Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Zajímavá kalkulačka na výpočet výšky pilíře atd.. Je to tedy všechno v palcích, ale třeba to někomu pomůže.
https://telescopepiers.com/ror-pier-calculator/
https://telescopepiers.com/ror-pier-calculator/
Zdar, neresil nekdo u sveho astrodomku instalaci dobijeni 12V baterii solarnima panelama na strese? Zajima me technicky reseni promenne delky kabelu od panelu k panelu s menicem atd. ve chvili,kdy je strecha otevrena..neresil nekdo?
Kabely od solaru jsou totiz celkem neohebne (kor s namrazou) a nemely by se moc mech. namahat. Rozpojovat uz vubec ne..
Diky
Kabely od solaru jsou totiz celkem neohebne (kor s namrazou) a nemely by se moc mech. namahat. Rozpojovat uz vubec ne..
Diky
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
A nemohl by měnič být "součástí" střechy? Že by byl uvnitř a jezdil s ní? To stejně bude nějaký off-grid prcek, pár kilo. A v zavřeném stavu jen propojit kabely, nebo to vymyslet aby se ani odpojovat nemusely ?
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem elektrikář, ale nešly by pro propojení mezi panely a střídačem použít vodiče-lanka odpovídajícího průřezu se silikonovou izolací ?
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Teoreticky by to slo, ale ten typek od solaru mi tvrdi, ze ty kabely by se nemely odpojovat ani od baterie - dokonce sou tam na to koliky s maticema. Castou manipulaci s kabelama zvysuju riziko pozaru prave v tom miste i kdyz je to jisteni..uz me taky napadlo to vozit ve strese, ale stejnak to musi byt pripojeno i na vystupu ve spodku, kde to potrebuju.
Venco, kolik toho chceš nabíjet. Jen pro ten domek by asi stačila 100Ah life baterie-(1.3KW). Panely mají při dobrém nastavení 150-200W z 1m2. Předpokládáš měnič na 220V? Podle mne je zbytečný, protože pak to musíš zas měnit na 12V . Baterie má kolem 13V, to je pro pohon všeho akorát.
No ta firma tě jistě bude tlačit do toho co ani nebudeš potřebovat, hlavně, aby to stálo co nejvíc.
No ta firma tě jistě bude tlačit do toho co ani nebudeš potřebovat, hlavně, aby to stálo co nejvíc.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Neslo by to vyresit industrial sposobom?
https://products.lappgroup.com/online-c ... hains.html
a do tej kablovej retaze nacpat kable ktore su nato urcene tzn. vysokoohybne,v tvojom pripade este teda UV odolne a s vysokym rozsahom teplot,hlavne minusovych?
Kludne by som dal tieto special.kable(su hodne drahe) iba tam kde je to treba-tzn do tej retaze a na konce spojovacie vodotesne krabice a pokracoval by som klasickymi vodicmi na solar instalacie na oboch stranach.
Tie retaze,ak budu s prepazkami ti zarucia ze sa kable nezamotaju,nikde nezavadia a teda udrzia aj rozumny polomer ohybu kabla. Pred snehom ,ak to bude nainstalovane z vonku asi najlepsie urobit nad ne nejaku malu striesku a zabezpecit odtok vody aby to nezmrzlo cele.
a do tej kablovej retaze nacpat kable ktore su nato urcene tzn. vysokoohybne,v tvojom pripade este teda UV odolne a s vysokym rozsahom teplot,hlavne minusovych?
Kludne by som dal tieto special.kable(su hodne drahe) iba tam kde je to treba-tzn do tej retaze a na konce spojovacie vodotesne krabice a pokracoval by som klasickymi vodicmi na solar instalacie na oboch stranach.
Tie retaze,ak budu s prepazkami ti zarucia ze sa kable nezamotaju,nikde nezavadia a teda udrzia aj rozumny polomer ohybu kabla. Pred snehom ,ak to bude nainstalovane z vonku asi najlepsie urobit nad ne nejaku malu striesku a zabezpecit odtok vody aby to nezmrzlo cele.
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
Nejsem elektrikar ani jsem to nijak nezjistoval, proto se omlouvam predem, pokud je to blbost. U koni mame toto, solar je pripojen kabelem primo na baterku, pravda je, ze kabel ma asi metr, ale je tam pripojeni neco jako maly jack, mozna by se dal dat delsi. Ale kazdopadne jde solar rovnou do baterky.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
NA tohle tam bohuzel nemam misto, i kdyz sem si to takhle predstavoval..a navic ten kabel od solaru ma max ohyb cca 20-30 cm..Fester píše: ↑25. 09. 2024, 11:56 Neslo by to vyresit industrial sposobom?
Navím, jak máš spoočítanou spotřebua na jak dlouho má zdroj vydržet, ale tipuji, že by ti měl stačit 1 velký panel na stojato na boční jížní stěně a jen prostup dovnitř - nic pohyblivého by tam být nemuselo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Aktualne 105Ah baterie vydrzi cca 4 tydny v lete, v zime jsou to prave tak 2-3 tydny max.
Panel na jizni stene by asi byl nejlepsi no zkusim to navrhnout..
Ja puvodne navrhoval vychodni stenu ale ta jizni je stopro lepsi..
Diky
PS: tak prej by to melo byt mozny akorat v lete to ztrati celkem vykon, naopak v zime to bude lepsi, protoze slunko je niz. A prave kvuli te zime se to dela..takze asi pujdu touhle cestou..a zaroven nehrozi ze to zapadne snehem a nebude to dobijet vubec.
Diky
Kloním se k Milanovu návrhu - v jednoduchosti je síla. Ono zde funguje víc faktorů a některé jdou proti sobě. V létě je dlouhý den a méně pošmourných dní. Na druhou stran se panely více ohřejí, stoupá vnitřní odpor soustavy a tím i výkon. V zimě je to naopak - krátké dny, častěji zataženo a naopak chladno.
U mé 14 let staré FVE je zimní výkon na cca 10% toho letního. Sklon panelů není až tak kritický - proti ideálnímu sklonu je vodorovná nebo svislá poloha při jižní expozici tak o cca 10-15% horší. Kdysi jsem to počítal a už nevím přesněji.
U mé 14 let staré FVE je zimní výkon na cca 10% toho letního. Sklon panelů není až tak kritický - proti ideálnímu sklonu je vodorovná nebo svislá poloha při jižní expozici tak o cca 10-15% horší. Kdysi jsem to počítal a už nevím přesněji.
Jj, uz jsem v podstate rozhodnuty..Panel budou na jizni stranu primo na stene.
Diky
V
Diky
V
Dobry den,
hned jak jsem si koupil solarni panely, tak jsem ty originalni kabely vyměnil za normalni dvojlinku potřebné délky. Podle mne s tim neni žadny problem.
Domnivam se, že originalni kabely s konektorem s maticí jsou tam proto aby si někdo nehrál na kutila a firmy co zapojuji solarni systemi s desitkami panelu aby měli jednoduchou a spolehlivou práci.
Možna ma originální elektroinstalace i něco společneho s pojištěním v případě požáru atd.
T.
hned jak jsem si koupil solarni panely, tak jsem ty originalni kabely vyměnil za normalni dvojlinku potřebné délky. Podle mne s tim neni žadny problem.
Domnivam se, že originalni kabely s konektorem s maticí jsou tam proto aby si někdo nehrál na kutila a firmy co zapojuji solarni systemi s desitkami panelu aby měli jednoduchou a spolehlivou práci.
Možna ma originální elektroinstalace i něco společneho s pojištěním v případě požáru atd.
T.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Po více než 8 letech hledání především vhodného místa, a to ne především kvůli světelnému znečištění, ale z mnoha dalších subjektivních i objektivních důvodů, jsme se se synem Martinem dostali do závěrečné fáze stavby astronomické kupole. Původní záměr byl vybudovat malou observatoř na střeše našeho rodinného domu v podhůří Krkonoš, ale jak tady zmiňuje už na jiném místě tohoto vlákna Andrej (Homer), domluva s místním stavebním úřadem nebyla možná, protože územní plán nepovoluje vybudovat 3. nadzemní podlaží v naší lokalitě, a za to by byla stavba kupole považována. V době hledání se Martin stihl oženit, postavit s manželkou dům a k němu náleží menší zahrada. Není to v nijak atraktivní lokalitě, přesně uprostřed mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Po mnoha zvažování kladů a záporů, a za pomoci Andreje, stejně tak i MMyse s technickými řešeními, vznikl projekt zahradního domku, v jehož severní části je umístěna 3 metrová kupole od polské firmy ScopeDome. Doručení bezchybně zprostředkoval Honza Zahajský se svojí firmou Supra Praha. Kupole je postavena na betonové desce, která je transportovatelná, neboť Martin s manželkou do budoucna zvažují možnost postavit si dům větší. Podle fotodokumentace lehce poznáte, jak celá stavba probíhala, základová deska zahradního domku byla vyrobena na podzim 2023, vyzdvižení kupole proběhlo včera. Asi největší zajímavostí je to, že součástí kupole je ze dřeva vyrobený věnec (modřín) na kterém stojí a který je pevně spojený s betonovou deskou. Následovat bude dokončení zahradního domku, včetně podlahy v kupoli, její osazení přístrojovým vybavením a oživení celého systému. Trošku doufáme, že až naši kotlinku opustí podzimně zimní inverze, budeme připraveni...
Na kliknuití album na rajce.net

Na kliknuití album na rajce.net