Výběr dalekohledu
- Stanislavxyz
Výběr dalekohledu
SusanRimmer: Zdar, triedr je pro prvotní seznámení a orientaci na obloze jistě vhodný. Další výhoda je, že i po koupi většího dalekohledu Ti většinou zůstane a dobře ho doplní. Tedy není to pro začátek špatná volba, ani vyhozené peníze. Nicméně jak již napsal denis.marc - na planety to není. Planety (nejen) chtějí větší zvětšení. Saturn, nebo Jupiter jdou bezpečně poznat už při zv. 15x , ale detaily potřebují větší zv. , alespoň tak 100x, spíš 150x.
Takže obligátní otázky:
- Co chceš pozorovat? (zhruba víme)
- Jak budeš dalekohled přepravovat?
- Budeš "jenom" koukat, nebo fotit?
- Kolik máš peněz?
O prodejně okolo Frýdku Místku, kde by se dalo zkoušet, bohužel nevím.
Takže obligátní otázky:
- Co chceš pozorovat? (zhruba víme)
- Jak budeš dalekohled přepravovat?
- Budeš "jenom" koukat, nebo fotit?
- Kolik máš peněz?
O prodejně okolo Frýdku Místku, kde by se dalo zkoušet, bohužel nevím.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- SusanRimmer
Výběr dalekohledu
Díky moc, já bych ráda sledovala i Andromedu, ale to už bych chtěla asi moc Pokud alespoň malinko rozenám planety od hvězd tak to stačí.
Na focení se zatím necítím, to až budu zkušený pozorovatel
Cenu bych volila okolo 3tisíc. do 1kg.
Na focení se zatím necítím, to až budu zkušený pozorovatel
Cenu bych volila okolo 3tisíc. do 1kg.
- Stanislavxyz
Výběr dalekohledu
Pokud myslíš M 31 (v Andromedě), tak tu bezpečně uvidíš i v triedru. Stejně jako hodně dalších DSO - záleží dost na podmínkách, v oblasti bez velkého světelného znečištění je triedr super věc. Většinu planet rozlišíš v pohodě, detaily ale nečekej- v triedru 10x50 to bude u Venuše fáze, Mars momentálně jako kotouček, u Jupiteru kotouček a 4 měsíčky, Saturn protáhlý kotouček - tedy od hvězd (které jsou bodové), vše dobře rozlišitelné. Uran a Neptun lze vyhledat, ale budou to už jen "hvězdičky".
Za cca 3 000,- se už dá pořídit použitelný triedr, ovšem triedr je opravdu nejlepší vyzkoušet, jak se do něj dívá, jak se drží, jak je velký a pod. Bohužel větší výběr a možnost zkoušení skutečně moc prodejen nenabídne. Leda výlet do Prahy... Nebo alespoň vyzkoušet co kdo má kolem (známí, příbuzní- děda myslivec a tak), protože zejména zvětšení je dost zásadní parametr a obecně doporučovaný 10x50 (zvětšení 10x, 50 mm je průměr objektivu) určitě nemusí vyhovovat všem. Na pozorování opravdu "z ruky" bych třeba já volil max. zv. 8x, spíš ale 6x (méně je někdy více).
Za cca 3 000,- se už dá pořídit použitelný triedr, ovšem triedr je opravdu nejlepší vyzkoušet, jak se do něj dívá, jak se drží, jak je velký a pod. Bohužel větší výběr a možnost zkoušení skutečně moc prodejen nenabídne. Leda výlet do Prahy... Nebo alespoň vyzkoušet co kdo má kolem (známí, příbuzní- děda myslivec a tak), protože zejména zvětšení je dost zásadní parametr a obecně doporučovaný 10x50 (zvětšení 10x, 50 mm je průměr objektivu) určitě nemusí vyhovovat všem. Na pozorování opravdu "z ruky" bych třeba já volil max. zv. 8x, spíš ale 6x (méně je někdy více).
- SusanRimmer
Výběr dalekohledu
Jo jo většinou se píše 7x 50 jinak pak už použít stativ.
Já bych zvolila asi tento. Takže ikdyž to bude jen 7x a né 10x uvidím to tak jak popisuješ?
Nebo pořídit stativ a koupit třeba i s mnohem větším zvětšením?
Já fakt nevím, promiň
Já bych zvolila asi tento. Takže ikdyž to bude jen 7x a né 10x uvidím to tak jak popisuješ?
Nebo pořídit stativ a koupit třeba i s mnohem větším zvětšením?
Já fakt nevím, promiň
Výběr dalekohledu
Zítra je akce na Švarné hance - s počasím je to trošku nejisté, ale úplně zataženo by být nemělo: http://www.boto.cz/?p=738
Určitě bych se tam zašel podívat!
S tím triedrem nevím - pro začátečníka je určitě zajímavý pohled na planety a Měsíc a to na triedr moc není.
Pokud to má být něco malého, tak spíše malý dobsonek http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1623601/43
Určitě bych se tam zašel podívat!
S tím triedrem nevím - pro začátečníka je určitě zajímavý pohled na planety a Měsíc a to na triedr moc není.
Pokud to má být něco malého, tak spíše malý dobsonek http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1623601/43
M:736 750 113
- Nascarphone
- Věk: 37
Výběr dalekohledu
SusanRimmer: Pozorování triedrem je pěkné, vlastním bino od celestronu 25x100, koupeno tady na bazaru, a pozorování sním je super. Člověk musí počítat, že na planety se to moc nehodí, když už, tak měsíc a pak objekty jako hvězdokupy a sem tam mlhovina a galaxie. První noc jsem pozoroval z ruky a ráno jsem se nemohl ani nasnídat u menšího triedru by s tím ale nemusel být problém.
Ještě bych, ale možná nabídl na zvážení ten malý skládací dobson 130/650 od SW za necelé 4tis.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html
nemá tak malé zvětšení, ikdyž si myslim, že 26x je dostačující pro prohlídku oblohy, je taky pěkně kompaktní a při použití většího zvětšení ukáže i nějaké detaily na planetách, nehledě na to, že zobrazí i řadu DSO díky většímu objektivu ... nebo se dívat na zdejší bazar
vidím, že Bill byl rychlejší
Ještě bych, ale možná nabídl na zvážení ten malý skládací dobson 130/650 od SW za necelé 4tis.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html
nemá tak malé zvětšení, ikdyž si myslim, že 26x je dostačující pro prohlídku oblohy, je taky pěkně kompaktní a při použití většího zvětšení ukáže i nějaké detaily na planetách, nehledě na to, že zobrazí i řadu DSO díky většímu objektivu ... nebo se dívat na zdejší bazar
vidím, že Bill byl rychlejší
Celestron RASA 11; C9.25+hyperstar; SW 50ED Evoguide; TS 102/714
Daystar Quark Chromosphere
SW EQ-8R Pro; Nexstar Evo
ZWO ASI 1600MMC; 2600MC; 2600MM; 174MMC
APM 20x80 ED Triplet
http://astrofotky.cz/~LiJak
https://www.flickr.com/photos/193485630@N06/
Daystar Quark Chromosphere
SW EQ-8R Pro; Nexstar Evo
ZWO ASI 1600MMC; 2600MC; 2600MM; 174MMC
APM 20x80 ED Triplet
http://astrofotky.cz/~LiJak
https://www.flickr.com/photos/193485630@N06/
- SusanRimmer
Výběr dalekohledu
Děkuji moc za všechny odpovědi, já asi zůstanu u toho triedru jelikož na dalekohled si vážně ještě netroufám....to by musel být plně funkční samosestavovací otáčející se a já nevím co ještě stejně bych i tak pak musela někoho nalákat na " hvězdy" aby mi s tím pomohl až se to naučím pořádně držet v ruce příjdu si zase pro radu ohledně dalekohledu díky moc všem a mějte se
Výběr dalekohledu
Děkuji moc za všechny odpovědi, já asi zůstanu u toho triedru jelikož na dalekohled si vážně ještě netroufám....to by musel být plně funkční samosestavovací otáčející se a já nevím co ještěstejně bych i tak pak musela někoho nalákat na " hvězdy" aby mi s tím pomohlaž se to naučím pořádně držet v ruce příjdu si zase pro radu ohledně dalekohledudíky moc všem a mějte se
Tohle by tě možná mohlo zajímat, je to už pořádný triedr, takže do ruky to není, ale je k tomu i stativ.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1398862653
Tohle by tě možná mohlo zajímat, je to už pořádný triedr, takže do ruky to není, ale je k tomu i stativ.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1398862653
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Výběr dalekohledu
http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... -3404.html
Osobně bych doporučil něco takoveho
Osobně bych doporučil něco takoveho
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
- Stanislavxyz
Výběr dalekohledu
Tuhle sestavu bych naopak vřele nedoporučil. Proti dalekohledu nic, ale stativ 166 cm vysoký (a to pochopitelně i s vysunutým sloupkem na max.) a ještě kvality Hama je zárukou velmi nepohodlného pozorování a velmi roztřeseného obrazu. V zenitu nepůjde pozorovat vůbec.
Tuhle sestavu bych naopak vřele nedoporučil. Proti dalekohledu nic, ale stativ 166 cm vysoký (a to pochopitelně i s vysunutým sloupkem na max.) a ještě kvality Hama je zárukou velmi nepohodlného pozorování a velmi roztřeseného obrazu. V zenitu nepůjde pozorovat vůbec.
Výběr dalekohledu
stejně bych i tak pak musela někoho nalákat na " hvězdy" aby mi s tím pomohl
Nalákat tady někoho na "hvězdy" bude asi dost obtížné .. tady všichni totiž jen diskutují a na hvězdy koukat nechodí ;D
I když tady někteří radí zvětšení nad 10x a použít stativ, já bych teda spíš šel do toho zvětšení 7x 8x jak sama píšete, do zvětšení 20x to stejně moc velký rozdíl není, planety budou jen malé silnější světelné body, Měsíc bude svítit pěkně ale bez větších detailů, a to ostatní už je otázkou zkušeností (hvězdokupy, galaxie - mlžinky a flíčky)
Osobně si myslím, že kdo začíná s pozorováním a vezme pod hvězdnou oblohu triedr tak bude nanejvýš koukat po mléčné dráze a po hvězdném poli a říkat si ... jé to je hodně hvězdiček, to je krása a dokonce někde se tvoří i zajímavá seskupení jakoby do korálků a tak .. hmm krása ... A víc bych od toho nečekal
Nalákat tady někoho na "hvězdy" bude asi dost obtížné .. tady všichni totiž jen diskutují a na hvězdy koukat nechodí ;D
I když tady někteří radí zvětšení nad 10x a použít stativ, já bych teda spíš šel do toho zvětšení 7x 8x jak sama píšete, do zvětšení 20x to stejně moc velký rozdíl není, planety budou jen malé silnější světelné body, Měsíc bude svítit pěkně ale bez větších detailů, a to ostatní už je otázkou zkušeností (hvězdokupy, galaxie - mlžinky a flíčky)
Osobně si myslím, že kdo začíná s pozorováním a vezme pod hvězdnou oblohu triedr tak bude nanejvýš koukat po mléčné dráze a po hvězdném poli a říkat si ... jé to je hodně hvězdiček, to je krása a dokonce někde se tvoří i zajímavá seskupení jakoby do korálků a tak .. hmm krása ... A víc bych od toho nečekal
Výběr dalekohledu
Přesně stejnou sestavu (tj. i stejný stativ) jsem provozoval 2 roky a bylo to použitelné, při zvětšení 15 x to není tak háklivé na třes, hlavně že to má nějakou oporu, do ruky už je to moc, ale např na zahradním lehátku s opěrátky se s tím dá pozorovat i z ruky. Ten stativ sice není nic moc, ale 1,5 kg těžký dalekohled udrží.
Přesně stejnou sestavu (tj. i stejný stativ) jsem provozoval 2 roky a bylo to použitelné, při zvětšení 15 x to není tak háklivé na třes, hlavně že to má nějakou oporu, do ruky už je to moc, ale např na zahradním lehátku s opěrátky se s tím dá pozorovat i z ruky. Ten stativ sice není nic moc, ale 1,5 kg těžký dalekohled udrží.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- SusanRimmer
Výběr dalekohledu
Tak ještě jednou přátelé, díky moc za rady, ale vrátila bych se ke včerejšku....
Jela jsem tedy nakonec do těch Starých Hamrů na Beskydskou noc a po shrnutí, úžasný večer. Jasno, bezvětří a teploučko. Byly tam nachystané turbodalekohledy a já už se nemohla dočkat až se kouknu. Už vím kde planety svítí (no škoda že za chvilku už budou svítit úplně někde jinde). Jupiter, nádhera, ale malinko mě zklamalo, že je to opravdu jen malinká kulička a kolem ní 4 ještě menší. Jen velmi velmi nepatrně se zobrazovaly dva pruhy. Saturn byl snad ještě menší, ale kouzelný. Ale měsíc ten mě teda dojal!!!Jako bych ho měla na dlani.
Taď mám ovšem zase to stejné dilema Když tenhle dalekohled měl přiblížení 120x jak mohu s triedrem něco vidět???
Já si ho stejně asi koupím, ale nepočítám, že planetu od hvězd rozeznám. Vy možná ano bo víte, že tam je
)))
Mohu tedy jít do klasického 7x50 okolo 2 až 3 tisíc? Přísahám, že až to víc poznám příjdu si pro radu jak na větší
Jela jsem tedy nakonec do těch Starých Hamrů na Beskydskou noc a po shrnutí, úžasný večer. Jasno, bezvětří a teploučko. Byly tam nachystané turbodalekohledy a já už se nemohla dočkat až se kouknu. Už vím kde planety svítí (no škoda že za chvilku už budou svítit úplně někde jinde). Jupiter, nádhera, ale malinko mě zklamalo, že je to opravdu jen malinká kulička a kolem ní 4 ještě menší. Jen velmi velmi nepatrně se zobrazovaly dva pruhy. Saturn byl snad ještě menší, ale kouzelný. Ale měsíc ten mě teda dojal!!!Jako bych ho měla na dlani.
Taď mám ovšem zase to stejné dilema Když tenhle dalekohled měl přiblížení 120x jak mohu s triedrem něco vidět???
Já si ho stejně asi koupím, ale nepočítám, že planetu od hvězd rozeznám. Vy možná ano bo víte, že tam je
Mohu tedy jít do klasického 7x50 okolo 2 až 3 tisíc? Přísahám, že až to víc poznám příjdu si pro radu jak na větší
Výběr dalekohledu
Chtít po noci krásného sledování planet, plná emocí a krásného pocitu, kupovat triedr se zvětšením 7x ? Radší si ho zkuste půjčit a pozorovat. Na planety je nulový.
Samotné zvětšení 120x je na planety málo (samozřejmě pokut je špatný seening, potom 120x je maximum), od 170x nahoru už hezký a detajlnější pohled. Planety + Měsíc můžete pozorovat i za panelákem mimo přímý dosah pouličních lamp, nemusí být vyložená tma.
Chce se to znovu podívat teleskopem s větším zvětšením a triédrem 7x až 10x a potom se zhodnotit co skutečně chci. Každý máme jiné požadavky. Co jednomu vyhovuje, druhý zatracuje. Podle vlastní zkušenosti.
Samotné zvětšení 120x je na planety málo (samozřejmě pokut je špatný seening, potom 120x je maximum), od 170x nahoru už hezký a detajlnější pohled. Planety + Měsíc můžete pozorovat i za panelákem mimo přímý dosah pouličních lamp, nemusí být vyložená tma.
Chce se to znovu podívat teleskopem s větším zvětšením a triédrem 7x až 10x a potom se zhodnotit co skutečně chci. Každý máme jiné požadavky. Co jednomu vyhovuje, druhý zatracuje. Podle vlastní zkušenosti.
- SusanRimmer
Výběr dalekohledu
Bohužel nemám u koho bych si to vyzkoušela.
Už jsem pochopila, že na pozorování všech planet opravdu potřebuji něco pořádného. Já se jen bojím, že za to dám 20tisíc a doma zjistím že to má 50kg s montáží pro někoho s vysokou školou a znalostí oblohy přinejmenším Alberta Ei.
Už jsem pochopila, že na pozorování všech planet opravdu potřebuji něco pořádného. Já se jen bojím, že za to dám 20tisíc a doma zjistím že to má 50kg s montáží pro někoho s vysokou školou a znalostí oblohy přinejmenším Alberta Ei.