Fotky Měsíce
Fotky Měsíce
paulie napsal: Jo, tak v Autostitchi jsem to zkoušel. Vznikl mi tam takový tmavější pruh a nejsem si jistý, čím to je....Taký tmavší pruh môže vzniknúť ak nie je k dispozícii dostatočný prekryv v danom mieste. Tvoj prípad to ale asi nebude. Inak veľmi podarená snímka. Naozaj veľmi pekná.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Fotky Měsíce
FunTomas napsal:
Taký tmavší pruh môže vzniknúť ak nie je k dispozícii dostatočný prekryv v danom mieste. Tvoj prípad to ale asi nebude. Inak veľmi podarená snímka. Naozaj veľmi pekná.
Díky, no tím překryvem to nebude, díval jsem se teď na původní snímky a už asi vím, čím to je, možná jsem při focení prostřední řady trochu špatně šoupl s foťákem a na jedné straně (tam, kde je ten pruh) to "zavinětovalo"... Takže těmto snímkům bude ještě potřeba ručně "narovnat" jas.
Taký tmavší pruh môže vzniknúť ak nie je k dispozícii dostatočný prekryv v danom mieste. Tvoj prípad to ale asi nebude. Inak veľmi podarená snímka. Naozaj veľmi pekná.
Díky, no tím překryvem to nebude, díval jsem se teď na původní snímky a už asi vím, čím to je, možná jsem při focení prostřední řady trochu špatně šoupl s foťákem a na jedné straně (tam, kde je ten pruh) to "zavinětovalo"... Takže těmto snímkům bude ještě potřeba ručně "narovnat" jas.
Fotky Měsíce
... popřípadě nějak přinutit autostitch, aby v místě toho pruhu použil ty druhé snímky... třeba bude stačit přehodit pořadí snímků pro zpracování (?) 
Fotky Měsíce
paulie napsal: To je fakt paráda. Akorát na můj vkus je to už hodně softwarově přeostřeno, hlavně na terminátoru kresba dostala zabrat, je taková zubatá. Dotaz nejen pro tebe -- v čem skládáte mozaiku dohromady?Dekuju vsem za ohlasy.
paulie: Snimky skladam v autostitchi. K tomu ostreni... Taky uz se mi zdalo ze jsem to asi prehnal, ale me se to takhle docela libi
.
Me se zase velice libi Tvuj snimek. Myslim, ze mas lepe prokreslene detaily povrchu. Me to ten pentagram tak nejak "vyhladi", ze mesic je plasticky jen na okrajich a okolo terminatoru.
No a nakonec mas mesic pekne "barevny". Jak nastavujes vyvazeni bile? Kdyz necham auto, nebudou vsechny snimky stejne. Proto fotim cernobile.
paulie: Snimky skladam v autostitchi. K tomu ostreni... Taky uz se mi zdalo ze jsem to asi prehnal, ale me se to takhle docela libi
Me se zase velice libi Tvuj snimek. Myslim, ze mas lepe prokreslene detaily povrchu. Me to ten pentagram tak nejak "vyhladi", ze mesic je plasticky jen na okrajich a okolo terminatoru.
No a nakonec mas mesic pekne "barevny". Jak nastavujes vyvazeni bile? Kdyz necham auto, nebudou vsechny snimky stejne. Proto fotim cernobile.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Fotky Měsíce
Zakov napsal:
Ten Canon má celkem rozumně řešeno manuální nastavení bílé, stačí namířít na neutrálně šedou oblast na Měsíci (já jsem ji volil náhodně, ale pokud bych chtěl barvy víc vytáhnout, musel bych si třeba podle Martinových barevných snímků najít nějakou opravdu neutrální oblast) a cvaknout tlačítkem SET
Ten Canon má celkem rozumně řešeno manuální nastavení bílé, stačí namířít na neutrálně šedou oblast na Měsíci (já jsem ji volil náhodně, ale pokud bych chtěl barvy víc vytáhnout, musel bych si třeba podle Martinových barevných snímků najít nějakou opravdu neutrální oblast) a cvaknout tlačítkem SET
Fotky Měsíce
paulie napsal:
Ten Canon má celkem rozumně řešeno manuální nastavení bílé, stačí namířít na neutrálně šedou oblast na Měsíci (já jsem ji volil náhodně, ale pokud bych chtěl barvy víc vytáhnout, musel bych si třeba podle Martinových barevných snímků najít nějakou opravdu neutrální oblast) a cvaknout tlačítkem SET :)Tak jsem se ted rypal v tom pentagramu a konecne uz vim jak nastavit bilou ;D. Dneska pujdu zase trenovat na zitrejsi uplnek
Ten Canon má celkem rozumně řešeno manuální nastavení bílé, stačí namířít na neutrálně šedou oblast na Měsíci (já jsem ji volil náhodně, ale pokud bych chtěl barvy víc vytáhnout, musel bych si třeba podle Martinových barevných snímků najít nějakou opravdu neutrální oblast) a cvaknout tlačítkem SET :)Tak jsem se ted rypal v tom pentagramu a konecne uz vim jak nastavit bilou ;D. Dneska pujdu zase trenovat na zitrejsi uplnek
Fotky Měsíce
Jsem si pořádně přečetl, o jakém pentagramu to furt mluvíš... Pentagram Photon 634, sorry ale to jméno mě dostalo do kolen
)
Fotky Měsíce
Hlavním rušitelem dne při pozorování z 12.5. na 13.5.2006 byl Měsíc. Nebylo moc objektů na koukání, tak jsem spíše experimentoval s focením Měsíce a Jupitera.....
Tak jsem zkusil i jiný program, než je autostisch.
Autopano PRO - http://wiki.autopano.net/en/tutorials/quick-start
Výsledek zde:
Foceno z ruky afokálně digitálkem Kodak EasyShare CX7220 za okulárem 20mm, dobson 300/1700mm.
- Větší (černobílá) verze ZDE.
paulie napsal: Jo, tak v Autostitchi jsem to zkoušel. Vznikl mi tam takový tmavější pruh a nejsem si jistý, čím to je.Jo taky mi tam něco takovýho vzniklo (na jižní straně Měsíce).
Zde je složenina několika snímků (v autostitchi).
Ale je to poprvý co se mi to v autostischi stalo, jindy jsm neměl žádný problém...
Tak jsem zkusil i jiný program, než je autostisch.
Autopano PRO - http://wiki.autopano.net/en/tutorials/quick-start
Výsledek zde:
Foceno z ruky afokálně digitálkem Kodak EasyShare CX7220 za okulárem 20mm, dobson 300/1700mm.
- Větší (černobílá) verze ZDE.
paulie napsal: Jo, tak v Autostitchi jsem to zkoušel. Vznikl mi tam takový tmavější pruh a nejsem si jistý, čím to je.Jo taky mi tam něco takovýho vzniklo (na jižní straně Měsíce).
Zde je složenina několika snímků (v autostitchi).
Ale je to poprvý co se mi to v autostischi stalo, jindy jsm neměl žádný problém...
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Fotky Měsíce
Dalsi snimek, tentokrat ze 12. kvetna. Pri uplnku jsem mel bohuzel zatazeno >:(. Zkusil jsem fotit barevne, ale tak pekne odstiny jako paulie tam nemam. Mozajka z cca 70ti snimku. Autostitch to porad spatne skladal, takze je to skladane v autopano pro, na ktere me upozornil predchozim prispevkem Cassi (diky
)
Vetsi snimky:
957x1024
http://www.zakov.wz.cz/astrofoto/obrazk ... 6_1024.jpg
1402x1500
http://www.zakov.wz.cz/astrofoto/obrazk ... 6_1500.jpg
Vetsi snimky:
957x1024
http://www.zakov.wz.cz/astrofoto/obrazk ... 6_1024.jpg
1402x1500
http://www.zakov.wz.cz/astrofoto/obrazk ... 6_1500.jpg
Fotky Měsíce
TO paulie: Ta fotka mesice s tim pruhem to mi pripada jaky kdyby tam byla kondenzacni stopa po dopravnim letadle ktere proletelo na jedne ze skladanych fotek a zpracovanim to vylezlo vice... muj nazor na ten pruh 
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Tmavý pruh může při skládání vzniknout, pokud program složí snímek Měsíce na snímek kde je vidět okraj okulárového pole, který je černý.
Doporučil bych skládat snímky již ořezané otyto černé okraje (černá obloha samozřejmě nevadí), ořezy by měly být odélníkové. Dobré je myslet na toto už při focení a fotit tak, aby to šlo oříznout do obdélníka aniž bychom ztratili část informací potřebných k přeložení dvou snímků.
Doporučil bych skládat snímky již ořezané otyto černé okraje (černá obloha samozřejmě nevadí), ořezy by měly být odélníkové. Dobré je myslet na toto už při focení a fotit tak, aby to šlo oříznout do obdélníka aniž bychom ztratili část informací potřebných k přeložení dvou snímků.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Fotky Měsíce
Je to, jak si myslí Martin, ostatně už jsem říkal, že jde v podstatě o vinětaci. Čili chce to buď fotit s větším překryvem nebo mít foťák pevně uchycený k okuláru a nafotit flat field. Mám dojem, že první cesta bude přeci jen schůdnější, protože tou okulárovou "vinětací" dochází nejen ke ztmavení, ale také ke ztrátě kontrastu a kupodivu i k barevnému posunu.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
paulie napsal: Je to, jak si myslí Martin, ostatně už jsem říkal, že jde v podstatě o vinětaci. Čili chce to buď fotit s větším překryvem nebo mít foťák pevně uchycený k okuláru a nafotit flat field. Mám dojem, že první cesta bude přeci jen schůdnější, protože tou okulárovou "vinětací" dochází nejen ke ztmavení, ale také ke ztrátě kontrastu a kupodivu i k barevnému posunu.
Ano, rozohdně bych v dnešním digisvětě raději vyfotil více fotek s překryvy 50 a víc procent a vybral jen středy snímků, ty bych ořezal a složil. Tam už Autostitch neselže i když Autopano Pro je suverénně zatím nejlepší SW co jsem kdy zkusil.
Ano, rozohdně bych v dnešním digisvětě raději vyfotil více fotek s překryvy 50 a víc procent a vybral jen středy snímků, ty bych ořezal a složil. Tam už Autostitch neselže i když Autopano Pro je suverénně zatím nejlepší SW co jsem kdy zkusil.
Martin Gembec, Astronomické události
Fotky Měsíce
Včera jsem zkoušel nový malý stativek k fotoaparátu (Panasonic FZ 30), večer se vyjasnilo, tak jsem zkusil relativně mladý Měsíc (cca 38 hod). Kvalita je jen jak vylezl z foťáku, ale já to upravovat neumím. Čekal jsem na mrak aby obrázek byl pestřejší a trochu je vidět i neosvětlená část Měsíce.
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... c.JPG.html
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... c.JPG.html
Fotky Měsíce
Tiez som vcera vecer skusil len tak pre zabavu odfotografovat "tenky" Mesiac, digikompakt Olympus C-765 na stative.
este nejake foto v roznych rozliseniach...
www.szaa.sk/forum/moon/sum_small_crop.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/sum_oriented.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/sum_oriented_small.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/46_800.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/46_1200.jpg
este nejake foto v roznych rozliseniach...
www.szaa.sk/forum/moon/sum_small_crop.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/sum_oriented.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/sum_oriented_small.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/46_800.jpg
www.szaa.sk/forum/moon/46_1200.jpg
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk