Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Ano - to jsou přesně ty argumenty, které mne přesvědčují k integrované variantě řešení . Homer
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro Konihlav,
já nemyslím materiál nebo toto konkrétně, ale princip shrnutí (složení) kopule např. do obou stran. Nemusela by být otočná, čímž odpadne spousta starostí. Napadají mě třeba nějaké shrnovací lamely nebo něco takového. No budu nad tím přemýšlet až v klidu doma, teď musím "taky pracovat"!!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Taková se i prodává laminátová. Anglicky se to vyskytuje pod názvem "clamshell dome". Výhody i nevýhody jsou zřejmé. Má to vzhled jako kopule, tudíž se to hodí na dům. Oproti klasické kopuli to umožňuje výhled na celou oblohu. To je pěkné, pokud to je v místech, kde je tmavá obloha a nejsou světla okolo. Ale pro případ, který budu řešit nejspíš já, to není ono. A navíc to neřeší ten vítr.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro MMys,
Tvoje argumenty jsou jasné (štěrbina odcloní světlo i vítr), mě se jen líbí, že to vypadá jako kopule a mohlo by to být jednodušší (i když při větším rozměru to bude diskutabilní). Pro moje vizuelní pozorování by to možná stačilo, taková malá kopulka kolem 2m nad "chlívkem" co máme na dvoře?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
ceres

Příspěvek od ceres »

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Homer

Příspěvek od Homer »

To Hamr: no, já si myslím, že když porovnáme konstrukční náročnost řešení otáčení kopule se štěrbinou a kopuli s otočnými segmenty , ať už to bude jakkoliv, nebude otáčení složitější...Navíc vyřešit těsnění jednotlivých segmentů vůči sobě nebude legrace-ono stačí mít dobře vyřešenu jednu štěrbinu mezi posuvnými vraty natož tohle.
A kupovat laminátový vixlajvant z USA...
Já jsem toho názoru, že dobrá řešení nemohou být zároveň kvalitní, levná a snadná. Tak to v životě nechodí - škoda .Homer
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

homer: no ale problem nas amateru a neodborniku na stavebnictvi je to, aby "reseni" nebylo jen drahe a zcela nekvalitni, tedy zachovat pomer cena vykon. Koupit ci vyrobit neco co stoji statisice, ale nesplni ucel a je nevyhovujici je prave ten problem cemu se zde snazime vsichni vyhnout. To je ale problem vseobecny u vseho, ze nejdrazsi neznamena kvalitni :-/

BTW kdyz to tady tak sleduji, tak uz snad v ty nasi maly zemicce (CR) musime mit hvezdarnicku na "kazdem rohu", tolik kutilu na metr ctverecni se jen tak nevidi :-)
Homer

Příspěvek od Homer »

Souhlasím - jsme národ kutilů, chalupářů a zahrádkářů...Výsledky bývají všelijaké, ale když to lidem přináší radost...
Kumšt není všechno znát a umět, ale vybrat si správného odborníka - a ne že bych se já nikdy nespletl, naopak . No a taky si nechat od odborníka poradit:-) . Homer
3J

Příspěvek od 3J »

Homer napsal: Souhlasím - jsme národ kutilů, chalupářů a zahrádkářů...Výsledky bývají všelijaké, ale když to lidem přináší radost...
Kumšt  není všechno znát a umět, ale vybrat si správného odborníka - a ne že bych se já nikdy nespletl, naopak . No a taky si nechat od odborníka poradit:-) . HomerSouhlasím, v tom bývá problém. A ve stavebnictví obzvlášť.
( Vlastní zkušenost z rekonstrukce bytového jádra )
To že se tím někdo živí , tedy je " profesionál " bohužel vůbec nezaručuje, že to je odborník.
U menších stavebních firem obzvlášť.
Zkrátka najít správného odborníka je fakt těžký.
Habl

Příspěvek od Habl »

Odhodlání ke stavbě takovéhoto objektu pro umístění dalekohledu dozrává většinou postupně. Samozřejmě, že je důležité pokud možno dobře zvolit vhodné technicky a provozně vyhovující řešení. Dodatečně jakékoliv prováděné úpravy jsou většinou nákladné a též časově náročné. Cenu a vhodnost řešení objektu lze předem konzultovat a stanovit.

Priority si musí stanovit stavebník sám po zralé úvaze a konzultaci.Stavební projekt musí obsahovat a splňovat nezbytné provozně-technické podmínky potřebné pro stavbu hvězdárny neb domečku.

To české kutilství ve stavařině je jistě pověstné, ale dnes jsou již i u nás firmy, které kvalitně vyprojektují neb i postaví danný objekt. Podle mne je nejdůležitější investišní záměr a profesionální realizace objektu, která se neobejde bez kvalitního projektu.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer

Příspěvek od Homer »

Opět se vrátila doba, kdy si stavebníci dělají sami všechno, co zvládnou. Je to stále častější jev. Projekční firmy jsou drahé, pan architekt udělá ideovou skicu tužtičkou a mladá holka, která nebyla na stavbě to nějak autocadem vymastí...Díky stavebnímu boomu nemají zájem o malé projekty, prováděcí firmy zaměstnávají kde koho, kvalita je často mizerná, smlouvy kus papíru, vymahatelnost práva problematická. Stavební materiály se deklarují v lepších barvách, než jsou - samonivelační stěrka není samonivelační atd.atp.
Doporučuji obracet se s menšími věcmi na zkušené projektanty-jednotlivce a při realizaci co jde, udělat si sám, co nejde, být v pozoru...Moje vlastní statistika a zkušenost ukazuje, že použití vlastních rukou snižuje cenu často i na 30% ceny nabídkové. Nepočítaje tedy vlastní čas...Homer
Habl

Příspěvek od Habl »

Souhlasím s doplněním o ceně a malé ochotě projektantů do malých akcí. Bez projektu to ale zpravidla nejde. U nás je více postaveno pozorovacích domečků než privátních hvězdáren a vlastní rozhodnutí je na stavebníkovi.
Mezi nejjednoduší řešení patří isolovaný pozorovací domek ze dřeva s odsuvnou střechou.

http://www.harpoint-observatory.com/gal ... vatory.jpg

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer

Příspěvek od Homer »

To Habl: o potřebě projektu není sporu. To nebudu jako projektant popírat :-). Chtěl jsem jen vyjádřit trvající úpadek stavebních profesí. Výjimkou jsou některé oblasti kde je přímá odpovědnost zřejmá ( statik, elektro atd. ).
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj,

když zde tak čtu některé komentáře, doslova se bojím zmínit, že doma něco podobného, se svojí levostí kutím ;D.
Po zkušenostech z minulé zimy mi ale nic jiného nezbývá a podobné stavy nechci zažít znovu a proto jsem začal v květnu s přípravami na stavbu foto-pozorovatelny. Zatím toho moc hotového není, hlavně kvůli škole .. ale ta příští týden, možná už tento zkončí a času bude dostatek. Založil jsem si na webu sekci do které občas hodím nějakou tu fotečku z průběhu. V květnu jsem vyklízel objekt, který nyní bourám. V červenci by měl tesař udělat hrubé spojení trámů a zbytek snad zvládneme sami ;)

http://www.space-walk.info/vybaveni/swobs.html
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Nazdar Honzo,

no, viděl jsem to u Tebe naživo a musím říct, že máš dost práce před sebou. Na druhou stranu ale po zkušenostech které mám s taháním všeho "nádobí"( a nejen já,viď?), to bude velice sladká odměna.

Držím Ti moc palce!!! :)

Snad k Tobě opět někdy v budoucnu zavítám a pokochám se Tvou Space Walk Observatory ;)

Měj se. LuKo78 ;)
Odpovědět