Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 70

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od Homer »

Osobně mám svoji nosnou myšlenku, že kopule není fuj. Já mám k té svojí, kterou jsem stavěl s kamarádem vlastníma rukama, blízký
vztah a řekl bych že nehyzdí, ale zdobí :-).
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

LaH píše: 23. 05. 2025, 20:24 Docela obsažné, tenhle odkaz jsem tady nenašel.
EN - Zřízení malé observatoře: Od konceptu k výstavbě

Narazil jsem na to při hledání zkušeností, jak na kolejničkách, nebo i bantamech vytlačit např. můj Hvězdostroj z budoucí astroboudy na definovanou pozici na zahradě tak, aby to na tom místě udrželo předchozí ustavení montáže. Jde jen o 3 až 4m transferu. Opačně, tedy odjíždět s boudou nejde. Stahovat nebo odklápět střechu taky ne. Kopule je fuj. Estetika zahrádky rozhoduje!!. :lol: :x

Máte-li nějakou nosnou myšlenku ...
Prohlédl jsem fotky Hvězdostroje, altánu, dvou druhů dlažeb a trávy. Myslím, že se nevyhneš dalšímu rocker boxu. Ten spodek na Hvězdostroji je IMHO už na hraně s pevností, no a stávající kolečka trávu nedaj. Takže já bych to udělal takto: nový rocker box pod ten stávající, bantamová kolečka, a tři nebo čtyři nohy. Buďto mnou oblíbené podpěrné z přívěsu, nebo něco M16-M20 a terčíky .... Asi tak nějak. Nepovažuji svou myšlenku za nosnou :-)
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
LaH

Příspěvek od LaH »

Homer píše: 23. 05. 2025, 20:41 Osobně mám svoji nosnou myšlenku, že kopule není fuj. ...
Pro mne není kopule (a třeba pivo a ...) fuj, ale některé věci prostě neřídím. ;)

Ad Bert:
Nějaký podvalník předpokládám, odhad pevnosti spodku byl správný.
Stávající kolečka trávu dávají (problém je za vlhka, zanášejí se a nadřu se)
Bantamová kola (odendávací) jsou už dva měsíce ve zkušebním provozu.
2x šroubové tyče s terčíky (sever) jsou od počátku. Plus dvě lehké stabilizační opěrky v rozích (jih) po ustavení.

Děkuji za příspěvek, uvažujeme podobně. Hlavním cílem je dostat (třeba po kolejničkách) Hvězdostroj ven do té definované polohy (již dříve ustavené) po každém vyjetí z boudy. Je jasné, že to ustavení potom nebude absolutně dokonalé.
Trochu si zahrávám s myšlenkou na větší SplitRing, do kterého strčím Vobludu. Boudu na to budu dimenzovat. A kolejničky teď asi dávají větší smysl, protože hmotnost by kvůli tuhosti byla veliká.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Homer

Příspěvek od Homer »

LaH:
Jen jsem odlehčeně reagoval na toto: Kopule je fuj. Estetika zahrádky rozhoduje!!. :lol: :x
Ale nebudeme se v tom hnípat, že?
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Homer píše: 23. 05. 2025, 20:01 Ona ta kalkulace je kalkulací poněkud jednostrannou, protože i čas strávený touto prací má svoji cenu - když už kalkulujeme :-). A "závitovková" varianta je pracnější s větší spotřebou času.

(...)

Stačí si uvědomit síly, které budou na pilíř působit a není myslím dál co řešit. Nikdo tím nebude silou páčit, není to sloupek svodidla na dálnici. Samozřejmě, zabetonovat závitovky přes celý základ je ultimátní řešení, ale zde to opravdu nemá smysl dělat.
Když já tak rád betonuji! Proto jsem práci nepočítal, poněvadž co mě baví, na peníze nepřevádím. :) A naše prvorepublikové opevnění, to je můj vzor (myslím kvalitu provedení, ne celkovou koncepci- ta byla chybná). Kdo ho lépe zná, už chápe mou obsesi pořádnou armaturou a kvalitním betonem. Já prostě při stavění (čehokoliv) uvažuji o eventualitách jako tornádo, zemětřesení, povodeň... (A není to podle mě zase taková paranoia- vyděl jsem x domů zničených povodní, i domy poškozené tornádem a můj dům takto nedopadne!)

Dokonce mi to vážně nepřijde pracnější- zahnout "závitovky", přišroubovat je k přírubě, z vrchu dva hranoly, vrazit do čerstvého betonu a klínky dorovnat do váhy.

Ale je to věc vkusu a názoru, případně dostupného vybavení, i zkušeností s tou onou metodou. Každopádně souhlasím, že pomineme-li zemětřesení, či extrémní vichřici, je to velmi a zbytečně předimenzované řešení, v tom máte bezesporu pravdu.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Medved

Příspěvek od Medved »

Drobnost, závitovky z nerezu. Mohlo by to zpříjemnit život. Možná by stačila jedna a říznout na třetiny. Těch cca 30 cm v betonu by mělo stačit.
Toš tak na světě...
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Projekt "pevný sloupek" úspěšně dokončen.
Zatím jsem to nechal včetně těch zbytečně širokých podstav, nechtělo se mi to (zatím) hyzdit ořezáváním. Dalekohled do podstavy naráží u většiny cílů až kolem šesté ráno bez potřeby meridian flipu, takže to tak zatím nechávám, jen rozteč plošin jsem zkrátil na max 10cm potřebných pro to, aby se mezi ně vešlo upnutí montáže (je to vidět na třetí fotce). Vibrace se objevují jen když do toho vyloženě drkám, vítr se chvěním neprojevuje.

Pod zemí jde beton cca 75-80cm do dloubky, závitovky tak 50cm. Skruž (15cm odpadní trubky) nejde pod zem, slouží jako bednění nadzemní části. Beton kolem skruže jsem zase zahrnul hlínou, takže kouká jen těch cca 10cm nad zemí.
PXL_20250603_065745772.jpg
PXL_20250603_065745772.jpg (648.64 KiB) Zobrazeno 1355 x
Tady už s namontovaným sloupkem.
PXL_20250603_074000867.jpg
PXL_20250603_074000867.jpg (696.67 KiB) Zobrazeno 1355 x
Tady v plné parádě.
PXL_20250612_190026780.jpg
PXL_20250612_190026780.jpg (415.9 KiB) Zobrazeno 1355 x
A nakonec dočasně-trvalé řešení překrytí montáže do doby, než pořídím Telegizmos 365 plachtu, abych to tam nechával napevno i s dalekohledem.
PXL_20250603_075159559.jpg
PXL_20250603_075159559.jpg (587.86 KiB) Zobrazeno 1355 x
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
midars
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Kopule a její ovládání při focení Slunce
FoceníSlunceO2.JPG
FoceníSlunceO2.JPG (351.24 KiB) Zobrazeno 1325 x
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Radime, parada. Tohle je muj nedosazitelny sen (mit takovou observator na dalku).
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

Veliká nádhera, já bohužel nemám na malém pozemku na kopuli místo. Už pár let mám v hlavě nápad na odsuvný kus hřebene střechy na půdě, ale zatím mám kolem domu práce tolik že nestíhám. Snad letošní zimu konečně začnu stavět vnitřek pozorovatelny. :cry:
MartinT

Příspěvek od MartinT »

Potřeboval bych koncepční radu, jestli ten nápad č.2 není úplná blbost.

Chtěl bych domečko-hvězdárnu. Na zahradě není místo, jediné dvě možnosti jsou:

1. zbourat stávající přízemní dřevenou kůlnu (3x3m) přilepenou k baráku a střeše parkovacího místa a vyzdít novou až do patra cca na úroveň střechy a v 6ti metrech řešit kopuli (stejně mi sedlo střechy omezí výhled na západ, jinak bych musel ještě výš..). Další komplikace jak tam nainstalovat pilíř aniž bych měl uprostřed kůlny betonový sloup, údržba kopule v téhle výšce další pakárna..

2. rozebrat kus sedlové střechy, naistalovat na trámy 4m kolejnice a udělat posuvné střešní sedlo cca 2x2.5m, ufiknout nepoužívaný komín a do něj zabetonovat pilíř.. ve výsledku klasický domeček s posuvnou střechou, akorát "na půdě"..

Ad 2 se mi zdá výrazně jednodušší. Komín je zděný cca 40x40cm a přilepený k vnitřnímu železobetonovému panelu (celý barák je panelový, vnější panely mají polysteronovou výložku, vnitřní jsou víceméně plné). Celé to stojí na celistvé betonové základové desce (bez sklepa). Netuším co to bude dělat vibračně, pilíř by byl betonovaný do komína někde cca v 5,5 metrech.. Ale ten panel by snad mohl pomoct.. (?)

Díky za názor. M.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Homer

Příspěvek od Homer »

MartinT:
Těžko se vyjadřovat bez fotek a tak se dotknu použití komína. Je asi nepravděpodobné, že bude kotvený do želbet. panelu. Podle mne jej k panelu jen bez kotvení přizdili ( opřeli, připlácli :-) ). Odhaduji, že takto vysoké komínové těleso se bude bez dalšího kotvení klinkat. Pomoci by mohlo kotvení do panelu pomocí pásovin v několika výškových úrovních, které by komínové těleso přitáhly k panelu s použitím chem. kotev. Snad se v noci nebudou domem v obvodovém zdivu šířit nějaké rušivé vibrace, které by pronikaly do pilíře. Pokud tam už náhodou takové kotvení je, pak by to bylo bez dalšího vymýšlení.
MartinT

Příspěvek od MartinT »

Díky. Tak nějak jsem si myslel že to bude.. Komín bude chcycený ještě stropním panelem v 2,5m mezi přízemím a patrem. Mezi patrem a půdou už je jen sádrokarton, dřevo a izolace.. Tam by to chtělo myslím určitě ukotvit lépe.

PS. Moje sestava má s pilířem do 50kg.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

K variantě 1 - žádný pilíř nepotřebuješ, stačí vyzdít do potřebné výšky kde bude budoucí podlaha na které bude sloupek od montáže, tam udělat silnou betonovou podlahu s výztuží, nebo masivní průvlak, a nad to vyzdít podezdívku až do výšky pojedu kopule. A pochozí podlahu udělat po obvodě zavěšenou dřevnou, která se té betonové nebude dotýkat.

Dáváme takhle občas, když sloup není a nejde udělat, i ty naše půlmetrové obludy. Teď zase takhle bude uložená další plánovaná. Také nástavba na "věžičce" bez sloupu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer

Příspěvek od Homer »

Jj, tohle doporučuji vytrvale už roky. Než klinkající pilíř je lepší želbet. strop ideálně provázaný do ztužujícího věnce nebo průvlak.
Odpovědět