví, že člověk dorazí domů a za 15 minut má nafoceno a pak se může dlouho kochat okem.
- Přílohy
-
- SUN_QHY290_11_17_54_final.jpg (390.83 KiB) Zobrazeno 2396 x
Pepo to jsou moc pěkné snímky, Závidím tu H-alfu..
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Díky, jsem rád, že jsem se k tomu konečně rozhoupal, vlastně je spousta slunečných dní, ale málo pěkných nocí. Navíc Slunce je nejvíce rychle dynamicky měnící se objekt, takže sledování protuberancí v reálném čase je docela zábava. Některé jsou tak jemné, že je docela problém je zachytit na fotografii.
To je fakt bomba, doufám, že se někdy dostanu na nějaký sraz a uvidím tohle na vlastní oči.
AZ-GTi
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem Halpha dalekohled měl, bylo to neskutečně poutavé a pozorování skoro vždycky strhlo i více lidí. Ten denní čas je opravdu výhodou. Nakonec ale u mě zvítězila větší univerzalita a focení (dalekohled na jeden účel byl pro mě luxus až zbytečný). A pak jsem si také říkal, že když to bude možné někdy si ho maximálně půjčím. Na druhou stranu do budoucna bych určitě rád vlastnil verzi 80 mm, ovšem nevím jestli ty prachy není lepší investovat jinam.
Lectorem iustus...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pokud bych si kupoval větší dalekohled tak nejspíš kolem 150 mm, dá se sehnat za slušnou cenu použitý. Solarview má výhodu pozorování protuberancí, protože je má v porovnání s Lunt dalekohledy, stejného průměru, lépe viditelné a v tomhle případě Luntu nepomůže ani doublestack, který je spíše potlačí. Ten větší průměr ale umožňuje větší rozlišení a v případě doublestacku i pěkně kontrastní a detailní povrch. Na MHV je vždy řada takových dalekohledů k vidění, tak to může i někomu stačit, jako to stačilo po mnoho let mě.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak 150 mm je krásná vize, ale těch peněz je prostě asi škoda je to určitě o preferencích. V posledních letech mě uchvátili fotky od fotografa jménem Christian Viladrich. Doufám, že neurazím, když to tady postnu jako příklad kam se dá zajít s technikou veskrze "amatérskou" bohužel za velké peníze v Halpha a viditelném světle.
http://www.astrosurf.com/viladrich/astr ... -PE06A.jpg
http://www.astrosurf.com/viladrich/astr ... d-N300.jpg
http://www.astrosurf.com/viladrich/astr ... -PE06A.jpg
http://www.astrosurf.com/viladrich/astr ... d-N300.jpg
Lectorem iustus...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
V USA se dá 150tka Lunt koupit za 6500 USD, je to dost, ale oproti novému v EU je to krásná cena. U klasických refraktorů to bylo stejně, člověk koupí 80 mm, pak 100 mm, pak 120 mm a nakonec stejně skončí u 150 mm 
Fotografie je o seeingu a zpracování a většina lidí na to podmínky nemá, aby udělali byt i stejnou technikou podobné fotogradie.

Fotografie je o seeingu a zpracování a většina lidí na to podmínky nemá, aby udělali byt i stejnou technikou podobné fotogradie.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Pro nás (bohužel i mě) smrtelníky je to přílišný luxus vyhodit tolik peněz za dalekohled, který je specializován na Slunce, idkyž vím, že se tuším ten větší Lunt dá použít i jako normální dalekohled s odejmutým filtrem.
Proto u mě zatím vítězí schůdnější varianta a tou je Lunt 80mm. Fotografie je samozřejmě o seeingu ovšem ten je jak víš statistickou veličinou, musíš si to zkrátka vysedět a zpracování se dá trénovat a naučit. Pokud pominu stesky v letech kdy byli planety ještě výš než dnes a že je zde špatný seeing jak bylo a bohužel stále je dogmatem, tak si připisuji ten skok ve snímcích a zpracování také tomu, jak velký vývoj prodělala technika a kolik času fotografování daný pozorovatel věnuje. Je jasné, že ten top seeing tady bude méně ale předpokládám, že to neubírá na kvalitě pozorovacích podmínek jako takových.
Proto u mě zatím vítězí schůdnější varianta a tou je Lunt 80mm. Fotografie je samozřejmě o seeingu ovšem ten je jak víš statistickou veličinou, musíš si to zkrátka vysedět a zpracování se dá trénovat a naučit. Pokud pominu stesky v letech kdy byli planety ještě výš než dnes a že je zde špatný seeing jak bylo a bohužel stále je dogmatem, tak si připisuji ten skok ve snímcích a zpracování také tomu, jak velký vývoj prodělala technika a kolik času fotografování daný pozorovatel věnuje. Je jasné, že ten top seeing tady bude méně ale předpokládám, že to neubírá na kvalitě pozorovacích podmínek jako takových.
Lectorem iustus...