Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Rekmarik: Tečku (radši kroužek) tam udělej- stejně je střed primáru zastíněný, takže se tím nic nepokazí...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

.
Docela jsem si věřil, že můžu okem odhadnout dostatečně přesně střed primáru, abych mohl kolimovat sekundár, ale udělat tam tečku na středu bude cestou k lepšímu výsledku, není pochyb.
Ty odhadneš střed primáru s přesností na 1 mm, abys mohl seřídit dobře sekundár ? A jak kolimuješ primár ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Ty odhadnešstřed primáru s přesností na 1 mm, abys mohl seřídit dobře sekundár ?A jak kolimuješ primár ?
U stávajícího Dobsona jsem to dělal tak, že jsem nasměroval sekundár tak, abych přes OV viděl symetricky celé primární zrcadlo, pak jsem pomocí justážních šroubů sekundáru již s laserovým kolimátorem směroval tečku na střed primáru. Následně jsem pak kolimoval primár dotahováním šroubů na uchycení primáru abych odraz který se vrací do kolimátoru dostal na střed terčíku.
Dělám to špatně ? :-/

Určitě bych nedokázal odhadnout střed s přesností na milimetr, samotný odraz paprsku kolimátoru na primáru má větší průměr než milimetr, odhaduji tak 3-4mm. (mám obyčejný kolimátor, kde nelze nastavit intenzita světla)

Vzhledem k probírané nestabilitě sekundáru při naklonění tubusu jsem ani neměl potřebu tu kolimaci řešit na milimetry přesně, no teď už ano ..
martin.b

Příspěvek od martin.b »

Dobrý deň

kúpil som použitý SkyWatcher 200/1200 Dob. a mám menší problém s kolimáciou.

Dnes mi dorazil kolimačný laser GSO, ako prvé som zistil či je správne nastavený - nebol. Otáčaním v stojane som videl krúživý pohyb, ktorý som následne vycentroval. Pri otáčaní bodka stojí na mieste - OK.

Začal som s kolimáciou sekundáru - laser v strede značky hlavného zrkadla - OK

Nastavil som primárne zrkadlo tak, aby bodka v laserovom ukazovátku zmizla v diere - OK

Tešil som sa, že keď sa pozriem do okulára, bude všetko vycentrované, avšak nie je... je to normálne, alebo som spravil niečo zle?

Ďakujem za odpovede

SkyWatcher 200/1200 Dob., 6, 10, 18mm Baader Classic Ortho, 12mm BST Starguider, 24mm Meade 5000 UWA, 28mm SW APEX, 20/30mm SW UWA
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Tešil som sa, že keď sa pozriem do okulára, bude všetko vycentrované, avšak nie je... je to normálne, alebo som spravil niečo zle?

Nikdo se tu neozval, tak si dovolím reagovat (třeba to má ještě smysl) -

Jestli že je OK kolimátor, odraz v centru primáru a následně i v kolimátoru - netrápil bych se tím, že se ti nezdá pohled do OV - hlavně je teď na čase abys pozoroval.

Není podstatné jak vypadá pohled do dalekohledu, ale jak vypadá obraz když pozoruješ hvězdy žejo..

Může být offset sekundáru, nebo samotný tubus nemusí být přesně v ose .. to není pro pozorování podstatné ..
Spíš bych si prohlídnul jak vypadá obraz hvězdy v centru zorného pole při rozostřování jestli jsou difr. kroužky symetrické - viz jak se tady o tom opakovaně píše.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Jojo, rekmarik má naprosotu pravdu. Jestli je to použitej SW dalekohled tak může bejt třeba křivě výtah a u toho si vyrveš při kolimaci vlasy. Pokud je to zkolimovnaý laserem, kterej je dobře vycentrovanej (a je značka na primáru správně, což u SW zrcadel snad bývá), tak máš víceméně jistotu, že je totožná optická osa hlavního zrcadla a okuláru a to je jediný, na čem pro vizuál doopravdy záleží, takže hurá na ty hvězdy.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Může mi někdo poradit jak kolimovat "drbohlavsona"? S kamarádem jsme se s tím u jeho dobsna mořili asi půl hodiny, nakonec se to teda podle laserového kolimátoru tvářilo že je to OK, ale ten systém jsem moc nepochopil (konstrukce zrcadla na 3 šroubech s pružinou, samotné zrcadlo pak na 3 dvojcích šroubů s podložkami). Nebo asi pochopil ale dělá se s tím hrozně  :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A ty máš na svém Dobsonu tohle uděláno jinak ? Princip je naprosto stejný, a pokud vím, pan Drbohlav to dělá na všech svých Dobsonech klasicky podobně , jako je to na   jiných přístrojích. Kolimace se dělá obvodovými šrouby. A jestli jsou jištěny  druhými, nebo kontramaticí, je jedno.  Na vnitřních šroubech leží zrcadlo nebo vahadla
Tady je to snad srozumitelně vidět.
http://www.dalekohledy-drbohlav.cz/jpeg/03-23.jpg
Regulus

Příspěvek od Regulus »

A ty máš na svém Dobsonu tohle uděláno jinak ? Princip je naprosto stejný,To asi jo, ale na SW mám zkolimováno hlavní zrcadlo za minutu, nepotřebuju k tomu žádné nářadí... Tady se to chovalo opravdu divně... Hlavně teda - stačí v zásadě točit jen těmi obvodovými a na ty co podpírají zrcadlo skrz plechové trojúhelníčky se nemusí sahat?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MilAN

Příspěvek od MilAN »

No, hlavně  při kolimaci v podstatě nesmí. To jsou podpěrné šrouby, na nichž leží ( resp. na vahadleh leží) zrcadlo  a  je je přitlačováno  k předním dorazům zrcadla. Takže to je  podložka zrcadla a ta se jako celek nastavuje obvodovými  šrouby    a tím se kolimuje.
Tada je to dobře vidět u továrního výrobku:
http://www.teleskop-express.de/shop/Bil ... r-cell.jpg
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Fajn, díky. Problém byl, že ty podpěrné trojúhelníčky kolegovi dost blomcaly (a jeden i vypadl ), tak jsme je tam nějak vrátili ale, i když jsme dotáhli lehlce, celé se to rozhodilo a pak jsme museli dost potočit jedním tím obvodovým kolimačním šroubem...
martin.b

Příspěvek od martin.b »

Jojo, rekmarik má naprosotu pravdu. Jestli je to použitej SW dalekohled tak může bejt třeba křivě výtah a u toho si vyrveš při kolimaci vlasy. Pokud je to zkolimovnaý laserem, kterej je dobře vycentrovanej (a je značka na primáru správně, což u SW zrcadel snad bývá), tak máš víceméně jistotu, že je totožná optická osa hlavního zrcadla a okuláru a to je jediný, na čem pro vizuál doopravdy záleží, takže hurá na ty hvězdy.
Robil som flocking, takže som skontroloval centrovanie značky na primárnom - perfektné a taktiež som vycentroval výťah.
Môj problém to síce nevyriešilo, ale už to neriešim, obraz je pekný, difrakčné krúžky symetrické.
Ďakujem za odpovede :)
SkyWatcher 200/1200 Dob., 6, 10, 18mm Baader Classic Ortho, 12mm BST Starguider, 24mm Meade 5000 UWA, 28mm SW APEX, 20/30mm SW UWA
vla

Příspěvek od vla »

Nápravu uděláš vyrovnáním okulárového výtahu, to jen kdyby tě to moc štvalo. Pak by ti do symetrického ideálu chyběl jen posuv zrcátka, ten ovšem zlikviduješ jen kruhovou clonou nad sekundárem což mi na vizuál mi to přijde zbytečné.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tomas Paril

Příspěvek od Tomas Paril »

dotaz pro majitele sw flex tube: kucii kolimujete pri kazdem rozlozeni nebo ty trubky to drzi dobre a neni třeba to pokazde přejet kolimatorem
dik
SW dobson flex tube 305/1500 goto okulary  plossl 25-15-10-6.5-3.6   newton 150/1400
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Vzhledem k tomu, že máš 300, tak bych to alespoň překontroloval. Není to úplně tak, jak už tady jednou dnes u 200 zaznělo, že se není moc čeho bát. Pokud se přesvědčíš, že tvoje konstrukce při každém vytažení a každé poloze dalekohledu vykazuje dobrou kolimaci, bude to O.K. U 300 bych se toho už obával, u 400 tuplem
Odpovědět