michal.b:
Nic takového jsem nenapsal...Není třeba také nic rozdělovat, ty skupiny už přirozeně existují a bylo by spozdilé to ignorovat - naopak moudré to vnímat. Politik vždy vyhoví té početnější skupině voličů -v tom také není nic k nepochopení.
Jasne, to byla samozrejme nadsazka, ale je snad zrejme kam jsem smeroval. Na tom ze se politik chce zavdecit co nejvetsi skupine lidi nic nepochopitelneho neni, ale mam urcite potize pochopit, jak jste dospel k existenci tech dvou zminenych skupin. Kam byste zaradil me, pokud chci osvetleni v obci a zaroven chci koukat na hvezdy? A kam by se zaradili lide, ktere sice hvezdy prilis nezajimaji a chteji osvetleni, ale zaroven jsou ochotni brat ohled na ostatni? Pripada mi to jako delit lidi na ty, kteri piji pivo a na ty, kteri jedi chleba a stavet tyto skupiny proti sobe.
Co se týče odpovědí lidí na náměstí, které jste oslovili - co čekáte od lidí, se kterými si přátelsky popovídáte, které necháte kouknout do dalekohledu? Obvykle vám poví to, co chcete slyšet a co chcete slyšet ví z médií...
To mi připomíná scénu z "Básníků", kdy Šafránek vysvětluje pomocné vědecké síle Masaříkovi, že Vendulka utěšitelka se nesvéká díky jeho hypnotickým schopnostem ale díky tomu, že se holt svléká bez zábran kdykoli

. Chci říci, že je unáhlené z takovýchto poznatků dělat hlubší závěry...
Necekam nic, prijel jsem tam pratelsky si popovidat a nechat je podivat se dalekohledem. Pokud vsichni vi z medii, ze osvetleni typu koule poskozuje pohled na nebe, tak to pokladam za naprosto skvele (3x hura, mame odpracovano). Ale vazne, pripada vam pravdepodobne, ze si 20 lidi vystoji frontu na dalekohled, potom zahraji scenku “oooch aaach to je nadhera” a pritom si mysli “ha ha, to je ale blazen, schvalne mu budeme svitit na oblohu aby nic nevidel”? Nebo je to spis tak, ze ten clovek uzna, ze posilat 1/2 svetla primo do nebe je nesmysl a ze to nekomu muze vadit?