Prosím o radu...................
jeslti to správně chápu tak podle tohodle odkazu bych se mohl orientovat co v kolik bude pozorovatelné? vypadá to šikovně..
http://observatory.cz/static/Obloha%20dnes/
http://observatory.cz/static/Obloha%20dnes/
Ano, také to používám...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
výborně takže když se nepokaká počasí tak bych kolem 11té mohl vidět saturn na západě..je to tak..
Jestli tou jedenáctou myslíš 23hod.tak na jihovýchodě ho uvidíš. 
Tak tak 23tí hodina...to jsem zvědav teda..je u nás takovej opárek a nádobíčko vytáhnu jen před barák..
Skusal som cez hladacik do slnka zapalovat ciernu krabicku kedze to lupou neslo, a potom som si vsimol ze antireflexna vrstva na vystupe vyzera dako divne. Moze to odpisat nieco ? Takisto ked na refrak dam oukalar SW planetary, nemoze to poskodit tou teplotou tie skla alebo antireflex ?
- Jan Vratny
Jisteze muze. Urcitou cast svetla, a hlavne taky tepla zadrzi kazde sklo, takze kdyz vsechno teplo, co projde objektivem, prochazi mensim okularem, tepla je tam nemalo, navic ohriva se nevetrany vnitrek dalekohledu.
Proto se filtry pro pozorovani slunce davaji pred objektiv, a ne k okularu.
byly tu uz i obrazky, jak vypada praskly okular dalekohledu, ktery majitel nechal odkryty, a zrovna se trefil do drahy slunce.
Proto se filtry pro pozorovani slunce davaji pred objektiv, a ne k okularu.
byly tu uz i obrazky, jak vypada praskly okular dalekohledu, ktery majitel nechal odkryty, a zrovna se trefil do drahy slunce.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Tak uz som radsej neskusal s novymi okularmi grilovacku, stary zadymeny 10 mm setovy okular pouzivam na mesiac mam to uz aj s mesacnym filtorm. Mam este otazku, 200/1000 tubus, na spodnej strane ako je primarne zrkadlo, som cakal ze ta miska bude precnievat ze ked dalekohlad polozim na stojaka nebude to stat na srouboch?existuje na to nieco ?
Nazdar. Viem, ze s dobsonom velmi fotit nejde ale aj napriek tomu by som si chcel urobit nejake pekne fotky Mesiaca, vytlacit to a zavesit niekde na stenu len tak pre potesenie. (videl som tu na AF ze niekto pofotil mesiac celkom pekne s niejakou kamerou znacky WATEC) - celkom sa mi fotky pacili a nechcem do kamery vela investovat.
Nemohli by ste mi prosim poradit co by mi najviac vyhovovalo?
toto som nasiel na ebay- je tam toho kopa....do tych 200€ by som za to dal...Poradte prosim.
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories
su tie watecy dobre?? da sa to pripojit v pohode na dobson?? Netereba pohyblivu montaz? a tak? dik
Nemohli by ste mi prosim poradit co by mi najviac vyhovovalo?
toto som nasiel na ebay- je tam toho kopa....do tych 200€ by som za to dal...Poradte prosim.
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories
su tie watecy dobre?? da sa to pripojit v pohode na dobson?? Netereba pohyblivu montaz? a tak? dik
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
nemohol by mi to niekto vysvetlit prosim, ze ako to je s tou watec kamerkou....diky (mam moznot ju za lacno kupit, len mi neostava vela casu)
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
Mám Watec 902/H2 s ručním řízením expozice. Lepší BW CCTV kameru jsem neviděl. Na Měsíc ideální. Fotím okulárovou projekcí 10" dobsonem na paralaktickém stolku.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Chcel som sa spytat ohladom vyvazenia dalekohladu s DSLR. Ked som vyvazoval tak vzdy to bolo vyvazene len ked som naklopil horizontalne RA os do jednej strany. Ked som ju dal naopak tak to zase uchadzalo.
Da sa to vyvazit tak ze je to vyvazene vo vsetkych polohach?
Da sa to vyvazit tak ze je to vyvazene vo vsetkych polohach?
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Mohu se zeptat jak se připojuje kamera Watec k PC (výstup kompozitní video) a jak se v PC (windows) jeví? Jinak řečeno lze ji využít třeba pro pointaci v PHDguiding?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Dobrý den, pořídil jsem si zrcadlový dalekohled Bresser Galaxia tento: http://www.fotocz.cz/galerie/index_085f ... b0d79.html
Vše jsem(snad správně) dle návodu sestavil.Dle návodu si mám zaměřit cca 300 metrů vzdálený objekt a podle toho pak seřídit hledáček s červenou tečkou. No zkoušel jsem zaměřit náš blízký zámek je vzdálen cca 5 km, ale k mému zklamání jsem viděl pouze totálně rozostřený zámek...Tak nevím,co dělám špatně, jak to mám seštelovat,aby byl obraz jakž takž dobrý.Prosím a děkuju za každou radu.
Vše jsem(snad správně) dle návodu sestavil.Dle návodu si mám zaměřit cca 300 metrů vzdálený objekt a podle toho pak seřídit hledáček s červenou tečkou. No zkoušel jsem zaměřit náš blízký zámek je vzdálen cca 5 km, ale k mému zklamání jsem viděl pouze totálně rozostřený zámek...Tak nevím,co dělám špatně, jak to mám seštelovat,aby byl obraz jakž takž dobrý.Prosím a děkuju za každou radu.
No tady je kazda rada draha, ty penize se daly investovat i do lepsi pozorovaci techniky ;). Nicmene neco malo snad poradid muzu:
- Prvni rada bude: pro podobne denni pozorovani pouzit co nejmensi zvetseni (okular s nejdelsim ohniskem). Obcas u Newtonovych dalekohledu je videt sekundarni zrcatko a obecne na denni pozorovani nejsou moc vhodne.
- Druha rada bude zamerit se na blizsi objekt nez 5km. Prizemni vrstva atmosfery ma nejhorsi chveni vzduchu, znecisteni, ... a jen malokdy je dokonale pruhledna. Nejlip se zamerit na nejaky vysoky vysilac cca do 1km daleko. Pak by mel byt obraz vyrazne slusnejsi. Samozrejme v tomto hraji velkou roli i meteorologicke podminky (brzo rano to bude vetsinou lepsi nez pres den a podvecer).
- Prvni rada bude: pro podobne denni pozorovani pouzit co nejmensi zvetseni (okular s nejdelsim ohniskem). Obcas u Newtonovych dalekohledu je videt sekundarni zrcatko a obecne na denni pozorovani nejsou moc vhodne.
- Druha rada bude zamerit se na blizsi objekt nez 5km. Prizemni vrstva atmosfery ma nejhorsi chveni vzduchu, znecisteni, ... a jen malokdy je dokonale pruhledna. Nejlip se zamerit na nejaky vysoky vysilac cca do 1km daleko. Pak by mel byt obraz vyrazne slusnejsi. Samozrejme v tomto hraji velkou roli i meteorologicke podminky (brzo rano to bude vetsinou lepsi nez pres den a podvecer).
Pavel Vabrousek