Lidlskop
Lidlskop
Pepan napsal: Zdravíčko pánové,
tak se mi konečně dostala do ruky nabídka Lidlskopů a docela mě zaujal refraktor od Bressera---102/1000+hledáček s osvětleným křížem a samozřejmě včetně montáže za necelých 10 000 Kč.
Jak je vidět Lidl ve své astro nabídce pěkně přitvrdil---takže se už těším, s čím vyrukuje příště.
Též jsem se zajímal o tuto exklusivní nabídku přes obchodní síť Lidl (viz# 328], později jsem kontaktoval u nás též prodejce dalekohledů Moty z Veselí n.L. a též přes distributora dalekohledu Messier 102 Meade Europe v Borkenu / Německo. Nikde jsem nenašel ani mne nebyl zodpovězen dotaz na využití montáže MON 2 (obdobná je GPDX - Vixen)
http://demeautis.christophe.free.fr/ep/gpdx.htm Pohon v obou osách montáže umožňuje solidní pohon pro sledování objektů a případnou fotografii Měsíce neb planet, ale má mnohem větší tolerance periodické chyby než montáž EQ 5. Svědčí o tom kluzné uložení šneků a u obou os v RA a Dec. Rovněž i příručka dodávaná s dalekohledem se ani nezmiňuje o možnosti využití pohonu dalekohledu pro astrofotografii.
Habl
tak se mi konečně dostala do ruky nabídka Lidlskopů a docela mě zaujal refraktor od Bressera---102/1000+hledáček s osvětleným křížem a samozřejmě včetně montáže za necelých 10 000 Kč.
Jak je vidět Lidl ve své astro nabídce pěkně přitvrdil---takže se už těším, s čím vyrukuje příště.
Též jsem se zajímal o tuto exklusivní nabídku přes obchodní síť Lidl (viz# 328], později jsem kontaktoval u nás též prodejce dalekohledů Moty z Veselí n.L. a též přes distributora dalekohledu Messier 102 Meade Europe v Borkenu / Německo. Nikde jsem nenašel ani mne nebyl zodpovězen dotaz na využití montáže MON 2 (obdobná je GPDX - Vixen)
http://demeautis.christophe.free.fr/ep/gpdx.htm Pohon v obou osách montáže umožňuje solidní pohon pro sledování objektů a případnou fotografii Měsíce neb planet, ale má mnohem větší tolerance periodické chyby než montáž EQ 5. Svědčí o tom kluzné uložení šneků a u obou os v RA a Dec. Rovněž i příručka dodávaná s dalekohledem se ani nezmiňuje o možnosti využití pohonu dalekohledu pro astrofotografii.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- Michal Hrachovina
Lidlskop
Dekuju moc tomu, kdo zalozil tohle tema . Koukali jste se taky na ten pozorovaci dalekohled vedle? Bresser 25-75x90. http://www.lidl.cz/cz/home.nsf/pages/c. ... e_stativem Neni spatnej, uz ho mam doma . Montaz je sice k nicemu (presnejc ta kulicka, pomoci ktery se to aretuje a stativ taky nic moc), ale jinak pri prvnim ohledani za tu cenu stoji. Az bude lepsi pocasi, udelam opticky test. Mesicni filtr i stolicka na fotak se hodi. M.
Schmidt-Newton 203/812, Bresser Messier R-102, Bresser 25-75x90, BLUEsky 60/700, Triedr 8-24x50, Kukátko 10x25, Samsung GX-1L s 18-55mm, 70-300mm a 2/58
Lidlskop
Nuž, v Košiciach ešte našťastie musím povedať, lidlskop mali.. A je trošku (v niektorých častiach úplne iný/... ďalekohľad voči vlaňajšiemu má väčšiu rosnicu, Statív nie je ten hranatý hliníkový, ale zmenšenina statívu k CG5... A montáž je väčšia o dosť od vlaňajšieho... Pomaly to začne vyzerať (a už teraz sa to podobá/ na montáž GS-optical... Okuláre (sú 3/ sa dajú použiť...jeden si chcem prerobiť na pointačný okulár... čo sa týka tej plastovej rúrky so šošovkou a nápisom x1,5 som sa dočítal, že to má byť nástavec na pozemské pozorovania...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Lidlskop
Nemá niekto nápad ako by sa tam dal vyrobit pohon ???
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Lidlskop
lubomir napsal: Nemá niekto nápad ako by sa tam dal vyrobit pohon ???
Kupit motorcek pre tuto montaz, baterky, pripojit a ide sa...
Kupit motorcek pre tuto montaz, baterky, pripojit a ide sa...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Lidlskop
ano pozeral som motorcek k tej montazi.... a stoji tolko ako cela zostava s dalekohladom dokopy... ale uz cosi som aj na nete nasiel, trosku matematiky, upravit grilovy motorcek a ja to uz nejak doriesim chcem ju vyuzivat na fotenie pripadnych komet nad zapadom, kde nemam vyhlad z mojej pozorovatelne dobry...
Lidlskop
Tak som hladal cosi o lidlskopoch na nete... tu je par uzitocnych linkov pre majstrov...
http://hoydalsvik.net/astrofoto/astro3/astro3.html
http://arnholm.org/astro/astro3/index.htm
http://www.m-111.org/files/2006/06/astro3.pdf
http://hoydalsvik.net/astrofoto/astro3/astro3.html
http://arnholm.org/astro/astro3/index.htm
http://www.m-111.org/files/2006/06/astro3.pdf
Lidlskop
Zdravím
Tak jsem se stal také majitelem Bresser Skylux 70/700 a zatím jsem na rozpacích.Zprvu při skládání dalekohledu jsem byl překvapem kdeže jsou ty ilustrační fotky v manuálu k montáži bohužel jsem je našel až když jsem složil celej dalekohled Ještě jsem byl nemile překvapen když mě při přenášení vypadly obě dvě krytky na montáži (stupnice na nastavení zeměpisné šířky a ta z druhé strany)Budu je tam muset nějak připevnit protože asi bych je brzo ztratil.Ještě něco k pozorování.Zatím jsem zkoušel pozorovat planetu Mars(z lodžije) ale at jsem zkoušel různá zvětšení tak jsem žádné detaily na planetě neviděl(prostě se mi jevil jako bílá tečka)snad pohled na Jupiter či Saturn bude lepší.
Tak jsem se stal také majitelem Bresser Skylux 70/700 a zatím jsem na rozpacích.Zprvu při skládání dalekohledu jsem byl překvapem kdeže jsou ty ilustrační fotky v manuálu k montáži bohužel jsem je našel až když jsem složil celej dalekohled Ještě jsem byl nemile překvapen když mě při přenášení vypadly obě dvě krytky na montáži (stupnice na nastavení zeměpisné šířky a ta z druhé strany)Budu je tam muset nějak připevnit protože asi bych je brzo ztratil.Ještě něco k pozorování.Zatím jsem zkoušel pozorovat planetu Mars(z lodžije) ale at jsem zkoušel různá zvětšení tak jsem žádné detaily na planetě neviděl(prostě se mi jevil jako bílá tečka)snad pohled na Jupiter či Saturn bude lepší.
Lidlskop
To Petr_C
Tak tečka by to být určitě neměla, zřetelný kotouček naoranžovělé barvy. Vyzkoušej spíš na Měsíci. Pokud by to nebylo ono pak asi rychle vyměnit. V minulosti se zde asi 2 lidem stalo, že měli vadný kus.
P.S. byl to opravdu Mars? Najdi si polohu v nějakém PC planetáriu.
Tak tečka by to být určitě neměla, zřetelný kotouček naoranžovělé barvy. Vyzkoušej spíš na Měsíci. Pokud by to nebylo ono pak asi rychle vyměnit. V minulosti se zde asi 2 lidem stalo, že měli vadný kus.
P.S. byl to opravdu Mars? Najdi si polohu v nějakém PC planetáriu.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Lidlskop
hamr napsal: To Petr_C
P.S. byl to opravdu Mars? Najdi si polohu v nějakém PC planetáriu.Ono asi se to jevilo tak jak to popisujete viz kotouček naoranžovělé barvy ale jaksi jsem čekal od toho trošku víc.Kdybych to ukázal náké neznalé osobě tak 100% neuhádne na co to vlasně kouká.Popravdě jsem aspon čekal že uvidím aspon malý náznak polárních čepiček Marsu ale to už bych chtěl asi moc Taky v tom určitě hraje roli že jsem pozoroval z přesvětlené Olomouce z paneláku takže ještě jsem nad ničím nelámu hůl PS:Mars to byl určitě,používám program noční obloha a lodžiji mám na východ a kolem 19:00 večer tam žádné jiné těleso s magnitudou pod - 1,5 není
P.S. byl to opravdu Mars? Najdi si polohu v nějakém PC planetáriu.Ono asi se to jevilo tak jak to popisujete viz kotouček naoranžovělé barvy ale jaksi jsem čekal od toho trošku víc.Kdybych to ukázal náké neznalé osobě tak 100% neuhádne na co to vlasně kouká.Popravdě jsem aspon čekal že uvidím aspon malý náznak polárních čepiček Marsu ale to už bych chtěl asi moc Taky v tom určitě hraje roli že jsem pozoroval z přesvětlené Olomouce z paneláku takže ještě jsem nad ničím nelámu hůl PS:Mars to byl určitě,používám program noční obloha a lodžiji mám na východ a kolem 19:00 večer tam žádné jiné těleso s magnitudou pod - 1,5 není

Lidlskop
Už to tady bylo mockrát, takže jen pro zklamané připomínám, pozorovat planety z lodžie, okna, pokoje přes sklo atd. zpravidla nejde (jsou ojedinělé vyjímky), takže odnést dalekohlídek alespoň pár metrů od budovy a rozdíl je většinou propastný.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Lidlskop
vla napsal: Už to tady bylo mockrát, takže jen pro zklamané připomínám, pozorovat planety z lodžie, okna, pokoje přes sklo atd. zpravidla nejde (jsou ojedinělé vyjímky), takže odnést dalekohlídek alespoň pár metrů od budovy a rozdíl je většinou propastný.ještě lépe pár kilometrů od města ;D
Obávám se, že z lodžie člověk neuvidí víc ani dalekohledem za 30.000,-
Obávám se, že z lodžie člověk neuvidí víc ani dalekohledem za 30.000,-
Lidlskop
ještě lépe pár kilometrů od města ;D
Ale kvůli planetám to určutě nebude nutné.
Jen je potřeba se rychle zbavit zklamání nad tím, že nejmizernější fotka kterou kde najdu, bude lepší než to, co podobným dalekohledem mohu kdy vidět.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lidlskop
Ještě to Petr_C
on Mars i když je teď blízko není pořád moc velký má těch asi 16". Mám vyzkoušeno,že Lídlskopem je vidět pěkně Saturn a Jupiter, které jsou větší. Nedávno jsem na mars Lídlskopem koukal a byl vidět jako oranžový kotouček s tušitelnými tmavšími fleky (albedové útvary), ale nic podrobného. Ani Dobsonem 250 to nebylo o moc lepší. Závisí to hodně na seeingu. Čepičku jsem objevil v náznaku až na fotce přes Dobson, ale vizuelně jsem jí taky neviděl. Přikládám pro tvou představu tu celkem špatnou fotku a můžu Tě uklidnit, že takhle to v Dobsonu vidět ani nebylo. Bude to chtít víc pokusů a čekání na ten dobrý seeing. Zkus to fakt na Měsíci, abys poznal zda je dalekohled v pořádku a ráno na Saturnu. Měl bys vidět prstenec a Titan. Prstenec se teď zavírá, ani nevím jak je vidět, musím to taky někdy k ránu zkusit.
on Mars i když je teď blízko není pořád moc velký má těch asi 16". Mám vyzkoušeno,že Lídlskopem je vidět pěkně Saturn a Jupiter, které jsou větší. Nedávno jsem na mars Lídlskopem koukal a byl vidět jako oranžový kotouček s tušitelnými tmavšími fleky (albedové útvary), ale nic podrobného. Ani Dobsonem 250 to nebylo o moc lepší. Závisí to hodně na seeingu. Čepičku jsem objevil v náznaku až na fotce přes Dobson, ale vizuelně jsem jí taky neviděl. Přikládám pro tvou představu tu celkem špatnou fotku a můžu Tě uklidnit, že takhle to v Dobsonu vidět ani nebylo. Bude to chtít víc pokusů a čekání na ten dobrý seeing. Zkus to fakt na Měsíci, abys poznal zda je dalekohled v pořádku a ráno na Saturnu. Měl bys vidět prstenec a Titan. Prstenec se teď zavírá, ani nevím jak je vidět, musím to taky někdy k ránu zkusit.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Lidlskop
MilAN napsal:
Jen je potřeba se rychle zbavit zklamání nad tím, že nejmizernější fotka kterou kde najdu, bude lepší než to, co podobným dalekohledem mohu kdy vidět.
A tak to je! ! !
. Vlastně
A tak to je! ! !

Triedr 12x60 a jiné