Astrofotografie - dotazy začínajících
Re: Pomoc s výběrem teleskopu a vybavení na astrofotografii
Harry125: píšeš to správně, 150/750 má oproti 200/800 menší světelnost, to jen stmare tvůj příspěvek špatně pochopil
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Já sem v tomhle novej takže se omlouvám jestli vás nějak matu
... co by jste mi Teda doporučili na ten bresser 200/800 ? Díky moc za Vaši trpělivost 

Mám v palcu tohle
https://www.conrad.cz/cs/p/bresser-opti ... yMQAvD_BwE
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... pYQAvD_BwE
Ale nevím jestli bude na HEQ-5 stačit nosnost pro další vybavení jako je zrcadlovka a pointační kamera, kabely atd
https://www.conrad.cz/cs/p/bresser-opti ... yMQAvD_BwE
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... pYQAvD_BwE
Ale nevím jestli bude na HEQ-5 stačit nosnost pro další vybavení jako je zrcadlovka a pointační kamera, kabely atd

HEQ5 pro 200/800 stačit nebude, to už tu zaznělo, chce to minimálně EQ6, ideálně ve variantě EQ6-R. Pokud nejsou finance na novou (a třeba i když jsou), tak stačí sledovat bazar, občas se tu taková montáž prodává. Případně si napiš poptávku do sekce Koupím.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pokud vše klapne, tak bude zhruba do měsíce na prodej jedna EQ6 SynScan za rozumnou cenu. Kolega si bude pořizovat něco robustnějšího 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Spíš řeším jakou levnější montáž na ten bresser nebo skywatcher 200/1000 hodit 

Najlacnejšia vyhovujúca je EQ-6R.
Astrofoto začátečník
Ahoj, můžete mi poradit...
Mám možnost koupit levně dig. zrcadlovku Canon 1200D.
Mám dalekohled 10" Newton na Dobsonově montáži.
Má to cenu kupovat? Vyfotím s tím něco...??? Stačí mi jen základ, je mi jasné, že to není profi foťák...planety + nejjasnější objekty na noční obloze s krátkým exp. časem úplně stačí.
Díky za rady.
Mám možnost koupit levně dig. zrcadlovku Canon 1200D.
Mám dalekohled 10" Newton na Dobsonově montáži.
Má to cenu kupovat? Vyfotím s tím něco...??? Stačí mi jen základ, je mi jasné, že to není profi foťák...planety + nejjasnější objekty na noční obloze s krátkým exp. časem úplně stačí.
Díky za rady.
Re: Astrofoto začátečník
Ahoj, pokiaľ to má aj funkciu nahrávania videa, je to použiteľné - určite Mesiac a naše najväčšie planéty. S dávkou šťastia trebárs aj vesmírnu stanicu ISS. Potom už je to najmä o šikovnosti a presnosti manévrovania s Dobsonovou montážou. Nevynímajúc všestranné použitie zrkadlovky s príslušnými objektívmi aj na wide-field fotografiu, teda Mliečnu dráhu, súhvezdia a nočné scenérie v krajine (night landscape photography). To tak v skratke. Rozpísať by sa dalo veľa.
Dob 200/1200 | SW 150PDS | MC 90/1250 | EQ5m | CG5GT | EOS 550D | EOS 600Dm
S klasickým Dobsonem bez pohonu je celkem iluzórní fotografie nějakých jiných objektů než planety, Slunce, Měsíc a ta ISS. Při ohnisku Dobsona bude už expoziční čas 0,1s znamenat, že cokoliv na obloze, co bys zachytil, už bude rozmazané.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- alex
- Věk: 66
- Kontaktovat uživatele:
Podľa mňa ani Mesiac, ani planéty sa nefotia takto. To video má mizerné rozlíšenie oproti fotkám. Výsledok bude sklamaním.
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Má smysl řetězit Starizona Nexus s dalším reduktorem ?
Dávám otázku za kolegu, aby se kvůli jednomu dotazu nemusel registrovat a nezvyšoval tak počet mrtvých duší. Má N250/F6 se špičkovým zrcadlem a kameru ASI585MC s malým čipem. Fotí hlavně galaxie a malé mlhoviny. Půjčil jsem mu Nexuse a ten to zredukoval na F4.5, což mu dost rozšířilo FOV. Nicméně našinci není nic dost, tak by se chtěl dostat pod F4. Lze ještě pomocí reduktoru bez korekce zvýšit světelnost, aniž by brutálně utrpěla kvalita obrazu, případně jaká by pak byla vhodná kamera? Nějak si neumím představit, jak by se ty dva prvky spojily a kde by pak byl výsledný back focus. Našel jsem takový chytrý SW Optgeo, ale jak v něm nasimulovat Nexus, to netuším. Zkoušel už někdo něco takového?
Já jsem zkoušel na své 200/F4 zkombinovat Nexus a Barlow 2x a to funguje parádně. M27 měla plno detailů, které jsem před tím neměl, i když doba expozice se výrazně protáhla, výsledek mě mile překvapil. Nexus asi není navržen na F8, ale s ASI294MC byly hvězdy pěkné i v rozích.
Já jsem zkoušel na své 200/F4 zkombinovat Nexus a Barlow 2x a to funguje parádně. M27 měla plno detailů, které jsem před tím neměl, i když doba expozice se výrazně protáhla, výsledek mě mile překvapil. Nexus asi není navržen na F8, ale s ASI294MC byly hvězdy pěkné i v rozích.
Re: Astrofotografie - dotazy začínajících
Ono to není úplně o tom co by mohla dosáhnout optika . Za další, čím měně optických elementů tím lépe ´. Tady korektor a barlow je blbost, Když tak rovnou korektor s prodloužením.
Hlavní jsou ale lokální podmínky při snímání. O dosažení max rozlišení rozhoduje seeing . Pokud ten nedovolí lepší hodnotuFWHM 2" tak ani nemí nutné se zabývat velkým rozlišením " na pixel. Další věc je, že při použití barevné kamery také klesá rozlišení.
Jen pro ukázku špičkových podmínek. N246/1000mm, ASI2600MM, 60sec expozice a FWHM 1.6", přitom Airy disk je 1.15" , to skoro blíží ideálu .Takové podmínky nastávati jen velice málo, běžně mívám 2,2-3".
Hlavní jsou ale lokální podmínky při snímání. O dosažení max rozlišení rozhoduje seeing . Pokud ten nedovolí lepší hodnotuFWHM 2" tak ani nemí nutné se zabývat velkým rozlišením " na pixel. Další věc je, že při použití barevné kamery také klesá rozlišení.
Jen pro ukázku špičkových podmínek. N246/1000mm, ASI2600MM, 60sec expozice a FWHM 1.6", přitom Airy disk je 1.15" , to skoro blíží ideálu .Takové podmínky nastávati jen velice málo, běžně mívám 2,2-3".
- Přílohy
-
- FWHM.jpg (160.29 KiB) Zobrazeno 1770 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Proč by korektor a Barlow byla blbost?astar píše: ↑10. 10. 2024, 13:04 Ono to není úplně o tom co by mohla dosáhnout optika . Za další, čím měně optických elementů tím lépe ´. Tady korektor a barlow je blbost, Když tak rovnou korektor s prodloužením.
Oboje mám a funguje to, tak proč bych vyhazoval peníze za další optiku ? Jiná věc by byla, kdybych se rozhodoval oboje kupovat, ale když už to mám, tak není důvod to nevyužít.
Milan tím chtěl říct, že v určitých podmínkách (seeing) už nemá smysl dále navyšovat nějaké zvětšení nebo rozlišení optické soustavy, protože to nepřinese už nic dalšího v detailech snímku. Jediné co se stane je, že bude zobrazena menší část/výřez oblohy. Při zvětšení ovšem žádné další detaily ,,nevyplujou,,. Každý máme určitě podmínky na focení a z dobrého důvodu jsou ty největší observatoře postavené tam kde jsou...tedy ve vysoké nadmořské výšce s minimem vlhkosti. Případně si lidé vybírají pro svoje ,,remote,, observatoře alespoň trochu podobná místa.
Jinak s ním souhlasím, že přidávat zbytečně další sklo do optické dráhy (při focení) je mnohdy kontraproduktivní. Nexus je výborný reduktor/komakorektor a udělá z f4 dalekohledu plně použitelný f3 i pro APS-C velikosti senzoru. Ale cpát před něho další reduktor by mě určitě nenapadlo. Doporučuji tedy Vašemu známému pořídit si rozumně postaveného Newtona f4 a dát k němu jen ten Nexus x0,75...s tím bude určitě spokojen i co do rychlosti. A určitě si s tím i tak užije spoustu ,,zábavy,, při nastavení tiltu , kolimace atp.
Jinak s ním souhlasím, že přidávat zbytečně další sklo do optické dráhy (při focení) je mnohdy kontraproduktivní. Nexus je výborný reduktor/komakorektor a udělá z f4 dalekohledu plně použitelný f3 i pro APS-C velikosti senzoru. Ale cpát před něho další reduktor by mě určitě nenapadlo. Doporučuji tedy Vašemu známému pořídit si rozumně postaveného Newtona f4 a dát k němu jen ten Nexus x0,75...s tím bude určitě spokojen i co do rychlosti. A určitě si s tím i tak užije spoustu ,,zábavy,, při nastavení tiltu , kolimace atp.
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/