Astrofotografie mobilem

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
AntonPike
Věk: 40

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

Mars vypada dobre, fakt ze jo :)
Levenhuk R80 ED, MC-127/1900, Seestar S50
-------------
EOS600D
ASI662MC
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Včera jsem se zase (na doporučení Prokyho o seingu) vypravil "na ryby" a tady je výsledek.

Potil jsem se jak vrata u chlíva, žrali mě komáři a smog nebo co zeslabil planety u obzoru snad o magnitudu, takže to není nic extra. No přes víkend se naposledy zkusím vydat někam vysoko a pak už Mars kašlu. Líp už ho asi nevyfotím. Ono to mez ADC asi ani moc nejde. Ten Satrun byl v modré složce svisle rozmáznutý snad na šířku prstence i když vodorovně bylo Cassiniho dělení ostré. Animaci Marsu jsem měl taky delší, ale pak se zhoršil seing a zbylé snímky nestály už vůbec za nic.
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Včerejší Saturn
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od biker.fm »

Kde jsi fotil ? U mě bylo zataženo včera A co ta "krupice" pres ten Saturn ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Už jsem tu krupici trochu poléčil (dej reload stránky). Ale ještě si s tím musím pohrát. Zaslouží si to pečlivě zpracovat - při zpracovávání je vidět jižní pol planety v Cassiniho dělení - takové rozlišení jsem ještě neměl. Ale když přitlačím na pilu abych zvedl kontrast toho dělení, tak se to posype krupicí - a je jedno jestli zvolím stack 500 snímků, nebo 5000 snímků z 20000. Chce to čas abych našel vhodný postup - snažím se použít co nejméně fitrů abych si nevymýšlel. Je to z tří šestiminutových 60 fps videí.

Byl jsem na kopci za Pustou Polomí 500 mnm - až do jedné byla cela obloha jasná. Pak vyšel Měsíc a já to zabalil.

Té ostrosti ve svislém směru navzdory atmosférické disperzi jsem dosáhl tak, že jsem si vytvořil v photoshopu makro na "digitální ADC"
http://alefnula.wz.cz/astro/160625/adc.jpg
Pouze ve svislém směru jsem to po složkách zaostřil  pro červenou s poloměrem (úsečkou) 20 bodů, pro zelenou 30 bodů a pro modrou 50 bodů - rozměry experimentálně zjištěny tak aby při míře 500% nevytvořily na hraně brázdu a pak následně síla ostření snížena na 200. Docela to funguje. Možná se s tím vrhnu i na starší data.

Na závěr jsem i fotil NLC (tedy ony byly spíš osvětlené vycházejícím Měsícem, než přes pól Sluncem )

Ale jen tak singleshot z ruky, žádná dlouhá expozice - nevzal jsem si na mobil stativ.
AntonPike

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

Tak prvni pokus o astrofoto s Samsung Galaxy S7 Edge.
Podminky prumerne, zadny extra seeing nebyl ale na tu bidu mi to prijde lepsi, nez co umela G4ka pri lepsich podminkach. Je to jen pres 5mm okular, zadny barlow, takze zadne velke zvetseni (vice seeing stejne nedovolil)

Snad se behem toho tydne pocasi vyjasni a ja zkusim neco poradne nafotit, jsem docela zvedavej.
-------------
EOS600D
ASI662MC
MilAN
Věk: 76

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od MilAN »

Na závěr jsem i fotil NLC (tedy ony byly spíš osvětlené vycházejícím Měsícem, než přes pól Sluncem )
.Já tam vidím tedy normální , nasvícené mraky.Žádné NLC
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Tak prvni pokus o astrofoto s Samsung Galaxy S7 Edge.- no ten poslední snímek z LG mi příjde o řád lepší. Tady tohle už je takové iPhonové (čekal jsem to) - vymýšlí si to detaily, je to křivé. No uvidím jak to bude vypadat až ti klapnou podmínky.
AntonPike

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

Uvidime, snad pocasi jeste vyjde, nez se planeta zase o kus vzdali a klesne uz na neunosnou mez, kdy nebude mit smysl se o neco poradneho pokouset.
Hlavne ty snimky z LG jsou za daleko chladnejsiho pocasi, kdy se vzduch nad horizontem tak "neteteli" a obrat je vcelku klidny. Ted se podivam do okularu pri 200x zvetseni a okraj planety je jedna amplituda za druhou.
-------------
EOS600D
ASI662MC
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Včerejší ze Švarné Hanky:

Mám i nějaké DSO, až zpracuju, dodám :-)
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

Tak slíbené DSO:
M2

M8

M15

M27

AntonPike

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od AntonPike »

T*e, na telefon fakt pecka !!!
-------------
EOS600D
ASI662MC
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Cztwerec »

No jo no, ale pořád je to vzduch omaštěnej větrem. Já bych se držel planet a vylepšoval Tady to opravdu nemá šanci na něco kloudného. Ovšem rád se podívám na celého Messiera.

Včera když jsem byl na koncertě, říkal jsem si, každej fotí telefonním sluchátkem. Jednou to možná vymakaj tak - vlastně co si trh žádá - že s telefonu bude možná i slušný foťák na tyhle fíčury.
Lectorem iustus...
Howking
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Howking »

No kdybych měl dobrý okulár, tak to bude vypadat zas jinak. (samozřejmě na výsledky velkých čipů neaspiruji) - poraďte okulár 9-10mm s zorným polem 70°+ a obrazem bez komy v celém zorném poli (nebo maximálně s komou od primáru, která je 10x menší než moje stávající). Může to být okulár třeba i pro oko nepříjemný tím, že má výstupní pupilu příliš blízko (mobilu to nevadí - spíš naopak pochytá pak méně parazitního světla okolí)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Astrofotografie mobilem

Příspěvek od Cztwerec »

Řekl bych některý z Hyperionů, akorát tam bude pořád nějaký kompromis...
Lectorem iustus...
Odpovědět