Pozorování Slunce
Re: Pozorování Slunce
O jaký filtr?
Pro Beda: Díky za info herschel dokoupím, zvažoval jsem tu malou Lacertu kvůli otevřenému designu, kde uvádí Teleskop Austria že bude klidnější obraz .
Pozoruji nyní Slunce refraktorem Ts Apo 102/714 obraz je chvílemi velmi klidný zvětšení 158 , detaily skvrn jsou při tomto zvětšení pozoruhodné , pozoruji přes fólii a žlutý filtr wraten 12
Je tam obrovská protuberancia. Podľa morfológie zrejme eruptívna.
honza22: já má 2palcový Herschelův hranol a žádný filtr snad mimo continium když tam mám černobílou kameru tam nedávám. Tak proto se ptám. Děkuji za odpověď
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Obvykle jsou v prodeji Herschelovy hranoly včetně neutrálního tlumicího filtru, bez něhož by množství světla bylo pro oko nebezpečné. Pokud je na prodej hranol bez tohoto filtru, prodejce na to určitě vždy upozorní !
Jasně Koukám na hranol a filtr tam zabudovaný od LUNTU bude. Proto mne to zmátlo když honza22 psal o nějakém filtru. Ještě k tomu mám polarizační filtr2palec EXplore scientific variabilní který jsem ještě nezkusil . Děkuji Bedo.
Dnes dopoledne opět Slunce velmi pěkné!
V H-alfa nic extra velkého, ale pěkný “trávníček” kolem dokola. V bílém světle nádherný pás skvrn z prostřed kotouče dolů na šestou hodinu a na pravém okraji (cca u čtvrté hodiny) jedna větší kulatá skvrna a pod ní tvarově velmi zajímavý útvar připomínající hřeben!
V H-alfa nic extra velkého, ale pěkný “trávníček” kolem dokola. V bílém světle nádherný pás skvrn z prostřed kotouče dolů na šestou hodinu a na pravém okraji (cca u čtvrté hodiny) jedna větší kulatá skvrna a pod ní tvarově velmi zajímavý útvar připomínající hřeben!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Binohlavu jsem na Luntu zatim bez vyndani valce drziciho misto pro druhy etalon nerozchodil ( podarilo se to nekomu a poradi ? ) a tak jsem se po dvou mesicich dostal zase k pozorovani Slunce.
Myslim ze ve velke aktivni oblasti v centralni casti Slunce, ktera je sama o sobe velmi zajimava, jsou dve erupce.
Na obvodu je vice protuberanci, nejzajimavejsi z nich je temer vlasova, velka rozmerem, ale relativne mala co do hmoty. Opravdu stoji za podivani se, ale obavam se, ze nebude mit prilis dlouheho trvani.
Myslim ze ve velke aktivni oblasti v centralni casti Slunce, ktera je sama o sobe velmi zajimava, jsou dve erupce.
Na obvodu je vice protuberanci, nejzajimavejsi z nich je temer vlasova, velka rozmerem, ale relativne mala co do hmoty. Opravdu stoji za podivani se, ale obavam se, ze nebude mit prilis dlouheho trvani.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
V AR3116 prebieha dooosť veľká erupcia, Blízko je aj AR3112, močno kúsok zasahuje aj tam, neviem to presne rozlíšiť.
Odporúčam urýchlene vytiahnuť Ha ďalekohľady!
Odporúčam urýchlene vytiahnuť Ha ďalekohľady!
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Uz jsem ji nechytil, je pryc. Navic mi Slunce uz zapada za tresen, tak jsem se nemohl podivat, zda jeste je ta pekna dlouha protuberance.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Správná lokalizace, byla to erupce M1.01 v AR3116 ! Její dnešní aktivity a nárůst až do doby kdy píšu zprávu, 15h 00m UT, zachytil patrolní H-alfa teleskop GONG na Cerro Tololo. Ta tenká protuberance na výchdním okraji tam je také zachycená :
https://gong2.nso.edu/products/scaleVie ... uctIndex=0
Nutno přepnout na Cerro Tololo !
https://gong2.nso.edu/products/scaleVie ... uctIndex=0
Nutno přepnout na Cerro Tololo !
- Přílohy
-
- Chromosféra 7.10.2022, 14h 50m UT, erupce M1.01 v AR3116 , GONG Cerro Tololo.png (942.33 KiB) Zobrazeno 1181 x
To je presne ta protuberance. Na teto fotce neni zrejme, ze jde sdola nahoru a vyletla hmota pada zpet na povrch. To spojeni je velmi slabe, na fotce viditelne az pri velmi detailnim prohlizeni.
Edit : vytahl jsem z vyse uvedeneho odkazu fotku, kde je protuberance videt lepe.
Edit : vytahl jsem z vyse uvedeneho odkazu fotku, kde je protuberance videt lepe.
- Přílohy
-
- Gong20221007.jpg (413.6 KiB) Zobrazeno 1178 x
cca 17:20 to tam ešte bolo. Teraz neviem, už aj ja som v tieni :-/
Bol som trochu nabudený a nevedel v rýchlosti ktorá to je oblasť. Ukľudnil som sa a ďalší pohľad do ďalekohľadu, porovnanie s tým čo bolo v appke SpeceWeather Live jasne poukázalo na AR3116. Tá erupcia bola aj tak dvojitá - jedno dlhé vlákno (explodoval filament??) a druhé asi tretinové. Moc pekné!!!
Bol som trochu nabudený a nevedel v rýchlosti ktorá to je oblasť. Ukľudnil som sa a ďalší pohľad do ďalekohľadu, porovnanie s tým čo bolo v appke SpeceWeather Live jasne poukázalo na AR3116. Tá erupcia bola aj tak dvojitá - jedno dlhé vlákno (explodoval filament??) a druhé asi tretinové. Moc pekné!!!
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Mne casove vychazi, ze jsem dnes zahledl tuto. Mensi, ale take moc pekne. ( zdroj opet odkaz od Beda, dekuji. ) Kdyz se pusti promitani snimku na strance postupne, ten vyron je zjevny.
Tim vice mne stve ta prosvihnuta prednaska v patek dopoledne na MHV, ale k doktoru jsem v mem stavu fakt musel.
Tim vice mne stve ta prosvihnuta prednaska v patek dopoledne na MHV, ale k doktoru jsem v mem stavu fakt musel.
- Přílohy
-
- Gong20221007.jpg (441.38 KiB) Zobrazeno 1176 x