Kulové hvězdokupy vizuálně
Re: Kulové hvězdokupy vizuálně
Na G1 dosáhneš určitě, viděli jsme jí i v Konojedech Mirkovým TEC 160. Chce to dobré podmínky a velké zvětšení.
viewtopic.php?t=5860
viewtopic.php?t=5860
Díky, netušil jsem, že tam je nějaká "tak jasná" (13,7mag) - myslel jsem si, že se to vše pohybuje kolem 15mag.
Vyzkouším jí.
Jinak, dle tématu zde na fóru:
viewtopic.php?t=9021
A dle kalkulačky tam zmíněné:
https://www.cruxis.com/scope/limitingmagnitude.htm
Bych s 10" měl vidět někam k 15,5mag., takže kulovky v Andromedě by za dobrých podmínek měly být dosažitelné na samé hranici viditelnosti.
Takže mám zábavu na podzim
Vyzkouším jí.
Jinak, dle tématu zde na fóru:
viewtopic.php?t=9021
A dle kalkulačky tam zmíněné:
https://www.cruxis.com/scope/limitingmagnitude.htm
Bych s 10" měl vidět někam k 15,5mag., takže kulovky v Andromedě by za dobrých podmínek měly být dosažitelné na samé hranici viditelnosti.
Takže mám zábavu na podzim

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Tak jsem v noci na dnešek znovu zkoušel 2 kulovky v M31.
M31 se tou dobou pohybovala cca 60° nad obzorem.
Jako první přišla na řadu G1 (cca 13,5mag) na doporučení od PetrŠ výše.
Poměrně jednoduchý a relativně jasný objekt (s ohledem na typ objektu a vzdálenost), byla vidět i při menších zvětšeních.
Co mě ovšem překvapilo nejvíc bylo, že při větším zvětšení šlo oproti blízkým hvězdám jasně rozeznat, že jde o plošný objekt - opravdu jsem nečekal, že na 2mil ly dokážu rozlišit kulovku jako plošný objekt s malým 10" dalekohledem.
Jako druhou jsem vybral G156 (cca 15,5mag), abych s jistotou určil, jestli jsou i tyhle slabé kulovky v dosahu 10".
Ta už byla o poznání těžší, o plošnosti se nedá mluvit - šlo o jasně bodový objekt. Nebyla rovněž vidět celou dobu, jen problikávala při bočním pohledem a chtělo to trochu snahy, ale byla tam!
Obloha nic extra - 21MSA, seeing lehce nadprůměrný, šlo použít větší zvětšení (300x).
M31 se tou dobou pohybovala cca 60° nad obzorem.
Jako první přišla na řadu G1 (cca 13,5mag) na doporučení od PetrŠ výše.
Poměrně jednoduchý a relativně jasný objekt (s ohledem na typ objektu a vzdálenost), byla vidět i při menších zvětšeních.
Co mě ovšem překvapilo nejvíc bylo, že při větším zvětšení šlo oproti blízkým hvězdám jasně rozeznat, že jde o plošný objekt - opravdu jsem nečekal, že na 2mil ly dokážu rozlišit kulovku jako plošný objekt s malým 10" dalekohledem.
Jako druhou jsem vybral G156 (cca 15,5mag), abych s jistotou určil, jestli jsou i tyhle slabé kulovky v dosahu 10".
Ta už byla o poznání těžší, o plošnosti se nedá mluvit - šlo o jasně bodový objekt. Nebyla rovněž vidět celou dobu, jen problikávala při bočním pohledem a chtělo to trochu snahy, ale byla tam!
Obloha nic extra - 21MSA, seeing lehce nadprůměrný, šlo použít větší zvětšení (300x).
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Potvrzuji podle svých dlouholetých zkušeností s G1. Při dostatečném zvětšení je její nebodová podstata jasně zřetelná…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Hardcore výzva na vizuál by byla nejvzdálenější kulovka v M31, MCGC 10, o které jsem psal tady.
viewtopic.php?t=3007&start=120#p513824
Ale to by chtělo půlmetr. Nebo u Saši třístovku.
viewtopic.php?t=3007&start=120#p513824
Ale to by chtělo půlmetr. Nebo u Saši třístovku.

Proč se omezovat na M31? Alvin Huey nedávno publikoval nového průvodce.
To je zajímavé!
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Je to moc pěkný, nicméně těch kulovek tam moc není. Z našich zeměpisných šířek tam vidím jen 2, z toho ta druhá v NGC 6946 je s otazníkem. Není divu, většina těch galaxíí je >10x dále, takže případné kulovky budou mít minimálně o 5mag méně než v M31 (2x větší Omega Centauri - Mayall II ve vzdálenosti 25Mly bude mít 19mag).
Naposledy upravil(a) ladin dne 03. 09. 2024, 21:55, celkem upraveno 1 x.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Teď už se dostáváme do hodně subjektivní roviny, co to komu dá…
Pro mne je třeba více pozorovat tu G1 a vidět, že to je “nehvězdný” objekt, než některé quasary, kde vidím jen “hvězdu” a to, že to není hvězda, vím jen díky tomu, že je v mapě napsáno něco jiného.
Pro mne je třeba více pozorovat tu G1 a vidět, že to je “nehvězdný” objekt, než některé quasary, kde vidím jen “hvězdu” a to, že to není hvězda, vím jen díky tomu, že je v mapě napsáno něco jiného.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Taková je ale přece většina DSO - jakýkoliv sebemenší detail vystupující z řady v rámci tohoto typu objektů je důvod k radosti, ale to je spíš výjimka, než pravidlo.
Většina NGC kulovek sice jsou, narozdíl od extragalaktických, plošné, ale většina není rozložitelná a vypadá stejně - z pozorování nemám o nic víc, než z pozorování extragalaktické tečky.
G1 je zajímavá, protože vystupuje z řady, kdyby byly všechny hvězdokupy v M31 plošné, zajímavá nebude a nebude mít žádný větší smysl pozorovat ji místo nějaké jiné hvězdokupy.
Chci tím říct, že DSOčka jsou spíš o tom pozorovat danou věc, než se kochat nějakými detaily, protože zpravidla žádné nejsou.
Já si užívám už jen fakt, že danou věc vůbec v okuláru registruju.
Je přece super, že člověk vidí tu tečku (kvasar) na miliardy světelných let, že vidí objekt, jehož fotony letí do okuláru déle (našeho času), než na téhle planetě existuje mnohobuněčný život
Většina NGC kulovek sice jsou, narozdíl od extragalaktických, plošné, ale většina není rozložitelná a vypadá stejně - z pozorování nemám o nic víc, než z pozorování extragalaktické tečky.
G1 je zajímavá, protože vystupuje z řady, kdyby byly všechny hvězdokupy v M31 plošné, zajímavá nebude a nebude mít žádný větší smysl pozorovat ji místo nějaké jiné hvězdokupy.
Chci tím říct, že DSOčka jsou spíš o tom pozorovat danou věc, než se kochat nějakými detaily, protože zpravidla žádné nejsou.
Je přece super, že člověk vidí tu tečku (kvasar) na miliardy světelných let, že vidí objekt, jehož fotony letí do okuláru déle (našeho času), než na téhle planetě existuje mnohobuněčný život

Hezky jsi to popsal!
Souhlasím, i já mám radost z nalezeného quasaru, ale pokud jsem objekt schopen nějak vizuálně odlišit, mám radost ještě větší.
Souhlasím, i já mám radost z nalezeného quasaru, ale pokud jsem objekt schopen nějak vizuálně odlišit, mám radost ještě větší.

Teď mi to nedá a budu muset na MHV tu G1 taky zkusit. A možná i NGC604.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
No, já se přiznám, že ani nepotřebuju miliardy světelných let. Mám takovou astro úchylku. Každý rok, kolem mých narozenin, si najdu hvězdu, jejíž vzdálenost je stejná jako můj věk. Tak si na ní zírám do okuláru a říkám si, tak tyhle fotony jsou stejně staré jako já. Vyrazily na cestu přes prostor a čas zhruba někdy, když jsem přišel na svět. Tenkrát tady byl nový život a teď, po půl století se konečně vidíme. Letos vyhrála HD 107596 v Honících psech.kuceraz píše: ↑03. 09. 2024, 21:54 Chci tím říct, že DSOčka jsou spíš o tom pozorovat danou věc, než se kochat nějakými detaily, protože zpravidla žádné nejsou.
Je přece super, že člověk vidí tu tečku (kvasar) na miliardy světelných let, že vidí objekt, jehož fotony letí do okuláru déle (našeho času), než na téhle planetě existuje mnohobuněčný život![]()
To je ale krásna úchylka! 
Chcel som sa však vrátiť k téme. Včera mi prišiel ďalekohľad po ktorom som túžil už ako malý chlapec. CZJ Telementor 63/840, dnes taká dirty pleasure. Ale v tej dobe som bol vďačný aj za 50mm z tej istej dielne.. ok. Vyskúšal som ho hneď a prekvapilo ma, že M13 už v takomto malom priemere ukazuje viac než len machuľu, hmlistý fliačik aký som si pamätal z pohľadu cez spomenutú päťdesiatku. Mali to štruktúru a z hmlovinky začali vystupovať jasnejšie k hviezdy! Paráda! Trošku ma to vrátilo v čase a bol som nadšený ako....
Technické informácie len na doplnenie, najlepší pohľad bol okulárom BCO 10mm
Chcel som sa však vrátiť k téme. Včera mi prišiel ďalekohľad po ktorom som túžil už ako malý chlapec. CZJ Telementor 63/840, dnes taká dirty pleasure. Ale v tej dobe som bol vďačný aj za 50mm z tej istej dielne.. ok. Vyskúšal som ho hneď a prekvapilo ma, že M13 už v takomto malom priemere ukazuje viac než len machuľu, hmlistý fliačik aký som si pamätal z pohľadu cez spomenutú päťdesiatku. Mali to štruktúru a z hmlovinky začali vystupovať jasnejšie k hviezdy! Paráda! Trošku ma to vrátilo v čase a bol som nadšený ako....
Technické informácie len na doplnenie, najlepší pohľad bol okulárom BCO 10mm
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Až na to že pre ten fotón je povrch hviezdy z ktorého vyletel a tvoja sietnica to isté miesto.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač