byl jsem na tom podobně jako ty, ale před léty 20ti
Nováčci se představují
Nováčci se představují
Jirka F
. Pak dlouhá pauza a teď mě to drží už skoro 8let - krásný koníček
, bohužel nákladný, ale který není.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Nováčci se představují
Jirka F
. Pak dlouhá pauza a teď mě to drží už skoro 8let - krásný koníček
, bohužel nákladný, ale který není.
Dobrý den.
Jestli se vás mohu zeptat. Co si myslíte o mé volbě přístroje (sky-watcher dobson 8´´ 200/1200. S vašimi zkušenostmi si už určitě dovedete představit co by mne do budoucna mohlo čekat.Jsem začátečník.
Děkuji JirkaF
Dobrý den.
Jestli se vás mohu zeptat. Co si myslíte o mé volbě přístroje (sky-watcher dobson 8´´ 200/1200. S vašimi zkušenostmi si už určitě dovedete představit co by mne do budoucna mohlo čekat.Jsem začátečník.
Děkuji JirkaF
Nováčci se představují
Co si myslíte o mé volbě přístroje (sky-watcher dobson 8´´ 200/1200.
Já řikám dobrá volba
Já řikám dobrá volba
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Nováčci se představují
Je to přístroj na vizuál i když cvaknout Měsíc či planeta se taky ilustračně dá. Něčím se začít musí a na začátek je to určitě dobrá volba. Já po pozorovacím dalekohledu začal větším bratrem Dobsonem 254/1200 a jeho tělo (zrcadlo) mám vlastně doteď v pozorovatelně, jen předělané na trubkový dalekohled.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Nováčci se představují
Já řikám dobrá volba
Díky.
Jsem vlastně už rozhodnutej. Chvíli pobrouzdám po bazarech a pak to určitě pujdu koupit nový protože starší neseženu. Ale nový je nový.
Jen by mne zajímalo jestli s tím pujde vytvořit nějaký záznam(kamera,foťák)
Nováčci se představují
Je to přístroj na vizuál i když cvaknout Měsíc či planeta se taky ilustračně dá. Něčím se začít musí a na začátek je to určitě dobrá volba. Já po pozorovacím dalekohledu začal větším bratrem Dobsonem 254/1200 a jeho tělo (zrcadlo) mám vlastně doteď v pozorovatelně, jen předělané na trubkový dalekohled.
Je mi jasné že skončím taky u něčeho většího ale je to o penězích a ta investice za 200/1200 mi připadá tak akorát.Vždyť 50 mm. navíc už je dvojnásobek ceny. Už přemýšlím co s půdou.Mám ji naprosto nevyužitou a pozorovatelna by se mi tam ohromně líbila.
Je mi jasné že skončím taky u něčeho většího ale je to o penězích a ta investice za 200/1200 mi připadá tak akorát.Vždyť 50 mm. navíc už je dvojnásobek ceny. Už přemýšlím co s půdou.Mám ji naprosto nevyužitou a pozorovatelna by se mi tam ohromně líbila.
Nováčci se představují
nekoukej na ten rozdíl pouze jako průměr, ale sběrnou plochu, kterou navíc získáš
.
Nováčci se představují
nekoukej na ten rozdíl pouze jako průměr, ale sběrnou plochu, kterou navíc získáš :).
Jo tohle je mi jasný. Ale 254/1200 už stojí 11tis. Vím že plocha má výrazný vliv na kvalitu toho co nakonec uvidím. Myslím že časem prodat 200/1200 nebude až takový problém a koupím něco většího. I když kdo se s tím pak bude zase tahat. Docela rád bych se s někým dal dohromady (zkamarádil) a nabral nějaké zkušenosti. Zatím o nikom v okolí nevím tak uvidíme.
Jo tohle je mi jasný. Ale 254/1200 už stojí 11tis. Vím že plocha má výrazný vliv na kvalitu toho co nakonec uvidím. Myslím že časem prodat 200/1200 nebude až takový problém a koupím něco většího. I když kdo se s tím pak bude zase tahat. Docela rád bych se s někým dal dohromady (zkamarádil) a nabral nějaké zkušenosti. Zatím o nikom v okolí nevím tak uvidíme.
Nováčci se představují
to JirkaF:vítej na AF.Ta 200/1200 při f/6 bude dobrá jak na DSO,tak na planety s menší náročností na kolimaci.
Pět cm.navíc však nedělá dvojnásobek ceny,alespoň jak vidím na Supře a pokud už tušíš,že bys v budoucnu mohl jít do většího,proč to neudělat hned. ::)
Ať se daří
Pět cm.navíc však nedělá dvojnásobek ceny,alespoň jak vidím na Supře a pokud už tušíš,že bys v budoucnu mohl jít do většího,proč to neudělat hned. ::)
Ať se daří
Nováčci se představují
JirkaF: Tak už plánuješ hvězdárnu? To je moc fajn, ale vážně! Nejdříve naber zkušenosti. Tady je nejhorší ukvapený závěr a není to levná záležitost. Pozoruj a pak pozoruj a nejen dobsnem 200mm a pak pozoruj atd atd. No a pak snad budeš přesně po nějaké době vědět, co Ti vyhovuje. Držím palce 
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Nováčci se představují
seminko 3 , artaban
Děkuji za rady.
Schválně se jdu mrknout na ,,supra,, co stojí 254/1200. Měl jsem pocit že 11tis. To je na začátek fakt dost. Čas mám jenom v zimě (což je ale zase dobrý díky lepší viditelnosti)
Je jasný že potřebuji zkušenosti ale dívám se už nějakej pátek dalekohledem Fomei 8-20x50 který jsem tenkrát před 15ti roky vyměnil za ten strašný ,,hvězdářský,, dalekohled. Bez literatury je koukání k ničemu. Takže koupím i nějakou chytrou knihu. A hvězdárna je v tuto chvíli samozřejmě sci-fi. S půdou ale stejně něco musím časem udělat protože je tam strašněj bordel a menželka by tam ráda měla ložnici.
Děkuji za rady.
Schválně se jdu mrknout na ,,supra,, co stojí 254/1200. Měl jsem pocit že 11tis. To je na začátek fakt dost. Čas mám jenom v zimě (což je ale zase dobrý díky lepší viditelnosti)
Je jasný že potřebuji zkušenosti ale dívám se už nějakej pátek dalekohledem Fomei 8-20x50 který jsem tenkrát před 15ti roky vyměnil za ten strašný ,,hvězdářský,, dalekohled. Bez literatury je koukání k ničemu. Takže koupím i nějakou chytrou knihu. A hvězdárna je v tuto chvíli samozřejmě sci-fi. S půdou ale stejně něco musím časem udělat protože je tam strašněj bordel a menželka by tam ráda měla ložnici.
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Nováčci se představují
Příspěvky nesouvisející s tématem byly odstraněny.
Moderátor
Moderátor
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Nováčci se představují
Ahoj všem,jmenuju se Robert a jsem ze Žamberka. Moje přítelkyně si už dříve všimla,že mě hodně zajímají dokumenty o vesmíru a podobné věci a teď k vánocům se plácla přes kapsu a koupila 200/1200mm 8” DOBSON GoTo od firmy Skywatcher.Ve výbavě je klasika-objektivy 10 a 25mm,což jsem ihned doplnil o Barlow 2x a zatím aspoň měsíční filtr.Právě teď vyrábím štelovací základnu pod montáž,abych to mohl v terénu rychle a přesně ustavit bez nějakýho podkládání nožiček apod.
Ze všeho nejvíc mě štvou zatím velmi špatný pozorovací podmínky,vidět bylo akorát na silvertra(jenže to jsem měl lehce upito a nemohl tak vyjet na kopec,takže jsem koukal od baráku,kde svítí pouliční lampy) a to je tak vše...teď v pátek jsme mrzli od půlnoci do 2:30 ve víře že se trochu vyjasní,aby bylo možno teleskop poprvé ustavit a vyzkoušet vyhledávání,ale nakonec byl vidět jen chvilkama měsíc a z hvězd nebylo nic..prostě počasí mi nepřeje..
Takže zatím jsem ještě míň než začátečník,protože počet mých pozorování je v podstatě roven nule...
Ze všeho nejvíc mě štvou zatím velmi špatný pozorovací podmínky,vidět bylo akorát na silvertra(jenže to jsem měl lehce upito a nemohl tak vyjet na kopec,takže jsem koukal od baráku,kde svítí pouliční lampy) a to je tak vše...teď v pátek jsme mrzli od půlnoci do 2:30 ve víře že se trochu vyjasní,aby bylo možno teleskop poprvé ustavit a vyzkoušet vyhledávání,ale nakonec byl vidět jen chvilkama měsíc a z hvězd nebylo nic..prostě počasí mi nepřeje..
Takže zatím jsem ještě míň než začátečník,protože počet mých pozorování je v podstatě roven nule...
SCT - Celestron C6 XLT a Meade LXD-75
2,5mm,5mm,10mm,25mm,Barlow 2x,N2-M
Nováčci se představují
Ahoj Bavo. Z toho počasí si nic nedělej..I tak můžeš tento čas využít třeba brouzdáním po astroforu nebo jinak pobírat cenné informace a seznamovat se s problematikou skrze kolegy zde na foru,kteří mají bohaté zkušenosti..Až se umoudří počasí,jistě ti vše příjde vhod..
Tím však nechci tvrdit,že o teorii nic nevíš..Jak jsem se dočetl z tvého příspěvku,tak jsi určitě dost pochytil z dokumentů atd.. Já tento čas využívám stejně,jak jsem poradil i tobě..Tak nezoufej a těš se na jasnou oblohu..
EQ6 SynScan,Astrograf 200/800 Carbon,Canon EOS 400D, Canon EOS 1000D modifikovaný + CLS CCD
Nováčci se představují
Ahoj Vašku,díky za uvítání! Co se týče trávení času,budu to dělat přesně jak píšeš-mám s fórama hodně zkušeností,sice vše okolo aut,ale musím uznat,že toto fórum je velmi příjemné jak co se kvality,tak i množství informací a ochoty respondentů týče a navíc tu nikdo nikoho neuráží apod.,takže chválím všechny členy,jen tak dál!
Mám široký okruh zájmů,hlavně motorismus a tak moje teoretické znalosti co se vesmíru týče,jsou na úrovni subjektivně dobré představy jak vše funguje a celkové fascinace..takže vím že nic nevím..hlavně se musím pro začátek zaměřit na polohy objektů a práci s goto,díky jemuž snad bude vše snazší-až se teda vyjasní..
Mám široký okruh zájmů,hlavně motorismus a tak moje teoretické znalosti co se vesmíru týče,jsou na úrovni subjektivně dobré představy jak vše funguje a celkové fascinace..takže vím že nic nevím..hlavně se musím pro začátek zaměřit na polohy objektů a práci s goto,díky jemuž snad bude vše snazší-až se teda vyjasní..
SCT - Celestron C6 XLT a Meade LXD-75