Pro Zakov:
Děkuji. Určitě se časem ke skládání dostanu.
Prozatím s tím Měsícem stále válčím a výsledky nejsou stabilní. Až budu umět fotit jako na http://www.lpod.org/, poskládám Měsíc s 200 m/ pixel.
Tvůj složený Měsíc je super a zdá se mi, že je naopak ostřejší, než moje obrázky.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70 http://astrofotky.cz/~aquarius
paulie napsal:
Bohužel zatím nemám žádný bazmek, kterým bych připevnil foťák k okuláru, taky okraj Měsíce dopadl tak, jak dopadl... jak tohle řešíte vy?
Já fotím zatím z ruky za okulárem Jinak mám vyřešen ještě jeden způsob - digitálek dám na fotostativ a fotím za okulárem tak, že se mi neklepe ruka, když mám ten foták zvlášt na stativu.
...Jinak mám vyřešen ještě jeden způsob - digitálek dám na fotostativ a fotím za okulárem tak, že se mi neklepe ruka, když mám ten foták zvlášt na stativu.
Tak som fotil na refraktore. Je to dobrý spôsob, vďaka ktorému sa podľa mňa dajú robiť veľmi dobré fotky za okulárom. Teraz keď mám dobson už fotím z ruky, pretože sa k nemu statív nemôže položiť blízko. Inač, Cassi, nafotil si teraz veľmi ostré a dobré snímky!
Já fotím zatím z ruky za okulárem Jinak mám vyřešen ještě jeden způsob - digitálek dám na fotostativ a fotím za okulárem tak, že se mi neklepe ruka, když mám ten foták zvlášt na stativu.
No tak to respekt to bych neřekl, že se z ruky dají fotit takhle krásně prokreslené snímky...
Snímáno web kamerou Logitech Fusion (čip 1.3 Mpix)
expozice 1/70 s, v Registaxu složeno a doostřeno 120 snímků. Přímá projekce zrcadlem na čip kamery bez dalších opt. členů.Snímány *.JPG 640x480.
7_5_06_Plato + Vallis Alpes
Využito efektivní rozlišení kamery 1280x960.
Složenina z 20 snímků. Zařazen BW2x. Přímá projekce na čip kamery.
Dobson 250/1200. Stolek. Kamera po preparaci objektivu umístěna v držáku.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70 http://astrofotky.cz/~aquarius
Opravdu děkuji. Při pohledu na Tvé snímky Měsíce se člověk musí snažit . Nevím jak to děláš ale máš to obecně lépe prokreslené, je tam více dat. Pochopil bych to v porovnání se snímky získanými z kamery ale u foťáku je mi to trochu záhadou. Když bych prodloužil expozici aby se nasbíralo více dat, tak se snímek rozmázne. A u mého kompaktu bohužel manuálně nejde nastavit ISO abych mohl s kratší expozicí zároveň zvýšit citlivost a dostat tam ta data. Asi to bude chtít jiný kompakt...
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Při focení Měsíce afokálně pomocí Hpe317 se mi osvědčilo nastavit: Shooting Mode - Auto, ISO Speed - Auto a snížit EV na -0.3, nebo -0,7 .
Foťák pak exponuje cca 1/20s (dá se to odečíst v ACDSEE) a máznutí neklidem ovzduší není tak znatelné. Ale i tak je vidět v některých koutech i těch nejlepších obrázků.
Při expozicích kamerou 1/50 - 1/100 s a při menším zvětšení vychází všechny obrázky zhruba stějně ostré a podrobnosti jen mírně mění polohu - "dýchají" . Na takových obrázcích se po složení dá Registaxem zaostřovat na nejvyšších frekvencích.
Např.:7_5_Plato
Logitech Fusion 100 složených obrazů 640x480 v Registaxu. Barlow2x bez nástavce.
Obrázky se mi začnou rozmazávat neklidem i při expozici cca 1/100 až při zvětšení na hraně užitečného zvětšení. U mě zhruba při 1" na 6 obrazových pixelů.
Např. 7_5_06_Promontorium Laplace
Složenina z 15 nejlepších snímků kamery Logitech Fusion 1280x960. Zařazen Barlow a nástavec (výsledná ohnisková vzdálenost cca 3.6 m). Výsledný obraz je upraven Neat Image.
Foceno přímo na čip za Dobsonem 250/1200 na motorovém stolku
PS:
nějak se pokazila fotogalerie na astro.cz
Trenuju na uplnek, takze pridavam snimek ze vcerejsi noci:
Mozajka slozena z cca 70ti snimku (urcite jich mohlo byt min, ale kdo by to tridil ).
Pentagram Photon 634 6Mpix 3x zoom, afokalne za okularem 10mm pres dobson 200/1200. Foceno cernobile, cas 1/100, clona 4,5, iso 200. Vysledny obrazek ma rozmery 11190x9851.
To je fakt paráda. Akorát na můj vkus je to už hodně softwarově přeostřeno, hlavně na terminátoru kresba dostala zabrat, je taková zubatá. Dotaz nejen pro tebe -- v čem skládáte mozaiku dohromady?