Achromatický objektiv

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Achromatický objektiv

Příspěvek od MilAN »

Jinak při pozorování planet jde hodně o kontrast a moc zaprášené zrcadlo ho bude mít trochu menší. V uzavřeném tubusu se nic ale neděje. Jde mě jen o to, eliminovat všechny špatné faktory.
Ono potom mít 230mm achromát s kontrastem jako má třeba 180mm, by nebylo dobrý. Jistě by to všechno šlo spočítat.
Takhle napsáno z toho vylývá, že nezaprášená 230 bude mít vyšší kontrast než nezaprášená 180. A to je přeci pitomost.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Tiše závidím
Díky Jinak na eBay se jich vyskutuje celkem dost, často ale v zoufalém stavu. Jeden moc pěkný 4", na již slušné pozorování tam ještě je. Samozřejmě, je to člověka, který chce dalekohled z dob, kdy se s tím výrobce vyhrál, prostě stará dobrá práce.

http://www.ebay.com/itm/UNITRON-4-F-15- ... 500wt_1280
Artaban
Věk: 59

Achromatický objektiv

Příspěvek od Artaban »

Pěkný kousek ten Unitron. To je F15? Začínáš mít pěknou sbírku refráčků, blahopřeju
Ještě k tomu zkrácenému refráku. Nechci v tom zbytečně šťourat a z žádných OTF křivek nevycházím.
Jen mě to taky zajímá, to kdy bych taky náhodou chtěl jít zkrácenou cestou. Jde mě o to, že když je nějaký průměr objektivu ve zkráceném refráku, tak jaký bude rozdíl proti nekrácenému. Jedna věc je ztráta světla při odrazech a na pozorování planet to nebude mít vliv. Druhá věc je pak to, jestli dochází k nějaké degradaci obrazu při těch odrazech od zrcadel. Když si třeba vezmu zenitová zrcátka a hranoly, které jsem měl, nebo ještě mám, tak každý kousek nějak ovlivňuje obraz. Jsou tam nepatrné rozdíly, ale něco málo tam je. Možná to moc nafukuju nevím :-/ Mít tak dva trochu větší refráky k porovnání.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Psion
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Děkuji :)

Ten 3" Unitron je F16 (75/1200) a jsem zvědav, jaký bude mít ten objektiv kvalitu.

Tady je případně katalog

Co se týká kvality folfed refraktorů, tento princip se dělal a dělá poměrně dlouho a i folded TMB 9" Dietmara musí být naprosto špičkový, jinak by to ani nedělal. Když se podíváš na detaily v jeho obrázcích, musí Ti být jasné, že tento princip obraz opravdu nekazí a fotografie by něco takového okamžitě odhalila.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Unitron 140 dorazil. Tak jsem objektiv zkolimoval, předchozí majitel o tom asi ani nevěděl, že je to potřeba, ujeté to bylo celkem dost. Hvězdy kreslí naprosto špičkově s ukázkovými difrakčními kroužky. Montáž sice nevypadá stabilně, ale celkem to jde, rozhodně lepší než novodobé EQ2 apod.

Jupiter byl při zv. 133x vidět se slušnými podrobnostmi i s GRS, při zv. 171x bylo vidět kolem Jupitera slabounký modravý okraj, ale podrobnosti byly zachovány. Na Měsíci se žádná chromatická aberace při obou zvětšeních neprojevila a obraz byl celkem kontrastní a slušný vzhledem k použitým jednoduchým původním okulárům (9mm Ortho a 7mm Symmetrical oba 0.96"). Velmi pěkně byl pozorovatelný zákryt měsíce Ganymede. Zvětšení 2.5D dalekohled v pohodě zvládal.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Cztwerec »

Hraju si s dorazivším 150/1200, jak by se dalo co nejlépe vyclonit tubus? Mám se držet těch zmetků co tam jsou, nebo zkusit trošku něco jiného nasoustružit? Existuje nějaký systém výpočtu clon v tubusu?

Myslím jejich vzdálenosti a popř. průměr otvoru.
Lectorem iustus...
Artaban

Achromatický objektiv

Příspěvek od Artaban »

Mám se držet těch zmetků co tam jsou, nebo zkusit trošku něco jiného nasoustružit? Existuje nějaký systém výpočtu clon v tubusu?

Chod světla se dá nakreslit. Počet clon bych nepřeháněl. Stačí 4. Asi by se to už moc nevyplatilo. Clony by taky neměly být moc silné, aby nedocházelo k odrazu světla. Já je mám zbroušený.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
cocky

Achromatický objektiv

Příspěvek od cocky »

Program pro výpočet geometrie newtonova dalekohledu:
http://www.dalekeller.net/ATM/newtonian ... wtsoft.htm
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Sasa3 »

Hraju si s dorazivším 150/1200, jak by se dalo co nejlépe vyclonit tubus? Mám se držet těch zmetků co tam jsou, nebo zkusit trošku něco jiného nasoustružit? Existuje nějaký systém výpočtu clon v tubusu?

Popsano je to tady

http://www.berfield.com/baffles.html

Je to pekna geometricka metoda. V podstate jde o to, aby jsi z ohniskove roviny nevidel vnitrek tubusu, ktery muze byt z principu primo osvetleny. Druha moznost je navrhnout clony tak, aby vubec ten tubus nesel videt. Povede to k vetsimu mnozstvi clon, ale je to zbytecne.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Cztwerec »

Díky, za pomoc. No já totiž přemýšlím, že tam ty clony nechám tak jak jsou akorát je zdrsním a vyčerním. Z výroby tam jsou 4 + nějaká klasika v okulárovém výtahu, ten mi přijde vyčerněný solidněji než samotný tubus.
Lectorem iustus...
Artaban

Achromatický objektiv

Příspěvek od Artaban »

Už jste si někdo prohlížel na stránkách Istar Optical tohle?

Docela pěkný, jak tam ten hvězdář drhne ten achromát Asi hodně odolné AR vrstvy :)
Ten kousek ze Supry Praha skončil někde na Tchajvanu. Ten z odkazu to ale nebude.
Na videu je pak Měsíc. Bar. vada se mně zdá celkem velká. Oko to třeba ale vidí jinak, než kamera.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Měli jsme možnost se dívat tímto dalekoheldem na MHV 2010 a špatně to neukazovalo, samozřejmě APO to není.
Jiri_Skalsky

Achromatický objektiv

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Zdravím všechny.
pro všechny  zájemce - refraktoristy je asi důležité toto srovnání: http://files.uloziste.com/25abafacf6070f32/
Ta váha = 5  pro e-čáru odpovídá vyšší citlivosti oka při pozorování.
Pro kamery je citlivost  v C -F oboru velmi vyrovnaná,váhy v celém oboru jsou rovny 1.
Achromát - dublet je z kombinace BK7-F2 200/1800, apochromát je triplet z BSL7-CaF2-NSL3 a má f=2000.
Paraboloid 200/1800 má sekundár o průměru 50 mm,což je na půlstupňové pole 15 mm docela velký průměr. Ale čert vem 3 mm kraje  sekundáru.

Zdraví J.S.

P.S. Všem hezký Silvestr a zdraví do roku 2012
Psion
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Tohle porovnání Jiří je pořád o tom samém - achromatický refraktor je nanic, kupujte Newtony - to ale přece refraktoristu zajímat nebude :)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Achromatický objektiv

Příspěvek od Psion »

Rozhodnul jsem se přeložit velmi pěkný článek o achromátu versus apochromátu od Neila Englishe (samozřejmě s jeho písemným svolením) a myslím, že to je jeden z nejskvělejších článků, co jsem kdy o této problematice četl. To že achromáty mají pořád co říci, nemusím zdůrazňovat, zvláště v době, kdy se spousta lidí vrací "ke kořenům" astronomie.
Odpovědět