Trochu ti to skomplikujem

. Ja by som prave ten dublet bral

. Hlavne ak fotis cez RGB filtre. Okrem brilantnosti obrazu, co si spomenul, je aj vaha a doba temperovania inde (nehovoriac o cene). A ked uz sa bavime o Strehl - to si zrejme myslel v zelenej ciare. Aj triplet moze mat mizernu hodnotu v modrej, ci dokonca v H alfe ... Ono podstatne lepsie je mat polychromatic strehl, ale k tomu sa clovek dostane asi len u LZOS, ci Takahashi. A celkovo, o realnej kvalite tripetov/dubletov nemame sajn, lebo len k tym najdrahsim su aj realne merania (a tych je mizive percento).
Co sa tyka porovnania refraku a newtona - "rule of thumb" vravi, ze priemer newtona minus jeho obstrukcia sa cca rocna priemeru refraku. A to aj plati, ze napr 6" apo je na urovni 8" newtona. Resp sa to omiela na kazdom druhom astrofore (aspon tych zahranicnych).
A co sa tyka porovnani 10" a vacsich priemerov, otazka skor znie, nakolko take priemery u nas vyuzijeme. Ja osobne by som siel skor do 6" refraku, nez 8" newtona - refrak vzdy lepsie pracuje aj s priemernym seeingom lepsie, nez newton (obraz nie je tak rozbity vdaka tomu, ze nema obstrukciu). Vacsie priemery by som ponechal na remote lokality, ako Kanarske ostrovy a pod, kde aj maju patricne dobry seeing (hlavne ak clovek chce konzistentne vysledky, aby sa dali studivat zmeny v oblacnosti Jupitera, nie dobry obraz raz do roka).