Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
- Stanislavxyz
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Moc pěkné Karle! Radši se ani neptám, na kolik to celé přišlo, ale vypadá to na solidní a poctivou práci. Mohu-li na Vás mít dotaz, zajímalo by mě, proč ten dřevěný věnec? Nejde to postavit rovnou na beton, nebo třeba vyzděný věnec? A ještě jeden- armaturu do té desky jste počítali, nebo dali "od oka"?
Doufám, že se časem pochlubíte i fotografiemi hotového díla, budu se na ně těšit. Každopádně přeji brzké dokončení a ať Vám hvězdárna dobře slouží!
Doufám, že se časem pochlubíte i fotografiemi hotového díla, budu se na ně těšit. Každopádně přeji brzké dokončení a ať Vám hvězdárna dobře slouží!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Dík za uznání. Je to dělané všechno s řemeslníky, kteří jsou zároveň našimi kamarády, takže si dají opravdu záležet. Hlavně truhláře máme skutečně, dovolím si tvrdit, naprosto výjimečného, téměř nic pro něj není problém a vzhledem k našim vztahům pracuje i rychle. Dřevěný věnec je tam proto, že poté, co padlo rozhodnutí udělat to celé jako monolit z betonu s možností přemisťování (hmotnost je 3,2 tuny, takže nic neřešitelného), vyvstala otázka spádování pro odvod srážek. Bednění pro betonový límec, který by byl součástí celé základny, byl příliš komplikovaný. Tak nám truhlář udělal dřevěný a od basic ring kupole, který na tom modřínu sedí, je potom celá střecha ve spádu. Plán jak rozmístit armaturu v betonu nám vytvořil Andrej (Homer). Je předimenzovaná, tak jsme to chtěli, abychom měli opravdu jistotu při manipulaci, že o kupoli nepřijdeme. A cena? Zanedbatelná k tomu, jako radost nám kupole přinese. A těch 60 tisíc za všechno nerozhodilo ani moji manželku nakonec....

- Stanislavxyz
Děkuji za odpovědi. 60 000,- není málo, ale manželky astrofotografů jsou asi otrlejší než jiné
Ano, armatura se mi zdála docela dosti dimenzovaná, ale taky mám raději jistotu a na výztuži člověk mnoho neušetří.

Stanislave, ona ta původně plánovaná výztuž zde není kompletní
. Moje původní verze této desky zahrnovala i integrovaný zvýšený prstenec ( nyní dřevěný ) a deska měla být zhotovena již do spádu, takže by ji stačilo oplechovat. Mám to velmi podobně uděláno u sebe.
Negativem tohoto řešení je složitější výroba, protože zhotovení prstence vyžaduje osazení kruhového vedení pro strhnutí betonu límce i desky do spádu. Ev. nějaké další řešení tohoto kroku -třeba zavěšené kruhové bednění pro onen prstenec.
Proto bylo výztuže víc a byla i prostorově uspořádána. Nicméně ona počáteční složitost se zde kompenzuje složitostí následnou spojenou s dodatečnými dřevěnými konstrukcemi u této verze.
Stavebníci se rozhodli pro tuto modifikaci, kdy byl prstenec zhotoven dodatečně dřevěný a rovněž tak i vyspádování horní plochy desky dřevěným roště. Proč ne, je to další možné řešení a jak říká klasik - podstatný je výsledek.
O uvažovaném přemisťování desky s kopulí ( jednou ), čtu až zde, to jsem nevěděl, ale rád jsem ke zrodu této hvězdárničky přispěl.

Negativem tohoto řešení je složitější výroba, protože zhotovení prstence vyžaduje osazení kruhového vedení pro strhnutí betonu límce i desky do spádu. Ev. nějaké další řešení tohoto kroku -třeba zavěšené kruhové bednění pro onen prstenec.
Proto bylo výztuže víc a byla i prostorově uspořádána. Nicméně ona počáteční složitost se zde kompenzuje složitostí následnou spojenou s dodatečnými dřevěnými konstrukcemi u této verze.
Stavebníci se rozhodli pro tuto modifikaci, kdy byl prstenec zhotoven dodatečně dřevěný a rovněž tak i vyspádování horní plochy desky dřevěným roště. Proč ne, je to další možné řešení a jak říká klasik - podstatný je výsledek.
O uvažovaném přemisťování desky s kopulí ( jednou ), čtu až zde, to jsem nevěděl, ale rád jsem ke zrodu této hvězdárničky přispěl.
- Stanislavxyz
Andreji, monolit s prstencem a do spádu je naprostý luxus. Píšete "strhnutí betonu"- takže pro zhotovení nemusí být bednění komplet dokola a hutněné příložnými vibrátory? Ač mám beton rád, žádné složitější tvary jsem ještě nebetonoval a když, tak jenom malých rozměrů (v řádu decimetrů). Tam je u opravdu komplikovaných tvarů potřeba uzavřená forma.
Karlovo řešení se mi oproti monolitu líbí trošku méně, ale nepovažuji ho za vysloveně špatné. Je to na zvážení každého stavebníka a patrně vyhodnotil, že snadněji/levněji zhotoví dřevěnou konstrukci střechy.
Aha, myslel jsem, že to množství výztuže v rozích je i kvůli zpevnění v místě závěsných ok.
Karlovo řešení se mi oproti monolitu líbí trošku méně, ale nepovažuji ho za vysloveně špatné. Je to na zvážení každého stavebníka a patrně vyhodnotil, že snadněji/levněji zhotoví dřevěnou konstrukci střechy.
Aha, myslel jsem, že to množství výztuže v rozích je i kvůli zpevnění v místě závěsných ok.
No neviem či použitie dreveného materiálu je dobrá voľba.Keď tak dub.Vlhkosť vzduchu a kolísanie teplôt rozhýbu drevo,betón,kov,plast rôznym spôsobom.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Dub ani buk určitě ne - to by byla ta nejhoršívolba.Není nad dobrý modřín
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislave, musím než souhlasit. Ano, počítal jsem se závěsy v rozích.
Byl jsem v tomto případě občasným konzultantem už od počátku uvažované stavby, kterou se myslím podařilo zhotovit jednoduše a účelně jako kombinaci zahradního domku s hvězdárničkou. Kolegové Bůnovci se nad tím hodně napřemýšleli ( a hodně a dlouho si plnili sen ). Plně je chápu, protože stavaři nejsou a byli hodně závislí na sjednaných řemeslnících. No a u nich si všichni umíme představit ty obligátní komentáře typu " kdo tuhle blbost vymyslel?", na které potom navazuje " mám pro vás lepší a jednodušší řešení".
To "lepší a jednodušší" řešení má obyčejně jednu prioritu - aby to bylo jednodušší a tedy lepší pro řemeslníka a nikoliv pro investora.
A tak bývají tako stavby více či méně kompromisní. Zažil jsem to v životě kolikrát a zažil to každý projektant či dozor.
Ono se mi to kecá, když si to můžu zhotovit sám. Na druhou stranu si neporadím se vším, kde jsou dráty a toho mám plnou kopuli...
Bednění by muselo být tak jak bylo zde a navíc by se musel zvenčí bednit pěkně do kruhu zvýšený prstenec a od tohoto prstence by se beton strhával do spádu k okrajům. To by na místě vyžadovalo určité koumání jak na to, ale proveditelné to je. Dalším způsobem by mohlo být "vytažení" profilu prstence postupně pomocí posuvné šablony. Vnitřní bednění by bylo na plnou výšku prstence, zde by se posouvalo posuvné bednění po kružnici, plnil by se zavadlý beton, hutnil a postupně by se bednění dokola posouvalo. Tak jsem to měl vymyšleno kdysi u sebe. Vše jsem si připravil, bednění srovnal nivelákem, připravil posuvné bednění vyrobené truhlářem dle výkresu a když jsem se za několik dnů vrátil na stavbu, našel jsem posuvné bednění roztřískané vedle baráku - zedníci to shodili z té výšky dolů a věnec udělali podle svého. Výsledkem bylo, že nikdo nic nevěděl a neslyšel a já potom s flexou lezl po obvodě prstence a v té výšce vytvářel cca kruh z betonového šišoidu, který mi tam zanechali "odborníci" - aby se mi vůbec na tomhle mohla točit kopule. U 3,6m kopule to nebyla až tak hračka.
Proto mám pro kluky Bůnovy plné pochopení a jsem rád, že to dotahují do konce.
Byl jsem v tomto případě občasným konzultantem už od počátku uvažované stavby, kterou se myslím podařilo zhotovit jednoduše a účelně jako kombinaci zahradního domku s hvězdárničkou. Kolegové Bůnovci se nad tím hodně napřemýšleli ( a hodně a dlouho si plnili sen ). Plně je chápu, protože stavaři nejsou a byli hodně závislí na sjednaných řemeslnících. No a u nich si všichni umíme představit ty obligátní komentáře typu " kdo tuhle blbost vymyslel?", na které potom navazuje " mám pro vás lepší a jednodušší řešení".
To "lepší a jednodušší" řešení má obyčejně jednu prioritu - aby to bylo jednodušší a tedy lepší pro řemeslníka a nikoliv pro investora.
A tak bývají tako stavby více či méně kompromisní. Zažil jsem to v životě kolikrát a zažil to každý projektant či dozor.
Ono se mi to kecá, když si to můžu zhotovit sám. Na druhou stranu si neporadím se vším, kde jsou dráty a toho mám plnou kopuli...

Bednění by muselo být tak jak bylo zde a navíc by se musel zvenčí bednit pěkně do kruhu zvýšený prstenec a od tohoto prstence by se beton strhával do spádu k okrajům. To by na místě vyžadovalo určité koumání jak na to, ale proveditelné to je. Dalším způsobem by mohlo být "vytažení" profilu prstence postupně pomocí posuvné šablony. Vnitřní bednění by bylo na plnou výšku prstence, zde by se posouvalo posuvné bednění po kružnici, plnil by se zavadlý beton, hutnil a postupně by se bednění dokola posouvalo. Tak jsem to měl vymyšleno kdysi u sebe. Vše jsem si připravil, bednění srovnal nivelákem, připravil posuvné bednění vyrobené truhlářem dle výkresu a když jsem se za několik dnů vrátil na stavbu, našel jsem posuvné bednění roztřískané vedle baráku - zedníci to shodili z té výšky dolů a věnec udělali podle svého. Výsledkem bylo, že nikdo nic nevěděl a neslyšel a já potom s flexou lezl po obvodě prstence a v té výšce vytvářel cca kruh z betonového šišoidu, který mi tam zanechali "odborníci" - aby se mi vůbec na tomhle mohla točit kopule. U 3,6m kopule to nebyla až tak hračka.
Proto mám pro kluky Bůnovy plné pochopení a jsem rád, že to dotahují do konce.
Buk určite nie,to je rýchlokazná drevina.Dub vydrží stovky rokov aj vo vode.Nemá suky,ktoré profil oslabujú.Spoje sú lepené a každý môže byť potenciálnym rizikom prasknutia.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
Ono je to už hotovo, zde se k tomu nic dál nevymyslí. Pokud jsme v obecné rovině, pak má pravdu Milan, ostatně dřevo bylo, pokud vím, jeho obor.
Já jsem uvažoval vyrobení desky, která by se oplechovala a dál by byla bezúdržbová. No a zda jednou dojde ke stěhování kopule i s deskou - to je skutečně ve hvězdách a dlouho to tam bude. A přečíst se to nedá
.
Já jsem uvažoval vyrobení desky, která by se oplechovala a dál by byla bezúdržbová. No a zda jednou dojde ke stěhování kopule i s deskou - to je skutečně ve hvězdách a dlouho to tam bude. A přečíst se to nedá

Možno Janda z Olympiku 

- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Andreji, možná se to bude stěhovat i bez betonové desky. Jen s tím dřevěným kruhem. Nebo i bez něj. Ten je ale možné odstranit a novému majiteli by tam zůstala rovná střecha s nutností drobné úpravy.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Nestavíme most přes řeku Kwai, že

Karell: Ano Karle, osobně si myslím, že pokud k tomu dojde, bude s hvězdárnou počítáno a možností je tolik, že uvažovat nyní se stěhováním kopule s deskou nemá smysl. Pokud něco poputuje, pak kopule sama, bude-li mít vůbec význam ji brát sebou.
No a pro zábavu si zkusím zavěštit - pokud to jednou bude kupec neastronom a bude trochu kutil, pak bych tipl, že desku odstraní, trochu dozdí podezdívku, vloží 1-2 okna, zastřeší třeba nízkou stanovou stříškou a bude mít k domku parádní trucovnu na nějaké kutění, malování atd.
Nicméně přeji úspěšní dokončení a dlouhé, spokojené užívání hvězdárny!
No a pro zábavu si zkusím zavěštit - pokud to jednou bude kupec neastronom a bude trochu kutil, pak bych tipl, že desku odstraní, trochu dozdí podezdívku, vloží 1-2 okna, zastřeší třeba nízkou stanovou stříškou a bude mít k domku parádní trucovnu na nějaké kutění, malování atd.
Nicméně přeji úspěšní dokončení a dlouhé, spokojené užívání hvězdárny!
Ano dub je určen pro stavby trvale do vody - mosty, piloty, rošty prod středověké stavby.Ale to tu snad nehrozí

Naposledy upravil(a) MilAN dne 04. 10. 2024, 20:36, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná