Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
mirkovacik
Věk: 53

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od mirkovacik »

A kolko dat zeleza a akeho hrubeho, ked pilier bude 30cm v priemere a vyska 1m od zakladu? Som myslel, ze 6 kusov v kruhu s priemerom 20cm a 4 ks na kruhu 10cm a jeden v strede. 8 mm roxor, 50 cm zapustene do zakladu. To bude dost, ci pridat nieco niekde? (To je optimalizovane na rozkuskovanie 6m tyci...)

Odoslané z SM-M526BR pomocou Tapatalku

Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

I monolit je dobré vyarmovat. Může to být samozřejmě oběma způsoby. Zvolil bych 6 ks prutů 10mm, vetknutí do základu 50cm bohatě stačí, krycí vrstva betonu mezi výztuží a povrchem pilíře tak 30-40mm, použít kvalitní betonovou směs, ideálně vibrovat.
Kdo si bude chtít hrát, může si předem vyrobit armovací koš - svislé pruty obtočit několika vodorovnými prstenci á 250 mm z hladké výztuže tak 5,5 - 6mm a celé to zabetonovat. Svislé a vodorovné prvky svázat vázacím drátem nebo poheftovat svářečkou.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

mirkovacik píše: 27. 07. 2023, 22:59 A kolko dat zeleza a akeho hrubeho, ked pilier bude 30cm v priemere a vyska 1m od zakladu? Som myslel, ze 6 kusov v kruhu s priemerom 20cm a 4 ks na kruhu 10cm a jeden v strede. 8 mm roxor, 50 cm zapustene do zakladu. To bude dost, ci pridat nieco niekde? (To je optimalizovane na rozkuskovanie 6m tyci...)
Nebol si sa náhodou inšpirovať na nejakej výstavbe v BA? To už je ako základ pre mrakodrap. :-)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Lze postavit dřevěný domek s odsuvnou střechou v ochranném pásmu lesa (50m)?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Homer

Příspěvek od Homer »

Ono to vlastně ze zákona rigidně ochranné pásmo není. Lze to chápat jako pásmo, ve kterém platí určitá omezení a ta jsou plně na příslušných stavebních úřadech. Takže bude to místo od místa, jak už tomu tak při nejasné legislativě bývá a vše bude v rukou úředníka , kdy bude záležet na jeho kreativitě a míře jeho sichrování úřednické židle :-).
Doporučuji si připravit jednoduchý náčrt uvažované stavby - půdorys, řez a situaci umístění s cca vzdáleností od hranice lesa. Potom vyrazit na konzultaci na místně příslušný stavební úřad. Zdůraznil bych tam, že objekt nebude nijak vytápěn, jak bude využíván atd.
Jediné co mne v takovém případě napadá, je to, že úředník začne operovat případnými škodami na uvažované stavbě způsobenými pádem stromu - to mám taky za sebou :-). Tak to bude chtít mít připravenou argumentaci. To je tak vše, co mne z hlavy napadá.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Přesně jak píše Homer- (bohužel) záleží, komu se to dostane do rukou. Kromě výkresů půdorysu, řezu a situace, bych si ještě zkusil opatřit jako argumentaci (nafotit + mapa z katastru) podobné objekty v okolí, jsou-li jaké. Pokud ve stejné lokalitě už stojí takové stavby poblíž lesa, bude to jakýsi precedens a úředník se bude méně bát to posvětit - toť moje zkušenost.

Jediné, s čím bych váhal je sdělení skutečného účelu stavby. Na hvězdárničce sice není nic závadného, ale mě se oplatilo úředníkům zbytečně neposkytovat podněty k přemýšlení. Švagr stavěl dům ze slámy, na čemž také není nic závadného, a těch řečí a zbytečných otázek a tisíc "ale"... Takže "kůlna na zahradní nářadí s konstrukcí na sušení prádla", nebo "s konstrukcí pro popínavé rostliny", by bylo to, co bych úřadu předložil. (Případně bych tu konstrukci úplně vypustil- prostě kůlna.) Co si o tom myslí zkušený stavitel Homer, který byl na stavebním úřadě jistě mnohokráte více něž já?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

Stanislavxyz:
Proti prvnímu odstavci nic nenamítám, uškodit to nemůže. Potíž vidím trochu v tom, že obdobná stavba může existovat roky, buď jako černá, nebo povolená v jiném režimu, než je platný v současnosti, pravděpodobně i jiným úředníkem. Jednoduše - vhodná referenční stavba se bude hledat nesnadno. To si tazatel asi rozmyslí sám.

K druhému odstavci - ano, to je docela častý přístup ( prosím nic ve zlém :-) ). Já osobně bych hned na začátku přiznal barvu. Nikdo z nás by na židli úředníka nechtěl být ohlupován a on taky jistě ne. Alespoň tam, kde jsem jednal na rovinu, jsem obyčejně uspěl.
Pásmo 50m od okraje lesa není blíže specifikováno a regulativy se proto mohou lišit, to již bylo uvedeno. Rozhodnutí jak postupovat by záviselo i na souvisejících okolnostech - zahrada u lesa bez dalších staveb ( zde by zahradní sklad na nářadí měl smysl ), zahrada, která je součástí r.d. atd.
Jsme v Česku a zde se všechno vykecá, jak říká klasik. A když nevykecá, tak udá :-).

Pozn. - obstrukcím u domu ze slámy se ani nedivím. To by byla netypická záležitost pro kdekoho, i pro mne a taky bych se asi vyptával a musel si k tomu něco nastudovat. Dostali bychom se totiž k dalším, často obecným požadavkům na výstavbu, které zrovna s těmito konstrukcemi přesně nepočítají a ani počítat nemohou.
Za poklonu děkuji :-). Jsou zde nepochybně zkušenější, jen nereagují.
hades

Příspěvek od hades »

Díky pánové. Já stojím před rozhodnutím nákupu pozemku pro stavbu RD. A tento pozemek právě zasahuje do zmíněného pásma. Dům má stát mimo pásmo, ale hvězdárnu bych chtěl mít co nejdále od domu, tudíž v tom pásmu. Zatím zjišťuji, jaké jsou moje možnosti a zda by mě to nějak limitovalo v mém záměru.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Stanislavxyz

Homere, píšete: "...Potíž vidím trochu v tom, že obdobná stavba může existovat roky, buď jako černá, nebo povolená v jiném režimu, než je platný v současnosti, pravděpodobně i jiným úředníkem..."

A máte pochopitelně pravdu, ovšem jde o nastínění kontextu uvažované stavby a jakousi demonstraci toho, že je to v dané lokalitě běžné řešení a nikoliv závadný exces. De iure to nic neznamená, ale de facto, pokud v okolí je u každého druhého stavení kůlna na konci zahrady pod lesem, tak další taková nemusí ničemu a nikomu vadit.

Jinak já také nejraději jednám s každým narovinu. Bohužel při styku s úřady se mi to již párkrát nevyplatilo. Navíc nikoho nepodvádím- observatoř této koncepce je téměř stejná stavba jako sousedova "šopa" a že v ní bude místo sekačky dalekohled, je moje věc a státu do toho nic není. Společenská škodlivost tohoto jednání je žádná, nebo velice, velice nízká.

"Zkušený stavitel" nebyl ve Vašem případě žádný kompliment, ale pouhé konstatování. A ačkoliv jsou zde na fóru často lidé velmi chytří a vzdělaní, docela bych se podivil, kdyby se tu ukrýval zkušenější stavitel než Vy. Skromnost je jistě ctností, však nemusí být přehnaná. Vaše rady a názory jsou většinou velmi cenné a hovoří z nich zkušenost a praxe podložená vzděláním.
rys

Příspěvek od rys »

Já jen uvedu příklad. Když nade mnou postavil soused velký RD, celkem bez problémů. A naproti němu, jen přes silnici 3.třídy, si chtěl postavit druhý soused na zahradě jenom zahradní domek. Tak mu na stavebním úřadě řekli, že jsme v oblasti, ze které udělali,, podjavořický park". A tady že si legálně nikdo nemůže postavit na zahradu ani karavan. Nakonec musel tři krát plány měnit, a udělat z toho domek na nářadí. A to ještě musel mít přesný sklon střechy.
Takže koupil ten montovaný zahradní domek bez střechy, a tu mu musely udělat tesaři podle projektu.
Takže bych se šel zeptat na konrétní místo. U nás je možné všechno.
hades

Příspěvek od hades »

Ano, s návštěvou příslušného stavebního úřadu počítám :)
Astrofotky
Homer

Příspěvek od Homer »

Rys:
ano, to je to územní plánování. Nám u lesa například ÚP de výkladu příslušné úřednice nedovoloval u r.d. postavit dvougaráž, ale naopak dovolil postavit libovolně velký hospodářský objekt. Kdybych si postavil zemědělskou halu, šlo to, protože šve odviselo od účelu stavby. To jsou ty naše paradoxy :-). Takových nás je...

Hades:
Situace, kdy je záměrem stavba r.d., by podle mého mohla pomoci. Pak by se jednalo o vedlejší stavbu doplňující funkci stavby hlavní. Jak už zde padlo - zahradní domek, sklad nářadí a podobně.
Nakonec, co by bránilo to tak zkombinovat i ve skutečnosti, že? Část půdorysu skládek, zbytek s odsuvnou střechou hvězdárnička. U domu není nikdy dost místa, zvlášť když je kolem větší pozemek.
Stanislavxyz

Jak říkám- sklad zahradního nářadí je cesta nejmenšího odporu... :) A přesně jak píše Homer- klidně tam někde můžou být i ty hrábě, respektive naopak- kde je psáno, že ve skladu zahradního nářadí nemůže být třeba dalekohled?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Asi bych v žádosti neuváděl, že to bude hvězdárna .Úředníci jsou různí, a mohou si pod tím představit cokoliv.
Před x lety děla ČAS adresář hvězdáren a pozorovatelen, včetně soukromých. A za nějaký čas mi přišel výhružný dopis s hrozbou poměrně vysoké pokuty, protože jsem neodevzdal na statistický úřad výkaz o hospodaření :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Boramyr
Věk: 41

Příspěvek od Boramyr »

Když jsem já stavěl svoji boudu, pročetl jsem si patřičné části stavebního zákona, katastrálního zákona a územní plán obce. Pak jsem všechno navrhl tak, aby stavba nepodléhala povolení, ohlášení, ani zápisu do katastru. Nakonec jsem se stejně zašel poradit na úřad, protože mne zaujal jeden detail. Parcela je v katastru vedena jako zahrada, to jest zemědělská půda pod ochranou půdního fondu. Z toho jsem nabyl dojmu, že na takové zahradě vlastně nelze legálně postavit vůbec nic. Úředník s tím ale problém neměl. Docela by mne zajímalo, zda je taková "kůlna na nářadí" striktně vzato legální, nebo jen obecně tolerovaná. Pochopitelně jsem také nejitřil pánovu představivost informací, že se jedná o pozorovatelnu. Uvedený záměr je však naplněn, protože uvnitř je v koutě opřené koště.
Odpovědět