vztah a řekl bych že nehyzdí, ale zdobí

Prohlédl jsem fotky Hvězdostroje, altánu, dvou druhů dlažeb a trávy. Myslím, že se nevyhneš dalšímu rocker boxu. Ten spodek na Hvězdostroji je IMHO už na hraně s pevností, no a stávající kolečka trávu nedaj. Takže já bych to udělal takto: nový rocker box pod ten stávající, bantamová kolečka, a tři nebo čtyři nohy. Buďto mnou oblíbené podpěrné z přívěsu, nebo něco M16-M20 a terčíky .... Asi tak nějak. Nepovažuji svou myšlenku za nosnouLaH píše: ↑23. 05. 2025, 20:24 Docela obsažné, tenhle odkaz jsem tady nenašel.
EN - Zřízení malé observatoře: Od konceptu k výstavbě
Narazil jsem na to při hledání zkušeností, jak na kolejničkách, nebo i bantamech vytlačit např. můj Hvězdostroj z budoucí astroboudy na definovanou pozici na zahradě tak, aby to na tom místě udrželo předchozí ustavení montáže. Jde jen o 3 až 4m transferu. Opačně, tedy odjíždět s boudou nejde. Stahovat nebo odklápět střechu taky ne. Kopule je fuj. Estetika zahrádky rozhoduje!!.![]()
Máte-li nějakou nosnou myšlenku ...
Pro mne není kopule (a třeba pivo a ...) fuj, ale některé věci prostě neřídím.
Když já tak rád betonuji! Proto jsem práci nepočítal, poněvadž co mě baví, na peníze nepřevádím.Homer píše: ↑23. 05. 2025, 20:01 Ona ta kalkulace je kalkulací poněkud jednostrannou, protože i čas strávený touto prací má svoji cenu - když už kalkulujeme. A "závitovková" varianta je pracnější s větší spotřebou času.
(...)
Stačí si uvědomit síly, které budou na pilíř působit a není myslím dál co řešit. Nikdo tím nebude silou páčit, není to sloupek svodidla na dálnici. Samozřejmě, zabetonovat závitovky přes celý základ je ultimátní řešení, ale zde to opravdu nemá smysl dělat.