Astrofotografie - dotazy začínajících
Re: Kde udělali soudruzi chybu
Tak to fialove neznamenalo objektiv mimo osu,ale odlesky skla v zadni casti kolem fotaku,cili ma li nekdo google pixel 5,6,nebo 7 a dela mu to podobny halo tak staci dukladne zakryt vše okolo cocky a je vyřeseno,mobil teď OK
A proc to melo odlesky na jedne strane pokud byl objektiv v ose ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
To netusim ale narazil jsem na to ze je to vec vyrobce,udajne zpusobena spatnym resenim,nebo pouzitim skla v zadni casti,ale jako reklamaci to pry neuzna,je to udajne vlastnost?Par lidi to pry reklamovat zkouselo.
Pri beznym foceni i v noci vse OK,pri pouziti okularu spatný,ty odlesky tam jsou,ale dulezity je ze je to tim zakrytim odstraneno.Ono kdyz se na to ted koukam,kamera je umistena vpravo a ty odlesky byly vetsinou z levy strany.Ta fotka s tou Venuší je z doby kdy jsem ho kupoval ,nekdy na jare.
Pri beznym foceni i v noci vse OK,pri pouziti okularu spatný,ty odlesky tam jsou,ale dulezity je ze je to tim zakrytim odstraneno.Ono kdyz se na to ted koukam,kamera je umistena vpravo a ty odlesky byly vetsinou z levy strany.Ta fotka s tou Venuší je z doby kdy jsem ho kupoval ,nekdy na jare.
- Přílohy
-
- PXL_20230526_192931006.NIGHT.jpg (181.27 KiB) Zobrazeno 3212 x
-
- Lumii_20230313_205353045~3 (1).jpg (1.88 MiB) Zobrazeno 3217 x
Na té první fotce Měsíce to je evidentně tvůj problém. Měsíc je pravou dolní částí v okraji zorného pole, foťák šikmo. Nezávisle na názorech na různých fórech. A odlesky, při přepálené expozici dělá každá optika . na to také časem přijdeš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milane tve znalosti beru a uznávám,to je jasny,ale ne tentokrat nemas pravdu,to halo tam bylo pri kazdem prilozeni okularu i primo na kameru a mohl si s tim delat co chces,nemusel bejt ani v drzaku,ted ,ted uz tam není ani ťuk,škoda ze bydlis tak daleko,docela rad bych ti to ukazal .
Odlesky jsou jedna věc, ale na té první fotce Měsíce v příspěvku z 23.7. 11:57 je vpravo dole vidět nejen fialový nádech, ale taky výrazná neostrost. A to už bych jen na odlesky asi nesváděl. Navíc když si tu fotku otevřu v editoru, zesvětlím a zkusím extrapolovat ten světlejší kruh dobře viditelný v horní části, tak bych řekl, že se v tam vpravo dole Měsíc dostal hodně blízko k okraji zorného pole a tam jsou obvykle optické vady výraznější. Možná dokonce úplně na okraj a právě proto vypadá trochu uříznutý.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Podle mě je to tak, ale jak jsi viděl výše, s tím nepochodíme 
Nakonec, kolega se neptal kde udělal chybu, ale kde ji udělali soudruzi
Nakonec, kolega se neptal kde udělal chybu, ale kde ji udělali soudruzi
lepší rada žádná než špatná
Re: Astrofotografie - dotazy začínajících
Začínám s pokusy o EAA pomocí funkce ASILive z ASIStudio. Vím, že většina lidí používá SharpCap, nebo podobný lépe zdokumentovaný SW.
Pro vytvoření Master Dark stacku je třeba nastavit volby pro darky v Stack Advanced Settings.
Chápu, že Align Frames ani FWHM Filter nemají být zaškrtnuty.
Jaká je správná volba pro Remove Hot Pixel ?? Tuším, že by se odstraňovat z darku neměly, aby je při zpracování light snímků bylo možné pomocí Master Darku "odečíst"...
Díky předem za radu.
Pro vytvoření Master Dark stacku je třeba nastavit volby pro darky v Stack Advanced Settings.
Chápu, že Align Frames ani FWHM Filter nemají být zaškrtnuty.
Jaká je správná volba pro Remove Hot Pixel ?? Tuším, že by se odstraňovat z darku neměly, aby je při zpracování light snímků bylo možné pomocí Master Darku "odečíst"...
Díky předem za radu.
refraktor T-S 80/560mm APO 2.5” PHOTOLINE f/7, SCT C8 f/10, montáž SW AZ-GTi, montáž SW AZ EQ5, ASI 533 Pro, triedr Canon 10x32 IS, Seestar S50.
Zdravím.
Přišel jsem jako slepý k houslím ke kamerce Svbony 305, ale bohužel nemám zařízení, notebook (tablet) které by mi přenášelo obraz. Tak se ptám, jakou
výkonnost musí notebook mít, aby to fungovalo. Doteď jsem fotil jen starší zrcadlovkou a to jen Měsíc, Jupiter a Saturn.
Snímky jsem kopíroval do stolního PC a trochu upravoval. Myslím, že už se dál moc neposunu, ale takovou M13 bych si líbit nechal.
Ten notebook nebo tablet určitě bazarový.
Děkuji za rady.
Přišel jsem jako slepý k houslím ke kamerce Svbony 305, ale bohužel nemám zařízení, notebook (tablet) které by mi přenášelo obraz. Tak se ptám, jakou
výkonnost musí notebook mít, aby to fungovalo. Doteď jsem fotil jen starší zrcadlovkou a to jen Měsíc, Jupiter a Saturn.
Snímky jsem kopíroval do stolního PC a trochu upravoval. Myslím, že už se dál moc neposunu, ale takovou M13 bych si líbit nechal.
Ten notebook nebo tablet určitě bazarový.
Děkuji za rady.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Pro BEHO:
ASILive používám s barevnou kamerou ASI482MC. Při vytváření Darku se ikona
nastavení neprosvětluje. Podle mě nastavuje ASILive všechno automaticky.
ASILive používám s barevnou kamerou ASI482MC. Při vytváření Darku se ikona
nastavení neprosvětluje. Podle mě nastavuje ASILive všechno automaticky.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Bazarový stačí.
Kamery SVBony bez problému používám se starým notebookem Fujitsu (tuším Core i3) z doby Windows 7 (takže někdy 2009-2015).
SV305 má dokonce snad jen USB2 a má “jen” 2 MPix, tak by stačil asi i o něco horší.
Re: Vhodna montaz pro tyto objektivy
hlava22 píše: ↑26. 07. 2020, 15:44 Zdravím,
po precteni par vlaken se proste zeptam. Pokud bude ma otazka nemistni prosim o smazani. Fotim amatersky divokou zver a mam tyto objektivy a fotoaparaty:
Canon EOS 5D Mark IV
Canon EOS 7D Mark II (G)
EF 400mm f/2.8 L IS II USM
EF 300 mm f/2,8 L IS II USM
EF 70-200mm f/2,8 L IS III USM
EF 16 - 35 mm f/4L IS USM
Sigma 50mm f/1,4
Canon Extender EF 1,4x III
Canon Extender EF 2x III
Rozhodl jsem se přeci jen trochu jinak. Nemám tolik času a peněz a proto jsem se rozhodl fotit jen na kratke objektivy do 200mm. Přemyslim o teto montazi: https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... o_sw-4295/
Nebo preci jen doporucite neco lepsiho? Popr. co bych k tomu mel jeste dokoupit kdyz uz budu objednavat. Dekuji moc za info.
Text nize nechavam je to puvodni dotaz. Stativ mam samo sebou poradnej.
Cim dal vic me zajima vesmir a jeho tajemno. Zejmena mlhoviny, komety apod. Jde mi o to jestli jsem schopen s touto technikou toho dosahnout nebo ne. Budu potrebovat kvalitni montaz neb objektivy jsou docela tezky. Potrebuji poradit a montazi a prislusenstvim, ktere bude nutne zakoupit, aby to fungovalo. narovinu se priznam ze nemam s focenim astro fotografie zadne zkusenosti, ale chci do toho jit. Nejsem moc bohatej, nez jsem todle co mam zaplatitl myslel jsem ze me klepne pepka. Prosim o seriozni rady a potrebnych veci, ktere budu muset dokoupit. Pokud je vybava absolutne nevhodna klidne napiste a zkusim vymyslet neco jineho.
Dekuji moc za kazdou radu
Zatím nejtěžší a nejdelší, co jsem na Star Adventureru 2i zkoušel, byl Tamron 70-200 f/2.8 G2 (obdobná hmotnost i délka jako ten od Canonu) a s protizávažím to šlo, ale při ohniskové vzdálenosti 200 mm jen asi do 8-10 sekund, při delší už začínaly být hvězdy deformované (fullframe 24Mp senzor, pixel 6μm). Ale zatím jsem to s ním zkoušel jednou, takže nemůžu vyloučit, že půjde i víc, aniž by bylo potřeba uvažovat o pointaci.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Díky moc za info, asi to pro me ted bude nejlepsi, a pak se uvidi co dal.
Zdravím.
Tak jsem se poprvé pokoušel po dva večery zvětšnit galaxii v Andromedě. Dalekohled refr. 127/1200 foťák canon 1100D nemod. Vůbec nevím
jaké parametry nastavit, tak jsem dal čas 30s 15snímků, ISO 800-1600. Tmavé snímky čas 30s 10 snímků ISO 800. Světlé snímky ráno přes
bílou látku 30s ISO 800(asi špatně). Program DSS mi vytvořil velmi slušnou kulovou hvězdokupu, která neměla s M31 nic společného.
Navíc s výsledným obrázkem nešlo hýbat, upravovat ani uložit např. na plochu nebo do dokumentů. Montáž EQ5 s pohonem RA osy.
Dnes se chystám na další pokus, poradí někdo s parametrami. Pak budu 100% vizualista.
Děkuji.
Tak jsem se poprvé pokoušel po dva večery zvětšnit galaxii v Andromedě. Dalekohled refr. 127/1200 foťák canon 1100D nemod. Vůbec nevím
jaké parametry nastavit, tak jsem dal čas 30s 15snímků, ISO 800-1600. Tmavé snímky čas 30s 10 snímků ISO 800. Světlé snímky ráno přes
bílou látku 30s ISO 800(asi špatně). Program DSS mi vytvořil velmi slušnou kulovou hvězdokupu, která neměla s M31 nic společného.
Navíc s výsledným obrázkem nešlo hýbat, upravovat ani uložit např. na plochu nebo do dokumentů. Montáž EQ5 s pohonem RA osy.
Dnes se chystám na další pokus, poradí někdo s parametrami. Pak budu 100% vizualista.
Děkuji.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.