Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Pokud jsi měl kupovaného dobsona, tak víš jak vypadá a jak je těžká originální montáž. Nic Víc. Na 355/1600 jsem měl montáž o hmotnosti tuším 7 kg a podívej se kolik váží originál. Jsou i jiné materiály než běžné těžké lamino, jsou i jiná uložení než originál atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
veela

Příspěvek od veela »

Dobrý večer,

dostal jsem před půl rokem dárkem dalekohled Bresser Messier N2031000 na LXD75. Jsem těžký laik a instalací a obsluhou jsem se postupně prokousal až k pozorování planet. Teď jsem narazil ale na jeden problém.

Nevím, jak připevnit k dalekohledu zrdcadlovku Nikon D50, protože mi určitě něco chybí:) V obchodě jsem řekl, že chci fotit, dostal jsem T2 adaptér na Nikona a to je všechno. Na videích na youtube týpci montují ještě nějaké tubusy, kýho čerta co to je...Mě stačí opravdu základní vybavení, abych si vyfotil měsíc a třeba i Saturn s Jupiterem.

Můžete mi prosím poradit, co ještě nezbytně potřebuju ? Případně odkaz na nějaké how-to-start forum nebo stránky. Zkusil jsem letmo prohledávat i tady pod heslem T2 a pak i listováním témat, ale jen zběžně.

Díky, Veela

vla

Příspěvek od vla »

Podle popisu u p. Matouška bys už měl mít všechno.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
veela

Příspěvek od veela »

Podle popisu u p. Matouška bys už měl mít všechno.
Jsem z toho jelen. Sundám objektiv z Nikona, našroubuju T2 na tělo Nikona, to připojím na okulárový výtah...pasuje to. Ale nevím, jak to ostřit. I když vyjedu okulárový výtah do maximální polohy, mám místo měsíce velkou svítící šmouhu....Nebo tam patří i objektiv z fotoaparátu?
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Jakou máš nastavenou délku expozice a ISO? Lepší se obraz, když okulárovým výtahem vyjíždíš ven nebo se horší?
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

I když vyjedu okulárový výtah do maximální polohy, mám místo měsíce velkou svítící šmouhu....Namiř dalekohled na Měsíc, vyndej okulár a zkus zaostřit na kousek bílého papíru. I když to nebude přesně, zjistíš, kde leží ohnisko primáru. V tom místě by měl při focení v primárním ohnisku ležet čip fotoaparátu.
Karel
veela

Příspěvek od veela »

To Tomáš: ISO a délku expozice jsem ani nenastavoval, protože nebylo co fotit. Když vyjíždí výtah nahoru, lepší se to, ale i v maximální poloze je to rozmazané.

To KpS: Tomu vůbec nerozumím. Čím mám ostřit? vždyť mi zbylo jen tělo fotoaparátu.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

To KpS: Tomu vůbec nerozumím. Čím mám ostřit? vždyť mi zbylo jen tělo fotoaparátu.  
Nech místo okuláru nebo foťáku jen díru, polož na zasunutý okulárový výtak list tenkého papíru nebo poloprůhledného plastu (hodí se některé okulárové krytky). Mělo by se něj promítat kolečko měsíce, případně to můžeš zkusit ve dne s dalekohledem namířeným na nebe. Pak ten papír pomalu oddaluj, promítané kolečko se bude zmenšovat a jeho hrany zaostřovat. Tam kde to bude nejmenší a nejostřejší je ohnisková rovina, můžeš si odměřit vzdálenost od tubusu a pak se tam snažit dostat čip fotoaparátu.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Já bych to nekomplikoval. Dej tam foťák, namiř na Měsíc a pohledem do jeho hledáčku poznáš, kterým směrem při ostření se obraz zlepšuje / zhoršuje. Potom lze už udělat závěr, jak dál pokračovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lesák

Příspěvek od Lesák »

Když vyjíždí výtah nahoru, lepší se to, ale i v maximální poloze je to rozmazané.
kuchtik

Příspěvek od kuchtik »

Ahoj veelo,

Když to stále nejde zaostřit,co kdybys uvolnil foták s adapterem v tom vytahu a pomalu ho vysunul ven? A přitom stále koukal do hledáčku fotáku.Dokud nebude měsíc ostrý.Třeba máš ohnisko víc vysunuté a bude třeba nějaký prodlužovák. U někoho jsem to viděl a funguje to.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Lesák : obávám se, že tomu tak nebude, proto jsem navrhoval ten postup. U tohoto dalekohledu se ve velké většině případů nepočítá s prodlužovacím tubusem. Ani podle firemních materiálů u tohoto konkrétního dalekohledu. Kolega veela určitě odzkouší zde navrhované testíky, a potom se určitě najde řešení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

No ak to bude ako na mojom GSO newtone, tak ohnisko bude utopené viac smerom do okulárovej šachty a čip zrkadlovky je príliš ďaleko aby sa dalo zaostriť. Pomôže jedine OV s kratšou šachtou alebo posunúť primár smerom k OV, resp. zaradiť nejaký iný optický člen čo vytiahne trochu to ohnisko. Resp. skúsiť afokálnu projekciu, Barlow, resp. nejaký okulár. Teda ak som dobre pochopil čo tu popisuješ, že zatiaľ si skúšal len T2 priamo na telo Nikonu Napokon fotiť Saturn alebo Jupiter v primárnom ohnisku bude asi málo, tam sa to skôr robí tou projekciou, aby mali planéty na čipe väčší uhlový rozmer...
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Lesák

Příspěvek od Lesák »

MilAN: Možná jsem váš příspěvek špatně pochopil, nebo bylo chybou ocitovat celý váš příspěvek (byť jsem vytučnil tu podstatnou část)... Píšete: nasaď foťák a zjistíš kterým směrem se při ostření obraz zlepšuje; kolega ale dříve píše: když vysunuju zlepšuje se obraz, ale ani "nadoraz" to nestačí.... Jen jsem poukázal, že směr, kterým se obraz zlepšuje už je znám, nikoliv, že je vyřešen další postup, který bude pravděpodobně prodlužovací tubusek, když je ohnisko tak daleko...
veela

Příspěvek od veela »

Děkuju všem za odpovědi...jenom abych v tom měl úplně jasno, do té soustavy se vůbec nevkládá objektiv fotoaparátu, je to tak ? Tělo se našroubuje na výtah a vše se případně upgraduje nějakým nástavcem ?
Odpovědět