Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Ok, zkusím se zeptat. A taky na pozemku nafotím panorama z místa uvažované astrobudky. Planetárium pak umožňuje použít takový snímek a hned budu mít lepší představu, jak moc mě to omezí ve výběru objektů
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Já to napsal s humorem.....Homer píše: ↑06. 06. 2024, 20:17 Kami:
U uzavřené podkrovní pozorovatelny s odsuvnou střechou by nebyl důvod k proudu teplého vzduchu. Stačilo by večer otevřít a vytemperovat. Pokud nebude stálý přívod vzduchu zespodu, nic trhat triko nebude.
Kopuli mám 3,6m a místa mám docela dost. Tak si říkám, co za rouru bude v 6m kopuli.
Pilíře tažené zespodu jsou drahé, zbytečné a chvějí se.
K čemu nemám připomínku, je víceúčelové využití takového objektu, To je vyzkoušená varianta.
Ale jak vždy říkám, každý staví dle své hlavy a když to vede ke spokojenosti, tak proč ne.

Pilíř bude dvojitý, s vnějším pláštěm a s mezivrstvou. Jinak 90cm a plášť 130/140cm. Nebude to tak drahé... jen pracnější. (roxory už na to tam čouhají)
Ano, trochu větší kopule (ona bude spíše hranatá),....pro trochu větší trubičky. Ta menší trubička je zrovna achromát 200/3300...

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ten má pěkné řešení, má to jen nevýhodu, že tam nemá dobrý seeing....Kami píše: ↑06. 06. 2024, 19:48Prásknu ho...... Hamrvla píše: ↑06. 06. 2024, 19:32 Mě to nepřijde jako optimální řešení, výhled jih, jihovýchod, jihozápad, ta samý na sever. Západ nebude, východ taky ne. Třeba komety si lítají jak chtějí a může to vadit. Někdo tady takové řešení má (ach ta hlava, udal bych ho) a z jeho pozorování a příspěvků jsem nabyl dojmu, že si dost stěžuje na seeing. Možná proto, že okolo objektu stoupá teplý vzduch a tím kazí pozorování, stejně jako balkony, lodžie atd. Vypsal jsem má negativa, pozitiva jistě také existují, ale tohle mi přijde zásadní.
![]()
Já sice hvězdárnu nemám, ale když už bude postavená, tak už se těžko někam kus posune, nebo zásadně změní…
A proto bych za sebe jako nejdůležitější řešil co nejlepší seeing a pak teprve velikost volného obzoru - spíše se člověk smíří s menším množstvím dostupných objektů, které půjdou dobře fotit, než s větším, ale s horší kvalitou.
Ale jak píšu Lukáši, já jsem jen kibic a je to můj subjektivní názor…
A proto bych za sebe jako nejdůležitější řešil co nejlepší seeing a pak teprve velikost volného obzoru - spíše se člověk smíří s menším množstvím dostupných objektů, které půjdou dobře fotit, než s větším, ale s horší kvalitou.
Ale jak píšu Lukáši, já jsem jen kibic a je to můj subjektivní názor…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

dvader: máš pravdu, nebudu si to komplikovat a smířím se s omezeným výhledem. A třeba se časem domluvím s vlastníkem lesu a nechám ho trochu přistřihnout 

William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
No tak vidíš Lukáši a jsme u toho co jsem Ti doporučil ,,rámcově,, na začátku...i když nejspíš zvolíš z estetických a finančních důvodů samostatnou stavbu s odsuvnou střechou. Elegantní, funkční a samostatné řešení s možností nějakého dalšího úložného prostoru pro různé krámy. A můžeš začít s projektem toho domečku 
David

David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
No ještě zvažuji variantu, že posunu garáž dál od lesa a bude to součástí garáže. Tedy na jižní straně garáže.
Astrofotky
Astrofotky
Já osobně neumím rozlišit seeing způsobený stavbou na které se dalekohled nachází od seeingu způsobeného okolním terénem a už vůbec ne od seeingu vzniklého mícháním kilometrů mas vzduchu přes které pozorujeme.
Na grafu OAGu lze často pozorovat náhlá zlepšení či zhoršení seeingu a to lze přičíst na vrub pouze atmosféře. Mám kopuli na domě nad pálenou krytinou a jediný seeing, který jsem zaznamenal jako vliv domu, je v okamžiku zapálení peletového kotle, kdy jeho teplé spaliny od nedalekého, níže položeného komína a za příznivého větru, foukají kolem kopule. Chvíli mi trvalo, než jsem na to přišel. Proto, když vzpomenu, vypínám kotel.
Hades:
Ano, ideální je nějaké víceúčelové řešení, jak už zde bylo mnohokrát psáno, od původně plánovaného řešení bych odešel.
Kami:
Pilíře jsou věčné a touha po nich je téměř obecně nezměrná
.
Na grafu OAGu lze často pozorovat náhlá zlepšení či zhoršení seeingu a to lze přičíst na vrub pouze atmosféře. Mám kopuli na domě nad pálenou krytinou a jediný seeing, který jsem zaznamenal jako vliv domu, je v okamžiku zapálení peletového kotle, kdy jeho teplé spaliny od nedalekého, níže položeného komína a za příznivého větru, foukají kolem kopule. Chvíli mi trvalo, než jsem na to přišel. Proto, když vzpomenu, vypínám kotel.
Hades:
Ano, ideální je nějaké víceúčelové řešení, jak už zde bylo mnohokrát psáno, od původně plánovaného řešení bych odešel.
Kami:
Pilíře jsou věčné a touha po nich je téměř obecně nezměrná

- Stanislavxyz
To asi dovede rozlišit málokdo, nicméně přítomnost masy schopné akumulovat (a pak uvolňovat) teplo zřejmě skutečně nebude pro pozorování přínosem. Dalo by se to patrně zkoušet umístěním druhého (ideálně stejného) dalekohledu mimo toto stanoviště, na travnatou plochu, co nejdále od budov a zpevněných ploch. A přebíhat... (Ostatně dost možná budu čase tyto experimenty provádět sám.)
Já (zatím) hvězdárničku nemám, nicméně pozorování (planet) ze dvora, přes dům, asfaltovou silnici a další dům (směr jih, betonové tašky na střeše), vycházelo citelně hůře, než ze zahrady, cca 50 m severněji, kdy se obzor definovaný domem značně snížil a teplý "luft" nejspíše opravdu méně ovlivňoval obraz. Záleží pochopitelně na x faktorech, třeba zateplení budovy, druh krytiny apod.
Háde, přemýšlel jsem, co k tomuto problému moudrého napsat a nenapadlo mě mic převratného, tedy jsem mlčel...
Nicméně, ačkoliv rozhodně nejsem "stavař" (a už vůbec ne zkušený), pár domů už jsem zboural a pár postavil (bez velké nadsázky), a tak si přeci dovolím několik připomínek či postřehů.
Patrně je dobře, že od koncepce observatoře na střeše R.D. upouštíte. Nepřijde mi optimální narušovat homogenitu jak vazby, tak krytiny střechy. Je to potenciál menších, či větších potíží jak při stavbě, tak provozu. O dopadu na estetickou stránku stavby ani nemluvě.
Celkově je toto velice složitý problém, už samotné projektování a vymýšlení domu s ohledem na co nejlepší využití pozemku a financí je komplikované. Do toho ještě sousedé a pochopitelně stavební úřad. (Osobně jsem toto nedávno absolvoval a když vidím, co jsem nakonec "uhádal", považuji to za malý zázrak.) K tomu ještě hvězdárna se svými zcela specifickými požadavky... Napadlo mě, zdali to nejde otočit- dům na konci pozemku a garáž (s pozorovatelnou) vepředu, tedy nejdále od lesa? Možná by pak prošla i rovná střecha na R.D., protože by nenarušovala "urbanistický koncept" ulice. Též je lepší "rozvrtávat" střechu garáže, než domu. (Ano, minimálně ze strany ulice by i na garáži možná musela být sedlová střecha, nebo její část, aby se uspokojily příslušné úřady, ale za ni už z ulice viděl nebude...)
Chce to dobře promyslet a pak prosazovat svou vizi- stále se dotazovat, otravovat, upravovat projekt a nutit byrokraty, aby aktivně hledali řešení jak by to mohlo jít provést, a ne jak to nejde. Já jsem se také do omrzení odvolával a argumentoval a výsledkem je dům uprostřed pozemku i dílna/garáž tam, kde jsem chtěl. Oboje pochopitelně s rovnou (částečně "zelenou") střechou, takže odkud se bude pozorovat si můžu vybírat. Když jsem tam s tím však přišel prvně, vyrazili mě se slovy: "... toto tam nikdy stát nebude!" -a vida, už se staví. Vzhledem k (ne náhodou) poměrně vysokým atikám na obou stavbách, s případnými drobnějšími instalacemi, jako např. pilíř s montáží, později už ani nebudu ouředníky obtěžovat. (Jak bude perspektivně pilíř s montáží a možná i dalekohledem chráněn proti povětrnosti mám také docela konkrétní představy, ale o tom třeba jindy.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Stanislave díky za komentář, ale posouvat dům do zahrady určitě nebudu. To už by mi les stínil na dům. A protože cílím na pasivní standard, budu v zimě potřebovat co nejmenší zastínění. US docela přesně stanovuje, jak má zástavba vypadat. Neříkám, že se s tím nic nedá udělat, projektantovi už se podařilo pár ústupků vyjednat.
Co se sousedů týče, zatím mám výbornou pozici, protože pozemky vedle toho mého dosud nejsou prodány. Z celkového počtu 26 nových pozemků v lokalitě je prodáno jen 8, a dokud se neprodá dalších 8, tak obec ani nezačne budovat VO.
Co se sousedů týče, zatím mám výbornou pozici, protože pozemky vedle toho mého dosud nejsou prodány. Z celkového počtu 26 nových pozemků v lokalitě je prodáno jen 8, a dokud se neprodá dalších 8, tak obec ani nezačne budovat VO.
Astrofotky
Astrofotky
Do určité míry to jde, viz návod zde:
https://www.cloudynights.com/topic/3331 ... t-and-see/
Zkoušel jsem newtonem 200/2000 na Jupiteru s barlowem bez popisované binohlavy a fungovalo.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Polární ustavovač PARot ke stažení
Ten špatný seeing má možná proto, že 70 metrů od pozorovatelny směrem na jih je rybník, přes který se dívá na jihovýchod až skoro jihojihozápad. Takže akumulační nádrž která v noci uvolňuje teplo. Tašky vychladnou, asfalt taky, ale voda je prevít.Psion píše: ↑06. 06. 2024, 22:14Ten má pěkné řešení, má to jen nevýhodu, že tam nemá dobrý seeing....Kami píše: ↑06. 06. 2024, 19:48Prásknu ho...... Hamrvla píše: ↑06. 06. 2024, 19:32 Mě to nepřijde jako optimální řešení, výhled jih, jihovýchod, jihozápad, ta samý na sever. Západ nebude, východ taky ne. Třeba komety si lítají jak chtějí a může to vadit. Někdo tady takové řešení má (ach ta hlava, udal bych ho) a z jeho pozorování a příspěvků jsem nabyl dojmu, že si dost stěžuje na seeing. Možná proto, že okolo objektu stoupá teplý vzduch a tím kazí pozorování, stejně jako balkony, lodžie atd. Vypsal jsem má negativa, pozitiva jistě také existují, ale tohle mi přijde zásadní.
![]()
No jo, ale před tím fotil ze zahrady , a k takovým fotkám se z pozorovatelny nedostal. (alespoň pokud mohu soudit ze zveřejňovaných fotek)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Diskutovaný případ jsem si pro sebe shrnul takto.
V místě dříve nebo později vyroste osada ( satelit ) s 26 domy a to se vším všudy - zpevněnými plochami, otopnými soustavami, osvětlením.
V takové situaci hledat na svém pozemku místo s lepším seeingem, mi přijde zbytečné.
Hades píše o pasivním domě, tedy o domě kvalitně zatepleném, který bude generovat lokální seeing snad jen krytinou nebo zpevněnými plochami kolem domu, či kotlem a to se dá přežít.
Další zdroje seeingu včetně plánované okolní výstavby eliminovat nelze. Z těchto důvodů bych se seeingem dál nezabýval a hledal bych nejvhodnější řešení pro stavbu hvězdárničky z pohledu dispozice, konstrukcí , možnosti víceúčelového využití a podobně.
V místě dříve nebo později vyroste osada ( satelit ) s 26 domy a to se vším všudy - zpevněnými plochami, otopnými soustavami, osvětlením.
V takové situaci hledat na svém pozemku místo s lepším seeingem, mi přijde zbytečné.
Hades píše o pasivním domě, tedy o domě kvalitně zatepleném, který bude generovat lokální seeing snad jen krytinou nebo zpevněnými plochami kolem domu, či kotlem a to se dá přežít.
Další zdroje seeingu včetně plánované okolní výstavby eliminovat nelze. Z těchto důvodů bych se seeingem dál nezabýval a hledal bych nejvhodnější řešení pro stavbu hvězdárničky z pohledu dispozice, konstrukcí , možnosti víceúčelového využití a podobně.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to zde psal několikrát, že seeing je naprosto nevyzpytatelná věc, ale skoro nikde není seeing špatný celý rok. Většina z nás fotí přes domy a betonové či asfaltové silnice. Pamatuju, kdy na louce za Berounem byl výrazně horší seeing, než na betonovém dvoře mezi domy v Praze. Nicméně pozorovatelna řešená na uprostřed taškové střechy domu, kde se trvale topí, nebo je ohřívaná Sluncem je nejhorší alternativa.