Saturn
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Re: Saturn
Pekné Saturny
. Inak, ak by niekto chcel vedieť, ako vypadá "Seeing only 7/10" v podaní Chrisa Go 
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tady je vidět ta subjektivita. Tohle Only by u nás bylo "rock steady". Ale předpokládám, že to bude opravdu 7/10 protože počítám, že si dokáže podle jasných definic ten stav seeingu přesně odvodit. Ale stejně věřím, že na tom nejsme ani tak špatně. Určitě existují oblasti s horším seeingem, než u nás.
Lectorem iustus...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Presne na tú subjektivitu som chcel poukázať. Pekne to napovedá o tom, ako diametrálne môže vypadať 7/10 na Filipínach a ako si to predstavujeme my tu (lebo nič lepšie sme nezažili). U mňa by to tiež bol takmer perfektný seeing. No a to určite poznáte akú stupnicu má Damian. Keď som v 2010 začínal fotiť planéty, tak môj top seeing, 5, vypadal, ako video s jeho hodnotením asi tak 3 ... Vtedy som si naivne myslel, že treba len trochu počkať a aj tu bude raz aj jeho 5 (prekvapujúcu, nedočkal som sa toho ani raz, za 8 rokov
).
http://www.damianpeach.com/seeingscale.htm
http://www.damianpeach.com/seeingscale.htm
Asi nám neostáva nič iné, ako sa presťahovať tam kde je lepší seeing alebo sa naučiť aj z toho mála niečo vydolovať. Planéty fotím síce iba štvrtý rok, ale keď sa pozriem pár rokov do zadu, tak sa planetárna fotografia za posledných desať rokov posunula riadne dopredu.
Predsa mi to nedalo a skúsil som spracovať Saturn zo soboty aj vo farbe.
Predsa mi to nedalo a skúsil som spracovať Saturn zo soboty aj vo farbe.
- Přílohy
-
- 2020-07-05-0014_6-LIR2.jpg (24.8 KiB) Zobrazeno 4205 x
Celestron C11, Takahashi Mewlon 210, Sky-Watcher ED120/900, Celestron CGEM, Celestron AVX, ZWO ASI 678MC.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Tak to zlepšenie je otázne. Nahliadol som do môjho archívu a takto vypadala jedna z mojich úplne prvých snímkov Jupitera z roku 2008, ešte digitálnym kompaktom, za okulárom. Všetky fotky sú 20cm newtonom. Na klik astrofotky:

Tu, z roku 2010, som už mal kamerku QHY5 (ktorá by bola dnes zastaraná a priveľmi šumela):

A z toho roku asi najlepší snímok v G filtri:

A to je 10 rokov dozadu, snímky Jupitera 20cm priemerom. OK, výška nad obzorom bola lepšia, ako tento rok, ale aj tak sa od tej doby nejak výrazne nezlepšili detaily Jupiterov tu postovaných takým priemerom. A to sa technika (hlavne kamerky) odvtedy výrazne zlepšili. Možno sa adekvátne tomu zhoršil seeing
.
PS: teraz stranou debata o tom, koho, čo na fotení planét motivuje = každý to má nejak.

Tu, z roku 2010, som už mal kamerku QHY5 (ktorá by bola dnes zastaraná a priveľmi šumela):

A z toho roku asi najlepší snímok v G filtri:

A to je 10 rokov dozadu, snímky Jupitera 20cm priemerom. OK, výška nad obzorom bola lepšia, ako tento rok, ale aj tak sa od tej doby nejak výrazne nezlepšili detaily Jupiterov tu postovaných takým priemerom. A to sa technika (hlavne kamerky) odvtedy výrazne zlepšili. Možno sa adekvátne tomu zhoršil seeing
PS: teraz stranou debata o tom, koho, čo na fotení planét motivuje = každý to má nejak.
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Po dlouhé přestávce krátký příspěvek. Z neděle na pondělí byl seeing podprůměrný, ale z pěti procent vybraných snímků přece jen jakýsi výsledek je. Po dvou IR videích přišla oblačnost.
Karel
- MayJ
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Karle paráda! A díky i za info ohledně zpracování. Líbí se mi, když si mezi sebou řekneme, kolik např. složeno % snímků, jak bylo snímáno (gain, ms) atd:-)
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Díky pánové!
Martine, na Mars si ještě počkám. Moje C11 má výhled až od azimutu 160°.
Tomáši, snažím se nejít s histogramem pod 50%. Saturn má poměrně malý povrchový jas a tak jsem gain zvýšil na 340, což umožnilo expozici 15 ms. Při lepším seeingu by gain mohl být nižší.
Martine, na Mars si ještě počkám. Moje C11 má výhled až od azimutu 160°.
Tomáši, snažím se nejít s histogramem pod 50%. Saturn má poměrně malý povrchový jas a tak jsem gain zvýšil na 340, což umožnilo expozici 15 ms. Při lepším seeingu by gain mohl být nižší.
Karel
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Díky moc Karle, já mám taky asi 290MM a u Saturnu mám expozici 20ms....gain kolem 310. Zkoušel jsem i míň, ale pak je to strašně zašuměný a není nic pořádně vidět.
KpS snad nikdy nezklame, vždy dodá perfektní obrázek
.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě z dnešního rána, respektive půlnoci Saturn. Upřímně čekal jsem lepší výsledek, dle toho, co jsem viděl na monitoru notebooku.
Ale i tak za mě dobrý, jsem spokojen.
Sestava stejná jako u předchozích snímků:
SW 14" dobson Flextube 350, ZWO ASI 290MM, PierroAstro ADC MKIII, Celestron barlow X-cell 2x, Baader IR,R,G,B
Ale i tak za mě dobrý, jsem spokojen.
Sestava stejná jako u předchozích snímků:
SW 14" dobson Flextube 350, ZWO ASI 290MM, PierroAstro ADC MKIII, Celestron barlow X-cell 2x, Baader IR,R,G,B
- Přílohy
-
- SATURN_FINAL.jpg (34.79 KiB) Zobrazeno 4612 x
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všem,
ačkoliv jsem to neměl v plánu, zpracoval jsem ještě data z 14.7.2020 z cca 1:00 Saturna, které jsem nechtěl ani zpracovávat a toto je výsledek, který mně docela mile překvapil.
Snímáno přes 14" dobson Flextube 350, ZWO ASI 290MM, Baader IR,R,G,B
ačkoliv jsem to neměl v plánu, zpracoval jsem ještě data z 14.7.2020 z cca 1:00 Saturna, které jsem nechtěl ani zpracovávat a toto je výsledek, který mně docela mile překvapil.
Snímáno přes 14" dobson Flextube 350, ZWO ASI 290MM, Baader IR,R,G,B
- Přílohy
-
- SATURN_FINAL.jpg (39.42 KiB) Zobrazeno 4521 x